70 de ani de la deportarea evreilor din Transilvania în lagărele de exterminare naziste

Paul Voicu - Primar 2020

Romanian Jews from a forced labour group beside a trainÎn aceste zile, în mai multe orașe din țară, au loc manifestări de comemorare ale dramaticelor evenimente din urmă cu 7 decenii, când peste o sută de mii de evrei din Transilvania au fost deportați.

În luna mai 2014, se împlinesc 70 de ani de la holocaustul evreilor transilvăneni, momentul la care, după anexarea Transilvaniei de Nord de către Ungaria horthyistă, circa 132.000 de evrei din Transilvania de Nord au fost deportați în lagărul de exterminare de la Auschwitz-Birkenau.

ELIT

Potrivit Ministerului de Afeceri Externe, 90% dintre aceștia au fost exterminați. Evreii din Transilvania de Nord au fost îmbarcați în trenuri cu destinația Auschwitz în gările din Satu Mare, Cluj, Oradea, Dej, Sighetu Marmației, Vișeu de Sus, Reghin, Oradea, Târgu-Mureș, Baia-Mare, Bistrița, Șimleu Silvaniei, Gheorghieni.

Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România ‘Elie Wiesel’ și Ministerul Transporturilor marchează momentul prin dezvelirea a 12 plăci comemorative pe fațada gărilor de unde au plecat trenurile cu evreii deportați.

Mihail David - 2020

De asemenea, Federația Comunităților Evreiești din România participă la aceste evenimente comemorative, prin organizarea de manifestări culturale și religioase în respectivele localități.

Bogdan PRESECAN

Email:bogdanpresecan@yahoo.com
Tel: 0734.771.136

3 Comentarii

matalaha 8 mai 2014 at 7:35

Poate ar fi bine ca in titlu sa se precizeze clar ca este vorba de evreii din transilvania de nord aflata sub ocupatie maghiara si controlul statului magiar.

Sa nu se inteleaga,Doamne fereste, ca statul roman de atunci ar fi fost implicat in aceasta crima.

Dupa cate stiu eu, statul roman nu a efectuat deportari in lagarele de exterminare din Germania

Marius 8 mai 2014 at 8:22

Multe lucruri legate de holocaustul din România sunt spuse pe jumătate ca să se încurce borcanele. Ca să aibă ce spune evreii că și România a fost mare exterminatoare de evrei și să trâmbițe peste tot că au motive să blameze România. Se vede treaba că și Presecan a fost prins în vârtejul titlurilor dezinformative. Așa nu se face jurnalism.

matalaha 8 mai 2014 at 9:13

nu cred ca dl Presecan a gresit. Doar sugerez ca ar fi bine ca si in titlu sa se mentioneze „Transilvania ocupata” sau orice alta formulare care sa inlature inca de la prima vedere orice neintelegere.
In cuprinsul articolului se mentioneaza clar ca este vorba de administratia maghiara

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...