Rămâi conectat

Actualitate

Trei ani de închisoare cu suspendare pentru Ioana Gârlea, fost director al SAPARD

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Ioana Gârlea, fost director al SAPARD Alba, a fost condamnată recent de Judecătoria Râmnicu Vâlcea, la trei ani de închisoare cu suspendare, sub supraveghere pe o durată de cinci ani. Prin sentinţa dată de judecători, Ioana Gârlea este obligată să achite către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului  22.684,50 euro, sumă ce repreprezintă finanţarea nerambursabilă obţinută în 2003, prin programul PHARE, ca administrator la SC P&G Production SRL Zlatna. Fostul director de la Sapard trebuie să mai plătească încă 30.771,52 lei, adică cofinanţarea de la bugetul de stat, în cadrul proiectului „Ecoplast“, derulat la Zlatna. În plus, ar trebui să mai achite încă 5.000 de lei şi 3.000 de euro către alte două părţi din dosar. Judecătoria Vâlcea a menţinut practic prima sentinţă pronunţată în acest dosar de Judecătoria Alba Iulia care, în decembrie 2007, a condamnat-o tot la trei ani de închisoare cu suspendare. Decizia instanţei vâlcene nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs.
lDosar de corupţie trimis spre rejudecare
Dosarul de corupţie al directorului suspendat al Agenţiei Regionale SAPARD VII Centru, Ioana Gârlea, a fost trimis spre rejudecare în februarie 2009. La acea dată Curtea de Apel Piteşti a admis recursul Ioanei Gârlea şi al procurorilor DNA, a casat sentinţa Judecătoriei Alba Iulia şi a trimis cauza pentru rejudecare la Judecătoria Vâlcea. Ioana Gârlea a fost trimisă în judecată în februarie 2007 sub acuzaţia de obţinere pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene. Prejudiciul a fost calculat la 22.684,50 euro şi 30.771,52 RON. A fost condamnată la trei ani de închisoare de Judecătoria Alba Iulia. A obţinut, ulterior, strămutarea dosarului la Tibunalul Vâlcea, unde instanţa a decis suspendarea executării pedepsei. În acest caz procurorii Departamentului Naţional Anticorupţie (DNA) au început ancheta în noiembrie 2005, în baza unei sesizări a Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, referitoare la un proiect derulat la Zlatna cu fonduri PHARE şi de la bugetul de stat. Potrivit rechizitoriului, Ioana Gârlea ca administrator la SC P&G Production SRL Zlatna, a obţinut un ajutor financiar nerambursabil în valoare de 65.803 euro. Suma reprezenta 59% din valoarea totală a proiectului, la care Ioana Gârlea s-a angajat să participe cu o contribuţie de 45.757 de euro. Investiţia, aşa cum era precizată în proiect, presupunea achiziţionarea unei linii automate de fabricat recipienţi din plastic. Pentru aceasta, inculpata a achiziţionat un utilaj despre care a spus că a costat 79.150 de euro. Procurorii au constatat, însă, că utilajul a fost achiziţionat cu doar 3.500 de euro. Pe baza declaraţiilor reprezentanţilor Agenţiei de Dezvoltare Regională VII Centru, procurorii au mai stabilit că Ioana Gârlea a încercat să-i inducă în eroare de mai multe ori şi să-i convingă ca la Zlatna se desfăşura o activitate de producţie. Au fost întocmite chiar şi acte de angajare pentru 11 persoane – cât se prevedea în proiect – chiar dacă acestea nu au lucrat niciodată la linia de producţie. De asemenea, la proiect erau anexate şi oferte din partea a două firme, pentru achiziţionarea produselor care ar fi rezultat de pe linia de la Zlatna. Administratorii celor două societăţi au dat, însă, declaraţii scrise în faţa procurorilor prin care au susţinut că nu au prezentat niciodată astfel de oferte. Pe tot parcursul procesului fostul director al SAPARD şi-a susţinut nevinovăţia.
Ioana Gârlea a ocupat funcţia de director al SAPARD Alba (transformat ulterior în Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit) din partea PNL Alba, fiind considerată o apropiată a fostului prefect de Alba, Cosmin Covaciu. Ea a fost suspendată însă imediat după trimiterea în judecată, în februarie 2007. (I.P.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Curiozități despre Crăciun: Crăciunul nu a fost întotdeauna pe 25 decembrie

Ziarul Unirea

Publicat

în

Curiozități despre Crăciun: Crăciunul nu a fost întotdeauna pe 25 decembrie Cine nu iubește Crăciunul? Este acea perioadă magică din an în care orașul capătă un aer de sărbătoare, vremea se răcește și începe să ningă afară, mesele sunt mai bogate, casa e mai gălăgioasă și activitățile sunt din ce în ce mai plăcute: de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea