Rămâi conectat

Curier Județean

3-4 septembrie| IPS Borys Gudziak, Arhiepiscop și Mitropolit de Philadelphia pentru greco-catolicii ucrainieni, va vizita Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș

Ziarul Unirea

Publicat

în

3-4 septembrie| IPS Borys Gudziak, Arhiepiscop și Mitropolit de Philadelphia pentru greco-catolicii ucrainieni, va vizita Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș

IPS Borys Gudziak, Arhiepiscop și Mitropolit de Philadelphia (SUA) pentru greco-catolicii ucrainieni, va vizita, în zilele de 3 și 4 septembrie 2022, Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș, la invitația Preafericirii Sale Cardinal Lucian Mureșan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică.

Arhiepiscopul Gudziak, care se află în fruntea unei delegații a Conferinței Episcopale Americane (USCCB), va participa, în cele două zile, la Sfintele Liturghii Arhierești celebrate la Blaj, se va întâlni cu Cardinalul Lucian, va susține o conferință la Târgu Mureș și va vizita instituțiile Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, din Blaj, care beneficiază de programe finanțate de USCCB.

Sâmbătă, 3 septembrie, începând cu ora 08:00, IPS Borys Gudziak va celebra, la Capela Arhiereilor din Blaj, Sfânta Liturghie Arhierească, alături de Preasfinția Sa Cristian. Arhiepiscopul ucrainean va vizita Catedrala Arhiepiscopală Majoră „Sfânta Treime”, Seminarul Arhieparhial Major, Curia Arhiepiscopiei Majore, Cancelaria Mitropolitană și Sanctuarul Arhiepiscopal Major închinat Fecioarei Săracilor din Cărbunari, unde va avea discuții legate de stadiul proiectelor de dezvoltare, restaurare și renovare, finanțate de Conferința Episcopală Americană, care se derulează în aceste instituții ale Bisericii.

În aceeași zi, 3 septembrie, de la ora 18:30, IPS Borys Gudziak se va afla la Târgu Mureș, unde va susține o conferință pe tema războiului din Ucraina și despre modul în care acesta schimbă lumea, în biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” – Târgu Mureș IV. De asemenea, Episcopul ucrainean va face popasuri în parohiile greco-catolice din Ungheni și Sângeorgiu de Mureș.

Duminică, 4 septembrie, de la ora 08:45, IPS Borys Gudziak va concelebra, alături de Preasfinția Sa Cristian, Sfânta Liturghie Arhierească în Catedrala Blajului, unde va rosti cuvântul de învățătură la Evanghelia duminicii. Sfânta Liturghie va fi transmisă, în direct, de postul de televiziune TVR3.

Vizita oficială a înaltului prelat în Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș se va încheia la Castelul Mitropolitan, unde IPS Borys Gudziak se va întâlni cu Întâistătătorul Bisericii Române Unite cu Roma.
Pe tot parcursul vizitei în Arhieparhia Greco-Catolică de Alba Iulia și Făgăraș, IPS Borys Gudziak va fi însoțit, cu binecuvântarea Preafericirii Sale Cardinal Lucian Mureșan, de Preasfinţia Sa Cristian, Episcop auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș.

IPS Borys Gudziak s-a născut în 1960, la Syracuse, statul New York, în sânul unei familii de imigranți refugiați din Ucraina. A studiat la Universitatea Syracuse (SUA) și la Roma. Este doctor în studii slavice și bizantine la Universitatea Harvard și a fost fondatorul, președintele și rectorul Universității Catolice Ucrainene din Lviv. Este autorul a peste 50 de studii despre istoria Bisericii. A fost Episcop al Eparhiei greco-catolice ucrainene din Paris, unde a slujit credincioșii greco-catolici ucraineni din Franța, Belgia, Olanda, Luxemburg și Elveția.

În data de 18 februarie 2019, Papa Francisc a acceptat recomandarea Sinodului Episcopilor Bisericii Ucrainene Greco-Catolice (UGCC) și l-a numit pe Arhiepiscopul Borys Gudziak în funcția de Arhiepiscop al Arhieparhiei Greco-Catolice Ucrainene din Philadelphia (Statele Unite), fiind întronizat la 4 iunie 2019. În data de 6 august 2019, Arhiepiscopul Borys Gudziak a fost numit, de Papa Francisc, membru al Dicasteriului pentru Bisericile Orientale.

Biroul de Presă al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Apă cu ţârâita la robinetele mai multor localități din Alba: APA CTTA raționalizează consumul din cauza caniculei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Apă cu ţârâita la robinetele mai multor localități din Alba: APA CTTA raționalizează consumul din cauza caniculei Mai multe localități din Alba vor primi apă cu țârâita după ce APA CTTA Alba a anunțat că raționalizează consumul din cauza caniculei. ”Având în vedere temperaturile foarte ridicate din aceste zile și implicit consumul mare de apă […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea