Ministrul Educației: ”Programa de Religie în școli va fi regândită”
Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat, după o întâlnire desfășurată astăzi cu Patriarhul Daniel, că programa la disciplina Religie va fi regândită și predată după manuale noi, începând cu anul şcolar viitor.
Andronescu a precizat că Patriarhul Bisericii Ortodoxe din România a acceptat ca orele de religie să se centreze pe sistemul de valori de referinţă cu care orice absolvent „trebuie să plece în viaţă”, precizând că inițiativa nu a fost determinată de solicitarea Asociaţiei Secular-Umanistă din România (ASUR), care a cerut în mod public Ministerului Educaţiei să retragă de urgenţă autorizarea manualelor de religie pe care le consideră un ”instrument al îndoctrinării religioase”.
ASUR a scris într-un material, postat pe site-ul propriu, că pe lista manualelor aprobate de Ministerul Educaţiei continuă să se afle o serie de lucrări „ce promovează intoleranţa religioasă şi care agresează psihic copiii prin repetarea obsesivă a temelor despre păcat, iad şi diavoli, inducându-li-se acestora ideea că nerespectarea cu stricteţe a poruncilor îi condamnă la osânda veşnică”.
Patriarhia Română a răspuns, printr-un comunicat de presă, susţinând că ASUR deformează constant realitatea, promovând intoleranţa faţă de religie prin reluarea obsesivă la începutul fiecărui an şcolar a atacurilor la adresa manualelor de religie.
”În acest sens, este de remarcat faptul că din catalogul celor 45 de manuale de religie, aprobate de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, ASUR se referă constant numai la cele 18 manuale care aparţin cultului creştin-ortodox, prin scoaterea din context a unor enunţuri, la care sunt asociate concluzii tendenţioase. De menţionat faptul că ASUR este preocupată an de an de manualele de religie ortodoxă, nu de filmele şi producţiile media care promovează violenţa, degradarea umană şi agresiunea fizică şi psihică asupra copiilor”, se arată în comunicatul Patriarhiei Române.
Reprezentanții Bisericii Ortodoxe mai precizează că prezenţa religiei în sistemul naţional de educaţie răspunde aşteptărilor copiilor şi ale părinţilor, potrivit cercetărilor realizate de specialişti în domeniul ştiinţelor educaţiei şi sociologiei, pe eşantioane reprezentative de elevi, părinţi şi diriginţi.
Rezultatele cercetării naţionale ”Educaţia moral-religioasă în sistemul de educaţie din România”, realizată în cadrul Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei, Bucureşti, în anul 2008, pe un eşantion reprezentativ de 2.436 de elevi cu vârsta cuprinsă între 14-19 ani, reflectă înţelegerea credinţei drept valoare fundamentală în viaţa proprie pentru 85,7% dintre aceştia.
”Rolul religiei la vârstele mici este recunoscut şi susţinut la nivel internaţional de teoreticienii şi practicienii din domeniul educaţiei, care evidenţiază importanţa educaţiei religioase în formarea propriei identităţi a elevilor, ca premisă pentru formarea unei personalităţi armonioase, aspectele legate de credinţe şi convingeri fiind un element important al respectivului demers”, se mai precizează în comunicatul de presă.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
NOUL COD SILVIC: O lege care marchează un nou început în gestionarea pădurilor, promulgată de Președintele României
NOUL COD SILVIC: O lege care marchează un nou început în gestionarea pădurilor, promulgată de Președintele României Proiectul de lege privind Codul silvic a fost promulgat de Președintele României, Klaus Iohannis, vineri, 20 decembrie 2024. Aceasta are ca obiect de reglementare regimul silvic, guvernanţa sectorului silvic, controlul aplicării şi respectarea regimului silvic, precum şi regimul […]
Secțiune Articole Similare
-
Curier Județeanacum 20 de ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum o zi
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Actualitateacum 13 ore
De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor