Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Actualitate

Senatul a amânat votarea proiectului de lege privind introducerea Bacalaureatului profesional

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

PSD - Alegeri Prezidențiale 2024

Dezbaterile pe proiectul de lege privind introducerea Bacalaureatului profesional au durat o oră şi jumătate iar votul fost amânat pentru o nouă şedinţă de plen a Senatului. În încheiere, ministrul Educaţiei a arătat că că dezbaterile au fost binevenite şi că evaluările Ministerului au conturat un învăţământ liceal extrem de polarizat, o problemă fiind liceele tehnologice.

Totodată Andronescu a anunţat o preocupare deosebită a Guvernului pentru învăţământul profesional, începând cu clasa a noua, prin contracte cu angajatorii.

Ministrul Educaţiei a arătat în plen că introducerea Bacalaureatului profesional reprezintă o soluţie pentru acei elevi care nu doresc o carieră prin învăţământ superior, ci la un nivel de carieră patru, potrivit standardelor europene, precizând că există 150.000 de elevi nu au promovat Bacalaureatul în ultimii doi ani.

Potrivit proiectului de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 73/2010 pentru modificarea Legii învăţământului nr. 84/1995, absolvenţii ciclului superior al liceului care susţin şi promovează examenul de bacalaureat profesional dobândesc diploma de bacalaureat profesional, care le dă dreptul de acces pe piaţa muncii, fără drept de acces, însă, în învăţământul superior.

Legea dă dreptul să susțină acest examen oricare elev din orice liceu, oricare ar fi filiera sau profilul acestuia, pentru că disciplina de educaţie antreprenorială o parcurg toţi liceenii.

Conform proiectului de lege, examenul pentru bacalaureatul profesional nu schimbă conţinutul programei pe care elevii au parcurs-o pe timpul anilor de liceu, iar probele din examenul de Bacalaureat profesional cronologic vor fi aşezate înaintea probelor scrise de la examenul de bacalaureat naţional. Elevii vor susţine două probe: un proiect şi o probă practică, precum şi o lucrare scrisă la educaţia antreprenorială. Probele de competenţe sunt comune şi la bacalaureatul naţional şi la bacalaureatul profesional.

Dacă un elev care susţine bacalaureatul profesional vrea să meargă spre învăţământul superior şi se răzgândeşte în aceeaşi sesiune, după o sesiune sau două sesiuni de bacalaureat, el se poate întoarce, poate susţine probele scrise de la bacalaureatul naţional şi, după aceea, are acces spre învăţământul superior.

Legea are caracter organic, Senatul fiind forul decizional.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

28-30 septembrie 2024 | COD GALBEN de INUNDAȚII pe mai multe râuri din Alba: Posibile viituri în mai multe zone din județ

Ziarul Unirea

Publicat

în

28-30 septembrie 2024 | COD GALBEN de INUNDAȚII pe mai multe râuri din Alba: Posibile viituri în mai multe zone din județ Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis vineri, 27 septembrie 2024, o avertizare cod galben de inundații, valabilă în intervalul 28.09.2024 ora 18:00 – 30.09.2024 ora 24:00, pe mai multe […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea