Totul despre ajutorul de încălzire a locuinței oferit de Primăria Alba Iulia. Solicitanții pot depune cererile la SPAS
Până în acest moment, la Serviciul Public de Asistenţă Socială (SPAS) din cadrul Primăriei municipiului Alba Iulia au fost depuse un număr de 775 de cereri privind ajutorul de încălzire a locuinţei. Potrivit Adelei Cristescu, directorul SPAS Albă Iulia, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în 2012 numărul acestor solicitări a scăzut la jumătate.
Motivul? Faptul că, din cauza neregulior apărute în declaraţiile pe propria răspundere a beneficiarilor de subvenţie pentru încălzirea, din anul trecut, mai mult de un sfert dintre aceştia au ajuns să dea declaraţii la Poliţie şi au fost obligaţi să returneze sumele deduse din facturile la gaz, de care au fost scutiţi la plată.
Cererile de ajutor de încălzire se depun la SPAS Alba Iulia, iar pentru a primi subvenţia pe toate cele 5 luni ale sezonului rece, respectiv noiembrie, decebrie a.c., ianuarie, februarie, martie 2013, trebuie depuse cererile, cu actele de venit din luna anterioară depunerii cererii, până în data de 20 noiembrie.
Dacă solicitanţii fac acest lucru până în data de 20 ale lunii, banii îi vor primi pentru luna în curs, iar dacă cererea este depusă după data de 20 ale lunii, subvenţia va fi acordată începând cu data de 1 a lunii următoare, pentru intervalul rămas până în martie 2013.
“La SPAS Albă Iulia până în acest moment avem depuse un număr de 775 de cereri, dintre care 17 sunt pentru încălzirea locuinţei cu lemne. Precizez faptul că lucrăm pe aceeaşi bază legislativă de anul trecut, iar în ceea ce priveşte termenele de depunere a cererilor de ajutor de încălzire, pentru a primi pe toate cele 5 luni ale sezonului rece, respectiv noiembrie, decebrie a.c., ianuarie, februarie, martie 2013, trebuie depuse cererile, cu actele de venit din luna anterioară depunerii cererii, până în data de 20 noiembrie. Dacă nu terminaţi actele până în 20 noiembrie, nu este nicio problemă, veniţi cu ele, din 21 noiembrie încolo veţi primi ajutorul de încălzire cu data de 1 a lunii următoare, cu 1 decembrie, pentru cele 4 luni rămase din acest sezon de 5 luni. Deci până în 20 ale lunii primiţi cu luna în curs, după 20 ale lunii cu data de 1 a lunii următoare, pentru intervalul rămas până în martie 2013. Situaţia din acest moment arată faptul că, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut numărul de cereri de subvenţie pentru încălzire a scăzut la jumătate. Una din cauzele principale ar fi modificările legislative de anul trecut, care ne-au învăţat pe toţi ce înseamnă şi ce valoare are o declaraţie pe propria răspundere. Vă reamintesc că în Ordonanţa de Guvern nr. 70 de anul trecut se precizează faptul că 60% din totalul cererilor depuse, trebuie verificate făcându-se anchetă socială. Aceste anchete sociale au fost repartizate pe perioada unui an întreg. În lege se spune că noi trebuie să terminăm de făcut aceste anchete sociale până la începerea sezonului rece următor. Asta înseamnă că doar luna trecută am închiat sezonul 2011-2012.
Ştiu că am creat multe neclarităţi şi am surprins pe multă lume, atât pe solicitanţi cât şi pe angajatorii lor, mai ales pentru acele persoane cărora le-am cerut acte privind veniturile în octombrie anul acesta pentru luna octombrie a anului trecut. Aceasta este prevederea legală şi noi am aplicat-o la fel ca toate celelate primării din ţară şi trebuie să spun că rezultatul acestei activităţi, în final a fost surprinzător. Mai mult de un sfert dintre solicitanţii de ajutor pentru încălzirea locuinţei cu gaze şi cu lemne au trebuit să dea banii primiţi înapoi, adică au fost încadraţi în acea prevedere de recuperare integrală a sumei. În lege se mai pomeneşte de deferirea acestora organelor de urmărire penală, amendă, dar absolut în toate cazurile s-a recuperat integral suma.
Ţin neapărat să transmit celor care intenţionează să solicite acest ajutor, că nu trebuie decât să fie atenţi ce semnează. Veniţi! Este un drept pe care îl meritaţi, atenţie doar la ce scrieţi şi la ce semnaţi pe cerere!”, a declarat pentru ziarul “Unirea”, Adela Cristescu.
Sprijinul financiar se acordă de autorităţile locale doar familiilor care au venituri reduse. Conform OUG 70/2011, este considerat consumator vulnerabil acea persoană care nu poate să-şi menţină locuinţa la cel puţin 21 grade şi al cărui venit net mediu lunar pe membru de familie este de până la 615,786 lei.
Acte necesare pentru acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinţei cu gaze naturale şi lemne:
* Copie acte de identitate pentru toţi membrii familiei;
* Acte din care să rezulte calitatea titularului cererii faţă de locuinţa pentru care solicită ajutorul:
* Acte doveditoare privind veniturile nete lunare realizate de către membrii familiei în luna anterioară depunerii cererii:
* Adeverinţă de salariu cu venitul net, inclusiv valoarea bonurilor de masă
*cupoane de pensii, cupoane indemnizaţii pentru creşterea copilului până la vârsta de 2 sau 3 ani, cupoane indemnizaţii lunare pentru persoanele cu handicap, inclusiv bugetul complementar, cupoane alocaţii de stat pentru copii,alocaţii pentru susţinerea familiei, alocaţii pentru minorii daţi în plasament familial sau încredinţaţi spre creştere şi educare
* acte doveditoare ale veniturilor provenite din închirieri, dobânzi, dividende, părţi sociale, rentă/subvenţie agricolă,
* pensia alimentară stabilită printr-o sentinţă definitivă şi irevocabilă
* Adeverinţă de Ia Direcţia de venituri cu bunurile mobile şi imobile deţinute, pentru toţi membrii majori ai familiei
* Adeverinţă de la Registrul Agricol, cu terenurile agricole deţinute
* Adeverinţă de la Asociaţia de proprietari cu numărul şi numele persoanelor trecute la întreţinere
* Adeverinţă de elev sau student în care să se precizeze dacă beneficiază de bursă şcolară- tipul şi cuantumul acesteia
* Factura E.ON Gaz
Formularul tip şi actele prevăzute în declaraţia pe propria răspundere se primesc de la biroul de depuneri cereri din cadrul Serviciului de Asistenţă Socială (SPAS) a Primăriei Alba Iulia. Declararea unui număr mai mare de membrii de familie sau a unor venituri mai mici decât cele reale în scopul vădit de a obţine foloase necuvenite constituie infracţiune de fals, uz de fals sau înşelăciune, după caz şi se pedepseşte conform Codului penal.
De asemena, solicitantul ajutorului de încălzire are de completat la capitolul E din cerere, lista bunurilor deţinute. Persoanele care au în proprietate următoarele bunuri nu vor primi ajutor de încălzire: clădiri sau spaţii locative ori alte imobile în afara locuinţei, autoturism cu capacitatea motorului de peste 1.600 cmc, autoutilitară, autocamion şi remorcă, barcă cu motor, şalupă, scuter de apă, iaht, autobuz, microbuz, tractor, combină autopropulsată, presă de ulei, moară de cereale, drujbă, alte utilaje acţionate hidraulic, mecanic sau electric, teren intravilan mai mare de 1.000 mp, în zona urbană, 2.000 mp, în zona rurală, depozite bancare de peste 3.000 de lei, fâneţe şi păşuni de peste 2 ha la familiile cu 1-3 persoane, respectiv 3 ha, în cazul familiilor cu mai mult de 3 persoane, aceleaşi suprafeţe în cazul terenului forestier, vii, livezi sau grădini de legume de peste 1 ha în cazul familiilor cu 1-3 membri, sau 1,5 ha, în cazul celor cu mai mult de 3 membri. De asemenea, deţinătorii a mai mult de 3 bovine, 5 porci, 20 de oi sau capre sau 15 familii de albine sunt excluşi de la acordarea ajutorului social.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Alin Tomuș, sociolog: Ideea unui guvern minoritar nu face altceva decât să prelungească instabilitatea
Alin Tomuș, sociolog: Ideea unui guvern minoritar nu face altceva decât să prelungească instabilitatea Marcel Ciolacu a anunțat recent că PSD se retrage de la guvernare, pe fondul impasului în negocieri, însă social-democrații sunt dispuși să voteze un guvern de dreapta. Sociologul albaiulian, Alin Tomuș, și-a exprimat opinia referitor la contextul politic actual, afirmând că, […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 4 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor
-
Actualitateacum o zi
18 decembrie: Sfântul Daniil Sihastrul, sărbătoare cu cruce albastră în calendarul ortodox. Ce înseamnă și ce nu ai voie să faci