Rămâi conectat

Curier Județean

3-4 septembrie| IPS Borys Gudziak, Arhiepiscop și Mitropolit de Philadelphia pentru greco-catolicii ucrainieni, va vizita Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș

Ziarul Unirea

Publicat

în

3-4 septembrie| IPS Borys Gudziak, Arhiepiscop și Mitropolit de Philadelphia pentru greco-catolicii ucrainieni, va vizita Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș

IPS Borys Gudziak, Arhiepiscop și Mitropolit de Philadelphia (SUA) pentru greco-catolicii ucrainieni, va vizita, în zilele de 3 și 4 septembrie 2022, Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș, la invitația Preafericirii Sale Cardinal Lucian Mureșan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică.

Arhiepiscopul Gudziak, care se află în fruntea unei delegații a Conferinței Episcopale Americane (USCCB), va participa, în cele două zile, la Sfintele Liturghii Arhierești celebrate la Blaj, se va întâlni cu Cardinalul Lucian, va susține o conferință la Târgu Mureș și va vizita instituțiile Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, din Blaj, care beneficiază de programe finanțate de USCCB.

Elit - Gustul Desăvârșit

Sâmbătă, 3 septembrie, începând cu ora 08:00, IPS Borys Gudziak va celebra, la Capela Arhiereilor din Blaj, Sfânta Liturghie Arhierească, alături de Preasfinția Sa Cristian. Arhiepiscopul ucrainean va vizita Catedrala Arhiepiscopală Majoră „Sfânta Treime”, Seminarul Arhieparhial Major, Curia Arhiepiscopiei Majore, Cancelaria Mitropolitană și Sanctuarul Arhiepiscopal Major închinat Fecioarei Săracilor din Cărbunari, unde va avea discuții legate de stadiul proiectelor de dezvoltare, restaurare și renovare, finanțate de Conferința Episcopală Americană, care se derulează în aceste instituții ale Bisericii.

În aceeași zi, 3 septembrie, de la ora 18:30, IPS Borys Gudziak se va afla la Târgu Mureș, unde va susține o conferință pe tema războiului din Ucraina și despre modul în care acesta schimbă lumea, în biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” – Târgu Mureș IV. De asemenea, Episcopul ucrainean va face popasuri în parohiile greco-catolice din Ungheni și Sângeorgiu de Mureș.

Duminică, 4 septembrie, de la ora 08:45, IPS Borys Gudziak va concelebra, alături de Preasfinția Sa Cristian, Sfânta Liturghie Arhierească în Catedrala Blajului, unde va rosti cuvântul de învățătură la Evanghelia duminicii. Sfânta Liturghie va fi transmisă, în direct, de postul de televiziune TVR3.

Vizita oficială a înaltului prelat în Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș se va încheia la Castelul Mitropolitan, unde IPS Borys Gudziak se va întâlni cu Întâistătătorul Bisericii Române Unite cu Roma.
Pe tot parcursul vizitei în Arhieparhia Greco-Catolică de Alba Iulia și Făgăraș, IPS Borys Gudziak va fi însoțit, cu binecuvântarea Preafericirii Sale Cardinal Lucian Mureșan, de Preasfinţia Sa Cristian, Episcop auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș.

IPS Borys Gudziak s-a născut în 1960, la Syracuse, statul New York, în sânul unei familii de imigranți refugiați din Ucraina. A studiat la Universitatea Syracuse (SUA) și la Roma. Este doctor în studii slavice și bizantine la Universitatea Harvard și a fost fondatorul, președintele și rectorul Universității Catolice Ucrainene din Lviv. Este autorul a peste 50 de studii despre istoria Bisericii. A fost Episcop al Eparhiei greco-catolice ucrainene din Paris, unde a slujit credincioșii greco-catolici ucraineni din Franța, Belgia, Olanda, Luxemburg și Elveția.

În data de 18 februarie 2019, Papa Francisc a acceptat recomandarea Sinodului Episcopilor Bisericii Ucrainene Greco-Catolice (UGCC) și l-a numit pe Arhiepiscopul Borys Gudziak în funcția de Arhiepiscop al Arhieparhiei Greco-Catolice Ucrainene din Philadelphia (Statele Unite), fiind întronizat la 4 iunie 2019. În data de 6 august 2019, Arhiepiscopul Borys Gudziak a fost numit, de Papa Francisc, membru al Dicasteriului pentru Bisericile Orientale.

Biroul de Presă al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

FOTO| Se înmulțesc atacurile urșilor, în Alba: De data aceasta animalul sălbatic a „vizitat” o comună din Apuseni

Ziarul Unirea

Publicat

în

Se înmulțesc atacurile urșilor, în Alba: De data aceasta animalul sălbatic a „vizitat” o comună din Apuseni

În ultima vreme sunt tot mai dese atacurile sălbăticiunilor asupra animalelor domestice deținute de fermierii din județul Alba.

Potrivit unui localnic din comuna Vidra, ursul a dat iama în animalele sale, care erau la pășune în satul Poieni. Omul spune ca animalul sălbatic i-a ucis o vacă, în cursul nopții de luni spre marți.

CITEȘTE ȘI: MĂCEL într-o comună din Alba: Un urs omoară animalele oamenilor și le abandonează

Incidentul nu este unul singular, chiar ieri un urs lâsând în urma sa un dezastru de nedescris în comuna Meteș din județul Alba.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cu două săptămâni în urmă mai multe animale au ucise în apropiere de centrul comunei Pianu, iar recent, un alt urs a făcut prăpăd în zona comunei Bucium, tot din Munții Apuseni.

CITEȘTE ȘI: Încă un CARNAGIU provocat de urs, într-o comună din Alba: 4 oi și 2 capre, ucise „la 40 de metri de grădiniță”

Potrivit legislației, „intervenţia imediată asupra exemplarelor de urs în intravilanul localităţilor se efectuează gradual”. Astfel, în primă fază se va încerca îndepărtarea animalului prin diverse mijloace.

În cazul în care exemplarul îndepărtat prin alungare revine în mod repetat, echipa de intervenţie procedează la intervenţia prin tranchilizare şi relocarea acestuia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Transport public pentru elevii care fac naveta pe traseul Ocna Mureș – Lunca Mureșului: Care vor fi tarifele

Ziarul Unirea

Publicat

în

Transport public pentru elevii care fac naveta pe traseul Ocna Mureș – Lunca Mureșului: Care vor fi tarifele

Pe agenda de lucru a consilierilor județeni se află și atribuirea directă, prin măsuri de urgență, a contractului de delegare a gestiunii serviciului de transport public județean de persoane prin curse regulate, pe traseul Ocna Mureș – Lunca Mureșului. Acestea vor fi supuse aprobării în ședința de vineri a Consiliului Județean Alba.

Primăria comunei Lunca Mureșului a solicitat Consiliului Județean Alba actualizarea programului de transport județean în vigoare prin introducerea unui traseu nou: Ocna Mureș – Lunca Mureșului și atribuirea acestuia, în regim de urgență, pentru a se putea asigura transportul zilnic dus/întors al elevilor din Lunca Mureșului școlarizați în unitățile de învățământ din orașul Ocna Mureș.

Transportul rutier județean de persoane prin curse regulate se desfășoară în prezent cu caracter temporar, până la data de 31 decembrie 2022, în baza programului de transport județean aprobat prin Hotărârea Consiliului Județean Alba.

Elit - Gustul Desăvârșit

Consiliul Județean Alba a încheiat contracte de delegare a gestiunii serviciului, cu valabilitate până la data de 31 decembrie 2021, cu operatorii de transport rutier deținători de licențe valabile de traseu, în conformitate cu prevederile art. 66 alin. 1 din O.U.G. nr. 70/2020, cu modificările și completările ulterioare, pentru continuarea asigurării de către aceștia a transportului public județean de persoane până la finalizarea procedurilor de atribuire a contractelor de delegare a gestiune a serviciului în baza legislației achizițiilor publice.

Tarife practicate:

Distanța(km)/ Valoare bilet (lei – TVA inclus)/ Valoare abonament lunar (lei – TVA inclus)
1 – 5/ 5,50/ 200,00
6 – 11/ 8,00. 300,00

Consiliul Județean Alba a solicitat operatorilor de transport rutier Arieșul SA, Excelent Trans SRL, Livio Dario SRL, Voltrans SA, Samflora Impex Prod SRL și Andra & Alina Transport SRL, ca în situația în care doresc să efectueze serviciul pe acest traseu, să comunice Consiliului Județean Alba, până la data de 28 septembrie 2022, acordul în acest sens, însoțit documentele în copie ale mijlocului de transport necesar efectuării serviciului și tarifele de călătorie propuse.

A depus documentația solicitată de Consiliul Județean Alba și a fost de acord să presteze serviciul de transport public județean prin curse regulate, prin atribuirea directă a contractului de delegare de gestiune a serviciului de transport public județean de persoane prin curse regulate pe traseul cod 92: Ocna Mureș – Lunca Mureșului, cu valabilitate până la data de 31 decembrie 2022, operatorul de transport rutier Andra & Alina Transport SRL.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Caravană medicală în cătunele unei comune din Apuseni: „Nu am fost niciodată la doctor, spitalul este prea departe”

FURDUI Alexandru

Publicat

în

FOTO| Caravană medicală la cătunele unei comune din Apuseni: „Nu am fost niciodată la doctor, spitalul este prea departe”

În cursul zilei de duminică, 2 octombrie, o echipa medicală a Spitalului Clinic Militar de Urgență „Dr. Victor Popescu” Timișoara în parteneriat cu TVR-1, în cadrul campaniei ,,Izolați în România”, au ajuns pe Valea Barnii, comuna Mogoș, pentru asigurarea asistenței medicale locuitorilor cătunelor pentru care accesul la servicii medicale este dificil.

,,Nu am fost niciodată la doctor, spitalul este prea departe” – acestea sunt cuvintele cu care echipa medicală a Spitalului Clinic Militar de Urgență „Dr. Victor Popescu” Timișoara a fost întâmpinată de locuitorii cătunelor de pe Valea Barnii.

Au fost efectuate, la domiciliu, consultații și investigații medicale gratuite în specializările oftalmologie și O.R.L.

Elit - Gustul Desăvârșit

FOTO: Facebook – Direcția Medicală a Ministerului Apărării Naționale


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea