Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

15 mai – Ziua internațională a familiilor. Tema anului 2017: „Familii, educație și bunăstare”

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

Anual, la 15 mai, este sărbătorită Ziua internațională a familiilor.Data marchează importanța pe care comunitatea internațională o acordă familiilor, fiind în același timp o oportunitate pentru a atrage atenția asupra problemelor cu care se confruntă familiile la nivel mondial.

Tema din 2017 a Zilei internaționale a familiilor este, potrivit site-ului www.un.org, „Familii, educație și bunăstare”, care se concentrează asupra rolului familiilor și politicilor orientate spre familie în promovarea educației și bunăstării generale a membrilor lor. Tema a fost aleasă, în special, pentru a spori gradul de conștientizare a rolului familiilor în promovarea educației timpurii și a posibilităților de învățare pe tot parcursul vieții pentru copii și tineri.

Rolul acestei zile este de a sublinia importanța tuturor acelora din familie, indiferent că sunt părinți, bunici sau frați, precum și importanța educației părintești pentru bunăstarea copiilor. De asemenea, Ziua internațională a familiilor, în acest an, se va concentra asupra bunelor practici pentru echilibrul dintre muncă și familie în scopul ajutării părinților în rolurile lor educaționale și de îngrijire.

În această zi se propune, totodată, să se discute despre importanța „cunoștințelor și aptitudinilor necesare promovării dezvoltării durabile, prin educația pentru o dezvoltare durabilă și un stil de viață durabil, drepturile omului, egalitatea de gen, promovarea unei culturi a păcii și a non-violenței, cetățenia și aprecierea diversității culturale și a contribuției culturii la dezvoltarea durabilă”.

Cu prilejul Zilei internaționale a familiei, comunitățile din întreaga lume organizează o serie de evenimente de sensibilizare (workshop-uri, conferințe, programe de radio și de televiziune), inclusiv zile naționale dedicate familiei, cu rolul de a face vizibile problemele cu care se confruntă familiile.

După ce prin prin Rezoluția 44/82 din 9 decembrie 1989, ONU a proclamat 1989 drept Anul internațional al familiilor, prin Rezoluția 47/237, la 20 septembrie 1993, a fost instituită și Ziua internațională a familiilor, fiind considerată o oportunitate pentru a crește gradul de conștientizare a problemelor de familie și a proceselor sociale, economice și demografice care afectează familiile, scrie site-ul www.un.org. Anul 1994 a fost declarat An Internațional al Familiilor, iar din 1995 această zi este sărbătorită în mai multe țări de pe glob. La propunerea Institutului Român pentru Drepturile Omului, propunere susținută și de Patriarhia Română, ziua de 15 mai a devenit oficial Ziua familiei române.

În fiecare an, secretarul general al ONU alege un motto special pentru eveniment, acestea fiind: 2016 — „Familiile, vieți sănătoase și viitorul durabil”; 2015 — „Bărbați responsabili? Egalitatea de gen și drepturile copiilor în familiile contemporane”; 2014 — „Familiile contează pentru realizarea obiectivelor de dezvoltare; Anul Internațional al Familiei +20”; 2013 — „Promovarea integrării sociale și a solidarității între generații”; 2012 — „Asigurarea echilibrului de muncă familial”; 2011 — „Combaterea sărăciei familiei și excluziunii sociale”; 2010 — „Impactul migrației asupra familiilor din întreaga lume”; 2009 — „Mamele și familiile: provocări într-o lume în schimbare”; 2008 — „Tații și familiile: responsabilități și provocări”; 2007 — „Familiile și persoanele cu dizabilități”; 2006 — „Schimbarea familiilor: provocări și oportunități”; 2005 — „HIV/SIDA și bunăstarea familiei”; 2004 — „A zecea aniversare a Anului Internațional al Familiei: un cadru de acțiune special”; 2003 — „Pregătiri pentru a zecea aniversare a Anului Internațional al Familiei în 2004”; 2002 — „Familiile și îmbătrânirea populației: oportunități și provocări”; 2001 — „Familiile și voluntarii: construirea coeziunii sociale”; 2000 — „Familiile: agenți și beneficiari ai dezvoltării”; 1999 — „Familii pentru toate vârstele”; 1998 — „Familiile: educatori și furnizoare ale drepturilor omului”; 1997 — „Să construim familii pe baza de parteneriat”; 1996 — „Familiile: primele victime ale sărăciei și lipsei de adăpost”.

Sursa: agerpres.ro

Salvează


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

18 ianuarie 1821: Începutul revoluției lui Tudor Vladimirescu, revoluție care a marcat sfârșitul domniilor fanariote

Ziarul Unirea

Publicat

în

18 ianuarie 1821: Începutul revoluției lui Tudor Vladimirescu, revoluție care a marcat sfârșitul domniilor fanariote La începutul secolului al XIX-lea, sub influența Revoluției Franceze și prin intermediul cuceririlor napoleoniene, se răspândesc în Europa noile concepții politice care propovăduiau dreptatea și egalitatea socială și dreptul la autodeterminare al popoarelor asuprite. Înfrângerea lui Napoleon la Waterloo, la […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea