12 februarie: Ziua Internațională a Clătitelor. Cu gem, cu ciocolată, cu brânză, cu carne, ne încântă papilele încă din Evul Mediu
12 februarie: Ziua Internațională a Clătitelor. Cu gem, cu ciocolată, cu brânză, cu carne, ne încântă papilele încă din Evul Mediu
Un motiv în plus de sărbătoare pentru gurmanzii din întreaga lume. 12 februarie marchează ziua internaţională a clătitelor şi propune reinterpretarea unui preparat gustos în funcţie de tradiţiile şi obiceiurile preluate din mai multe ţări.
Termenul „clătite“ a apărut pentru prima oară în Evul Mediu, deşi, în acele vremuri, ele nu aveau semnificaţia de acum. Prima reţetă de clătite a apărut între Antichitatea târzie şi Renaştere şi a descris modul de preparare pentru les crêpes français, preparatul specific franţuzesc. Iniţial, crêpes a fost gustarea clasei mijlocii din Franţa.
Gama de ingrediente folosite nu joacă un rol esenţial în definirea reţetei tradiţionale de clătite. Ingredientele de bază sunt apa, ouăle, laptele, zahărul şi făina. Există mai multe versiuni de preparare preluate din întreaga lume, scrie BBC.
Clătitele scoţiene se diferenţiază de preparatul englez, ele fiind cunoscute sub forma unor biscuiţi dulci. Gustoase şi extrem de apreciate sunt şi clătitele specifice Noii Zeelande care sunt servite cu smântână şi dulceaţă. „Brioşele şi pâinea din făină de porumb nu fac parte din familia clătitelor“, spune Albala.
Preparatul pufos a ajuns şi în America, pe tărâmul făgăduinţei. Dacă verişorii britanici au inclus prima reţetă de clătite în cartea educatoarei Charlotte Mason, „Lady’s Assistant“, americanii au publicat primul mod de preparare al clătitelor tocmai în 1976.
Aebleskiver este denumirea oficială dată clătitelor daneze, a căror formă sferică inedită atrage. Ele sunt servite în prejma Crăciunului împreună cu un pahar de vin fiert numit glögg.
Clătitele vietnameze, cunoscute sub numele de Banh Xeo, sunt preparate cu ajutorul făinii de orez şi sunt umplute cu un amestec din carne de porc.
China aduce tributul uneia dintre cele mai celebre gustări şi propune clătitele servită cu hoisin (sos chinezesc dulce sau picant) şi raţă crocantă.
Fie ca le pregătim cu crema Nutella, Novi, Perignotti sau dulceața, ele vor rămâne mereu desertul preferat de multi dintre noi.
sursa: adevarul.ro libertatea.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
PENSII 2025 | Punctele de stabilitate la pensie: Ce sunt, cum se calculează și cine le primește
PENSII 2025 | Punctele de stabilitate la pensie: Ce sunt, cum se calculează și cine le primește Punctele de stabilitate la pensie: Sistemul public de pensii din România trece printr-o nouă etapă de transformare odată cu aplicarea Legii nr. 360/2023. Printre cele mai importante modificări se numără introducerea punctelor de stabilitate, un mecanism menit să […]
Băuturile alcoolice se scumpesc de la 1 ianuarie 2025. Producătorii cer Guvernului amânarea majorării accizei: „Nu are efectele scontate”
Băuturile alcoolice se scumpesc de la 1 ianuarie 2025. Producătorii cer Guvernului amânarea majorării accizei: „Nu are efectele scontate” De la 1 ianuarie 2026 băuturile alcoolice urmează să se scumpească, deoarece o să aibă loc o nouă majorare a accizei. Industria de profil cere însă amânarea acestor măsuri fiindcă precedenta creștere nu a avut efectele […]
Fraude telefonice în numele ANAF. Avertismentul instituției: ,,Nu transmiteți date personale despre conturi sau carduri bancare prin telefon”
Fraude telefonice în numele ANAF. Avertismentul instituției: ,,Nu transmiteți date personale despre conturi sau carduri bancare prin telefon” Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a emis o avertizare urgentă cu privire la o nouă campanie de fraudă telefonică ce vizează contribuabilii români. Sub pretextul restituirii unor sume achitate în plus ca impozit pe profit, infractorii […]
