Rămâi conectat

Actualitate

70 de ani de la deportarea evreilor din Transilvania în lagărele de exterminare naziste

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În aceste zile, în mai multe orașe din țară, au loc manifestări de comemorare ale dramaticelor evenimente din urmă cu 7 decenii, când peste o sută de mii de evrei din Transilvania au fost deportați.

În luna mai 2014, se împlinesc 70 de ani de la holocaustul evreilor transilvăneni, momentul la care, după anexarea Transilvaniei de Nord de către Ungaria horthyistă, circa 132.000 de evrei din Transilvania de Nord au fost deportați în lagărul de exterminare de la Auschwitz-Birkenau.

Potrivit Ministerului de Afeceri Externe, 90% dintre aceștia au fost exterminați. Evreii din Transilvania de Nord au fost îmbarcați în trenuri cu destinația Auschwitz în gările din Satu Mare, Cluj, Oradea, Dej, Sighetu Marmației, Vișeu de Sus, Reghin, Oradea, Târgu-Mureș, Baia-Mare, Bistrița, Șimleu Silvaniei, Gheorghieni.

Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România ‘Elie Wiesel’ și Ministerul Transporturilor marchează momentul prin dezvelirea a 12 plăci comemorative pe fațada gărilor de unde au plecat trenurile cu evreii deportați.

De asemenea, Federația Comunităților Evreiești din România participă la aceste evenimente comemorative, prin organizarea de manifestări culturale și religioase în respectivele localități.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Apa de la robinet, gratuită pentru clienții restaurantelor și cantinelor

Unirea Ziarul

Publicat

în

Apa de la robinet, gratuită pentru clienții restaurantelor și cantinelor Legea nr. 96/2024 care vizează reglementarea accesului gratuit al clienților restaurantelor și cantinelor la apă potabilă de la robinet a fost oficializat săptămâna aceasta, prevederile sale urmând să se aplice începând din 18 aprilie 2024. Totuși, în forma sa finală, prevederea nu instituie o obligație […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea