Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

6 aprilie: Ziua internaţională a sportului pentru dezvoltare şi pace

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Anual, pe 6 aprilie este celebrată Ziua internaţională a sportului pentru dezvoltare şi pace, arătând că sportul are puterea, în general, de a aduce schimbări la nivel social, de a ajuta la dezvoltarea comunităţilor şi de a încuraja pacea şi înţelegerea atât la nivel naţional, cât şi mondial. Ziua este, totodată, o platformă de luptă împotriva stigmatizării şi discriminării sociale, contribuind la egalitatea de gen, precum şi la

Silhouette woman run under blue sky with clouds and sun

adoptarea unui comportament social sănătos.

În contextul general actual, când la data de 11 martie 2020, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat că epidemia de COVID-19 este o „pandemie”, această zi vine să încurajeze populaţia să fie activă în timp ce se confruntă cu măsurile de izolare, să încurajeze solidaritatea, spiritul comunităţii şi echipa, şi să crească conştientizarea cu privire la COVID-19, potrivit https://www.un.org/.

Îndemnul zilei este #BeActive – să fim activi şi sănătoşi şi să învingem # COVID19.

Pandemia COVID-19 se răspândeşte într-un ritm alarmant în mai multe ţări, teritorii şi regiuni ale lumii, iar măsurile de distanţare fizică şi socială devin practici obişnuite pentru a opri răspândirea bolii. Închiderea sălilor de sport, a stadioanelor şi piscinelor publice, a studiourilor de dans şi locurilor de joacă înseamnă că mulţi dintre noi nu vom mai putea participa în mod activ la activităţi sportive sau fizice individuale sau de grup şi nici să vizionăm evenimente sportive în direct.

În acest context, comunitatea sportivă globală se confruntă cu provocări serioase din cauza măsurilor impuse în nenumărate ţări din întreaga lume. Amintim aici amânarea cu mai multe luni sau chiar până anul viitor a mai multor competiţii sportive, printre cele mai importante fiind Jocurile Olimpice de vară la Tokyo din perioada 24 iulie-9 august 2020, care au fost reprogramate pentru intervalul 23 iulie-8 august 2021 şi Campionatul Mondial de Fotbal ce urma să se desfăşoare în perioada 12 iunie-12 iulie 2020 şi a fost amânat pentru perioada 11 iunie-11 iulie 2021.

Dar asta nu înseamnă că ar trebui să încetăm să fim activi din punct de vedere fizic şi nici să nu ne deconectăm de la antrenori, coechipieri, instructori, care nu numai că ne ajută să rămânem în formă fizică, ci şi activi social.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă 150 de minute de activitate fizică de intensitate moderată sau 75 de minute de activitate fizică de intensitate puternică pe săptămână sau o combinaţie între cele două. Potrivit OMS activităţile sportive se pot realiza şi fără echipament, dar şi în condiţiile unui spaţiu limitat. De asemenea, există o mulţime de instrumente online şi digitale gratuite şi accesibile, menite să încurajeze persoanele de toate vârstele şi cu diverse aptitudini să rămână active şi mobile în timp ce stau acasă.

Sportul are puterea de a schimba lumea; este un drept fundamental, un instrument puternic pentru consolidarea legăturilor sociale şi promovarea dezvoltării durabile şi a păcii, precum şi a solidarităţii şi respectului. Prin abilităţile noastre individuale unice şi puterea colectivă, putem să ne reunim şi să împărtăşim modalităţi creative de a ne îmbunătăţi sănătatea şi bunăstarea prin sport şi activitate fizică – chiar şi în limitele propriilor noastre case.

Prin urmare, de Ziua internaţională a sportului pentru dezvoltare şi pace, Organizaţia Naţiunilor Unite cere tuturor să fim activi, să rămânem sănătoşi şi să demonstrăm solidaritate în această perioadă de distanţare fizică şi socială. Acest spirit de echipă ne va ajuta pe toţi să trecem împreună peste provocările actuale.

Ca răspuns la evoluţiile globale privind pandemia COVID-19, anul acesta Ziua internaţională a sportului pentru dezvoltare şi pace se va concentra asupra beneficiilor pentru sănătate ale participării la activităţi sportive şi fizice, în special în acest moment de incertitudine şi distanţare socială.

Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, prin Rezoluţia 67/296, a declarat, la 23 august 2013, ziua de 6 aprilie drept Ziua internaţională a sportului pentru dezvoltare şi pace, ceea ce a reprezentat recunoaşterea influenţei pozitive pe care sportul o poate avea asupra progresului drepturilor omului şi asupra dezvoltării sociale şi economice, potrivit www.un.org. Iniţiativa a fost susţinută şi de Comitetul Internaţional Olimpic (CIO), în calitatea sa de Observator Permanent al ONU, întrucât Ziua internaţională a sportului pentru dezvoltare şi pace evidenţiază rolul şi contribuţia organizaţiilor sportive în programele de schimbare socială şi dezvoltare umană.

În cadrul Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, de asemenea, este recunoscut rolul sportului în ceea ce priveşte progresul social: „Sportul este, de asemenea, un factor important de dezvoltare durabilă. Recunoaştem contribuţia din ce în ce mai mare a sportului la realizarea dezvoltării şi a păcii, în promovarea toleranţei şi respectului, la contribuţiile pe care le aduce la procesul de împuternicire a femeilor şi tinerilor, indivizilor şi comunităţilor, precum şi faţă de obiectivele privind sănătatea, educaţia şi incluziunea socială”.

Pentru sistemul ONU, inclusiv pentru UNESCO, sportul şi jocul sunt drepturi ale omului care trebuie respectate şi aplicate la nivel mondial. De asemenea, sportul este o activitate fizică din ce în ce mai recunoscută şi este folosită ca un instrument cu costuri reduse şi cu un impact ridicat în eforturile de dezvoltare umanitară şi de consolidare a păcii, nu numai de sistemul ONU, ci şi de organizaţiile neguvernamentale, guverne, federaţiile sportive, forţele armate şi mass-media.

Sursa: agerpres.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

18 aprilie 1848: Are loc la Blaj prima adunare politică a românilor din Transilvania, pe Câmpia Libertăţii

Ziarul Unirea

Publicat

în

18 aprilie 1848: Are loc la Blaj prima adunare politică a românilor din Transilvania, pe Câmpia Libertăţii La 18/30 aprilie 1848 a avut loc, la Blaj, în ciuda opoziţiei autorităţilor, o primă adunare reprezentativă a românilor, la care au participat aproximativ 4000 de persoane, majoritatea ţărani, sub conducerea lui Avram Iancu, Papiu Ilarian, Ioan Buteanu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea