Ministrul Educației: ”Programa de Religie în școli va fi regândită”

Mircea Trifu - Primar Alba Iulia

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat, după o întâlnire desfășurată astăzi cu Patriarhul Daniel, că programa la disciplina Religie va fi regândită și predată după manuale noi, începând cu anul şcolar viitor.

Andronescu a precizat că Patriarhul Bisericii Ortodoxe din România a acceptat ca orele de religie să se centreze pe sistemul de valori de referinţă cu care orice absolvent „trebuie să plece în viaţă”, precizând că inițiativa nu a fost determinată de solicitarea Asociaţiei Secular-Umanistă din România (ASUR), care a cerut în mod public Ministerului Educaţiei să retragă de urgenţă autorizarea manualelor de religie pe care le consideră un ”instrument al îndoctrinării religioase”.

Pro România - Ține cu ALBA
ELIT

ASUR a scris într-un material, postat pe site-ul propriu, că pe lista manualelor aprobate de Ministerul Educaţiei continuă să se afle o serie de lucrări „ce promovează intoleranţa religioasă şi care agresează psihic copiii prin repetarea obsesivă a temelor despre păcat, iad şi diavoli, inducându-li-se acestora ideea că nerespectarea cu stricteţe a poruncilor îi condamnă la osânda veşnică”.

PMP - Alegeri Locale 2020
USR-Plus - Oameni ca tine schimbă Alba în bine

Patriarhia Română a răspuns, printr-un comunicat de presă, susţinând că ASUR deformează constant realitatea, promovând intoleranţa faţă de religie prin reluarea obsesivă la începutul fiecărui an şcolar a atacurilor la adresa manualelor de religie.

”În acest sens, este de remarcat faptul că din catalogul celor 45 de manuale de religie, aprobate de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, ASUR se referă constant numai la cele 18 manuale care aparţin cultului creştin-ortodox, prin scoaterea din context a unor enunţuri, la care sunt asociate concluzii tendenţioase. De menţionat faptul că ASUR este preocupată an de an de manualele de religie ortodoxă, nu de filmele şi producţiile media care promovează violenţa, degradarea umană şi agresiunea fizică şi psihică asupra copiilor”, se arată în comunicatul Patriarhiei Române.

Reprezentanții Bisericii Ortodoxe mai precizează că prezenţa religiei în sistemul naţional de educaţie răspunde aşteptărilor copiilor şi ale părinţilor, potrivit cercetărilor realizate de specialişti în domeniul ştiinţelor educaţiei şi sociologiei, pe eşantioane reprezentative de elevi, părinţi şi diriginţi.

Rezultatele cercetării naţionale ”Educaţia moral-religioasă în sistemul de educaţie din România”, realizată în cadrul Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei, Bucureşti, în anul 2008, pe un eşantion reprezentativ de 2.436 de elevi cu vârsta cuprinsă între 14-19 ani, reflectă înţelegerea credinţei drept valoare fundamentală în viaţa proprie pentru 85,7% dintre aceştia.

”Rolul religiei la vârstele mici este recunoscut şi susţinut la nivel internaţional de teoreticienii şi practicienii din domeniul educaţiei, care evidenţiază importanţa educaţiei religioase în formarea propriei identităţi a elevilor, ca premisă pentru formarea unei personalităţi armonioase, aspectele legate de credinţe şi convingeri fiind un element important al respectivului demers”, se mai precizează în comunicatul de presă.

Ioana SFÂRLEA

Redactor șef
Email: stiri@ziarulunirea.ro

Must de Jidvei

39 Comentarii

dolfi 11 septembrie 2012 at 21:48

da da…. pe sistemul: „Indobitocirea accelerata a indivizilor” – cu binecuvantarea BOR.SRL.
Indivizii trebuie sa fie prosti, ignoranti, speriati si nesiguri pe ei ca sa fie usor manevrabili astfel incat clasa parvenita sa profite la nesfarsit de ei.
Si sa citez un clasic: „religia trebuie sa fie ca organul sexual: Nu ti-l areti in public si nici nu-l bagi cu forta pe gat nimanui, in special copiilor!” Indiferent de confesiune religia ar trebui sa fie ceva personal si mai ales OPTIONAL avand in vadere ca suntem (?) intr-un stat Secular.

alinuta cu ochii rosii 12 septembrie 2012 at 21:32

…just…pacat ca nu se intelege si de cine trebuie; popa e vector electoral deci are un cuvint greu chiar daca sintem ”stat secular”…cum credinta sau ateismul sint atitudini liber alese, prezenta la orele de religie in scoala ar trebui sa fie strict optionala..! dar cine se pune cu popa?

Biblia, cea mai raspandita carte din lume 12 septembrie 2012 at 11:04

A cunoaste Biblia este un act de cultura nu numai de credinta. Petre Tutea spunea:”fara Biblie,Shakespeare ar fi fost un scriitoras din Gaiesti”.Esenta invataturii ei este: nu minti,nu fura,nu fi depravat,iubeste si respecta parintii si pe aproapele tau; baza convietuirii in societatea umana. Pt altii(care au alt set de valori) se pare ca e doar”indobitocire accelerata a indivizilor”…

alinuta cu ochii rosii 12 septembrie 2012 at 21:37

…nu numai ”accelerata”ci si sigura-dezastrul si tragedia din Libia de aseara a fost generata de un popa prost din America si un popa prost din Liban;iar cunoasterea Cartii Cartilor trebuie sa porneasca dintr-o pornire interioara , nu cu parul , modalitate primitiva de ”promovare” de acum…parul a dus la folosirea parului…

Sa intelegem ca ai ochii rosii de la folositul parului? 13 septembrie 2012 at 14:12

Cunoasterea Bibliei(cum spuneam)este un act de cultura,credinta in schimb este o optiune personala si nimeni nu ti-o poate impune, sau interzice. Nu e nici o nenorocire sa afli de mic copil valorile moralei crstine,de 2 mii de ani se intampla asta; sunt pline puscariile de isteti sau atei care n-au avut(sau auzit)de indemnul nu fura,nu ucide,etc. Sa nu judecam Biblia dupa naravurile unor preoti(uscaturi sunt peste tot). Nici profesorii nu sunt usa de biserica(unii fumeaza,altii beau,altii violeaza), dar copiii tot ii trimitem la scoala. Nu toti doctorii sunt competenti si onesti,dar bolnavii tot merg la spitale; asa ca mai usor cu preotii pe scari…

Aurelian 13 septembrie 2012 at 14:33

Si Bisericile si templele evanghelistilor si a prostestantilor, sunt pline de derbedei, care au facut puscarie, sau se indreapta cu „pasi siguri”, catre puscarie. Popa si predicatorii sunt fericiti cu „asemenea clienti”, ca derbedei platesc bine!

Draga Aurelian 13 septembrie 2012 at 15:41

Cand Iisus a fost intrebat de ce mananca alaturi de vamesi(oamenii cei mai corupti ai vremii)si talhari,a raspuns:”nu cei sanatosi au nevoie de doctori, ci cei bolnavi”.Atata vreme cat la biserica vin oamenii pacatosi(„bolnavii”), e un lucru bun caci au ocazia sa se poata indrepta atat fata de societate cat si fata de Divinitate. In Biserica(cel putin la ortodocsi) nu-ti cere nimeni bani,Aurelian, daca vrei sa faci un act de caritate il faci,daca nu,nu. Nu e ca la Bar,unde daca n-ai bani,nu intri!

Aurelian 13 septembrie 2012 at 20:52

Da, mai popa, aveti explicatii pentru orice, sunteti scoliti in a inchide gura celor care va critica, insa adevararul este altul, derbedeul, hotul si criminalul se duce mai mult la biserica si la popa, ca are sufletul incarcat, si are impresia ca daca da bani la popa, il mituieste pe Dumnezeu! Dupa ce crede ca si-a facut datoria fata de Dumnezeu, care in conceptia lor este obligat sa-i ierte, isi continua proastele apucaturi, ca in nici intr-un caz nu se „pocaiesc”! Omul cinstit are alte preocupari, si ii scarbit de talharia din biserici, si de excrocii de popi. Deci clientela popìlor, sunt fraierii, incultii, derbedei, hotii si talharii!

Draga Aurelian, 14 septembrie 2012 at 7:58

ignoranta ta e coplesitoare. Sunt inginer(sexagenar) nu preot,dar m-ar fi onorat sa fiu. Oamnenii cinstiti sunt mai aproape de biserica si de Dumnezeu decat iti inchipui, iar cliseul acesta cu”talharia din biserici si escrocii de popi”(nu excroci),e foarte des intalnit la sectari sau la cei care frecventeaza de trei ori in viata biserica(botez,nunta,inmormantare). Adica cei care dau impresia ca stiu totul despre..absolut nimic.

Aurelian 14 septembrie 2012 at 19:39

Faptul ca te dai drept inginer, si nu popa, nu ma mira deloc, ca har Domnului, am cunoscut multi ingineri fraieri si creduli. Imi aduc aminte ca am discutat cu un student la inginerie in anul 4, care era de religie penticostal, iar cand l-am intrebat cum crede el ca Dumnezeu a facut lumea acum vreo 8.000 de ani, si sunt dovezi demonstrate matematic, ca fosilele dinozaurilor au in jur de 70.000.000 de ani, mi-a raspuns ca Dumnezeu, cand a creiat fosilele, a bagat in ele „vechime”! Am ramas fara grai, primul meu impuls a fost sa-i dau doua labe in fund, ca isi bate joc de mine, dar ulterior vazand cat ii de serios, l-am lasat in plata lui Dumnezeu, si a predicatorilor penticostali, ca si ei predicatorii, au nevoie de fraieri, ca sa poata trai bine!

Draga Aurelian, 15 septembrie 2012 at 10:00

intereseaza-te de un profesor de la Universitatea Tehnica din Cluj(prof.dr.ing.Neamtu V.-61 de ani) care face naveta si preda la Alba. Poate il intalnesti, sa-l intrebi de fostul sau coleg (si de camera la camin),Tiberiu,care „se da inginer”pe forum,in loc de preot, cum zici tu. Daca tu ai incerca sa te informezi in ce prveste credinta, de la sursa(Biblia), sunt sigur ca multe necunoscute ti se vor lamuri; vorba lui Iisus:”indrazniti,eu am biruit lumea”!

dolfi 14 septembrie 2012 at 20:37

religia a aparut cand primul smecher a intalnit primul fraier!

alinuta cu ochii rosii 13 septembrie 2012 at 18:41

…ochii rosii sint de la statul prea mult in tufis, ca ma tratez de constipatie-dar spre deosebire de altii,acum ma pot ascunde in cires…totusi, actul de cultura de care zici poate sa fie dat de studiul istoriei religiilor, pentru ca la virsta maturitatii sa poti alege in cunostinta de cauza; crezi ca daca un copil e invatat conform manualului actual de religie ca daca pacatuieste cu ceva ”il maninca iadul” sau ca-si rupe ceva, contribuie la educarea lui? se zice ca multi au facut puscarie-apropos de problema pusa-cu credinta in minte-au crezut ca nu-i prinde…dincolo de gluma,studiul Cartii Cartilor se poate face in conditii care nu impun un anume regim restrictiv scolar-vezi modelele vestice,unde religia se studiaza in biserici si biblioteci manastiresti-cine doreste acest lucru,iar pentru cei care o studiaza ca materie generala, studiul se bazeaza pe elementele de baza-lipit animalute pe arca lui Noe,etc….adica intr-o maniera placuta,nu imperativa…

VIRGINEL 13 septembrie 2012 at 19:07

Academicianul A.D. Xenopol si chiar Nicolae Iorga(voalat) afirmau in lucrarile lor dedicate studiului istorii bisericii si cultelor in Romania ca ortodoxia a fost cea mai grea lovitura primita de cultura poporului nostru, cauza degradarii si regresului intelectual pe teritoriul Romaniei. Nu intamplator suntem cu cel putin 100 de ani in urma popoarelor de la Apus, incepand cu ungurii pe care-i numim cu accent de superioritate „bozgori”, continuand cu cehii si polonezii si terminand cu Franta, Italia, Spania si Portugalia. Pe langa manastirile catolice din Occident au functionat din preajma anului 1000 scoli, licee si universitati. La noi calugarii ortodocsi doar au vegetat, s-au prins in hora calugareasca si au impus biruri. Unii dintre inaltii ierarhi ortodcsi conducatori ai turmei de analfabeti de peste Carpati au fost inalti tradatori de neam, altii nici macar nu au fost romani, ci, pana pe la 1800, doar greci, bulgari si sarbi. Acum prostimea romaneasca a anului 2012 contribuie din plin cu bani la ridicarea „catedralei mantuielii neamului”(ca sa citez un clasic in viata), al carei cost de constructie se ridica la fabuloasa suma de 500 milioane de euro, dar nu avem destule spitale si camine de batrani, se desfiinteaza scoli si gradinite. Nici nu se pune problema dorintei parintilor ca, copiii lor sa studieze religia la scoala. Este clar ca vor, ca asa sunt si ei!

Virginica, 13 septembrie 2012 at 19:38

Pacat ca la voi la secta invatati atatea minciuni si nu va informati corect. Ma bucur sincer ca suntem in urma cu o suta de ani fata de Apus; dar spiritual sunt ei in urma noastra cu 200 de ani:catedralele lor sunt de mult goale,simple opere de arhitectura, in timp ce bisericile si manastirile noastre sunt vii,pline de oameni ce aduc slava lui Dumnezeu. Vorba inteleptului Tutea: „tehnic, India este cu o suta de ani dupa SUA; spiritual insa, SUA sunt la nivelul Ghana din Africa”. Parintii credinciosi vor dori intotdeauna ca, copiii lor sa invete religia in scoala!

alinuta cu ochii rosii 13 septembrie 2012 at 20:56

…ai fost sa vezi o catedrala in Italia,Spania, Anglia,Germania,Belgia,Franta? asa ca tine poate vorbi doar o minte spalata care nu a iesit de pe ulita satului; daca ai ocazia-macar atit – sa stai de vorba cu un calugar benedictin de exp,ai intelege rolul si rostul educatiei religioase si modul de aplicare a ei ca sa fie eficienta-chestia cu ”200 de ani de spiritualitate avansata” e o poveste care din pacate te-a prins,dar nu are 3% adevar in ea; umbla in lume,deschide-ti ochii si vei vedea lumina-nu intunericul strabatut de o biata luminare si aia de 50 de bani…catedralele occidentale sint deschise si la miezul noptii,ale noastre se inchid cu inchiderea slujbei…e si asta un exemplu de implicare…catedralele occidentale dar si locasurile de cult mai mici se autofinanteaza,ale noastre…si mai vrei?

Da,Alinuta,am fost 13 septembrie 2012 at 21:27

Era in Duminca Pastelui catolic( Italia prin 2008), inainte de amiaza,catedrala era goala, iar in fata un mic grup de barbati discutau cu inflacarare despre..fotbal!

semidoctul 13 septembrie 2012 at 22:33

Istoriile mincinoase ale BOR fabricate in timpul perioadei dominatiei sovietice spun ca Romania a fost increstinata de Sf. Andrei, insa nu avem niciun fel de dovada plauzibila pentru a sustine aceasta teza. Starea de intuneric intelectual – cultural generalizat in spatiul extracarpatic – Moldova mai ales, dar si Muntenia era una generala. Sa nu uitam faptul ca peste 90% din moldoveni erau analfabeti la anul 1900, conform recensamantilor oficiale realizate la data respectiva si a unor documente din Biblioteca Academiei. Anton Naum, membru al Academiei Romane, spunea: „Alipirea bisericii noastre de biserica bizantina ne-a compromis limba si ne-a prabusit pana astazi in cea mai ticaloasa ramura a crestinismului, care e ortodoxia orientala”. Sa ne spuna si noua Virginica cum episcopul ortodox Simion Nichitici i-a tradat pe Horea, Closca si Crisan, sau de indemnul mitropolitului Conon pentru armata romana la a depune armele inaintea luptelor de la Oituz si Marasesti. Dupa infiintarea primei mitropolii ortodoxe în Tara Romaneasca in 1359 si apoi a celei moldovene în 1401, s-au construit sute de manastiri, toate inzestrate cu imense mosii. Datorită asestui fapt, au fost invadate de catre calugari greci, care, le-au exploatat. Beneficiul celor 600 de mosii a fost transferat patriarhiilor din Orient, muntelui Athos și altor manastiri din Grecia. Unele, timp de 400 de ani. O actiune schizofrenica, pe care,BOR a considerat-o ca fiind normala si a protestat atunci cand principele Cuza a oprit-o. Dar acum nu se mai recunoaste nimic, nici ca fara scolile Blajului am fi vorbit acum in slavona sau in greaca, bine ca suntem patrioti dar habar n-avem de istorie.

M.C. 14 septembrie 2012 at 8:51

Bai Virginel!Pseudonimul,o fii de la faptul ca,nu ti-a dezvirginat inca nimeni mintea?Daca este asa,du-te da-te cu capul de pereti,poate iti revii la normal.Pai bai capsomane,daca tot nu-ti convine,ca sintem in urma cu 100 de ani,in urma fata de apus,du-te drecu si traieste acolo.Dar se pare ca nu esti in stare,numai cu gura cit mintea(adica virgina).Ce sa faci tu in apus?Acolo se munceste,nu ca-n Romania.Pe de alta parte,noi romanii ii numim BOZGORI,pe unguroi,ptr ca am suferit prea mult din cauza lor.Daca tu,cu mintea ta virgina n-ai auzit de atrocitatile lor din Ardeal atunci taci drecu din gura(sau oi fii vreu pui de bozgor,ca prea le iei apararea).Mai mult,nu ca ar avea nevoie ei de apararea mea,insa nu am putut sa nu fiu revoltat,cind un limbric si o besina ca tine,vine sa JUDECE CALUGARII SI PUSTNICIIROMANI,FOSTI SI ATUALI.In timp ce ei,s-au rugat sau se roaga ptr.tara,ptr neam,ptr tot ce-i inconjoara(chiar si ptr un bou ca tine),vine un pisat ca tine si ii improasca cu noroi.Pai bai cretinomane,tu stii ce viata are un pustnic,care traieste retras din lume,prin paduri sau pesteri,sau prin pustiu?Hora calugareasca!!???Tie cred ca ti-a luat dracu mintile,in intregime si te-a lasat virgin si la minte si la trup.Orice as admite,dar sa te iei de niste oameni,care traiesc cu adevarat,vitregiile vietii,departe de lume(fara sa se poata apara)este un gest INCALIFICABIL,care numai o minte virgina ca a ta,poate debita.Da-te cu capul de pereti,poate tii se dezvirgineaza mintea!!!!

semidoctul 14 septembrie 2012 at 16:26

Bai ia lasa vrajeala si zi-ne tu pana una-alta cum au colaborat pravoslavnicii barbosi cu securitatea si cum au eradicat sau au incercat sa elimine celelalte culte, refuza restituirea multor cladiri si lacasuri de cult greco-catolicilor si practica exorcizari de tip medieval sau lupte de taekwondo cu enoriasii pentru care am ajuns de minunea lumii(v. cazul Tanacu)…

vele22 12 septembrie 2012 at 11:24

Sunt părinte, copiii mei studiază religia în școală, eu sun creștin practicant, dar acordarea unei importanțe prea mari disciplinei de învățământ Religie, în detrimnetul altor discipline nu o văd a fi prea corectă. Privind noile planuri cadru de la clasa o ( zero) la clasa a IV-a sau chiar până la gimnaziu, consider că, a acorda obligativitate disciplinei Religie și a trece la opțional limbile străine este ABERANT. Consider că ar fi echitabil dacă Religia s-ar studia la clasă în urma depunerii unei cereri de către părinți, la secretariatul școlii, pentru anul școlar următor, până în luna februarie a anului școlar în curs . Astfel se pot publica posturile, se pot organiza clasele sau grupele de studiu, etc.

dogaru 12 septembrie 2012 at 21:40

…multe s-ar rezolva daca statul nu ar mai subventiona cultele ci acestea ar trai din donatiile enoriasilor-si s-a rezolva si problema scolara…dar,cine are curajul sa renunte la ”vectorul electoral” zis mai sus de careva?

Aurelian 13 septembrie 2012 at 14:25

In limba Romana, se scie Iisus cu un singur „i”, adica „magar”, in Aramaica veche. Iisus, se scrie cu 2 de „i” = mantuitor! Deci popii in scoli ne indocrineaza copii cu un „magar”!

Lucian 13 septembrie 2012 at 19:01

Extra eclesia nulla salus…

Dan 13 septembrie 2012 at 19:11

Ce replica a gasit BOR: ca ASUR ar trebui sa se ocupe de filme si productii media. Dincolo de impertinenta acestor cuvinte, comparatia nu isi are locul. Unu la mana, respectivele productii sunt marcate cu „12”, „18” etc., si doi, copiii invata de foarte prichindei sa discearna intre fictional si realitate. Filmul e film. In schimb, biblia li se prezinta ca un adevar de netagaduit. Ora de religie e transformata in macheta a slujbei de la biserica, pentru ca absolventii de teologie pur si simplu nu stiu sa iasa din aceste cadre stramte unde isi nutresc dulcea ignoranta. Daca preotul si-ar incepe fiecare prezentare cu „legenda spune ca”, asa-zisul „studiu al bibliei” (idee si asta supraevaluata, ce sa tot studiezi atat la o carte) poate nu ar mai fi atat de periculos. Cata vreme copiii acestia, care tocmai au incetat sa mai creada in Mos Craciun, invata in acesti termeni rigurosi ca exista dumnezei, atunci da, religia e instrument de indobitocire.

ASUR se plange ca sunt peste 18 mii de biserici si doar 4700 de scoli 13 septembrie 2012 at 19:53

Onorabilii domni de la ONG-ul ateistilor, uita ca scoala se adreseaza doar unui mic segment al populatiei tarii, in timp ce religia se adreseaza intregii populatii(copii, adulti,batrani). La constructia bisericilor au participat din plin cu donatii( si de-a lungul multor generatii) multi credinciosi, nu doar cu subventii de la stat. Daca aceeasi onorabili domni deplang soarta scolilor, cine ii impiedica sa se obilizeze si sa participe voluntar (si cu bani caci statul risipeste sume uriase pe ong-uri ce toaca bani si produc doar vorbe),utiland macar cateva scoli la nivel european?

CACHAREL amor amor 13 septembrie 2012 at 19:17

Comenta cineva mai sus de Iorga si Xenopol, eu as completa prin cuvintele lui Tutea care spunea ca, fara exceptie, „nicio natiune nu s-a dezvoltat prin rugaciuni si misticism, ci prin cultura si arta”. Taote bune!

Tot Petre TUTEA spune: 13 septembrie 2012 at 19:42

„Fara Dumnezeu, omul este un animal rational si vorbitor, care vine de nicaieri si pleaca spre niciunde”.

alinuta cu ochii rosii 13 septembrie 2012 at 21:17

…forumul e un loc oarecum liber ,in care-ti poti exprima idei-nimeni nu poate avea pretentia ca emite axiome ,insa din criticile fundamentate fiecare -si mai ales eu-invatam ceva; dar nu pot sa nu remarc o tendinta paguboasa indusa de semidoctii care se dau mari dar au experienta ”ulitei” pe care nu au parasit-o : daca nu esti de acord cu parerea lor politica, te califica direct ”basist”,daca nu esti de acord cu parerea si viziunea lor asupra expresiei religiei (deci nu discutam de absenta rolului ei),te califica direct ”sectar”sau ”ateu”, ba sint si destepti care te vad ”mason” sau mai stiu eu ce individ aflat in slujba ”ocultei”care vrea sa-i ia pensia babana sau dreptul de-a iubi societatea de tip sovietic;fie vorba intre noi, fiecare dintre categoriile blamate pot fi onorabile si sa nu uitam ca omul sfinteste locul-dar cind esti obligat sa recunsti doar ”sfintenia”unora,parca ceva derapeaza in lumea noastra si asa deraiata…

M.C. 14 septembrie 2012 at 8:31

Stimabila,alinuta cu ochi rosii.Se observa lesne,din comentariile tale,ca esti foarte vehementa,cu ORTODOXIA.Asta,nu ar fii,nici o prtoblema.Este o opinie,deci trebuie respectata-este democratie(ca-n Romania).Insa ca sa spui,ca unii nu au decit experienta ulitei,aici consider ca mai jignit si pe mine.Dar,nu ptr.ca sint ortodox,ci ptr faptul ca,spre deosebire de tine,care nu stii ce inseamna o lume civilizata,eu traiesc de ani buni,in societatea americana(o sa zici,ca si asta nu-i buna,pun pariu).Mai mult,sa zici ca,unele din categ.blamate pot fii onorabile,eu cred ca,tu nu esti normala la cap.Pai atunci tu nu stii,ce inseamna cuvintul MASON.Sau cu se ocupa masonii.Pai bai,femeie(fetita)citeste si documenteaza-te mai mult si nu vorbii TIMPENII.Ptr.cultura ta generala,masoneria la nivel mondial,acapareaza tot si vrea instaurarea NOII ORDINE MONDIALE.Intre care cipul,etc,etc…Adica,o planeta de „legume”.Pai daca tu vrei,sa stie cineva de tine si cind mergi la buda,e problema ta,mie nu-mi convine.M-am nascut liber si asa vreau sa mor,fara cipuri prin mina sau pe nu stiu unde.Unii,pot fii de acord,multi cred nu.As dezbate cu tine,pe aceasta tema insa nu ai cunostiinte deloc,in aceasta tema(crede-ma am citit foarte mult,pe acest subiect). Asa ca,cind mai emiti teorii,sau fraze timpite,sa nu mai ai ochii rosii(o fii de la vreme,sau lipsa..).Nu-ti baga nimeni,cu forta ORTODOXIA pe git,stai linistita,poate altceva si altcineva…Cind mai scrii comentarii,incearca si fii impartiala,la articolul din presa,sau obiectiva,nu subiectiva.

Camil ROMAN(fragment) 13 septembrie 2012 at 21:54

Dacă societatea este religioasă, statul are nu doar dreptul ci chiar obligaţia faţă de cetăţenii săi de a-i educa în sensul religiei sau al religiilor pe care o împărtăşesc oamenii. Aceasta nu înseamnă că un asemenea stat ar fi o teocraţie, deoarece legile sale sunt seculare. Dar aceasta înseamnă că majoritatea este respectată şi reprezentată de statul pe care îl susţine şi că minorităţile (atee, agnostice etc.) sunt tratate ca atare: ca minorităţi. Adică li se asigură libertatea de conştiinţă, practicarea propriului cult sau a nici unui cult, fără însă să fie urcate pe un piedestal prin care statul, suprasensibilizat la doleanţele acestora, ajunge să fie instrumentul lor sociologic activ prin care să schimbe morfologia culturală a unei ţări!
Într-un stat precum România în care peste 90% din populaţie s-a definit ca fiind creştină, statul pur şi simplu NU ar trebui să aibă dreptul să scoată cruci şi icoane din şcoli dacă comunităţile locale le doresc şi nici să ia prea în serios cererile unor exaltaţi care au probleme cu crucea la modul general. Aceştia din urmă trebuiesc doar mângâiaţi părinteşte pe creştet pentru că evident au nevoie de atenţia noastră, dar cam atât. O atitudine contrară din partea statului nu ar face decât să dea curs unor apucături tiranice şi chiar totalitare, deoarece o asemenea atitudine ar fi îndreptată împotriva unor majorităţi largi din societate, în numele unei ideologii politice a laicităţii radicale reprezentată doar de o minoritate.
Camil Roman este doctorand al Departamentului de Politică şi Studii Internaţionale de la Universitatea Cambridge.

alinuta cu ochii rosii 13 septembrie 2012 at 22:57

@Da,Alinuta,am fost-

ai ajuns la respectiva biserica inainte sau dupa sfirsitul slujbei-aia o tin scurta si concisa, nu o lalaie prea mult…si nu musai sa judeci credinta italienilor -si manifestarea lor mai ales de Pasti-dupa citi oameni gasesti la o anumita ora la biserica; sint oare mai credinciosi decit acestia sutele/miile de indivizi/individe care stau zeci de ore sa pupe niste moaste si acolo se calca in picioare, isi trag coate si se baga unii in fata altora? acolo erau multi…deci erau,dupa numar si foarte credinciosi? si nu uita-ritualul religios de-a tine sau nu slujbe lungi a 2-a zi dupa Inviere,difera de la cult la cult;

Draga Alinuta 14 septembrie 2012 at 8:22

Era vorba de prima zi de Inviere(duminica). Despre credinta si Biblie vorbesc doua tipuri de oameni: cei care cred, o citesc frecvent si merg des la biserica straduindu-se sa respecte invatatura ei si cei care nu stiu cum arata Biblia si nici biserica pe dinauntru, dar dau lectii de „religie” la toata lumea, ajungand sa creada dupa atata repetare, in propriile ineptii.

Costel* 15 septembrie 2012 at 10:39

Daca tot suntem ortodocsi si ne iubim popii mari specialisti in pupincurism la stapanire eu propun ca Parlamentul sa faca o „LEGE” din care sa rezulte obligatia ca toti cei care ne consideram crestini sa platim odata cu impozitul pe locuinta „TAXA PENTRU CULT”. Iar domnul PREOT sa nu mai intregeasca „SALARIUL” cand vine cu Iordanul, iar BOTEZUL, CASATORIA, INMORMANTAREA, MASLUL, POMENIREA, SPOVEDANIA etc, … sa fie sarcina de serviciu … dar oare vor dorii POPII acest lucru … oare se poate sa scoatem din limbajul POPILOR expresia … DUMNEZEU SA PRIMEASCA …

Copile,Costel, 15 septembrie 2012 at 12:12

Daca tot dispretuiesti preotii si oboceiurile lor, tine-te departe de ei si de cele bisericesti.N-am auzit de o lege care sa te oblige sa le dai bani. Cat despre ajutorul de la stat pt culte(asa cum il face statul si pt tot felul de ong-uri care toaca banii si produc doar vorbe), care dateaza de pe vremea lui Cuza(1863),informeaza-te: este obligatia pe care si-a luat-o drept consecinta a secularizarii(confiscarii)averilor manastiresti(25% din suprafata agricola si silvica a Moldovei si Tarii Romanesti,ce constituiam in vremea aceea Romania).Si iarasi revin, in loc sa debitezi enormitati, informeaza-te Costele ca de-asta ai laptop si net, altfel nu faci decat sa ne demonstrezi golul culturii tare generale de imatur cu cosuri…

Costel* 15 septembrie 2012 at 12:18

Am datul leul la popa ca sa-mi pomeneasca mortii. Leul s-a dus iar popa nu a pomenit mortii. La intrebarea mea de ce nu a citit mortii mei dumnealui a raspuns ca ia citit in gand. Da doamne, si sa ne traiasca popii !!!

Draga Costele, 15 septembrie 2012 at 12:54

Daca ai fi mers mai des la biserica ai fi stiut ca multe din numele celor morti pt pomenire se citesc in altar(chiar asa cum ti-a zis preotul,in gand). Una din cele mai mari griji a lor este sa pomeneasca toate aceste nume,indiferent daca s-au dat bani sau nu pt ele, fiind cosiderat un mare pacat pt preot, daca uita, sau din alte motive nu o face. Nu uita ca zilnic, in Romania, in toate manastirile si catedralele din tara(iar duminica si in restul bisericilor) preotii si enoriasii se roaga,nu numai pt ei, ci si pt toti romanii,vii sau morti. De aceea zic si eu ca si tine(dar nu ironic),da Doamne sa ne traiasca preotii si monahii,caci noi uitam de multe ori sa ne rugam Tie!

Gogomanul 15 septembrie 2012 at 13:04

Si daca dateaza de pe vremea lui Cuza, inseamna ca nu poate fi sistat?
Pai Cuza a luat atunci pamantul Bisericilor si a impropietarit peste 500.000 de familii de tarani. Problema e ca din 1863 pana in prezent, manastirile si bisericile au acumulat inapoi cel putin jumatate din terenurile confiscate, dar au ramas si cu ajutorul de stat. Si pe langa aceasta nu platesc nici TVA, nici impozite, etc.
Daca Cuza a dat o lege, nu inseamna ca e batuta in cuie timp de 200 de ani. Dar in ultima perioada tagma preotesca a cam uitat sa si faca ce zice Domnul, punand accent tot mai mare pe partea materiala.
Si atat timp cat la conducerea BOR se afla un Andrecut, care dadea in gat ce auzea la spovedanie si altii ce iau spaga pt a accedarea in institutiile teologice, nu pot accepta atatea favoruri facute biserici.
Revenind la articol, consider ca religia trebuie sa fie o materie optionala, la latitudinea parintilor.

Gogomane(potrivit nume), 15 septembrie 2012 at 13:48

Daca ai dovezi ca preotii fura, du-le organelor in drept ,altfel poti fi acuzat de complicitate. Daca ti se pare ca legile trebuiesc oficial incalcate,n-ar mai trebui sa fie legi, ci sa faca fiecare ce-l taie capul.In logica ta daca vede cineva ca ai casa, pamant, acareturi, vine si ti le confisca fiindca(nu-i asa?) esti cam avut fata de altii mai saraci si ai cam furat destul…In alta ordine de idei, parintii credinciosi vor dori intotdeauna ca la scoala copiii lor sa invete religia.

Comentariile sunt oprite