Rămâi conectat

Actualitate

17 mai – Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii. Pentru 2013-2018, a fost stabilită tema „Cunoaște-ți valorile tensionale”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Din 2005, Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii este marcată anual la 17 mai. Scopul său este de a promova sensibilizarea publicului privind tensiunea arterială crescută și de a încuraja cetățenii din toate țările să prevină și să controleze această boală.

Pentru perioada 2013-2018, a fost stabilită tema „Cunoaște-ți valorile tensionale”, pentru a promova măsurarea corectă și constantă a tensiunii arteriale, ca modalitate de prevenire și menținere sub control a hipertensiunii.

Tema a fost stabilită în contextul în care statisticile globale indicau faptul că doar 50% din persoanele cu hipertensiune erau conștiente de faptul că aveau de fapt tensiunea arterială crescută și că doar câteva comunități înregistrau o rată de conștientizare mai mare de 75%. În unele dintre acestea, gradul de conștientizare este foarte scăzut, coborând sub 10%, după cum menționează ISH pe site-ul său, ish-world.com.

Hipertensiunea este principalul factor de risc al apariției bolilor cardiovasculare. Netratată sau tratată necorespunzător, această boală poate determina apariția accidentului vascular cerebral, a infarctului de miocard sau a insuficienței renale, afecțiuni care se soldează cu o mortalitate crescută și/sau invaliditate severă.

Creșterea tensiunii arteriale reprezintă în continuare o problemă de sănătate publică în România: una din patru persoane suferă de hipertensiune, una din două persoane este tratată și una din patru persoane tratate urmează tratamentul corect (conform ultimului studiu, SEPHAR II — Studiu Epidemiologic asupra Prevalenței Hipertensiunii Arteriale și a Riscului Cardiovascular în România).

Societatea Română de Hipertensiune, una dintre cele mai dinamice societăți medicale din România, și-a propus încă de la început să contribuie la scăderea incidenței și prevalenței hipertensiunii arteriale. Este afiliată Societății Europene de Hipertensiune și dezvoltă programe de educare a populației, în vederea îmbunătățirii gradului de informare asupra acestei boli.

Plecând de la situația din țară, creată de hipertensiunea arterială, în luna februarie 2015, a fost lansată Fundația „Viața fără Hipertensiune” — un sprijin pentru pacienții cu hipertensiune. Ea are ca obiective principale creșterea nivelului de informare a publicului larg cu privire la riscurile hipertensiunii arteriale, la importanța diagnosticării precoce și a controlului acestei afecțiuni. Fundația își propune să educe persoanele cu hipertensiune să urmeze tratamentul recomandat de medic și să organizeze campanii de informare cu privire la problematica hipertensiunii arteriale. De asemenea, un alt obiectiv este să ofere cadrul necesar realizării de studii prin intermediul cărora să poată evalua gradul de acoperire a nevoilor pacienților hipertensivi de către serviciile medicale din România.

Sursa Agerpres.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Dragoș Damian, Terapia Cluj: Miniștrii din cabinetul Bolojan au uitat să vă destăinuie planul ultrasecret pentru salvarea României

Ziarul Unirea

Publicat

în

Dragoș Damian, Terapia Cluj: Miniștrii din cabinetul Bolojan au uitat să vă destăinuie planul ultrasecret pentru salvarea României „Joi, 3 iulie, în conferința de presă, Barna Tanczos, Alexandru Nazare, Daniel David, Petre Manole și Alexandru Rogobete (n.a. miniștri în cabinetul Bolojan), probabil din cauza oboselii și presiunii acumulate de munca din ultimele zile, au uitat […]

Citește mai mult

Actualitate

Guvernul a adoptat primul pachet de măsuri fiscal-bugetare: Proiectul, transmis Parlamentului pentru angajarea răspunderii Executivului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Guvernul a adoptat primul pachet de măsuri fiscal-bugetare: Proiectul, transmis Parlamentului pentru angajarea răspunderii Executivului Guvernul a adoptat, vineri, 4 iulie 2025, proiectul de lege privind unele măsuri fiscal-bugetare, care cuprinde măsuri pentru creşterea veniturilor, cu un impact bugetar suplimentar estimat de 9,5 miliarde lei în 2025 (0,5% din PIB) şi 35 miliarde lei în […]

Citește mai mult

Actualitate

CONAF: Reforma trebuie să înceapă cu statul. România are nevoie de reforme reale, nu de taxe reactive

Ziarul Unirea

Publicat

în

CONAF: Reforma trebuie să înceapă cu statul. România are nevoie de reforme reale, nu de taxe reactive Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) își exprimă profunda îngrijorare față de direcția anunțată prin pachetul de măsuri fiscal-bugetare, precum și față de inconsecvențele din Programul de Guvernare 2025–2028. Citește și: Radu Georgescu: Zeci de măsuri fiscale, nimeni […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea