2023-2024 | Reparăm mai mult și construim mai puțin: Scădere în volumul lucrărilor de construcții
2023-2024 | Reparăm mai mult și construim mai puțin: Scădere în volumul lucrărilor de construcții
Volumul lucrărilor de construcții din România înregistrează scăderi în primele opt luni ale anului 2024 raportat la aceeași perioadă a anului precedent, reiese dintr-un document remis de Institutul Național de Statistică.
Citește și: Prețurile apartamentelor vor crește în România: INS anunță scumpiri în construcții
- În luna august 2024, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, faţă de luna iulie 2024, ca serie brută, cu 8,6%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 4,7%.
- Faţă de luna august 2023, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, ca serie brută, cu 4,4%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 2,0%.
- În perioada 1.I-31.VIII.2024, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, faţă de perioada 1.I-31.VIII.2023, ca serie brută, cu 3,1%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 2,5%.
August 2024 comparativ cu iulie 2024. Volumul lucrărilor de construcţii a crescut, ca serie brută, cu 8,6%, creştere evidenţiată la lucrările de construcţii noi (+10,5%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+9,1%). Lucrările de reparaţii capitale au scăzut cu 1,1%. Pe obiecte de construcţii, au avut loc creşteri la lucrările de construcţii inginereşti şi la clădirile nerezidenţiale, cu 12,5%, respectiv cu 5,8%. Clădirile rezidenţiale au scăzut cu 0,2%.
Volumul lucrărilor de construcţii a crescut, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 4,7%, creştere înregistrată la lucrările de construcţii noi (+8,1%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+4,9%). Lucrările de reparaţii capitale au scăzut cu 5,4%. Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la construcţiile inginereşti (+7,6%) şi la clădirile nerezidenţiale (+6,8%). Clădirile rezidenţiale au scăzut cu 1,1%.
August 2024 comparativ cu august 2023. Volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a scăzut, pe total, cu 4,4%. Pe elemente de structură, scăderi s-au înregistrat la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-10,7%) şi la lucrările de construcţii noi (-6,0%). Lucrările de reparaţii capitale au crescut cu 19,6%.
Pe obiecte de construcţii, scăderi s-au înregistrat la clădirile rezidenţiale (-29,9%) şi la clădirile nerezidenţiale (-2,8%). Construcţiile inginerești au crescut cu 4,3%. Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, pe total, cu 2,0%. Pe elemente de structură, scăderi au avut loc la lucrările de reparaţii curente (-10,0%) şi la lucrările de construcţii noi (-3,3%). Lucrările de reparaţii capitale au crescut cu 21,8%.
Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile rezidenţiale şi clădirile nerezidenţiale cu 28,1%, respectiv cu 1,3%. Construcţiile inginereşti au crescut cu 3,4%.
Perioada 1.I-31.VIII.2024 comparativ cu perioada 1.I-31.VIII.2023. Volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a scăzut, pe total, cu 3,1%, scădere înregistrată la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-8,0%) şi la lucrările de construcţii noi (-2,9%). Lucrările de reparaţii capitale au crescut cu 6,3%.
Pe obiecte de construcţii, s-au înregistrat scăderi la clădirile rezidenţiale (-23,9%) şi la clădirile nerezidenţiale (-2,3%). Construcţiile inginereşti au crescut cu 6,3%. Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 2,5%. Lucrările de întreţinere şi reparaţii curente şi lucrările de construcţii noi au scăzut cu 4,6%, respectiv cu 3,5%. Lucrările de reparaţii capitale au crescut cu 7,1%.
Pe obiecte de construcţii, scăderi s-au înregistrat la clădirile rezidenţiale (-23,2%) şi la clădirile nerezidenţiale (-0,7%). Construcţiile inginereşti au crescut cu 7,3%.
FOTO: Arhiva ZiarulUnirea.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Recalcularea pensiei anticipate parţiale pentru persoanelor care au locuit în zonele poluate, ANULATĂ de instanță: Decizie a Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie
Recalcularea pensiei anticipate parţiale pentru persoanelor care au locuit în zonele poluate, ANULATĂ de instanță: Decizie a Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit că recalcularea pensiei anticipate parţiale în cazul persoanelor care au locuit în zonele poluate nu este posibilă. Decizia a fost luată în urma admiterii […]
Secțiune Articole Similare
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii5 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii18 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată