Rămâi conectat

Curier Județean

31 August – ZIUA LIMBII ROMÂNE. În fiecare, pe 31 august, România sărbătoreşte Ziua Limbii Române

Publicat

în

31 August – ZIUA LIMBII ROMÂNE. În fiecare, pe 31 august, România sărbătoreşte Ziua Limbii Române

”Ce patrie minunată este această limbă” (Nichita Stănescu)

Limba este un element ce defineşte identitatea naţională, este forma principală de realizare şi conservare a valorilor naţionale culturale şi cel mai important instrument de comunicare.

Limba este un produs social al facultăţii limbajului, un ansamblu de convenţii necesare, adoptate de societate pentru a realiza exercitarea acestei facultăţi de către oameni. De studierea acestui complex de fenomene se ocupă o ştiinţă lingvistică modernă – sociolingvistica, sau ecologia limbii.

Lingvistul Theodor Hristea spune că ecologia lingvistică studiază limba într-un anumit mediu şi realizează ecologizarea acesteia faţă de factorii poluatori. O să prezentăm câteva aspecte. Suntem îngrijoraţi că se vorbeşte tot mai insistent de degradarea limbii în spaţiul public, neglijenţa verbală, greşelile de exprimare au devenit tot mai frecvente.

Electrica Furnizare Discount

Acest fenomen îl putem stopa prin educaţie lingvistică, realizată în şcoală, prin campanii publice. Legătura dintre istoria unei limbi şi istoria unei societăţi este atât de strânsă încât ”orice vocabular exprimă o civilizaţie”, afirmaţie aparţinând lingvistului francez Antoine Meillet. Vocabularul fiind expresia societăţii, reflectă gradul acesteia de dezvoltare, iar progresul lui este determinat mai cu seamă de factori extralingvistici.

Diversele schimbări care au loc în societate se reflectă, în mod firesc, şi în cuvinte. Este interesant, mai întâi, să ştim cauzele greşelilor de care se fac vinovaţi mulţi oameni. O cultură lingvistică presupune noţiuni de etimologie, de istoria limbii române, de stilistică funcţională, cunoaşterea normelor ortografice, ortoepice, gramaticale şi lexicale, a normelor sociolingvistice. De cele mai multe ori, graba, superficialitatea, neatenţia, diferite deprinderi de pronunţare dialectală (din copilărie), absenţa autocontrolului, teribilismul juvenil (nasol, mişto), snobismul, dorinţa de a epata sunt cele care ampretează discursul public.

Numeroase şi supărătoare, pleonasmele au la bază neologisme greşit asimilate. Ele se găsesc frecvent şi în limbajul mass-mediei: drum rutier, zbor aerian, averse de ploaie, alegeri electorale, ziar cotidian, urări de bine, muncă laborioasă etc. După Theodor Hristea, în limba română contemporană există circa 50.000 de neologisme. Ele se întâlnesc în vorbirea oamenilor instruiţi. Utilizarea greşită a sufixelor din cauza necunoaşterii lor. Limba noastră de tip derivativ are 600 de sufixe şi 90 de prefixe. Trebuie să ştim că cele 600 de sufixe se clasifică astfel: etimologic (originea), semantic (capacitatea de a forma derivate), morfologic, al productivităţii. Este incorectă expresia tartinabilă, deoarece nu există verbul a tartina. Concretudine este incorect, concretitudine e corect. Confuzii paronimice: verbul a infesta cu sensul paronimului său a infecta e incorect. Tendinţa de substituire a vocalei ”e” prin ”i”: căpşuni – greşit, căpşune – corect; căşi – greşit, case – corect; pălmi – greşit, palme – corect. Unităţi frazeologice utilizate greşit (ele sunt grupuri de două sau mai multe cuvinte). Ele au o mare frecvenţă în limbă, cu sens unitar, consacrate de uzul general, înregistrate şi definite în dicţionare. Câteva exemple corecte: apă de ploaie, apă de colonie, apă plată, artist emerit. Incorectă este sintagma limbă de stat, utilizată frecvent, corectă este limbă oficială folosită pentru redactarea textelor oficiale ale statului, pentru comunicarea în administraţie, în justiţie, în mass-media, ca limbă de predare în şcoală. Ea este oficializată printr-un act administrativ, de obicei prin Constituţie. Forme incorecte: casa de editură, 100 km la oră, coperte, nivele, răi platnici. Corect: casa de editare, 100 km pe oră, coperţi, niveluri, rău platnici.

Limba trebuie lăsată să evolueze, nu cu ajutorul şi pe seama inculturii, trebuie să se îmbogăţească fără a se degrada prin şcoală, ştiinţă, cultură. Radioul, televiziunea, reţelele sociale sunt folosite pentru a sugera păreri, modele de vorbire, gândire, comportament, înfăţişare. Determinant va fi efortul conjugat al şcolii, al profesorilor, lingviştilor, scriitorilor, personalităţilor în explicarea şi impunerea normelor de exprimare corectă. În ziua de azi suntem supuşi constant unor agresiuni mediatice, de la agresiuni de limbaj până la distorsionări grosolane ale unor fapte, comportamente nepotrivite ce includ excesele şi violenţa de limbaj. Mi-amintesc ce spunea într-un editorial din ”Cotidianul” scriitorul, jurnalistul şi omul politic Octavian Paler: ”Mă mărginesc să semnalez, după ce am comparat îndelung programele radio-tv româneşti cu cele franţuzeşti şi italiene, că România se află sub un asediu continuu al prostului-gust şi al vulgarităţii”. Cutia Pandorei se deschide zi de zi cu filme sexi, cu viaţa palpitantă a vedetelor de carton, cu chef, cu beţia de la sfârşit de săptămână, cu limbajul suburban.

Ziua de 31 august a fost decretată ca ZIUA LIMBII ROMÂNE, zi sfântă şi sărbătoare pentru toţi românii. Normal ar trebui să considerăm fiecare zi a anului o cinstire a patriei şi a limbii noastre ce ”are flexibilitatea mătasei şi duritatea oţelului,” cum remarca Alexandru Macedonski.

LA MULŢI ANI, LIMBĂ ROMÂNĂ!

Victor FĂT    

Publicitate

Curier Județean

Vaccinarea anti-Covid a copiilor între 5 și 11 ani, la Sebeș: Cu ce ser se pot imuniza și unde se află centrul

Publicat

în

Vaccinarea anti-Covid a copiilor între 5 și 11 ani, la Sebeș: Cu ce ser se pot imuniza și unde se află centrul

Primăria Municipiului Sebeș anunță că, începând cu data de 26 ianuarie 2022, se derulează campania de vaccinare a copiilor din grupa de vârstă 5-11 ani, pentru limitarea pandemiei de Covid-19.

Campania de imunizare se desfășoară într-un spațiu special amenajat minorilor, în cadrul Centrului de vaccinare Sebeș, situat în cartierul Aleea Lac, nr. 12, la sediul Centrului de zi pentru persoane vârstnice Sebeș.

Electrica Furnizare Discount

Imunizarea minorilor are loc în prezența și cu acordul părintelui sau reprezentantului legal.

Copiii pot fi programați prin intermediul platformei naționale de programare sau prin prezentarea directă la sediul Centrului de vaccinare din Sebeș. Informații la numărul de telefon: 0712010366.

Serul utilizat este vaccinul Comirnaty produs de Pfizer BioNTech

Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| O viață cât un centenar: Veteranul Aurel Mureșan sărbătorit de autoritățile aiudene la împlinirea vârstei de 100 de ani

Publicat

în

FOTO| O viață cât un centenar: Veteranul Aurel Mureșan sărbătorit de autoritățile aiudene la împlinirea vârstei de 100 de ani

Aiudeanul Aurel Mureșan, a fost sărbătorit miercuri, 26 ianuarie, de către administrația locală, cu ocazia împlinirii venerabilei vârste de 100 de ani.

Aurel Mureșan este veteran de război, acesta luptând în Cel de-al Doilea Război Mondial, pe frontul de Est și a fost prizonier de război timp de doi ani și jumătate, fiind închis într-o mină.

„Astăzi i-am transmis un călduros „La mulți ani!” din partea întregii comunități aiudene, domnului Mureșan Aurel, care a împlinit onorabila vârstă de 100 de ani!”, au transmis reprezentanții primăriei municipiului Aiud.

Electrica Furnizare Discount

Acesta face parte dintr-o familie longevivă, având încă trei frați cu vârste de peste 90 de ani, în viață.

Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Elevii din Teiuș și Petrești au aflat de la polițiști și specialiști în prevenirea traficului de persoane care sunt cele mai bune soluții pentru a nu deveni victime ale infracțiunilor

Publicat

în

FOTO| Elevii din Teiuș și Petrești au aflat de la polițiști și specialiști în prevenirea traficului de persoane care sunt cele mai bune soluții pentru a nu deveni victime ale infracțiunilor

În zilele de 25 și 26 ianuarie 2022, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba împreună cu polițiștii Biroului Siguranță Școlară, polițiști de proximitate și specialiștii Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane au fost prezenți la Liceul Teoretic Teiuș și la Școala Gimnazială Petrești, unde au desfășurat activități de informare a elevilor, menite să le aducă un plus de siguranță.

Pe lângă subiectele legate de prevenirea violenței în mediul școlar, bullying/ cyberbullying sau a traficului de persoane și pornografiei infantile, a fost abordată tema privind prevenirea agresiunilor sexuale asupra minorilor, care este, de altfel, obiectivul campaniei care se derulează, la nivel național, intitulată ”Atingeri nedorite”.

Polițiștii le-au vorbit elevilor despre resursele pe care le au la dispoziție, atât pentru a se informa, cât şi pentru a primi consiliere specializată, faptul că pot suna, gratuit, la 116 111, linia europeană de asistenţă pentru copii, gestionată în România de Asociaţia Telefonul Copilului.

Electrica Furnizare Discount

Campania națională ”Atingeri nedorite” are ca și principal obiectiv creşterea nivelului de informare al copiilor, părinţilor și publicului larg asupra necesităţii implicării în prevenirea şi combaterea agresiunilor sexuale și încurajarea victimelor de a cere ajutor.

Materialele informative pentru copii includ conţinut elaborat de psihologii Asociației Telefonul Copilului, pe înţelesul lor, sub sloganul „Suntem rezultatul atingerilor trăite: Află cum te poți proteja de cele nedorite”. Acestora le este dedicată și o pagină web care arată cum se poate recunoaște un caz de agresiune sexuală, cu sfaturi de prevenire, explicații despre impactul psihologic asupra victimei și exemple de cazuri reale, consiliate de organizație (editate pentru respectarea anonimatului): https://www.116111.ro/AtingeriNedorite.

Codul Penal incriminează agresiunea sexuală în rândul infracțiunilor contra libertății și integrității sexuale, iar fapta ce are ca victimă un minor este pedepsită mai aspru.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare