Rămâi conectat

Actualitate

Crăciunul interbelic: De la bucuriile simple ale românului la dezmățul culinar al boierimii și cetele de colindători de la sate și din fața Palatului Regal

Publicat

în

Crăciunul interbelic: De la bucuriile simple ale românului la dezmățul culinar al boierimii și cetele de colindători de la sate și din fața Palatului Regal

Sărbătorile de iarnă, în perioada interbelică, în casele românilor erau primite cu sufletul plin, în tihnă, cu bucurie și recunoștință, păstrând cu credință și sfințenie tot ce învățaseră de la părinți.

Citește și: MESAJE de CRACIUN. Urări de Crăciun. Felicitări de Crăciun. SMS de Crăciun

Jucăriile pentru copii erau mai mult simbolice, dulciurile și hăinuțele noi erau cadourile pe care le primeau cu bucurie. Bradul de Crăciun, care nu se găsea în fiecare casă, era decorat pe atunci cu nuci învelite în staniol, cu mere și lumânări.

Încă din timpul postului, pe care unii îl țineau cu sfințenie, fiecare familie începea pregătirile pentru întâmpinarea marii Sărbători a Nașterii Domnului, muncind pentru curățenia generală a casei, pentru a se bucura apoi de îndeletniciri mai plăcute, precum înnoirea hainelor și prepararea bucatelor pentru masa de Crăciun.

Electrica Furnizare Discount

Un rol important în pregătire îl aveau băcăniile, de unde oamenii mai cu stare cumpărau carne, mezeluri, icre, măsline, vinuri fine, fructe exotice.

Citește și: Mesaje de Sărbători • Urări de Sărbători • Felicitări de Sărbători • SMS de Sărbători

În general, însă, oamenii își preparau mâncărurile tradiționale în casă. Gospodinele înfășurau sarmalele, umpleau caltaboșii, tocau și condimentau cârnații și nu uitau nici de „fiertul șuncilor și al limbilor afumate”. Dulciurile erau și ele la mare cinste. Făcute cu trudă, dar și cu multă bucurie, cozonacii, plăcintele, baclavalele și sarailiile erau scoase aburinde și răspândind o aromă amețitoare din cuptoarele încinse.

În seara de Crăciun se auzeau sunetele profunde și atât de diferite ale clopotelor multelor biserici din oraș. Efectul era copleșitor: unele clopote sunau falnic și maiestuos, pe când altele, tainic, stins ori vesel și zglobiu. Copiii învățau cu ceva vreme înainte colindele tradiționale, apoi se adunau cu mare bucurie în cete și mergeau din casă-n casă.

Citește și: Mesaje de CrăciunUrări de CrăciunFelicitări de Crăciun

„În ajunul Crăciunului, cum începea să se însereze, se adunau grupuri, grupulețe de copii și, cu traistele de gât și un ciomag în mână care să-i apere de eventualii câini ieșiți în cale, plecau la colindat. Se colindau vecinii, brudele, bprietenii. Copiii se străduiau să cânte frumos și erau ascultați de toată familia adunată în jurul pomului de Crăciun. Erau răsplătiți cu covrigi rotunzi cu susan, nuci, mere, mandarine, portocale și bomboane. Când se umpleau traistele, colindul se termina și copiii se împrăștiau, fiecare plecând spre casă. Bucuria cea mai mare era să vii cu săculeții plini și să-i răstorni pe mușamaua pe care o punea mama special pe masă. Bani nu se obișnuia să se dea decât la casele care nu se pregătiseră pentru colind. Și cine nu se pregătea pentru colind?! Cu o săptămână înaintea colindului, simigeriile erau golite, în fiecare zi, de șirurile de covrigi. Șiruri de 50-100 de covrigi. Ca să faci față cu cinste colindului, cumpărai 200-300 de covrigi, că trebuia să te gândești și la colindătorii cu Steaua, și la irozi și la plugușorul de Anul Nou”, povestește Graziella Doicescu, în „Captivantul București interbelic”.

Citește și: Povestea lui Moș Crăciun sau legenda lui Moș Crăciun

Dacă ulițele satelor răsunau de glasul micilor colindători de la miezul nopții și până în zori începând cu noaptea de 23 spre 24 decembrie, la oraș colindătorii își începeau colindul de seara și îl continuau până în miez de noapte.

În vremurile de demult, Ajunul era considerat semnalul general al intrării bucureștenilor în Sărbătoarea Crăciunului. Onorurile erau făcute mai întâi de către corurile de bărbați: corul Mitropoliei, cel de la „Domnița Bălașa”, precum și corul operei Teatrului Național. Cântecele acestora începeau la ora 8 seara, iar primul popas era făcut la Palatul Regal. Acolo se așezau în fața scării Palatului și începeau colindele cu emoție, căci auditoriul era format din Majestățile lor, împreună cu principii moștenitori și copiii acestora.După ce terminau de colindat, ușile erau larg deschise și oaspeții erau poftiți în „sala de așteptare din josul aripii stângi a palatului”, unde îi întâmpina o masă încărcată cu covrigi, mere, nuci poleite, portocale, ceai din belșug și prăjiturele de toate soiurile. Colindătorii se alegeau și cu sumedenie de daruri date de suverani care, la plecare, le urau „sănătate și voie bună de Sărbători”.

În ziua Crăciunului, din nici o casă, oricât de săracă ar fi fost, nu lipseau de la masă friptura de porc, sarmalele, vinul roșu ori de ce culoare preferau stăpânii și cozonacii rumeni și gustoși. Nimeni însă nu mânca înainte de a da de pomană pentru sufletul morților din familie. Pomana era dată rudelor și vecinilor, dar și celor nevoiași.

Citește și: Mesaje de Anul Nou. Urari de Anul Nou. Felicitari de Anul nou. Mesaje de Revelion. SMS de Anul Nou

În schimb, boierimea sărbătorea Crăciunul cu un adevărat dezmăț culinar, așa cum arată o listă a bucatelor așezate la masă, întocmită de dom’ Pascale, negustor și meseriaș cinstit și stimat din Obor și de doamna sa Uța, băcăniță cu marfă bună și ieftină, dar și proprietară a multor terenuri din jur, aflate pe foaia de zestre – de pe Mașina de Pâine, numărul 52, lângă Fabrica de sifoane, la bariera Oborului.

Pe la ora 13, în ziua de Crăciun, se strângeau musafirii – Malaxa, Asan și Predoleanu, boierii Șerbănescu, Florescu și Ștefănescu, generalul Petroff, avocatul Petrovicescu, ambasadori, consuli.

Pe masa uriașă de 24 de persoane tronau farfurii de porțelan de Bavaria cu două spade, albastre încrucișate, și tacâmuri de argint englezești.

Ouă umplute, unele poate și cu anșoa, decorate cu frunzulițe de pătrunjel sau murături, roșii umplute cu brânză de vaci de la olteni, mezeluri, neapărat salam de Sibiu, ghiudem, babic, kaizer, trei-patru feluri de brânzeturi, cașcavaluri, Camembert. Astea erau antreurile. Totul așezat pe platori mari de alpaca argintată. Măsline naturale marinate, nu din cele negre. Se aduceau sticlele de țuică, neapărat de Văleni și Pitești.

Apoi veneau marea salată de boeuf, făcută din maioneză pregătită în casă cu ouă de la Sărulești, pâinea albă și neagră, de pe Lizeanu, piftia de porc și de curcan cu murături și felii de ou în aspic.

Urmau icrele de Manciuria și Beluga (negre) și autohtonele icre de știucă. Cu lămâi frumos tăiate, în spirale și la icrele negre se mai adăugau unt de Sinaia și gălbenuș tare de ou. Soseau deîndată șalăul cu maioneză în sos alb de lămâie și somn la grătar. Se servea un vin alb sec, Fetească.

Citește și: MESAJE de SFANTUL IOAN. Urări de Sf Ion. Felicitări de Sfântul Ioan. Mesaje de „La mulţi ani” care pot fi trimis prin SMS de Sfântul Ioan Botezătorul

După o pauză, gazda întreba: „Măi băieți, dar vouă nu vă este foame?” Semn pentru aducerea celor trei sute treizeci și trei de sarmale, cu mămăliguță făcută cu lapte din mălai de moară de piatră și smântână tot de la olteni. La sarmale mai apăreau pe masă și două-trei feluri de muștar, hrean și alte mirodenii de dres gustul, după poftă. Cine voia putea lua, înaintea sarmalelor, o ciorbică de perișoare sau o supă de pui.

Apoi apăreau fripturile de porc, curcan și vânat, cartofii prăjiți pai-franțuzește, murăturile de multe feluri, gogonele, castraveți, gogoșari, urmate de pomana porcului. Pentru copii se făcea un meniu separat, cu piure și șnițel vienez.
Fructele și dulciurile veneau toate odată, apoi cozonacii imenși, parfumați. Fursecuri de multe feluri și mărimi, prăjituri făcute numai în casă, cu gust fantastic, cum nu se mai fac, două torturi, mereu două. Un tort pentru Pruncul Iisus și unul pentru Mama Lui, Fecioara Maria.

După dans, schimbul de cadouri, jocuri de societate, se dădea semnalul, cu o a doua cafea, că ospățul s-a cam sfârșit.

Publicitate

Actualitate

Impozitul pe teren 2022: Cine trebuie să îl plătească și care sunt categoriile de persoane scutite

Publicat

în

Impozit pentru terenuri 2022: Impozitul pe teren agricol, arabil, pășune, fâneață, intravila sau extravilan. Nivelul taxei pe ranguri de localități. Mod de calcul.  Cine trebuie să plătească și care sunt categoriile de persoane scutite

Până la datele de 31 martie și 30 septembrie, se plătește anual impozitul pe teren, în două rate egale, conform Codului fiscal. Anul acesta este prezentă o mică prelungire pentru că data de 31 martie e zi nelucrătoare, noul termen fiind 1 aprilie.

Citește și: Impozitarea pensiilor 2022: Calculul contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS) și a impozitului pe pensie din venitul brut

Desigur, cei care vor să plătească impozitul pentru întreg anul până la 1 aprilie beneficiază de o bonificaţie de până la 10%, stabilită prin hotărâre a consiliului local, potrivit dcbusiness.ro

Impozitul pe teren se plătește anual, în două rate egale, până la datele de 31 martie și 30 septembrie inclusiv, potrivit Codului fiscal. La primul termen avem o mică prelungire anul acesta, pentru că 31 martie e zi nelucrătoare, așadar noul termen e 1 aprilie. Desigur, cei care vor să plătească impozitul pentru întreg anul până la 1 aprilie beneficiază de o bonificaţie de până la 10%, stabilită prin hotărâre a consiliului local.

Electrica Furnizare Discount

Conform Codului fiscal impozitul pe teren se stabilește luând în calcul mai multe aspecte precum suprafața, rangul localității în care este amplasat terenul, zona și categoria de folosință a terenului, conform încadrării făcute de consiliul local.

În cazul unui teren amplasat într-o localitate, înregistrat în registrul agricol la categoria de folosință terenuri cu construcții, impozitul pe teren se stabilește prin înmulțirea suprafeței terenului, exprimată în hectare, cu suma corespunzătoare prevăzută în acest tabel.

Citește și: Când va începe Rabla pentru electrocasnice 2022 și Casa Verde Fotovoltaice. Calendarul Programelor Rabla 2022

Pentru un teren în intravilan, înregistrat în registrul agricol la altă categorie de folosință decât cea de terenuri cu construcții, impozitul pe teren se stabilește prin înmulțirea suprafeței terenului cu anumiți coeficienți, în funcție de zonă și de categoria de folosință (teren arabil, vie, livadă, teren neproductiv etc). La suma astfel obținută se mai aplică un coeficient de corecție care e diferit în funcție de rangul localității.

Cine sunt scutiții

Anumite categorii de persoane, prevăzute expres în Codul fiscal, nu datorează impozit pentru terenurile pe care le dețin, fiind scutite. Iată câteva exemple:

– terenul aferent clădirii de domiciliu, aflat în proprietatea sau coproprietatea persoanelor cu handicap grav sau accentuat și a persoanelor încadrate în gradul I de invaliditate, respectiv a reprezentanților legali, pe perioada în care au în îngrijire, supraveghere și întreținere persoane cu handicap grav sau accentuat și persoane încadrate în gradul I de invaliditate,

– terenurile aflate în proprietatea sau coproprietatea veteranilor de război, a văduvelor de război și a văduvelor nerecăsătorite ale veteranilor de război,

– terenurile deținute sau utilizate de către întreprinderile sociale de inserție,

– terenurile fundațiilor înființate prin testament, constituite conform legii, cu scopul de a întreține, dezvolta și ajuta instituții de cultură națională, precum și de a susține acțiuni cu caracter umanitar, social și cultural,

Citește și: Când începe programul RABLA CLASIC și RABLA PLUS 2022 auto. Care sunt NOUTĂȚILE?

– suprafețele construite ale terenurilor aferente clădirilor clasate ca monumente istorice, de arhitectură sau arheologice, indiferent de titularul dreptului de proprietate sau de administrare, cu excepția terenurilor care sunt folosite pentru activități economice,

– terenurile aparținând cultelor religioase recunoscute oficial și asociațiilor religioase, precum și componentelor locale ale acestora, cu excepția suprafețelor care sunt folosite pentru activități economice,

– terenurile aparținând cimitirelor și crematoriilor,

– terenurile unităților sanitare publice, cu excepția suprafețelor folosite pentru activități economice,
terenurile degradate sau poluate, incluse în perimetrul de ameliorare, pentru perioada cât durează ameliorarea acestora ș.a.

De asemenea, în Cod se mai prevede și că se pot acorda scutiri sau reduceri la impozit de către consiliile locale.

– pentru terenurile aparținând asociațiilor și fundațiilor folosite exclusiv pentru activitățile fără scop lucrativ,

– pentru terenurile utilizate pentru furnizarea de servicii sociale de către organizații neguvernamentale și întreprinderi sociale ca furnizori de servicii sociale sau pentru terenurile, situate în zonele de protecție ale monumentelor istorice și în zonele protejate,

– pentru terenurile afectate de calamități naturale, pentru o perioadă de până la cinci ani, pentru terenurile aflate în proprietatea persoanelor ale căror venituri lunare sunt mai mici decât salariul minim brut pe țară (2.080 de lei în 2019) ori constau în exclusivitate din indemnizație de șomaj sau ajutor social.

Citește mai mult

Actualitate

Euro a depășit valoare de 5 lei la unele bănci. Analist economic: „Lucrurile se transformă într-un fel de catastrofă”

Publicat

în

Euro a depășit valoare de 5 lei la unele bănci. Analist economic: „Lucrurile se transformă într-un fel de catastrofă”

La unele bănci, leul a depășit valoarea de 5 lei, iar scenariile care se conturează vorbesc despre o depășire a acestui prag psihologic, arată DCNEWS.ro.

„După părerea mea, euro a trecut deja de 5 lei, pentru că anumite bănci deja au început să lucreze cu 5 lei/euro (n.r. în operațiune bancare: tranzacții, schimb valutar). Sigur că este o chestiune care nu este generalizată, nu putem vorbi despre trecerea de 5 lei, dar băncile, care au flerul lor al al pieței monetare, au simțit că lucrurile merg în direcția aceea.

Electrica Furnizare Discount

În mod normal orice conflict, orice încălzire a situației unei țări duce la deprecierea monedei așa încât ne putem aștepta și în șir faptic adică prin muncă, prin fluxurile permanente, nu numai cele interbancare, să asistăm la o creștere a euro față de leu. Banca Națională, în mod sigur, va face eforturi să mențină sub 5 lei valoarea euro, pentru că 5 este un prag psihologic care poate să creeze mai multă vâlvă decât efectele economice reale. Lucrurile se transformă într-un fel de catastrofă. Interpretează lucrurile mult mai grav decât sunt.”, a explicat analistul economic Mircea Coșea.

„Economiile trebuie păstrate doar în moneda națională. Nu știm ce se va întâmpla cu acest curs și, în plus, din punct de vedere personal, nu cred că este bine să se investească în criptomonede în această perioadă, pentru că va exista o lipsă totală de predictibilitate și pe această piață“, a declarat economistul Mircea Coșea pentru DC NEWS la finalul anului 2021. ”Cred că nu trebuie să fim foarte panicaţi în legătură cu leul, în raport cu Euro.

Această posibilitate ca euro să treacă de 5 lei mi se pare nereală pentru prima jumătate a acestui an cel puţin. BNR va manevra probabil dobânda în viitoarele săptămâni, există şi o dorinţă să nu trecem de pragul psihologic de 5 lei pentru un Euro. Deci cred că vom rămâne în acea zonă, dar nu vom trece”, a punctat profesorul de economie.

”Nu există niciun fel de predictibilitate pe piaţa monetară în 2022. Sunt nişte schimbări de raporturi de forţe pe piaţa internaţională care vor duce şi la schimbarea raportului dintre monede. A apărut o grupare foarte importantă, pe care văd că noi în România nu o analizăm foarte serios, de integrare economică în Asia-Pacific. A apărut o grupare militaro-economică, numită Astana, între Rusia, Iran şi Turcia.” a explicat el.

Citește mai mult

Actualitate

Aproape 19.000 de români, vaccinați anti-Covid, în ultimele 24 de ore. Doar peste 3.000 s-au imunizat cu prima doză

Publicat

în

Aproape 19.000 de români, vaccinați anti-Covid, în ultimele 24 de ore. Doar peste 3.000 s-au imunizat cu prima doză

În ultimele 24 de ore, 18.873 de români au fost vaccinați anti-Covid, potrivit datelor CNCAV, doar 3.531 dintre aceștia imunizându-se cu prima doză.

18.873 persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore.

Electrica Furnizare Discount

3.531 au făcut prima doză, 3.662 doza a doua, iar 11.680 a treia doză.

În total 8.056.403 de persoane au fost imunizate de la începutul campaniei cu o doză, iar 7.958.915 dintre acestea au schema completă de vaccinare. De asemenea, 2.330.498 de persoane au făcut și doza a treia.

Miercuri, numărul total de doze administrate de vaccin împotriva COVID-19 (începând cu data de 27 decembrie 2020) a ajuns la 16.360.071.

Au fost utilizate 12.506.444 de doze Pfizer BioNTech, 990.468 de doze Moderna, 852.352 de doze AstraZeneca și 2.010.417 de doze Johnson&Johnson.

De asemenea, s-au folosit 390 de doze vaccin pediatric Pfizer.

În ultimele 24 de ore au fost 7 reacții adverse în urma vaccinării. În ceea ce privește numărul total de reacții adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare, începând din 27 decembrie 2020, sunt 19.861 de reacții comune și minore.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare