Expoziţie „Între util şi estetic – SCRISVL LA APVLVM”, joi, la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia
La Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia va avea loc, joi, 18 octombrie 2012, la ora 13.00, vernisarea expoziţiei „Între util şi estetic – SCRISVL LA APVLVM”. Expoziţia face parte dintr-un proiect câştigat la Administraţia Fondului Cultural Naţional şi se încadrează în suita de manifestări organizate în ultimii ani de către muzeulalbaiulian, menite să aducă în prim-plan patrimoniul arheologic excepţional pe care îl deţine în colecţiile sale.
Cu această ocazie vor fi promovate piese epigrafice deosebite, monumentele cu inscripţii şi alte tipuri de piese ştampilate ( opaiţe, vase de lux şi materiale de construcţie). Toate acestea reprezintă mărturii despre credinţele, obiceiurile şi viaţa de zi cu zi a locuitorilor din aşezările romane care au existat pe teritoriul actualului municipiu Alba Iulia.
De asemenea, vor fi expuse instrumente antice de scris şi, în premieră la muzeul albaiulian, o replică a unei tăbliţe cerate, suport de scris antic. Tot cu acest prilej va fi expusă şi tăbliţa de blestem descoperită în urmă cu câţiva ani în interiorul unui mormânt de la Apulum, pentru prima dată alături de transcrierea şi traducerea textului. Piesa este una de excepţie atât datorită caracterului său oarecum misterios cât şi rarităţii acestor piese în România.
Ineditul expoziţiei este dată şi de aplicaţia video care va explica mai pe larg celor interesaţi principalele inscripţii, schema de citire sau de alcătuire, iar pentru verificarea cunoştinţelor vizitatorul poate parcurge un chestionar digital. Aplicaţia poate fi folosită şi de cei care accesează site-ul Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia (http://www.mnuai.ro/).
Întreaga expoziţiei este însoţită de un bogat material ilustrativ şi este gândită de asemenea manieră încât, să reprezinte o contribuţie la modernizarea expoziţiei de bază a Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia.
Evenimentul este dublat şi de lansarea unui spectaculos catalog având ca autori echipa de arheologi care a realizat expoziţia: Radu Ciobanu, George Bounegru, Radu Ota, Viorica Rusu-Bolindeţ, Anca Timofan, Adrian Bolog şi Ilie Lascu.
Expoziţia este organizată de Consiliul Judeţean Alba şi Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca, Muzeul Naţional de Istorie a României Bucureşti şi Institutul de Arheologie şi Istoria Artei Cluj-Napoca.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Societate
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918 În dupa-amiaza de 23 noiembrie, în iarna anului 1918, pe Câmpia Libertăţii de la Blaj, un aparat de zbor pilotat de un erou trecut apoi în uitare şi […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 5 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii