ASTĂZI: Începe Festivalul Internațional de Folclor din Aiud – vezi cine sunt invitații din străinătate
Începând de astăzi și până duminică, 22 iulie, Aiudul va fi gazda celei de-a doua ediţii a Festivalului Internaţional de Folclor, eveniment organizat de Primăria şi Consiliul Local Aiud, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Alba.
Peste 200 de solişti, dansatori şi instrumentişti, din Germania, Bosnia, Estonia, Serbia, Grecia şi Turcia, dar şi din ansamblurile româneşti „Doina Aiudului”, „Dor de Sat” din Dumbrava, „Flori Remeţene” din Remetea Mare şi „Dor Transilvan” din Cluj-Napoca vor susţine spectacole în fiecare seară, între orele 20.00 – 23.00, în Piaţa Dr. Constantin Hagea.
La fel ca anul trecut, duminică, 22 iulie, va avea loc şi o paradă a portului popular, festivalul urmând să se încheie cu o gală a tuturor ansamblurilor participante, moment în care artiştii îşi vor prezenta cele mai bune dansuri, şi cu un foc de artificii.
Iată cine sunt invitații din străinătate:
Germania este reprezentată de un grup folcloric din Dingelstadt, oraș înfrățit cu Aiudul. Grupul este condus de o delegație oficială compusă din primarul Arnold Metz și alți 2 consilieri. Ansamblul folcloric aparține Asociației pentru Îngrijire la Domiciliu din Dingelstadt, a fost înființat în anul 1997 și este format din 20 de femei, cu vârste între 20 și 75 ani. Dansurile pe care acest ansamblu le prezintă perpetuează tradiția și valorile germane transmise din generație în generație, dar în repertoriul grupului se regăsesc și dansuri internaționale.
Ansamblul folcloric Soprus din Estonia, al cărui nume înseamnă “prietenie”, este cel mai vechi grup folcloric dinEstonia, fiind înființat în urmă cu 65 de ani. Are în componența sa aproximativ 150 de artiști, majoritatea dintre ei fiind integrați în grupul artistic încă din copilărie. Mulți dintre cei care nu mai activează în cadrul ansamblului păstrează în continuare legătura cu acesta prin participarea la activitățile culturale și la concertele susținute de Soprus. Decanul de vârstă al grupului are 57 de ani, iar cel mai tânăr artist are 18 ani. Repertoriul ansamblului Soprus cuprinde dansuri create de coreografi din Estonia, marea lor parte fiind special concepută pentru Soprus care, la Festivalul Internațional de Folclor de la Aiud, vine cu un grup de 30 de artiști. Ansamblul Soprus a participat la festivalurile și evenimentele organizate în majoritatea țărilor europene, dar și înCanada,Algeria, Japonia, Rusia și SUA. Artiștii își doresc ca publicul prezent la festival să aprecieze talentul și pasiunea cu care ei vor să împărtășească și să promoveze cultura estoniană.
Grupul Nostos Polichni din Thesalonik – Grecia aparține unei asociații culturale create în 2010, ce are ansambluri folclorice compuse din 150 de artiști de toate vârstele – adulți, adolescenți și copii. Dorința acestui ansamblu este aceea de a cultiva tradițiile specifice în special Greciei de Nord (Macedonia) de unde provine, dar și zonei Thraki din vestul Greciei, deși repertoriul grupului reflectă în fapt tradiții păstrate pe tot teritoriul țării.
Societatea cultural artistică Slavija a fost fondată în Septembrie 2002 la inițiativa câtorva iubitori de folclor, entuziaști. 250 de artiști compun cele 4 grupuri de vârstă care fac parte din Slavija, ce are un repertoriu compus din dansuri și cântece sârbești din zona Sarajevo, dar și din celelalte regiuni din Bosnia, Serbia. De asemenea, dansurile și cântecele aparțin și altor nationalități, majoritatea membrilor orchestrei fiind studenți ai Liceului și ai Academiei de Muzică din Sarajevo de Est.
Slavija se mândreste de asemenea și cu costumele artiștilor care sunt cele naționale, originale, primite de la generațiile trecute, unele dintre ele având peste 100 de ani și, implicit, valoare istorică. Slavija a câștigat numeroase trofee în urma participărilor la diverse festivaluri, ultimul titlu fiind acela de ansamblu folcloric câștigator al Festivalului Internațional de Folclor din Sarajevo de Est, ediția 2011.
Vom reveni cu prezentarea ansamblurilor Sveti Sava din Serbia și Cannakale din Turcia și cu imagini Foto/Video de la evenimentul de la Aiud
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Cultură Educație
MARȚI: SKEPSIS prezintă Domnul de Pourceaugnac, o comedie clasică, pe scena Casei de Cultură a Studenților din Alba Iulia
MARȚI: SKEPSIS prezintă Domnul de Pourceaugnac, o comedie clasică, pe scena Casei de Cultură a Studenților din Alba Iulia Marți, 26 noiembrie 2024, de la ora 19.00, sunteți invitați la Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia, la spectacolul Domnul de Pourceaugnac, după Moliere, o comedie clasică din repertoriul SKEPSIS. Domnul de Pourceugnac este un […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 4 zile
CIL Blaj – Metalurgistul Cugir 2-2 (0-0) | Ultimul derby „de Alba” al anului, nedecis
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
26 noiembrie: Masacrul de la închisoarea Jilava. Una din cele mai odioase crime din istoria României
-
Opinii - Comentariiacum 15 ore
27 noiembrie: S-a născut prozatorul Liviu Rebreanu, considerat de criticul George Călinescu drept „creator al romanului românesc modern”
-
Ştirea zileiacum o oră
Program 1 Decembrie 2024, Ziua Națională la Alba Iulia: Paradă militară, focuri de artificii și concerte