Curier Județean
15 Ianuarie 2022: Ziua Culturii Naționale și aniversarea marelui poet Mihai Eminescu, sărbătorite la Sebeș. PROGRAM
15 Ianuarie 2022: Ziua Culturii Naționale și aniversarea marelui poet Mihai Eminescu, sărbătorite la Sebeș. PROGRAM
La data de 15 ianuarie 2022, Primăria și Consiliul Local al Municipiului Sebeș, prin Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, în colaborare cu Centrul de zi pentru Persoane Vârstnice și instituțiile de învățământ locale, lansează o invitație de suflet pentru a marca, la Sebeș, Ziua Culturii Naționale.
Citește și: 15 ianuarie 1850, ziua de naştere a lui Mihai Eminescu, poetul naţional al României
Vineri, 14 ianuarie 2022, începând cu ora 12.00, la statuia poetului Mihai Eminescu, va avea loc un moment omagial. Participanții vor fi întâmpinați cu răvașe tricolore, cuprinzând versuri și citate celebre din opera eminesciană, o tradiție pe care Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș este onorat să o păstreze. Momentele poetice și muzicale vor fi susținute de membrii Cenaclului Literar „Lucian Blaga” Sebeș.
Evenimentul se va desfășura cu respectarea tuturor măsurilor de ocrotire a sănătății publice, în contextul pandemiei generate de noul Coronavirus.
Citește și: Mihai Eminescu, date biografice: Viaţa şi opera poetului naţional
Sâmbătă, 15 ianuarie 2022, programul se va derula în mediul online, între orele 10.00 – 18.00 și va cuprinde expoziții tematice de carte și momente lirice susținute de: membrii Cenaclului Literar „Lucian Blaga” Sebeș, cursanții seminarelor de limba engleză prin lectură și joc de rol, proiecte ale Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, coordonator prof. Lavinia Kamla Donose, copiii de la Școala de muzică „DoReMi” și Grupul folcloric „Felician Fărcașiu” din cadrul Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, îndrumați de prof. Alexandra și Adrian Pamfilie.
Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș și Casa Memorială „Lucian Blaga” din Lancrăm își așteaptă publicul vizitator, oferind acces gratuit în data de 15 ianuarie 2022, în intervalul orar 08.00 – 16.00.
Citește și: Amintirile lui Mihai Eminescu din Blaj: A venit cu gândul de a-şi da examenele restante pentru a absolvi clasa III-a
Programul manifestărilor
Vineri, 14 IANUARIE 2022 (eveniment cu prezență fizică)
Ora 12.00: Moment omagial la statuia poetului Mihai Eminescu
Sâmbătă, 15 IANUARIE 2022
Program online
Ora 10.00, pagina de Facebook a Bibliotecii Municipale „Lucian Blaga” Sebeș:
Expoziție aniversară de carte „Toate-s vechi și nouă toate”, dedicată poetului nepereche al românilor, Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850 – 15 iunie 1889).
Ziua Culturii Naționale – prezentarea simbolurilor pe care le reprezintă;
Orele 12.00 – 18.00, pagina de facebook a Bibliotecii Municipale „Lucian Blaga” Sebeș:
„Azi citim Eminescu!” Momente lirice: membrii Cenaclului Literar „Lucian Blaga” Sebeș, cursanții seminarelor de limba engleză prin lectură și joc de rol (Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș) – coordonator prof. Lavinia Kamla Donose, Școala de muzică „DoReMi” (din cadrul Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș) – coordonator prof. Alexandra Pamfilie, Grupul folcloric „Felician Fărcașiu” (Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș) – coordonator prof. Adrian Pamfilie.
Ora 12.00, pagina de facebook a Casei Memoriale „Lucian Blaga” Lancrăm:
„De la Eminescu la Blaga – libertatea prin cultură”, expoziție de carte.
Curier Județean
FOTO| Peste 20 de străzi din Cugir vor fi modernizate până la sfârșitul lui 2023: Investiție de peste 27 de milioane de lei
23 de străzi, majoritatea din cartierul Cindeni din Cugir, vor fi modernizate până la sfârșitul anului 2023 în baza unui proiect european prin care administrația locală își propune să îmbunătățească calitatea vieții locuitorilor din zonă.
Au fost deja executate lucrări pe străzile Mihail Kogălniceanu, Dorului, Traian, Lacului, Gh.Lazăr și Crângului. Urmează să intre în proces de modernizare străzile: Pârâului, Carpaţi, Livezii, Nuferilor, Horea, Fagului, Crinului, Munteniei, Cooperatorilor, Ştrandului, Biruinţei, Decebal, Mărăşeşti, I. Slavici, Libertăţii, G. Coşbuc, Ghe. Asachi.
Practic, infrastructura rutieră va fi reabilitată pe o lungime totală de 6.300 m. La nivelul celor 23 de străzi vor fi executate:
-refacerea carosabilului;
-reabilitarea trotuarelor;
-amenajarea de piste pentru bicicliști;
-amenajarea de spații verzi;
-introducerea canalizației;
-rețele de alimentare cu apă (unde este cazul);
-introducerea canalizării pluviale.
Investiția face parte din proiectul cu finanțare europeană ”Revitalizarea și îmbunătățirea calității vieții din zona urbană arondată școlii Singidava” finanțat prin POR 2014-2020, care are scopul să crească mobilitatea populației și să faciliteze accesul elevilor la educație. Din acest motiv, proiectul are două componente, de modernizare a instituției de învățământ și de reabilitare a străzilor arondate acesteia.
Reamintim că lucrările la cele două clădiri ale Școlii Gimnaziale „Singidava” au început încă de anul trecut. Localul de pe strada Ghe. Asachi a fost deja modernizat în procent de 90%, în timp ce la clădirea școlii din strada Alexandru Sahia intervențiile s-au sistat pe parcursul anului școlar, aici fiind executate lucrări de anvelopare a clădirii și de schimbare a acoperișului.
Valoare totală a proiectului este de peste 27 de milioane de lei, din care aproape 22,8 milioane lei (adică mai mult de 4,89 milioane de euro) sunt fonduri nerambursabile, restul fiind contribuția orașului Cugir.
Curier Județean
Aproape 10 kilometri de drumuri vor fi modernizați în comuna Poșaga: Licitație de peste 7.2 milioane de lei
Aproape 10 kilometri de drumuri vor fi modernizați în comuna Poșaga: Licitație de peste 7.2 milioane de lei
Primăria comunei Poșaga a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație pentru atribuirea contractului în vederea modernizării infrastructurii rutiere locale.
Valoarea totală estimată a contractului propus este în valoare de 7.229.832 de lei, fără TVA.
Proiectul vizează modernizarea infrastructurii rutiere pe drumurile comunale 42 (pe lungime totală de 3.400 metri) și 45 (pe o lungime totală 6.000 de metri). Lucrările vor avea loc în satele Orăști, Segagea și Poșaga de Sus.
Se urmărește astfel realizarea unui acces mai bun în zonă pentru transportul forestier, accesibilizându-se o suprafață mare de pădure, dar și facilitarea accesului populației din satele aparținătoare comunei Poșaga spre centrul comunei. Proiectul beneficiază de finanțare prin Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”.
Lucrările necesare construcției drumurilor sunt trasate in teren cu picheți si reperaje (țăruși cu vopsea, banda alb cu roșu. Pichetii sunt marcati cu vopsea si se inscripționează elementele curbelor; poziția: podețelor, stațiilor de încrucișare, indicatoare de circulație.
Curier Județean
Cardinalul Lucian Mureșan REACȚIONEAZĂ: Demolarea lăcașului de cult istoric de la Ungheni, văzută ca o LIPSĂ DE RESPECT față de memoria istorică a românilor din zonă
Cardinalul Lucian Mureșan REACȚIONEAZĂ: Demolarea lăcașului de cult istoric de la Ungheni, văzută ca o LIPSĂ DE RESPECT față de memoria istorică a românilor din zonă
Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Cardinalul Lucian Mureșan, a trimis o scrisoare autorităților Statului Român cu privire la recenta demolare a bisericii greco-catolice „Sfânta Treime” din Ungheni, județul Mureș, un lăcaș istoric al românilor ardeleni și un important centru al spiritualității din Transilvania.
Scrisoarea Întâistătătorului Bisericii Greco-Catolice este adresată D-lui Nicolae Ciucă, Prim Ministru al României, D-lui Mircea Abrudean, Șeful Cancelariei Prim Ministrului, D-lui Marian Neacșu, Secretar General al Guvernului și D-lui Florinel-Irinel Frunză, Director cu atribuții de Secretar de Stat în Secretariatul de Stat pentru Culte.
În Scrisoarea adresată autorităților Statului, Preafericitul Card. Lucian Mureșan își exprimă regretul și consternarea pentru lipsa de respect față de Biserica Greco-Catolică și față de memoria istorică a românilor din zonă, prin distrugerea acestui lăcaș de cult, reamintind că au fost ignorate toate demersurile Bisericii Române Unite cu referire la retrocedarea acestuia, fără a se ține cont de soluțiile propuse privind viitorul acestui monument istoric.
În continuare redăm comunicatul de presă oficial:
Arhieparhia Greco-Catolică de Alba Iulia și Făgăraș a luat act, cu mâhnire și durere, de finalizarea „operei” de demolare a bisericii greco-catolice „Sfânta Treime” din Ungheni, un lăcaș istoric al românilor ardeleni și un important centru al spiritualității din Transilvania secolului al XIX-lea.
Biserica Blajului este consternată de lipsa de reacție a autorităților competente, care au ales să ignore toate demersurile Bisericii Române Unite privind retrocedarea lăcașului de cult greco-catolic și au „girat” tacit lucrările de demolare, fără a ține cont de soluțiile propuse de Biserica noastră privind viitorul acestui monument istoric.
Pare de necrezut, dar în România secolului al XXI-lea, într-un spațiu etnic și cultural bogat în tradiții și simboluri, cum e cel transilvănean, asistăm, cu neputință, la dispariția „bisericii sechestrate” de la Ungheni și, implicit, la distrugerea voită a unei părți importante din istoria poporului român.
Biserica din Ungheni, cu hramul Sfânta Treime, a fost construită între anii 1856 şi 1864 de către credincioşii greco-catolici din localitate, fiind unul dintre primele edificii ecleziastice românești ridicate din piatră și cărămidă. Ungheniul a fost în întreg secolul al XVIII-lea cel mai important centru spiritual pentru românii din Scaunul Mureș: între anii 1733 și 1805, reședința Protopopiatului Mureș s-a aflat la Ungheni, la Nirașteu (vechea denumire a localității).
La sfârșitul Marii conflagrații mondiale, Moscova a instalat prin violență în România regimul comunist. Principalul obstacol în calea impunerii regimului comunist a fost Biserica. Atât Biserica Ortodoxă cât și Biserica Greco-Catolică au avut un rol major în păstrarea identității naționale. Dar, în 1948, la recomandarea lui Stalin, Biserica Greco-Catolică a fost interzisă, proprietățile și lăcașele de cult fiind preluate de către Stat și trecute apoi în administrarea Bisericii Ortodoxe. Precum amintea Sfântul Părinte Papa Francisc, în cadrul istoricei Vizite Apostolice în România, pe Câmpia Libertății de la Blaj, pe 2 iunie 2019: „Voi ați suferit din cauza discursurilor și acțiunilor bazate pe discreditare, care duceau până la expulzarea și distrugerea aceluia care nu putea să se apere și reduceau la tăcere vocile disonante”.
După căderea comunismului, Parohia Ortodoxă din Ungheni a început în 1997 lucrările de construcție a unei noi biserici, în jurul celei vechi, greco-catolice. Cu mențiunea că până în anul 2000 lucrările s-au efectuat fără obţinerea avizelor necesare și a autorizaţiei de construcţie. Cazul „bisericii sechestrate” de la Ungheni a generat un val de proteste, atât în țară cât și în străinătate, numeroase sesizări și memorii fiind adresate autorităților Statului român. Dar, ignorând realitatea istorică, lucrările de construcție au continuat, afectând monumentul istoric cu valoare de simbol pentru comunitatea românească. Ba mai mult, prin „consultare populară”, s-a hotărât demolarea vechii biserici.
Mitropolia Blajului a cerut în repetate rânduri retrocedarea vechii biserici şi oprirea lucrărilor de construcție. În cazul în care vechea clădire nu mai corespundea normelor actuale de siguranță, prin reabilitarea ei se avea în vedere crearea unui muzeu al spiritualității românești; mai ales că Ungheniul a dat culturii și Bisericii românești o pleiadă de clerici și oameni de cultură. Ministerul Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului şi Ministerul Culturii şi Cultelor şi-au dat acordul pentru construirea unei bisericii ortodoxe, dar nu prin demolarea vechii biserici din Ungheni. Noul locaș urma să fie construit în curtea vechii biserici, fără a afecta vechiul monument ecleziastic greco-catolic.
Biserica din Ungheni, prin aplicarea soluției de izolare prin zidire a creat o mare nemulțumire atât în rândul românilor cât și în rândul unor personalități din Uniunea Europeană și de la Vatican. Amintim vizita la Ungheni a Eminenței Sale Card. Kurt Koch, Președintele Consiliului Pontifical pentru promovarea Unității Creștinilor în anul 2013, a Mons. Pascal Gollnisch, Vicarul General al Arhiepiscopului de Paris pentru catolicii orientali din Franța în anul 2017, precum și vizita ÎPS Borys Gudziak, Arhiepiscop și Mitropolit de Philadelphia, SUA, pentru greco-catolicii ucraineni, împreună cu o delegație a Conferinței Episcopilor Americani, în anul 2022. În condițiile în care numeroase parohii românești ortodoxe din Europa au primit în folosință biserici catolice, la Ungheni o biserică era baricadată.
Din păcate, opera începută în anii ’90 s-a desăvârșit în anul 2023, biserica veche, greco-catolică, fiind demolată. Un fapt trist, față de care ne exprimăm regretul, mâhnirea față de lipsa de respect față de Biserica Greco-Catolică, față de memoria istorică a românilor din arealul mureșean.
În fața acestei realități greu de înțeles, rămânem întăriți de cuvintele Mântuitorului: „fericiți cei ce plâng, căci aceia se vor mângâia” (Mt 5,4).
-
Opinii - Comentariiacum 15 ore
PĂCĂLELI „de ţinut minte” de 1 APRILIE 2023. Eşti pus pe şotii? Vezi cele mai tari FARSE pe care le poţi face cunoscuţilor
-
Opinii - Comentariiacum 15 ore
Mesaje amuzante de 1 Aprilie: SMS-uri și mesaje pe care le poți trimite prietenilor de Ziua Păcălelilor
-
Ştirea zileiacum 6 ore
FOTO| S-a deschis Raftul cu Bunătăți Locale, în Alba Iulia! Micii producători locali își pot vinde bucatele alese într-un mare lanț de supermarketuri
-
Ştirea Taacum 12 ore
FOTO ȘTIREA TA| Frumusețea neașteptată într-o toaletă din Alba Iulia: Un gest mic care poate aduce o mare schimbare a stării de spirit
-
Ştirea zileiacum 24 de ore
Un deținut condamnat la închisoare pe viață pentru omor, vrea în LIBERTATE după 24 de ani de detenție: Cererea de liberare condiționată, RESPINSĂ de Judecătoria Aiud
-
Actualitateacum 15 ore
Schimbare majoră pentru panourile fotovoltaice 2023: Programul va fi lansat pe regiuni