Rămâi conectat

Societate

Spaţiile Ryma: Tabără de specializare în reabilitarea monumentelor istorice

Alexandra Mates

Publicat

în

În perioada 16-24 septembrie, în Spaţiile Ryma, din Cetatea Alba Carolina, va avea loc cea de-a VI-a ediţie a Taberei de specializare în reabilitarea monumentelor istorice. Tabăra se adresează studenţilor şi absolvenţilor facultăţilor de arhitectură, istorie,  arheologie, arte plastice, foto-video şi construcţii dar şi liceenilor şi voluntarilor care doresc să contribuie la amenajarea centrului cultural din Cetate. Participanţii au posibilitatea să înveţe şi să practice meserie într-un mediu istoric natural, creând astfel un model de reabilitare atât pentru celelalte spaţii din Cetate cât şi pentru alte monumente de acest gen.

Tabăra se axează în principal pe activităţi practice, de aceea sunt bineveniţi cei care doresc să dobândească experienţă în restaurare muncind efectiv, cursurile teoretice având o pondere de doar 20% în cadrul taberei.

CONCEPT:

Amenajarea unui spaţiu multicultural prin reabilitarea unor elemente de fortificaţie din Cetatea Alba Iulia.

LOCAŢIE:
Latura nordică a Cetăţii Alba Iulia, în spaţiile concesionate de Asociaţia Culturală „R.Y.M.A.” (Revolutionary Youth Movement for Art), ravelinul Sf. Elisabeta Cristina.

SCOP:
Familiarizarea studenţilor cu practicile de restaurare cu mijloace tradiţionale, în paralel cu restaurarea şi reabilitarea în situ a unor elemente de fortificaţie din Cetatea Alba Iulia.

ACTIVITĂŢI:

– Analiza peisajului istoric, prezentarea temei intervenţiei şi a proiectului tehnic „Amenajarea nucleului cultural Poarta 7 pe latura de nord a Cetăţii Alba Iulia”
– Curs despre cărămidă, metode de ţesere a cărămizilor: aplicaţii practice
– Varul în construcţii – reţetar, aplicaţii practice
– Curs despre restaurarea pietrei
– Schita de schita: design interior în vederea amenajării unui spaţiu multicultural
– Probleme legate de şeminee şi aerisiri: aplicaţii practice
– Proiecţii în aer liber de filme documentare, culturale şi de scurt metraj
– Crearea albumului foto al taberei.

Coordonator proiect: arh. Cristina Anghel

Specialişti: Fidias Vasquez (Ecuador) – restaurator în piatră şi lemn, Inel Constantin – arheolog, Dan Anghel – specialist restaurator , Ucan Boldiszar Levente  – meşter zidar.

Locuri disponibile: 10 locuri cu cazare în incinta spaţiilor RYMA şi 5 locuri cu cazare la cort. Facilităţi: baie, duş cu apă caldă, 2 mese pe zi, echipamente de protecţie, unelte de lucru, suport de curs.

Pentru înscrieri, puteţi trimite un CV până la data de 13 septembrie  2012 pe adresa: [email protected], Telefon: 0744152748.
Anul acesta participarea la tabără este gratuită.

Tabăra este organizată de  Asociaţia „R.Y.M.A.” Alba Iulia în parteneriat cu Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia şi Consiliul Judeţean Alba.

Pentru participarea la tabără nu se percepe niciun fel de taxă.

Asociaţia RYMA doreşte să  mulţumească pe această cale Consiliului Judeţean Alba pentru sprijinul financiar acordat pentru continuarea acestui proiect educaţional  care a căpătat an de an notorietate în rândul Şcolilor de Vară din România. Începand de anul viitor, proiectul taberei se va dezvolta în mai multe direcţii: arheologie, restaurare, construcţii, design, toate cursurile teoretice şi practice având ca subiect părţi din Cetatea Alba Iulia. Proiectul se va desfăşura în continuare sub egida Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Societate

Monden-Clubbing

DUMINICĂ: Ăștia sunt Balcanii – teatru în aer liber, cu Skepsis, în fața Muzeului Național al Unirii Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

DUMINICĂ: Ăștia sunt Balcanii – teatru în aer liber, cu Skepsis, în fața Muzeului Național al Unirii Alba Iulia Duminică, 21 iulie 2024, ora 19.30, în fața Muzeului Național al Unirii Alba Iulia, Skepsis vă invită la o o nouă seară de teatru în aer liber! Citește și: Truck Tuning Art 2024: Sute de litri […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea