Rămâi conectat

Politică Administrație

Înalți oficiali europeni: Dupa 10 ani de existență a Antenei ARE, Alba Iulia ar fi trebuit să fie ca și Strasbourg și Bruxelles

Bogdan Presecan

Publicat

în

Ce este Antena – Biroul regional al Ansamblului Regiunilor Europene (ARE) din Alba Iulia?

Alba Iulia, ca oraș cu importanță regională, cum ar fi trebuit să fie din 2002, de la înființarea Biroului ARE, a fost invizibil în Ansamblul Regiunilor Europene.

Judeţul Alba este reprezentat de 10 ani în Ansamblul Regiunilor Europei, o organizaţie independentă a regiunilor şi cea mai largă reţea de cooperare interregională de pe tot cuprinsul Europei, reprezentând 13 organizaţii interregionale şi 250 regiuni din 30 de state.

Ba mai mult, Biroul ARE din Alba Iulia reprezintă toate cele 40 de regiuni membre ARE din România, plus cele din Europa de Sud Est. Beneficiile locuitorilor din judeţul Alba de pe urma activităţii acestui organism sunt însă inexistente.

Zolt Vasile Grigoruţ, office managerul Biroului ARE Alba Iulia, care funcţionează în cadrul Consiliului Judeţean Alba, respectiv Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene (UNJCR), se bucură din anul 2005 de experienţă europeană: birou călduţ, deplasări în străinătate, mult timp liber, oportunităţi bine plătite de a participa în mai multe programe finanţate din bani europeni, precum Fundaţia Naţională a Tinerilor Manageri sau Asociaţia Ţara Vinului. A ajuns astfel să câştige aproape 2000 de euro pe lună, mai mult chiar decât preşedintele Consiliului Judeţean Alba.

Cât despre rezultate, o să dau un singur exemplu. Eurodyssey, unul din principalele programe ale ARE, ce funcţionează din anul 1985, se adresează tinerilor între 18 şi 30 de ani care caută un job şi care, indiferent de educaţia pe care o au, pot să meargă în una din cele peste 250 de regiuni din Europa la un stagiu, pentru o perioadă cuprinsă între 3 şi 7 luni, prin intermediarul Consiliului Judeţean, respectiv regiunea membră ARE.

Regiunea Alba nu a aplicat în toţi aceşti ani pentru acest program, sau pentru vreun altul, chiar dacă este vorba de o simplă formalitate. În schimb, Regiunea Hunedoara, prin Biroul din cadrul Consiliului Judeţean, a trimis în Europa zeci de tineri, doar în ultimii ani, la stagii plătite cu sume între 600 şi 900 de euro pe lună.

Județul Alba are de ieri un nou reprezentant în ARE – Ansamblul Regiunilor Europei, unde Alba are drept de vot si Biroul Regional cu sediul la Alba Iulia

Ieri în cadrul Adunării Ordinare a Ansamblului Regiunilor Europei a fost ales ca reprezentant al regiunii/județului Alba în acest organism Florin Roman, vicepreședintele Consiliului Județean Alba.

Acesta a avut întâlniri cu Michèle Sabban, președinta ARE (originară din Tunisia) și cu Pascal Goergen), secretarul general al Ansamblului Regiunilor Europei, în care s-a făcut o evaluare a activității Biroului regional ARE din Alba Iulia, care se pare are șanse să devină, ce nu a reușit în ultimii 10 ani, respectiv un centru la fel de important pe harta Europei, ca Strasbourg si Bruxelles, având in vedere ca Biroul din Alba Iulia este singurul lor corespondent în Europa de Est.

Pentru o relansare a activității acestui organism va fi însă nevoie de niște schimbări. Florin Roman, noul reprezentant al județului Alba în ARE a declarat în acest sens că la Alba Iulia urmează să fie organizată o reuniune cu județele membre ARE din zonă, și  județul Alba va începe să funcționeze ca și capitală regională, iar apoi ca și oraș european important.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO | Municipiul Alba Iulia – Diploma Europeană, prima distincție a Premiului Europa, pentru implicare activă și calitativă în promovarea idealului european

Ziarul Unirea

Publicat

în

Municipiul Alba Iulia – Diploma Europeană, prima distincție a Premiului Europa, pentru implicare activă și calitativă în promovarea idealului european O nouă recunoaștere europeană pentru Alba Iulia: Consiliul Europei ne-a oferit Diploma Europeană, prima distincție a Premiului Europa! Citește și: FOTO | Lucrările pentru o nouă parcare în municipiul Alba Iulia, aproape finalizate. Câte locuri […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea