8 ani de la ”COLECTIV” – An de an, în 30 octombrie, România toată „clipește o lacrimă pentru cele 65 de vieți „arse” în clubul din centrul capitalei
8 ani de la ”COLECTIV” – An de an, în 30 octombrie, România toată „clipește o lacrimă pentru cele 65 de vieți „arse” în clubul din centrul capitalei
Astăzi se împlinesc 8 ani de la Colectiv, 8 ani de când, an de an, în 30 octombrie, România toată „clipește o lacrimă pentru cele 65 de vieți „arse” în clubul în care cu toții veniseră să se bucure… de muzică, de prieteni, de viață.
Pe 30 octombrie 2015, la ora 22:30, în timpul unui concert în Clubul Colectiv din centrul capitalei, aflat în fosta fabrică „Pionierul”, situat în str. Tăbăcarilor nr. 7, sectorul 4, prilejuit de lansarea albumului „Mantras of War”, al trupei Goodbye To Gravity, a avut loc un incendiu puternic.
Focul izbucnit în timpul concertului s-a extins rapid, tragicul eveniment soldându-se cu 64 de persoane decedate. Ancheta preliminară a relevat că patronii clubului nu aveau autorizaţie de la pompieri pentru asemenea activităţi, iar la momentul tragediei, în club se aflau peste aproape 300 de persoane.
În cursul nopţii de 30/31 octombrie 2015, Ministerul Afacerilor Interne anunţa că în urma incendiului de la clubul Colectiv, 27 de persoane au murit şi 162 de persoane rănite au fost transportate la 11 spitale din Bucureşti şi Ilfov. Ulterior, 34 dintre răniţi au fost transferaţi la clinici medicale din Austria, Belgia, Olanda, Germania, Marea Britanie, Norvegia, Israel şi Elveţia.
România nu are nici astăzi, la 8 ani de la incendiul din clubul Colectiv, un centru pentru tratarea marilor arși, cu toate că primele promisiuni privind construirea a patru astfel de centre datează încă de acum aproape 10 ani – în anul 2014 era aprobată o Hotărâre de Guvern în acest sens, ce prevedea că urmează să fie construite 4 centre: două la București, unul la Timișoara și unul la Târgu Mureș. Între timp, autoritățile vorbesc despre construirea a 3 centre – la Timișoara (centru pentru adulți), Târgu Mureș (centru pentru adulți) și București (centru pentru copii).
Singurul dintre aceste centre a cărui construcție a început este cel de la Timișoara – lucrările au început în iunie anul acesta. Construcția centrelor din București (copii) și Târgu Mureș (adulți) ar urma să înceapă în această toamnă, potrivit Ministerului Sănătății. Cele 3 centre ar urma să fie contruite printr-un proiect finanțat de Banca Mondială.
În momentul în care aceste centre vor fi gata, România ar urma să aibă 26 de paturi de terapie intensivă destinate pacienților cu arsuri severe și 26 de paturi de terapie intensivă intermediară pentru pacienții arși, potrivit Ministerului Sănătății.
Viitoarele centre de mari arși din România:
Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” Timișoara (valoare investiție – 52 de milioane euro) – singurul a cărui construcție a început, în luna iunie
construcția a fost demarată – 4 iunie 2023;
termen estimativ de finalizare – februarie 2025;
6 paturi pentru arși gravi (terapie intensivă);
6 paturi pentru arși intermediari și post-critici;
5 paturi pentru microchirurgie și chirurgie reconstructivă.
Spitalul Clinic Județean de Urgență ”Târgu Mureș” (valoare investiție – 62 milioane euro):
construcția urmează să fie demarată – 2023;
termen estimativ de finalizare – februarie 2025;
5 paturi pentru pacienți critici (terapie intensivă);
10 paturi terapie intensivă intermediară și îngrijire post-operatorie.
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” București (valoare investiție – 77 milioane euro):
contractul pentru construcție a fost semnat – august 2023;
construcția urmează să fie demarată – 2023;
termen estimativ de finalizare – februarie 2025;
15 paturi pentru pacienții arși critici (terapie intensivă) – pediatrie;
10 paturi pentru pacienții intermediari și pacienții post-critici – pediatrie;
10 paturi pentru microchirurgie și chirurgie reconstructivă – pediatrie.
De ce nu avem niciun centru pentru mari arși, la 8 ani de la Colectiv?
La 8 ani de la incendiul din Colectiv, în august anul acesta, România a fost din nou prinsă nepregătită de un incendiu de mari dimensiuni, cu zeci de răniți care au suferit arsuri grave: explozia de la Crevedia, soldată cu 57 de răniți. Practic, cel mai grav episod cu pacienți cu arsuri produs în țara noastră după Colectiv ne-a prins din nou nepregătiți – autoritățile nu au fost în stare, în acești 8 ani, să construiască niciun centru pentru tratarea marilor arși.
12 dintre răniții de la Crevedia au fost transferați în străinătate.
Țara noastră ar fi trebuit să construiască, încă din anul 2014, când a fost aprobată o Hotărâre de Guvern în acest sens, 4 centre pentru pacienții mari arși – două la București, unul la Timișoara și unul la Târgu Mureș.
La aproape 8 ani de la Colectiv, cifrele vorbesc de la sine: avem doar 24 de paturi în unități funcționale pentru arși – care pot trata arsuri medii, până la o anumită complexitate – și centre de mari arși în construcție „pe hârtie” de foarte mulți ani.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
FOTO | ALERTĂ în Alba: O minoră de 14 ani, dată DISPĂRUTĂ, după ce a plecat dintr-o casă de tip familial și nu s-a mai întors
ALERTĂ în Alba: O minoră de 14 ani, dată DISPĂRUTĂ, după ce a plecat dintr-o casă de tip familial și nu s-a mai întors Polițiștii din Alba caută o minoră care a dispărut din orașul Teiuș, județul Alba. Persoanele care pot da informații care să conducă la identificarea sa, sunt rugate să anunțe cea mai […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Când pică Paștele ortodox și catolic în 2025 și în următorii ani – calendar
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
4 octombrie: Ziua Internațională a Animalelor. 10 moduri prin care poți sărbători ”World Animal Day”
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
6 octombrie: Sfântul Apostol Toma, patronul arhitecţilor, zidarilor şi al pietrarilor, dar și ocrotitorul întârziaților
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
5 octombrie 1918: Declaraţia de independenţă a Transilvaniei este citită în Parlamentul ungar de la Budapesta de Alexandru Vaida-Voievod
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
3 octombrie, Ziua Mondială a Arhitectului și a Arhitecturii. Curiozități arhitecturale din întreaga lume
-
Opinii - Comentariiacum 21 de ore
7 octombrie: Ziua internațională a muncii decente. Cum s-a „născut” acest concept și cum a ajuns să fie sărbătorit