Rămâi conectat
Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Actualitate

25 noiembrie: Înceta din viață marele inventator român Henri Coandă, unul dintre pionierii aviației

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cred că marea majoritate dintre noi am zburat măcar o dată cu avionul. Dar, dacă nu am avut această ocazie, cu siguranță am văzut avioane zburând, iar de fiecare dată când un aeroplan se deplasează deasupra norilor, trebuie să-i mulțumim lui Henri Coandă.

În această zi, în 1972, marele inginer și inventator român, Henri Coandă, membru al Academiei Române, înceta din viață la vârsta de 86 de ani.

Născut în București, la 7 iunie 1886, Henri Coandă a fost al doilea copil al unei familii numeroase, fiind fiul generalului Constantin Coandă, prim-ministru al României în 1918. În mod normal, și Henri Coandă urma să aibă o carieră militară. A terminat “Școala de ofițeri de artilerie, geniu și marină” din București și pentru puțin timp, a fost încadrat ca ofițer al unui regiment de artilerie. Henri Coandă nu era făcut pentru o viață cazonă și mulțumită tatălui său, generalul Coandă, reușește să părăsească armata. Primul lucru pe care l-a făcut după lăsarea la vatră a fost să plece într-o călătorie cu mașina până în Tibet. Cu totul, a parcurs ceva mai mult de 5.000 de kilometri.

Elit - Gustul Desăvârșit

La întoarcere, s-a înscris la abia înființata “Școala superioară de aeronautică și construcții” din Paris, nou înființată în 1909, al cărei absolvent devine în anul următor 1910, ca șef al primei promoții de ingineri aeronautici.

Cu sprijinul inginerului Gustave Eiffel și savantului Paul Painlevé, care l-au ajutat să obțină aprobările necesare, Henri Coandă a efectuat experimentele aerodinamice prealabile și a construit în atelierul de carosaj al lui Joachim Caproni un avion fără elice, numit convențional Coandă-1910, pe care l-a prezentat la al doilea Salon internațional aeronautic de la Paris 1910.

Între 1911-1914 Henri Coandă a lucrat ca director tehnic la Uzinele de aviație din Bristol, Anglia și a construit avioane cu elice de mare performanță, de concepție proprie. În următorii ani se întoarce în Franța, unde a construit un avion de recunoaștere 1916 foarte apreciat în epocă, prima sanie-automobil propulsată de un motor cu reacție, primul tren aerodinamic din lume și altele.

Abia după efectuarea unor studii aprofundate, care au durat peste două decenii, cele întâmplate cu prilejul acestei încercări au fost materializate în ceea ce a intrat în istoria ştiinţei şi tehnicii sub numele de „Efectul Coandă“, cu numeroase aplicaţii în domeniul hidrodinamicii şi al aerodinamicii.

A fost unul dintre principalii „factori” care au contribuit la dezvoltarea industriei aeronautice postbelice, atât în Franța, cât și în Anglia. Numele lui este legat de multe premiere ale tehnicii secoluluii XX, îndeosebi datorită colaborării cu realizatorii modulelor lunare Apollo 11 și Apollo 12, datorită brevetelor obținute pentru arma fără recul, pentru desalinizarea apei de mare și multe altele.

În 1970, a fost primit membru al Academiei Romane, iar la 25 noiembrie 1972 a decedat, la vârsta de 86 de ani. A fost inhumat în cripta familiei General Coandă, aflată la Cimitirul Bellu din București.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Voucherele sociale: A patra tranșă de 250 de lei va intra înainte de Sărbători

Ziarul Unirea

Publicat

în

Voucherele sociale: A patra tranșă de 250 de lei va intra înainte de Sărbători

Autorităţile au anunţat că vor grăbi procesul de virare a tranşei a patra de vouchere sociale, astfel încât banii să ajungă la români care beneficiază de tichetele de 250 de lei înainte de sărbători.

„O veste bună pe care vreau să o anunț este că vom urgenta procesul pentru încărcarea tranșei IV de 250 de lei pe carduri, pentru a ajunge la beneficiari înainte de sărbătorile de iarnă”, a transmis ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș.

Iată care este graficul de virare a tranşei a patra de 250 de lei:

Elit - Gustul Desăvârșit

Mecanismul de distribuire a cardurilor prevede trei etape: 1) producția cardurilor de către unitățile emitente (imprimarea datelor beneficiarilor și inserarea CIP-ului), 2) împlicuirea și distribuirea la nivel național de către Poșta Română și 3) încărcarea valorică a cardurilor pe măsură ce acestea intră în posesia beneficiarilor. Listele cu beneficiari sunt stabilite de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS), iar de împlicuirea și livrarea cardurilor se realizează de către angajații Poștei Române.

EMITERE:

– Actualizarea listelor de beneficiari de către MMSS și verificarea de către ANAF: 05.12.2022-09.12.2022

– Prelucrarea datelor de către CN Poșta Română și transmiterea către direcțiile regionale05.12.2022-09.12.2022

DISTRIBUIRE:

– Permanent în funcție de lista actualizată a beneficiarilor

ÎNCĂRCARE:

– 12.12.2022-16.12.2022.

Sursa: dcbusiness.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Prognoza METEO 28 noiembrie-26 decembrie 2022: Cum va fi VREMEA în următoarele 4 săptămâni

Ziarul Unirea

Publicat

în

Meteorologii au anunțat prognoza meteo pentru următoarele 4 săptămâni. Astfel, în perioada sărbătorilor de Crăciun, în România vor fi temperaturi apropiate de cele normale perioadei, în majoritatea regiunilor.

Săptămâna 28.11.2022 – 05.12.2022

Elit - Gustul Desăvârșit

Valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână, în cea mai mare parte a țării, dar cu o abatere termică negativă ușor mai accentuată în regiunile estice, sud-estice și la munte.

Regimul pluviometric va fi deficitar în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile vestice, centrale și la munte.

Citește și: Cum va fi vremea de Crăciun 2022 și de Anul Nou 2023: Vom avea sau nu zăpadă de Sărbători?

Săptămâna 05.12.2022 – 12.12.2022

Temperatura medie a aerului va avea valori mai coborâte decât cele normale pentru acest interval, în toate regiunile, dar mai ales în cele estice și nord-estice.

Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

Citește și: Cum va fi VREMEA în minivacanța de Sfântul Andrei și 1 decembrie 2022: Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni

Săptămâna 12.12.2022 – 19.12.2022

Temperaturile medii vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, în toate regiunile, posibil ușor mai coborâte în nord-est.Regimul pluviometric se va situa în general în jurul celui normal pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

Săptămâna 19.12.2022 – 26.12.2022

Mediile valorilor termice vor fi apropiate de cele specifice pentru această săptămână în majoritatea regiunilor, posibil ușor mai coborâte în nord-estul țării.

Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

VIDEO| Protestele iau amploare în China: Oamenii cer demisia președintelui Xi Jinping

Ziarul Unirea

Publicat

în

VIDEO| Protestele iau amploare în China: Oamenii cer demisia președintelui Xi Jinping

Protestele iau amploare în China față de restricții și de politica zero-COVID, iar sute de oameni au cerut demisia președintelui Xi Jinping, potrivit BBC.

Mișcările de protest au izbucnit în urma unui incendiu care a ucis 10 persoane într-un bloc din orașul Urumqi. Protestatarii susțin că restricțiile COVID au provocat tragedia deoarece oamenii nu au putut ieși la timp din clădire. Autoritățile au negat acuzațiile, dar în mod surprinzător au prezentat scuze publice și au promis pedepsirea celor vinovați.

Elit - Gustul Desăvârșit

În orașul Shanghai, videoclipuri postate pe rețelele de socializare de jurnaliști străini arată mii de oameni care ies în stradă pentru a-și aminti de victime și pentru a protesta față de restricțiile COVID. Unii oameni au fost văzuți aprinzând lumânări și depunând flori pentru victimele incendiului de la Urumqi.

Sute de persoane au fost auzite cerând demisia președintelui Xi Jinping și a Partidului Comunist.

Astfel de revendicări sunt rare în China, unde orice critică la adresa guvernului și a președintelui poate duce la sancțiuni dure.

Au fost și protestatari care au strigat injurii la adresa polițiștilor mobilizați în număr mare pe străzi.

Un protestatar a declarat pentru agenția de presă Associated Press că unul dintre prietenii săi a fost bătut de poliție, în timp ce alți doi au fost stropiti cu spray cu piper.

Deși situația era calmă duminică dimineață, în zonă au rămas numeroși polițiști și agenți fără uniformă.

În alte părți, în mai multe universități chineze, au apărut fotografii și videoclipuri cu studenți care protestau sâmbătă seara. Cea mai mare adunare a părut să fie la Universitatea de Comunicații din Nanjing.

Sursa: stiripesurse.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea