Rămâi conectat

Ştirea zilei

7 ianuarie: Sfântul Ioan, cel mai important proroc și cel care face legătura dintre Vechiul și Noul Testament

Ziarul Unirea

Publicat

în

7 ianuarie: Sfântul Ioan, cel mai important proroc și cel care face legătura dintre Vechiul și Noul Testament

În data de 7 ianuarie, după Bobotează, se sărbătorește Sfântul Ioan Botezătorul, acesta fiind considerat cel mai important proroc și cel care face legătura dintre Vechiul și Noul Testament. De asemenea, este ultimul proroc al Vechiului Testament și este menționat în cărțile sfinte ca fiind cel care a avut rolul de a pregăti oamenii pentru primirea Fiului lui Dumnezeu. În această zi, aproape 2 milioane de români își serbează ziua onomastică.

Citește și: Mesaje de Sfântul Ion. Urări de Sfântul Ion. FELICITARI de Sf Ioan Botezătorul

Se spune că în dimineaţa zilei de Sfântul Ion, oamenii trebuie să se stropească cu agheasmă, pentru a fi feriţi de boli în timpul anului. De asemenea, conform tradiţiei populare, se spune că după Sfântul Ion „se botează gerul”, adică temperaturile încep să crească.

Elit - Gustul Desăvârșit

De Sfântul Ioan, există obiceiul numit „Udatul Ionilor”. În Bucovina de exemplu, în trecut, se punea un brad împodobit la porţile tuturor celor care purtau numele de Ion, iar aceştia dădeau o petrecere.

În Transilvania, cei care purtau acest nume erau purtaţi prin sat până la râu, unde erau botezaţi.

Sfântul Ioan mai este numit şi Înaintemergătorul, pentru că este cel care a anunţat venirea lui Hristos. Părinţii lui sunt preotul Zaharia şi Elisabeta, care erau rude cu părinţii Fecioarei Maria, Ioachim şi Ana.

Arhanghelul Gavriil i-a vestit lui Zaharia că soţia sa va naşte un fiu la bătrâneţe şi se va chema Ioan. Zaharia nu a crezut acest lucru şi a rămas mut până când Elisabeta a născut.

Citește și: Întoarcea înapoi a apei râului Iordanului de Bobotează. De ce se întorc înapoi apele râului. Explicație

Potrivit învăţăturilor religioase, Ioan a avut menirea de a pregăti poporul pentru primirea lui Iisus Hristos.

Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul şi Înaintemergătorul Domnului are loc a doua zi după Bobotează, la 7 ianuarie, potrivit obiceiului ca după marile praznice împărăteşti să fie cinstite şi persoanele care au luat parte la respectivul eveniment.

Adunarea (soborul) credincioşilor sărbătoreşte pe Sfântul Ioan Înaintemergătorul Domnului, care proroceşte venirea lui Iisus Hristos, îl botează şi îl descoperă lumii ca Mesia: „Şi a mărturisit Ioan zicând: Am văzut Duhul coborându-se din cer ca un porumbel şi a rămas peste El. Şi eu nu-L ştiam pe El, dar cel ce m-a trimis să botez cu apă, Acela mi-a zis: Peste (cel) care vei vedea Duhul coborându-se şi rămânând peste El, Acesta este cel ce se botează cu Duhul Sfânt. Şi eu am văzut şi am mărturisit că acesta este Fiul lui Dumnezeu” (Ioan 1, 32-34).

Citește și: MESAJE de CRACIUN. Texte frumoase cu URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite prin SMS de Crăciun celor dragi

Sfântul Proroc Ioan Botezătorul a dus din tinereţe o viaţă ascetică (purta o haină confecţionată din păr de cămilă şi se hrănea cu lăcuste şi miere sălbatică), retrăgându-se în deşertul Bethabara, unde a petrecut în rugăciune şi meditaţie. În anul 26 a început să propovăduiască şi să boteze, vestind venirea lui Mesia-Iisus (Izbăvitorul), fapt pentru care este numit Înaintemergător.

Momentul cel mai important al activităţii sale este întâlnirea cu Iisus, la al cărui botez în râul Iordan, Sfântul Proroc Ioan Botezătorul asistă la prezenţa Duhului Sfânt sub înfăţişarea unui porumbel şi are revelaţia împlinirii profeţiei sale privind venirea adevăratului Mesia.

În predicile sale, care au un pronunţat caracter moral şi social, polemizează cu partidele religioase (saducheii şi fariseii), susţinând îndreptarea moravurilor, dreptatea, cinstea, buna convieţuire. Îl acuză de incest pe Irod Antipa, regele Iudeii, fapt pentru care este încarcerat şi decapitat, la cererea soţiei lui Irod, Irodiada, şi a fiicei vitrege a acestuia, Salomeea.

Biserica Creştină a fixat mai multe sărbători pentru prăznuirea sa, între care zămislirea (23 septembrie), ca botezător (7 ianuarie), ziua naşterii (24 iunie) şi ziua morţii sale (29 august).

Ziua de 7 ianuarie este un prilej bun pentru a transmite mesaje de Sfântul Ion celor care au nume derivate de la Ioan sau Ioana care se sărbătoresc de Sfântul Ioan


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Un medic din Alba, pe ”Harta binelui din spitalele de stat”: Aproximativ 300 de medici din toată țara recomandați de foști pacienți, la îndemnul unui jurnalist Recorder

Ziarul Unirea

Publicat

în

Doctorul Lăncrăjan Ioan Casian, medic primar obstetrica-ginecologie, este singurul doctor din județul Alba care a ocupat un loc pe lista cu cei aproximativ 300 de medici din toată țara, fiind recomandat de către paciente.

Pe lista spitalelor cu pacienți tratați bine și fără șpagă se regăsește și Spitalul Municipal Sebeș, datorită activității ireproșabile a dl doctor Lăncrăjan Ioan, medic primar obstetrică-ginecologie, care a fost nominalizat pe blogul jurnalistului Recorder, Alex Nedea, de pacientele care au fost mulțumite de serviciile medicale oferite.

Elit - Gustul Desăvârșit

Demersul jurnalistului a pornit de la propria sa experiență avută în urma internării la un spital din București: „Mai există bine în spitalele de stat? Există. Are cel puțin 300 de nume. Luna trecută publicam «Harta binelui din spitalele de stat», după o experiență personală avută la internarea într-un spital bucureștean. De pe patul din salonul meu aveam să constat decesul plicului”, a scris jurnalistul pe blog.

Alex Nedea a cerut cititorilor să îi trimită mesaje cu experiențele lor din spitalele de stat din toată țara și să îi „spună dacă și ei au fost tratați corect de personalul medical dintr-un spital de stat, fără să trebuiască să dea cuiva vreo «atenție»”.

„Au urmat sute de mesaje cu nume de spitale și de secții unde oamenii au avut numai cuvinte de laudă la adresa medicilor cărora nu le băgaseră nimic în buzunare sau la care încercaseră și fuseseră refuzați.

Așa am ajuns să strâng de la pacienți sau de la apropiați ai lor aproape 300 de nume. Ce urmează să vedeți nu e doar o listă cu nume, prenume și specialități venită de la pacienții care mi-au scris. Ar putea fi mai mult decât atât: un univers de oameni extraordinari care au intrat în sistemul sanitar românesc bolnav hotărâți nu numai să își facă bine pacienții, ci să vindece sistemul cu totul”, a mai spus sursa citată.

Albaiulianul nominalizat

Lista spitalelor a fost publicată sub numele „Harta binelui din spitalele de stat.” După publicare, Alex Nedea a decis, în urma recomandărilor venite din partea cititorilor, să adune și numele medicilor. ”Harta înseamnă de fapt, nu instituții, ci unii profesioniști din interior care își fac treaba cu onoare. Am fost convins că acești medici merită menționați măcar undeva în memoria internetului. Apelul meu a fost urmat de alte sute de mesaje”, a scris Alex Nedea.

El a strâns aproape 300 de nume de medici, din toată țara. Din județul Alba, pe harta binelui a ajuns, după cum menționam, un singur medic. Este vorba despre medicul Lăncrăjan Ioan Casian, angajat al Spitalului Municipal Sebeș.

Dr. Lăncrăjan Ioan Casian este medic primar Obstetrică-Ginecologie, Doctor în științe medicale cu competențe în ecografie Obstetrică-Ginecologie, Laparoscopie, Colposcopie, Histerosocopie, Sexologie, Management Sanitar și activează în cadrul Sectiei Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Municipal Sebeș, dar și în cadrul Clinicii Gynlife din Municipiul Alba-Iulia fiind de asemena fondatorul Transilvania Medical Clinic și Pediatric Center.

Cu această ocazie îl felicităm pentru devotamentul și profesioanlismul de care dă dovadă în activitatea sa!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Servicii de cadastru pentru șase sectoare din cartierul Oarda de Sus: Achiziția publică lansată de primărie

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Servicii de cadastru pentru șase sectoare din cartierul Oarda de Sus: Achiziție publică lansată de primărie

Municipiul Alba Iulia, în calitate de autoritate contractantă, are onoarea să vă invite să depuneţi oferta pentru achiziţia directa avand ca obiect „Servicii sistematice de cadastru pe sase sectoare cadastrale situate in extravilanul localităţii Alba Iulia, zona Oarda de Sus”.

Obiectul caietului de sarcini îl constituie atribuirea contractului de servicii de cadastru având ca obiect „Realizarea lucrărilor sistematice de cadastru” pentru sectorarele cadastrale nr. 6, nr. 7, nr. 13, nr. 65, nr. 92, şi nr. 133, conform procesului verbal întocmit de OCPI Alba cu nr. 475/16.01.2023, situate în extravilanul localităţii Alba Iulia, cu privire la înscrierea imobilelor în cartea funciară finanţate de ANCPI, în aplicarea prevederilor Ordonanţei de Urgenţă nr. 35/28.06.2016.

Elit - Gustul Desăvârșit

Prin lucrările sistematice de cadastru se realizează:

– Identificarea proprietarilor, a posesorilor şi a altor deţinători de imobile în vederea înscrierii în Cartea Funciară.
– Afişarea publică a rezultatelor obţinute în urma executării lucrărilor sistematice de cadastru, rectificarea erorilor semnalate de către deţinători şi deschiderea noilor cărţi funciare.
– Rectificarea erorilor semnalate de către deţinători şi deschiderea noilor cărţi funciare.

Valoarea contractului va fi de 266.246,40 lei fara TVA, conform procesului verbal întocmit de OCPI Alba cu nr. 475/16.01.2023 privind stabilirea sectoarelor şi a sumelor pentru lucrările de înregistrare sistematica iniţiate de unitatea administrativ – teritorială Alba Iulia.

Durata de execuţie este de 20 luni de la data incheieri contractului de finanţare între OCPI Alba si UAT Municipiului Alba Iulia cu nr. 12704/13.12.2022, respectiv până la data de 13.08.2024.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

”Dorel” a lăsat în BEZNĂ mai multe străzi din Alba Iulia: Un cablu de medie tensiune a fost rupt în timpul unor săpături

Ziarul Unirea

Publicat

în

Mai multe străzi din Alba Iulia în BEZNĂ din cauza unei pene de curent: Se intervine pentru remedierea avariei

Mai multe străzi din municipiul Alba Iulia au rămas în beznă miercuri seara, în jurul orei 17.30, din cauza unei pene de curent.

Marius Ceteraș a declarat pentru ziarulunirea.ro că este vorba despre o avarie pe o linie de medie tensiune care alimentează zona străzilor Alexandru Ioan Cuza (parțial), Livezii, Mărășești și unele străzi adiacente.

Elit - Gustul Desăvârșit

La momentul publicării aceștei știri, DEER intervine pentru localizarea și remedierea avariei.

UPDATE: ”Dorel” a lăsat în beznă cartierul Lipoveni din Alba Iulia. Muncitorul, angajat al firmei  care  execută lucrarea de modernizare a liniei electrice de medie tensiune, a rupt un cablu în timpul săpăturilor de pe strada Livezii.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea