Rămâi conectat

Cultură Educație

28 martie:”Tárogató”. Seară cultural-artistică, cu profesori şi elevi din Gyomaendrőd, la Centrul Cultural „Liviu Rebreanu” din Aiud

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

AiudDupă manifestarea complexă desfăşurată de Fundaţia Inter-Art Aiud, la începutul lui martie în Ungaria,  în cadrul unui proiect cultural ce a cuprins două expoziţii de artă, proiecţia unui film documentar despre un obicei popular maghiar din zona Rimetea şi prezentarea albumului fotografic „Aiudul de altădată”,  profesori şi elevi din oraşul Gyomaendrőd, oraş înfrăţit cu Aiudul, organizează , vineri, 28 martie 2014, ora 17.00,  o seară cultural-artistică, la Centrul Cultural „Liviu Rebreanu” din Aiud.

Locuitorii Aiudului, ce vor lua parte la eveniment, vor avea ocazia să cunoască valorile educaţiei artistice din Ungaria, prezentate de profesori şi elevi ai Şcolii Elementare de Artă „Kállai Ferenc” dar  şi să ia parte la un moment muzical oferit de orchestra de tineret “Legalizált Lámák” din Gyomaendrőd. Un cuvânt de salut va fi adus de managerul Centrului Cultural  “Liviu Rebreanu”, Ioan Hădărig  şi preşedintele Fundaţiei Inter Art Aiud, Ştefan Balog. Expoziţia de artă va fi prezentată de directorul Şcolii Elementare de Artă “Kállai Ferenc” din Gyomaendrőd”, Hevesi Nagy Anikó.

„Dialogul cultural dintre Aiud şi Gyomanedrod durează de decenii. Din acest dialog face parte şi colaborarea dintre tabăra de artă, momentan desfiinţată, de la Gyomaendrod şi cea  existentă la Aiud, respectiv participarea constantă a tinerilor din Gyoma la tabăra de creaţie pentru tineret organizată la Aiud. Scopul prezentului proiect este compus din mai multe elemente şi are o durată de mai multe luni de zile. Pe lângă revigorarea colaborărilor mai vechi în domeniul artelor plastice se introduc şi alte ramuri artistice pentru a nuanţa viaţa culturală a celor două localităţi. Pe parcursul acestei colaborări locuitorii din Gyomaendrod au avut ocazia, datorită expoziţiilor Inter-Art, să cunoască culturi diferite iar locuitorii Aiudului vor avea ocazia să cunoască valorile educaţiei artistice din Ungaria, prin prestaţia Fundaţiei Hallhato Hang şi a Şcolii de Artă Kallai Ferenz .

Membri ai Fundaţiei Hallhato Hang consideră că niciodată nu a fost aşa nevoie de artă pentru tineri ca în zilele noastre.Tot mai mulţi tineri pierd vremea degeaba sau stând acasă în faţa calculatorului. În cadrul activităţii artistice desfăşurate în societate pe lângă creativitate şi munca creativă capacitatea de cooperare este esenţială, la fel ca bună comunicare şi sentimentul responsabilităţii. Toate aceste abilităţi ajută munca elevilor şi contribuie la viaţa lor viitoare”, a transmis Hevesi Nagy Aniko, directorul Şcoalii de Artă „Kallai Ferenz”  din Gyomaendrod.

Evenimentul este organizat  de Fundaţia “Hallható Hang” din Gyomaendrőd, Centrul Cultural „Liviu Rebreanu” şi Fundaţia “Inter-Art” Aiud, în colaborare cu Grupul “Collegium Gabrielense”  al Colegiului “Bethlen Gábor” din Aiud. Proiectul este sprijinit de Fondul Naţional de Cooperare din Ungaria.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Universitatea ,,1 Decembrie 1918” din Alba Iulia: Epicentrul internaționalizării și colaborării educaționale în Europa

Unirea Ziarul

Publicat

în

Universitatea ,,1 Decembrie 1918” din Alba Iulia: Epicentrul internaționalizării și colaborării educaționale în Europa La Universitatea ,,1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a avut loc săptămâna aceasta prima întâlnire oficială a Consorțiului European University for Academic Continuing Education (EU.ACE), marcând un moment semnificativ pentru cooperarea academică europeană. Inițiativa, lansată în decembrie anul trecut printr-un memorandum […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea