Rămâi conectat

Actualitate

20 de miliarde de euro de la UE pentru consumatorii vulnerabili și IMM-uri: Ce sumă îi revine României

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

20 de miliarde de euro de la UE pentru consumatorii vulnerabili și IMM-uri: Ce sumă îi revine României

Planul Uniunii Europene de investiții, REPowerEU, pentru a-i ajuta să treacă cu bine de iarnă pe consumatorii vulnerabili și IMM-uri a fost votat cu o largă majoritate de Parlamentul European.

Este vorba de investiții punctuale pentru reducerea consumului de energie, spre exemplu de izolare termică a clădirilor, de montare de panouri fotovoltaice pe acoperișurile caselor, de consolidare a clădirilor.

Sunt 20 miliarde euro, bani noi, bani în plus față de PNRR, iar România are alocați 1,4 miliarde euro.

În calitate de coraportor REPowerEU, europarlamentarul RENEW EUROPE Dragoș Pîslaru a obținut susținerea Parlamentului European pentru sprijinul direct către cetățeni și antreprenori. De asemenea, Dragoș Pîslaru are ca obiectiv flexibilizarea banilor destinați pentru investițiile REPowerEU, astfel încât fondurile europene din perioada 2014-2020 care nu au putut fi absorbite, să poată fi transferate către REPowerEU și nu pierdute prin a le returna Comisiei Europene. Pentru România, acest lucru poate însemna de la 3 până la 5 miliarde de euro în plus față de suma deja alocată de 1,4 miliarde euro.

Dragoș Pîslaru: „Votul covârșitor de astăzi este doar o victorie de etapă. REPowerEU mai are de trecut testul negocierii cu Consiliul în următoarele săptămâni. Până la Crăciun, vom avea rezultatul final. Este CRUCIAL ca, până atunci, Guvernul să se miște repede și să gândească schemele prin care acești bani vor ajunge la români. Fără birocrație, fără tone de hârtii și adeverințe pentru că banii din REPowerEU trebuie să ajungă la oameni în această iarnă și nu mai târziu!

Pentru mine este o victorie dulce-amară. Am reușit să includ în textul adoptat propunerile de sprijin direct pentru cetățeni și IMM-uri și de flexibilizare a folosirii fondurilor cheltuite, însă această victorie este umbrită de amendamentul introdus de europarlamentarii PSD care amenință integritatea reformelor din PNRR.

Ce pot eu să fac în continuare este să atrag atenția că Guvernul României trebuie să fie responsabil, că respectă calendarul de ținte și jaloane prevăzut în PNRR și că va folosi REPowerEU ca pe o oportunitate de a finanța noi măsuri energetice necesare pentru români și economia românească, nu ca pe o ocazie de a încetini sau stopa progresul României în materie de reforme.”

Sursa: digi24.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

„Cutia neagră” obligatorie pentru orice mașină nouă începând din iulie. Ce este și la ce va folosi

Bogdan Ilea

Publicat

în

„Cutia neagră” obligatorie pentru orice mașină nouă începând din iulie. Ce este și la ce va folosi Autoritățile europene au implementat instalarea obligatorie a „cutiei negre” pentru toate mașinile noi, începând din vara acestui an, mai exact luna iulie. Comisia Europeană a decis să introducă un nou tip de dispozitiv pentru a facilita analiza modului […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea