17 mai – Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii. Pentru 2013-2018, a fost stabilită tema „Cunoaște-ți valorile tensionale”
Din 2005, Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii este marcată anual la 17 mai. Scopul său este de a promova sensibilizarea publicului privind tensiunea arterială crescută și de a încuraja cetățenii din toate țările să prevină și să controleze această boală.
Pentru perioada 2013-2018, a fost stabilită tema „Cunoaște-ți valorile tensionale”, pentru a promova măsurarea corectă și constantă a tensiunii arteriale, ca modalitate de prevenire și menținere sub control a hipertensiunii.
Tema a fost stabilită în contextul în care statisticile globale indicau faptul că doar 50% din persoanele cu hipertensiune erau conștiente de faptul că aveau de fapt tensiunea arterială crescută și că doar câteva comunități înregistrau o rată de conștientizare mai mare de 75%. În unele dintre acestea, gradul de conștientizare este foarte scăzut, coborând sub 10%, după cum menționează ISH pe site-ul său, ish-world.com.
Hipertensiunea este principalul factor de risc al apariției bolilor cardiovasculare. Netratată sau tratată necorespunzător, această boală poate determina apariția accidentului vascular cerebral, a infarctului de miocard sau a insuficienței renale, afecțiuni care se soldează cu o mortalitate crescută și/sau invaliditate severă.
Creșterea tensiunii arteriale reprezintă în continuare o problemă de sănătate publică în România: una din patru persoane suferă de hipertensiune, una din două persoane este tratată și una din patru persoane tratate urmează tratamentul corect (conform ultimului studiu, SEPHAR II — Studiu Epidemiologic asupra Prevalenței Hipertensiunii Arteriale și a Riscului Cardiovascular în România).
Societatea Română de Hipertensiune, una dintre cele mai dinamice societăți medicale din România, și-a propus încă de la început să contribuie la scăderea incidenței și prevalenței hipertensiunii arteriale. Este afiliată Societății Europene de Hipertensiune și dezvoltă programe de educare a populației, în vederea îmbunătățirii gradului de informare asupra acestei boli.
Plecând de la situația din țară, creată de hipertensiunea arterială, în luna februarie 2015, a fost lansată Fundația „Viața fără Hipertensiune” — un sprijin pentru pacienții cu hipertensiune. Ea are ca obiective principale creșterea nivelului de informare a publicului larg cu privire la riscurile hipertensiunii arteriale, la importanța diagnosticării precoce și a controlului acestei afecțiuni. Fundația își propune să educe persoanele cu hipertensiune să urmeze tratamentul recomandat de medic și să organizeze campanii de informare cu privire la problematica hipertensiunii arteriale. De asemenea, un alt obiectiv este să ofere cadrul necesar realizării de studii prin intermediul cărora să poată evalua gradul de acoperire a nevoilor pacienților hipertensivi de către serviciile medicale din România.
Sursa Agerpres.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Datoria externă totală a României a atins un nivel record: A crescut cu 17,8 milioane de euro în primele 9 luni ale anului 2024
Datoria externă totală a României a atins un nivel record: A crescut cu 17,8 milioane de euro în primele 9 luni ale anului 2024 Datoria externă totală a României a atins un nivel record în primele 9 luni ale anului 2024, pe fondul unei inflații galopante și a cheltuielilor administrative exorbitante. Citește și: Alimentele în […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii2 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii