Rămâi conectat

Politică Administrație

Totul despre ajutorul de încălzire a locuinței oferit de Primăria Alba Iulia. Solicitanții pot depune cererile la SPAS

Publicat

în

Până în acest moment, la Serviciul Public de Asistenţă Socială (SPAS) din cadrul Primăriei municipiului Alba Iulia au fost depuse un număr de 775 de cereri privind ajutorul de încălzire a locuinţei. Potrivit Adelei Cristescu, directorul SPAS Albă Iulia, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în 2012 numărul acestor solicitări a scăzut la jumătate.

Motivul? Faptul că, din cauza neregulior apărute în declaraţiile pe propria răspundere a beneficiarilor de subvenţie pentru încălzirea, din anul trecut, mai mult de un sfert dintre aceştia au ajuns să dea declaraţii la Poliţie şi au fost obligaţi să returneze sumele deduse din facturile la gaz, de care au fost scutiţi la plată.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cererile de ajutor de încălzire se depun la SPAS Alba Iulia, iar pentru a primi subvenţia pe toate cele 5 luni ale sezonului rece, respectiv noiembrie, decebrie a.c., ianuarie, februarie, martie 2013, trebuie depuse cererile, cu actele de venit din luna anterioară depunerii cererii, până în data de 20 noiembrie.

Dacă solicitanţii fac acest lucru până în data de 20 ale lunii, banii îi vor primi pentru luna în curs, iar dacă cererea este depusă după data de 20 ale lunii, subvenţia va fi acordată începând cu data de 1 a lunii următoare, pentru intervalul rămas până în martie 2013.

“La SPAS Albă Iulia până în acest moment avem depuse un număr de 775 de cereri, dintre care 17 sunt pentru încălzirea locuinţei cu lemne. Precizez faptul că lucrăm pe aceeaşi bază legislativă de anul trecut, iar în ceea ce priveşte termenele de depunere a cererilor de ajutor de încălzire, pentru a primi pe toate cele 5 luni ale sezonului rece, respectiv noiembrie, decebrie a.c., ianuarie, februarie, martie 2013, trebuie depuse cererile, cu actele de venit din luna anterioară depunerii cererii, până în data de 20 noiembrie. Dacă nu terminaţi actele până în 20 noiembrie, nu este nicio problemă, veniţi cu ele, din 21 noiembrie încolo veţi primi ajutorul de încălzire cu data de 1 a lunii următoare, cu 1 decembrie, pentru cele 4 luni rămase din acest sezon de 5 luni. Deci până în 20 ale lunii primiţi cu luna în curs, după 20 ale lunii cu data de 1 a lunii următoare, pentru intervalul rămas până în martie 2013. Situaţia din acest moment arată faptul că, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut numărul de cereri de subvenţie pentru încălzire a scăzut la jumătate. Una din cauzele principale ar fi modificările legislative de anul trecut, care ne-au învăţat pe toţi ce înseamnă şi ce valoare are o declaraţie pe propria răspundere. Vă reamintesc că în Ordonanţa de Guvern nr. 70 de anul trecut se precizează faptul că 60% din totalul cererilor depuse, trebuie verificate făcându-se anchetă socială. Aceste anchete sociale au fost repartizate pe perioada unui an întreg. În lege se spune că noi trebuie să terminăm de făcut aceste anchete sociale până la începerea sezonului rece următor. Asta înseamnă că doar luna trecută am închiat sezonul 2011-2012.

Ştiu că am creat multe neclarităţi şi am surprins pe multă lume, atât pe solicitanţi cât şi pe angajatorii lor, mai ales pentru acele persoane cărora le-am cerut acte privind veniturile în octombrie anul acesta pentru luna octombrie a anului trecut. Aceasta este prevederea legală şi noi am aplicat-o la fel ca toate celelate primării din ţară şi trebuie să spun că rezultatul acestei activităţi, în final a fost surprinzător. Mai mult de un sfert dintre solicitanţii de ajutor pentru încălzirea locuinţei cu gaze şi cu lemne au trebuit să dea banii primiţi înapoi, adică au fost încadraţi în acea prevedere de recuperare integrală a sumei. În lege se mai pomeneşte de deferirea acestora organelor de urmărire penală, amendă, dar absolut în toate cazurile s-a recuperat integral suma.

Ţin neapărat să transmit celor care intenţionează să solicite acest ajutor, că nu trebuie decât să fie atenţi ce semnează. Veniţi! Este un drept pe care îl meritaţi, atenţie doar la ce scrieţi şi la ce semnaţi pe cerere!”, a declarat pentru ziarul “Unirea”, Adela Cristescu.

Sprijinul financiar se acordă de autorităţile locale doar familiilor care au venituri reduse. Conform OUG 70/2011, este considerat consumator vulnerabil acea persoană care nu poate să-şi menţină locuinţa la cel puţin 21 grade şi al cărui venit net mediu lunar pe membru de familie este de până la 615,786 lei.

Acte necesare pentru acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinţei cu gaze naturale şi lemne:

* Copie acte de identitate pentru toţi membrii familiei;

* Acte din care să rezulte calitatea titularului cererii faţă de locuinţa pentru care solicită ajutorul:

* Acte doveditoare privind veniturile nete lunare realizate de către membrii familiei în luna anterioară depunerii cererii:

* Adeverinţă de salariu cu venitul net, inclusiv valoarea bonurilor de masă

*cupoane de pensii, cupoane indemnizaţii pentru creşterea copilului până la vârsta de 2 sau 3 ani, cupoane indemnizaţii lunare pentru persoanele cu handicap, inclusiv bugetul complementar, cupoane alocaţii de stat pentru copii,alocaţii pentru susţinerea familiei, alocaţii pentru minorii daţi în plasament familial sau încredinţaţi spre creştere şi educare

* acte doveditoare ale veniturilor provenite din închirieri, dobânzi, dividende, părţi sociale, rentă/subvenţie agricolă,

* pensia alimentară stabilită printr-o sentinţă definitivă şi irevocabilă

* Adeverinţă de Ia Direcţia de venituri cu bunurile mobile şi imobile deţinute, pentru toţi membrii majori ai familiei

* Adeverinţă de la Registrul Agricol, cu terenurile agricole deţinute

* Adeverinţă de la Asociaţia de proprietari cu numărul şi numele persoanelor trecute la întreţinere

* Adeverinţă de elev sau student în care să se precizeze dacă beneficiază de bursă şcolară- tipul şi cuantumul acesteia

* Factura E.ON Gaz

Formularul tip şi actele prevăzute în declaraţia pe propria răspundere se primesc de la biroul de depuneri cereri din cadrul Serviciului de Asistenţă Socială (SPAS) a Primăriei Alba Iulia. Declararea unui număr mai mare de membrii de familie sau a unor venituri mai mici decât cele reale în scopul vădit de a obţine foloase necuvenite constituie infracţiune de fals, uz de fals sau înşelăciune, după caz şi se pedepseşte conform Codului penal.

De asemena, solicitantul ajutorului de încălzire are de completat la capitolul E din cerere, lista bunurilor deţinute. Persoanele care au în proprietate următoarele bunuri nu vor primi ajutor de încălzire: clădiri sau spaţii locative ori alte imobile în afara locuinţei, autoturism cu capacitatea motorului de peste 1.600 cmc, autoutilitară, autocamion şi remorcă, barcă cu motor, şalupă, scuter de apă, iaht, autobuz, microbuz, tractor, combină autopropulsată, presă de ulei, moară de cereale, drujbă, alte utilaje acţionate hidraulic, mecanic sau electric, teren intravilan mai mare de 1.000 mp, în zona urbană, 2.000 mp, în zona rurală, depozite bancare de peste 3.000 de lei, fâneţe şi păşuni de peste 2 ha la familiile cu 1-3 persoane, respectiv 3 ha, în cazul familiilor cu mai mult de 3 persoane, aceleaşi suprafeţe în cazul terenului forestier, vii, livezi sau grădini de legume de peste 1 ha în cazul familiilor cu 1-3 membri, sau 1,5 ha, în cazul celor cu mai mult de 3 membri. De asemenea, deţinătorii a mai mult de 3 bovine, 5 porci, 20 de oi sau capre sau 15 familii de albine sunt excluşi de la acordarea ajutorului social.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Beniamin Todosiu, deputat USR: „România nu e săracă! România e sărăcită prin incompetența actualei coaliții”

Publicat

în

Comunicat de presă| Beniamin Todosiu, deputat USR: „România nu e săracă! România e sărăcită prin incompetența actualei coaliții”

Românii așteaptă de câteva luni pachetul de măsuri economice și sociale al Guvernului, care să sprijine România pentru a depăși problemele economice generate de pandemia COVID 19 și, acum, de războiul din Ucraina. Creșterea prețurilor la energie și carburanți a generat scumpiri în lanț pe care românii încep să le suporte tot mai greu.

În acest context, în care se vorbește tot mai mult despre o criză economică, Guvernul PSD – PNL vine cu pachetul „Sprijin pentru România” prin care propune finanțarea cu 1,1 miliarde de euro a unor așa-zise măsuri sociale și economice. Ar putea mai bine să îl denumească „Faliment pentru România”, pentru că măsurile nu vor face altceva decât să adâncească problemele din țară.

Elit - Gustul Desăvârșit

Din păcate, membrii coaliției de guvernare demonstrează că, fie nu înțeleg cum funcționează o economie sănătoasă, fie nu vor să înțeleagă pentru a face jocurile băieților deștepți care gravitează în jurul PSD și PNL. Pachetul acesta de măsuri va face ceea ce se întâmplă de peste 30 de ani: statul ne va da cu o mână și ne va lua înapoi cu zeci de mâini.

Ca exemplu, voucherele sociale în valoare de 50 de euro sunt doar praf în ochi și o bătaie de joc. În medie, un român care va beneficia de aceste vouchere, va primi 4 lei pe zi. Îi voi întreba pe domnii Ciolacu și Ciucă dacă pot mânca o masă cu această sumă. Sunt bani care sunt cheltuiți fără să aducă ajutor real pentru românii aflați în situații sociale dificile.
Apoi, într-o perioadă în care suntem în pragul unei noi crize, când ratele la bănci cresc și vor continua să crească, Guvernul garantează creditele și ne încurajează să ne îndatorăm. Ce vom face când vor exploda dobânzile?
Și măsurile pentru mediul de afaceri sunt un simulacru. Granturile pentru firme vor funcționa la fel de prost ca mai toate programele publice. În loc să reducă taxele pentru a sprijini mediul privat, statul va lua de la unii pentru a da la alții.

Guvernul vorbește despre accelerarea PNRR, dar își bate joc continuu de acest program. Cea mai recentă dovadă a fost modul în care a fost gestionat „Fondul Local” pentru administrațiile publice, când au schimbat ghidul cu doar câteva zile înainte de deschiderea apelului pentru depunerea proiectelor. În stilul acesta, România nu își va atinge jaloanele din Planul Național de Redresare și Reziliență.

În concluzie, pachetul „Sprijin pentru România” este de fapt „Faliment pentru România”, deoarece nu am văzut în cadrul acestuia măsuri clare care să ducă la reducerea deficitului bugetar, oprirea avântului cu care statul se împrumută și ținerea sub control a inflației.

În timp ce Guvernul PNL-PSD se întrece în promisiuni populiste de tipul „sutei” promise de Ceaușescu în decembrie ’89, vecinii noștri bulgari au eliminat complet TVA-ul la pâine, au redus TVA-ul la gaze și au scăzut taxele pentru familii tinere. În același timp, la București, guvernanții au tupeul să vorbească de creșterea taxelor, aruncând ca praf în ochi măsuri de genul voucherului de 4 lei/ zi.

România nu e săracă! România e sărăcită prin incompetența și hoția celor care o conduc acum: coaliția sărăciei PNL-PSD-UDMR!

Beniamin Todosiu
Deputat USR de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Prima întâlnire a noii conduceri a OFL Alba cu membri și simpatizanții acesteia. Noua președintă intenționează să crească vizibilitatea contribuției adusă de femei în toate domeniile de activitate

Publicat

în

În cursul săptămânii trecute a avut loc prima întâlnire a noii conduceri a Organizației Femeilor Liberale Alba cu membri și simpatizanții acesteia. Alina Hărăguș, noul președinte al organizației, a avut plăcerea de a interacționa cu membrele OFL Alba într-un cadru deschis și prietenos, alegând astfel să promoveze interacțiunea, relaționarea și cunoașterea între noii și vechii membri ai organizației și, de asemenea, să susțină prin organizarea acestor întâlniri și antreprenorii locali.

Printre invitații participanți la eveniment s-au numărat domnul Ion Dumitrel (președinte PNL Alba), domnul Marius Hațegan (secretar general PNL Alba), domnul Nicolae Albu (vicepreședinte PNL Alba), domnul Alexandru Pereș și doamna Rodica Andronescu (președinte de onoare al organizației). Doamnele Cornelia Baba și Alina Breaz au fost desemnate secretar general, respectiv secretar general adjunct ale OFL Alba.

Au fost discutate propuneri de proiecte și acțiuni care urmează să fie implementate pe teritoriul întregului județ în domeniile antreprenorial, social, educațional și medical și s-a stabilit pentru perioada imediat următoare desemnarea de coordonatorii zonali care, în primă instanță, vor avea un rol semnificativ în strângerea datelor din teren. Sub noua conducere, Organizația Femeilor Liberale Alba își propune să vină în întâmpinarea nevoilor femeilor din județ prin prisma unor acțiuni și proiecte cu impact asupra dezvoltării personale și profesionale a celor cu care interacționează. Astfel, au fost gândite, structurate și propuse acțiuni de informare, promovare, sprijin și dezvoltare a antreprenoriatului feminin, organizarea unor campanii de informare și conștientizare a abuzului, organizarea unor workshop-uri și conferințe pentru creșterea calității vieții și a vieții de familie, etc.

Elit - Gustul Desăvârșit

Alina Hărăguș menționează că își dorește ca organizația să reprezinte cu adevărat interesele comunității și să promoveze transparența, verticalitatea și sistemul meritocrat, promovând întotdeauna interesul public în detrimentul interesului individual. Noua președintă a Organizației Femeilor Liberale Alba intenționează să crească vizibilitatea contribuției adusă de femei în toate domeniile de activitate. Mai mult, încurajează activ adeziunea acelor membre valoroase ale comunității la OFL pentru ca, împreună, să transforme binele în normalitate.

Pentru termen lung, se dorește ca nucleul nou format în cadrul Organizației Femeilor Liberale Alba să vizeze rezolvarea problemelor reale cu care comunitatea se confruntă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Florin Roman, Vicepreședintele Camerei Deputatilor: „Racordarea la rețeaua electrică este din nou posibilă pentru cetățenii care nu dețin cărți funciare”

Publicat

în

Comunicat de presă| Florin Roman, Vicepreședintele Camerei Deputatilor: „Racordarea la rețeaua electrică este din nou posibilă pentru cetățenii care nu dețin cărți funciare”

În ultimele luni mai mulți cetățeni, în special din zona munților Apuseni, au semnalat o problemă cu care se confruntă. Urmare a publicării în Monitorul Oficial a ordinului ANRE 17/2022, printre documentele necesare a fi depuse odată cu cererea de aviz tehnic de racordare (ATR) s-a introdus ca document obligatoriu și extrasul de carte funciară.

Acest lucru a blocat practic majoritatea solicitărilor venite din zona munților Apuseni, dar și din alte zone ale județului Alba unde proprietarii terenurilor nu au reușit intăbularea acestora până în prezent.

Elit - Gustul Desăvârșit

Pentru a veni în sprijinul a mii de familii aflate în această situație m-am adresat ANRE unde am semnalat blocajul apărut, legislația fiind corectată prin ordinul ANRE 81/2022.

Ii indemn pe această cale pe toți cetățenii care s-au confruntat cu această problemă să se adreseze din nou operatorului de distribuție DEER în vederea soluționării favorabile a cererilor lor.

Deputat Florin Roman, vicepreședinte al Camerei Deputatilor


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare