Prefectul Dan Simedru: Agricultorii din județ pot obţine ajutoare pentru compensarea efectelor secetei
Pentru compensarea efectelor secetei din anul agricol 2011-2012, Guvernul României a adoptat o hotărâre privind alocarea unor ajutoare de minimis, de care pot beneficia agricultorii, ce deţin între 1 şi 10 ha de teren arabil cultivat, indiferent că este vorba de persoane fizice, juridice, asociaţii, cooperative sau grupuri de producători.
Valoarea ajutorului acordat de guvern este de 100 lei/ha, iar pentru a beneficia de această compensaţie, agricultorii trebuie să depună la primării, până în data de 15 octombrie 2012, o cerere însoţită de copia după cartea sau buletinul de identitate, dovada contului activ în bancă, pentru virarea sumei, şi, pentru cei care nu se află în evidenţele APIA, o adeverinţă eliberată de primărie, care să ateste că, în anul agricol 2011-2012, au cultivat minimum 1 ha de teren arabil.
Ţinând cont de faptul că, la nivelul judeţului Alba, doar pe listele de la APIA se regăsesc 9.429 de beneficiari şi o suprafaţă totală de teren arabil cultivat de 25.397,62 ha, prefectul judeţului Alba, Dan Coriolan Simedru, a decis că agricultorii judeţului, care au dreptul să primească această compensaţie financiară din partea Guvernului României, trebuie sprijiniţi de autorităţile locale şi judeţene, în aşa fel încât cererile-tip pentru acordarea ajutorului de minimis să fie completate corect şi, împreună cu documentele-anexă solicitate, să fie depuse până la data limită de 15 octombrie 2012.
În acest context, prefectul judeţului Alba a avut o întâlnire de lucru cu reprezentanţii Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală şi ai Centrului Judeţean de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, în cadrul căreia reprezentantul guvernului în teritoriu a precizat că, din punctul său de vedere, acţiunea de depunere a cererilor de către agricultori trebuie să beneficieze de atenţie şi sprijinul deplin ale autorităţilor judeţene şi locale.
În consecinţă, APIA va pune la dispoziţia Direcţiei Judeţene pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală lista cu beneficiarii, pe localităţi, iar, până luni, 10 septembrie, fiecare primărie va primi datele atât ale beneficiarilor cât şi toate informaţiile legate de procedura care trebuie urmată pentru obţinerea de către agricultori a ajutorului de minimis pentru compensarea efectelor secetei.
Totodată, la cererea prefectului, Direcţia Judeţeană pentru Agricultură Rurală va stabili responsabili de zone, care vor coordona, împreună cu primarii, informarea agricultorilor cu privire la ajutorul de minimis, completarea cererilor şi depunerea documentelor la primării, în termenul stabilit de lege, pentru obţinerea compensaţiei financiare.
Nu în ultimul rând, prefectul Dan Coriolan Simedru a stabilit o întâlnire cu toţi primarii, în care procedura de informare a populaţiei, completare a cererilor şi depunerea actelor necesare intrării în posesie a ajutorului de minimis să fie detaliată. Întâlnirea va avea loc marţi, 11 septembrie 2012, ora 11.00, la Casa de Cultură a Studenţilor din Alba Iulia.
„Ştim cu toţii că am avut parte de un an extrem de secetos. Cei mai conştienţi de această problemă sunt, din păcate, agricultorii, iar la nivelul judeţului Alba, culturile agricole au fost aproape în totalitate compromise. Acest ajutor care vine din partea Guvernului României compensează măcar o parte din pierderile suferite şi e de datoria mea să mă asigur că agricultorii din Alba află de această oportunitate. Mai departe, cei de la APIA şi Direcţia de Agricultură şi Dezvoltare Rurală, partenerii Instituţiei Prefectului-Judeţului Alba în cadrul acestei acţiuni, au sarcinile lor foarte clare pe care sunt convins că le vor îndeplini. Totodată, implicarea primarilor în acţiunea noastră, dar şi a funcţionarilor din administraţiile locale, este esenţială. Nu putem să nu ţinem cont de faptul că agricultorii noştri, mulţi dintre ei oameni în vârstă, au nevoie de sprijin în completarea cererilor pentru acordarea ajutorului de minimis, şi îndrumare pentru depunerea până în 15 octombrie a tuturor documentelor necesare, prevăzute de lege. De aceea, cred că mobilizarea noastră, a autorităţilor judeţene şi locale, are un cuvânt greu de spus. Vreau să avem în această toamnă mulţumirea că, datorită acţiunii noastre conjugate, fiecare agricultor din Alba, care deţine între 1 şi 10 ha de teren arabil cultivat, va primi sprijinul financiar din partea Guvernului pentru compensarea efectelor secetei”, a declarat prefectul judeţului Alba.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Publicitate electorală: Alianța PNL-PSD prinde rod și la Alba Iulia, în jurul banilor și domeniului public
Alianța PNL-PSD prinde rod și la Alba Iulia, în jurul banilor și domeniului public PSD și PNL = lovele. E un lucru pe care tot mai mulți oameni îl văd și înțeleg, în ciuda unui teatru ieftin în care cele două partide mimează cearta. PNL și PSD nu doar că guvernează împreună, însă iubirea de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii