Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

6 mai: Prima UNIRE politică a celor trei Țări Române sub Mihai Viteazul

Ziarul Unirea

Publicat

în

6 mai: Prima UNIRE politică a celor trei Țări Române sub Mihai Viteazul

Cu 421 de ani în urmă, Mihai Viteazul îl alunga de pe tronul Moldovei pe domnul Ieremia Movilă, reușind prima Unirea a Țărilor Române sub un singur sceptru, intitulându-se: „domn al Ţării Româneşti şi al Ardealului şi a toată ţara Moldovei”.

La 1 noiembrie 1599 Mihai își făcuse intrarea într-o manieră triumfală în Albă Iulia, întreg teritoriul Transilvaniei trecând sub autoritatea să în urmă victoriei de la Şelimbăr.

Ascultând sfatul boierilor, Mihai Viteazul a numit un domn în Moldova care să-i fie vasal/subordonat. Încă din anul 1597 Mihai plănuia să atace Moldova, din cauza atitudinii ostile pe care Ieremia Movilă, domnul acesteia, o avea împotriva să.

Oștile lui Mihai au trecut în primăvară lui 1600 din Transilvania în Muntenia și în Moldova.Trupe polone, trimise împotriva lui Mihai, au fost înfrânte. Ieremia Movilă, domnul Moldvovei, s-a retras la Hotin. Cetatea Neamţ şi Suceava s-au predat lui Mihai, iar la Hotin Ieremia a pierdut o bătălie în favoarea primului.

Pe 6 mai 1600 Mihai Viteazul îl alungă pe Ieremia Movilă și ocupă Moldova

Printr-o campanie care a durat trei săptămâni, Mihai a cucerit întreaga Moldovă. În acest an a început sfârşitul domniei lui Mihai Viteazul. Cauzele care au dus la prăbuşirea lui au fost pe de o parte nemulţumirea nobililor maghiari din Transilvania, înţeleşi cu generalul imperial Basta, iar pe de altă parte duşmănia polonilor. Contextul internațional a fost nefavorabil lui Mihai.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

16 iunie 1462: „Atacul de noapte de la Târgoviște” al lui Vlad Țepeș, o victorie răsunătoare împotriva invadatorilor otomani

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cea mai importantă confruntare între domnul Ţării Româneşti, Vlad Ţepeş (1456 – 1462) şi sultanul Mehmed II (1444 – 1446, 1451 – 1481), la sfârşitul campaniei de pedepsire a domnului muntean, desfăşurată în vara anului 1462 este fără îndolială Bătălia de lângă Târgovişte (16/17 iunie 1462), denumită şi „Atacul de noapte”. Cauzele campaniei sunt refuzul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea