Actualitate
25-26 martie 2023| Sărbătoarea Mierii, la BLAJ: PROGRAMUL celui mai mare târg apicol din România
25-26 martie 2023| Sărbătoarea Mierii, la BLAJ: PROGRAMUL celui mai mare târg apicol din România
Anual, în luna martie, Blajul se transformă în capitala apicultorilor găzduind cel mai mare târg de profil din România cu expozanți din țară și străinătate.
Vă așteptăm cu drag să ne fiți alături!
𝗣𝗿𝗼𝗶𝗲𝗰𝘁 𝗼𝗿𝗴𝗮𝗻𝗶𝘇𝗮𝘁 𝘀̗𝗶 𝗶𝗺𝗽𝗹𝗲𝗺𝗲𝗻𝘁𝗮𝘁 𝗱𝗲 𝗔𝗣𝗜𝗗𝗔𝗩𝗔, 𝗖𝗼𝗻𝘀𝗶𝗹𝗶𝘂𝗹 𝗝𝘂𝗱𝗲𝘁̗𝗲𝗮𝗻 𝗔𝗹𝗯𝗮, 𝗣𝗿𝗶𝗺𝗮̆𝗿𝗶𝗮 𝗠𝘂𝗻𝗶𝗰𝗶𝗽𝗶𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗕𝗹𝗮𝗷 𝘀̗𝗶 𝗖𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂𝗹 𝗱𝗲 𝗖𝘂𝗹𝘁𝘂𝗿𝗮̆ ,,𝗔𝘂𝗴𝘂𝘀𝘁𝗶𝗻 𝗕𝗲𝗻𝗮”, 𝗰𝘂 𝘀𝗽𝗿𝗶𝗷𝗶𝗻𝘂𝗹 𝗧𝗲𝗮𝘁𝗿𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗱𝗲 𝗽𝗮̆𝗽𝘂𝘀̗𝗶 ,,𝗣𝗿𝗶𝗰𝗵𝗶𝗻𝗱𝗲𝗹” 𝗔𝗹𝗯𝗮 𝗜𝘂𝗹𝗶𝗮.
SÂMBĂTĂ, 𝟐𝟓 𝐌𝐀𝐑𝐓𝐈𝐄 𝟐𝟎𝟐𝟑
09:00-18:30, PIAȚA 1848
Târg de miere și produse apicole, utilaje și echipamente apicole
10:00-11:00, PALATUL CULTURAL
Briefing de presă și deschiderea oficială a târgului
11:00-13:00, INCINTA PALATULUI CULTURAL (ETAJ)
Preselecție Olimpiada Internațională a Tinerilor Apicultori
13:00-16:00, PARC PIAȚA 1848
Activități și ateliere, de pictură pe stupi, dedicate copiilor
13:00-17:00, INCINTA PALATULUI CULTURAL
Conferințe pe teme apicole
15:00-17:00, SCENA ÎN AER LIBER – PIAȚA 1848
Spectacol folcloric cu participarea Ansamblului Folcloric al Județului Alba, dirijor Alexandru Pal
18:30-22:00, SCENA ÎN AER LIBER – PIAȚA 1848
Concert LIVE: MARIA IMBRE / PATRICIA VODĂ / GEORGIANA ZBUTEA / FLAVIA TRIFF / ALEXANDRA SĂȘCUDEAN
DANSURI ANTICE ȘI MODERNE, coordonator Octavia Oprea
CONCERT EXTRAORDINAR: 𝐁𝐄𝐑𝐄 𝐆𝐑𝐀𝐓𝐈𝐒
DUMINICĂ, 𝟐𝟔 𝐌𝐀𝐑𝐓𝐈𝐄 𝟐𝟎𝟐𝟑
10:00-15:00, PIAȚA 1848
Târg de miere și produse apicole, utilaje și echipamente apicole
10:30-12:00, INCINTA PRIMĂRIEI BLAJ
Întâlniri B2B
12:00, SCENA ÎN AER LIBER – PIAȚA 1848
Zumba pentru copii
12:30, PALATUL CULTURAL
Teatrul de păpuși ,,Prichindel” Alba Iulia, ,,O poveste din lumea păpușilor”, regia artistică Teodora Popa
Actualitate
Părinții care adoptă un copil au dreptul să stea acasă doi ani. Legea a fost promulgată
Părinții care adoptă un copil au dreptul să stea acasă doi ani. Legea a fost promulgată
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat miecuri legea care creşte durata concediului de acomodare pentru părinţii care au adoptat un copil, de la un an, cât este în prezent, la doi ani.
Proiectul prevede că Adoptatorul sau, opţional, oricare dintre soţii familiei adoptatoare, care realizează venituri supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, din activităţi salariale şi asimilate acestora sau, după caz, din activităţi independente, drepturi de autor ori activităţi agricole, denumit în continuare persoană îndreptăţită, poate beneficia de un concediu de acomodare cu durata de maximum doi ani, care include şi perioada încredinţării copilului în vederea adopţiei, precum şi de o indemnizaţie lunară, conform Mediafax.
Iniţiatorul proiectului, deputatul PNL Alin Ignat afirma după votul din Parlament că iniţiativa este pe cât de simplă, pe atât de esenţială pentru persoanele care decid să adopte un copil în România, dar mai ales pentru copiii care primesc şansa unei vieţi în familie, prin adopţie.
”Astăzi, aceste persoane beneficiază, la cerere, de un concediu de acomodare plătit, cu durata maximă de un an. Din nefericire, realitatea ne arată că mulţi dintre copiii adoptaţi şi care au ajuns în sistemul de protecţie socială în urma unui abandon sau a decesului părinţilor, au de depăşit traume severe, procesul de adaptare la noua familie fiind unul complex şi plin de provocări, un proces care de cele mai multe ori presupune recuperare psiho-emoţională, medicală, comportamentală, prin integrarea în diferite programe de specialitate. De la astfel de cazuri am pornit când am gândit şi iniţiat proiectul care vine în ajutorul părinţilor adoptatori acordând posibilitatea unui concediu de acomodare de până la doi ani”, spunea Ignat.
El preciza că acest proiect nu vorbeşte de soluţii care rezolvă doar financiar o problemă, ci despre timp, o resursă de multe ori mai preţioasă. ” În acest caz, despre timpul petrecut împreună de familiile în care adopţia naşte cu adevărat părinţi şi copii, timp tradus în încredere unii în ceilalţi, în sine şi în ziua de mâine, timp tradus în ataşament sigur, nevoi care primesc răspuns şi paşi spre echilibrul emoţional”, mai arăta deputatul liberal.
sursa: stiripesurse.ro
Actualitate
Creșteri URIAȘE pentru profesorii debutanți: Salariu net de 3.801 lei pentru cadrele didactice la început de drum
Creșteri URIAȘE pentru profesorii debutanți: Salariu net de 3.801 lei pentru cadrele didactice la început de drum
Profesorii debutanți ar trebui să aibă o creștere a salariului de aproximativ 62%, potrivit calculelor Edupedu.ro pe baza prevederilor din expunerea de motive a proiectului Legii învățământului preuniversitar.
Bugetul pentru creșterile salariale este de peste 8 miliarde de lei, conform documentului citat anterior. Amintim că proiectele de legi ale Educației se află pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de miercuri, 29 martie.
De precizat că adoptarea în Guvern nu presupune aplicarea acestor proiecte de legi. Dacă vor fi aprobate în ședința de Guvern, proiectele vor fi trimise Parlamentului pentru dezbatere. Dacă vor fi aprobate de Camera Deputaților și apoi de Senat, aceste proiecte vor fi trimise la promulgare, la președintele Iohannis. După promulgare și publicarea lor în Monitorul Oficial acestea vor intra în vigoare la data prevăzută în actele normative.
Profesorii debutanți vor avea un salariu echivalent cu salariul mediu brut pe economie, potrivit proiectului Legii învățământului preuniversitar. Tot în document este menționat că salarizarea întregului personal didactice se va realiza în mod progresiv, având la bază salariul profesorului debutant.
Art. 129 – (2) În conformitate cu principiul importanței sociale a muncii, salarizarea întregului personal didactic de predare se realizează în mod progresiv, având la bază salariul mediu brut pe economie din anul bugetar încheiat, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic.
Conform Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, în anul bugetar 2022, câștigul salarial mediu brut a fost de 6.120 lei. Tot în 2022, câștigul salarial mediu net lunar înregistrat a fost de 3.801 lei.
În luna decembrie 2022, în cadrul unei discuții care a avut loc la adoptarea bugetului pentru educație, s-a adus în atenție că salariul unui profesor debutant din învățământul preuniversitar va crește în medie cu 7,31% în 2023. La acea vreme, senatorul USR Ștefan Pălărie a declarat că această creștere de 7.31% ar însemna că un debutant ar avea din acest an 2.344 lei salariul net.
Conform datelor de mai sus, dacă legea s-ar aplica de la 1 ianuarie 2024, cu creșterea prevăzută la articolul proiectului de lege, de la 2.344 de lei, un profesor debutant ar urma să primească un salariu net de 3.801 lei. Acest lucru înseamnă o creștere de aproximativ 1.450 de lei.
Raportat la salariul actual, creșterea ar însemna aproximativ 62% pentru cadrele didactice debutante.
Actualitate
Cine nu-și plătește amenzile ar putea rămâne fără permis! Se pregătește modificarea legislației
Cine nu-și plătește amenzile ar putea rămâne fără permis! Se pregătește modificarea legislației
Ar putea fi o adevărată lovitură pentru conducătorii auto din România! Șoferii care nu-și plătesc amenzile ar putea rămâne, în curând, pietoni, potrivit unui proiect de lege depus la Parlament.
Conform unui proiect de lege depus la Senat, șoferii care nu-și achită amenzile în 60 de zile riscă să rămână fără permisul de conducere.
Practic, șoferii care sunt amendați sunt obligați să le achite în maximum două luni. În caz contrar, vor rămâne fără permisul de conducere până ce vor face dovada achitării amenzilor.
Ce susțin inițiatorii
„Principala problemă este aceea că unitățile administrativ teritoriale nu au instrumente pentru a încasa amenzile și a le transforma, deci, în venit la bugetul local. Încasarea acestora este posibilă doar după perioade lungi de timp sau niciodată, ceea ce înseamnă o diminuare a bugetului local. De asemenea, nerealizarea acestui indicator – încasarea amenzilor – implică și o diminuare a cotelor ce sunt repartizate pentru echilibrarea bugetelor locale, fără ca unitățile administrativ teritoriale să aibă vreo vină. Prin urmare, în mod automat, se înregistrează o diminuare a bugetului total local respectiv”, susțin inițiatorii proiectului de lege, conform Antena3.ro.
Măsura suspendării permisului de conducere poate reprezenta şi „o formă de disciplinare a șoferilor, absolut necesară pentru o țară precum România, care înregistrează cel mai mare număr de morți în accidente rutiere, raportat la populație, la nivelul Uniunii Europene: 85 de morți la un milion de locuitori”.
Trebuie precizat că, pentru a intra în vigoare, proiectul de lege trebuie să fie adoptat de Parlament, apoi promulgat de președintele României și publicat în Monitorul Oficial.
sursa: bugetul.ro
-
Opinii - Comentariiacum 15 ore
29 Martie: România a devenit membru NATO, alături de alte șase țări din Europa de Est
-
Actualitateacum 12 ore
Admitere la Academia SRI 2023: Specializarea „Psihologie” e înlocuită din toamnă cu licența în „Operațiuni de intelligence”
-
Ştirea Taacum 24 de ore
VIDEO ȘTIREA TA| Zăpada mieilor într-un oraș din Alba: Ninge ca în toiul iernii la sfârșit de martie
-
Ştirea zileiacum 10 ore
UPDATE FOTO VIDEO| ACCIDENT rutier la ieșire din Alba Iulia: Trei persoane au ajuns la SPITAL, în urma unei coliziuni între două autoturisme
-
Sportacum 13 ore
VIDEO| Albaiulianul Nicolae Stanciu a deschis ”balul” în România – Belarus 2-1: Gol genial al ”decarului” și ”căpitanului” naționalei
-
Actualitateacum 23 de ore
Fenomen astronomic EXTREM de rar: Cinci planete se vor alinia într-un spectacol nemaiîntâlnit de 17 ani