12 februarie: Ziua Internațională a Clătitelor. Cu gem, cu ciocolată, cu brânză, cu carne, ne încântă papilele încă din Evul Mediu
12 februarie: Ziua Internațională a Clătitelor. Cu gem, cu ciocolată, cu brânză, cu carne, ne încântă papilele încă din Evul Mediu
Un motiv în plus de sărbătoare pentru gurmanzii din întreaga lume. 12 februarie marchează ziua internaţională a clătitelor şi propune reinterpretarea unui preparat gustos în funcţie de tradiţiile şi obiceiurile preluate din mai multe ţări.
Termenul „clătite“ a apărut pentru prima oară în Evul Mediu, deşi, în acele vremuri, ele nu aveau semnificaţia de acum. Prima reţetă de clătite a apărut între Antichitatea târzie şi Renaştere şi a descris modul de preparare pentru les crêpes français, preparatul specific franţuzesc. Iniţial, crêpes a fost gustarea clasei mijlocii din Franţa.
Gama de ingrediente folosite nu joacă un rol esenţial în definirea reţetei tradiţionale de clătite. Ingredientele de bază sunt apa, ouăle, laptele, zahărul şi făina. Există mai multe versiuni de preparare preluate din întreaga lume, scrie BBC.
Clătitele scoţiene se diferenţiază de preparatul englez, ele fiind cunoscute sub forma unor biscuiţi dulci. Gustoase şi extrem de apreciate sunt şi clătitele specifice Noii Zeelande care sunt servite cu smântână şi dulceaţă. „Brioşele şi pâinea din făină de porumb nu fac parte din familia clătitelor“, spune Albala.
Preparatul pufos a ajuns şi în America, pe tărâmul făgăduinţei. Dacă verişorii britanici au inclus prima reţetă de clătite în cartea educatoarei Charlotte Mason, „Lady’s Assistant“, americanii au publicat primul mod de preparare al clătitelor tocmai în 1976.
Aebleskiver este denumirea oficială dată clătitelor daneze, a căror formă sferică inedită atrage. Ele sunt servite în prejma Crăciunului împreună cu un pahar de vin fiert numit glögg.
Clătitele vietnameze, cunoscute sub numele de Banh Xeo, sunt preparate cu ajutorul făinii de orez şi sunt umplute cu un amestec din carne de porc.
China aduce tributul uneia dintre cele mai celebre gustări şi propune clătitele servită cu hoisin (sos chinezesc dulce sau picant) şi raţă crocantă.
Fie ca le pregătim cu crema Nutella, Novi, Perignotti sau dulceața, ele vor rămâne mereu desertul preferat de multi dintre noi.
sursa: adevarul.ro libertatea.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Proiect de lege în Parlament: Cumulul de contracte în instituțiile publice, companiile de stat și regiile autonome, limitat la 12 ore
Proiect de lege în Parlament: Cumulul de contracte în instituțiile publice, companiile de stat și regiile autonome, limitat la 12 ore În spațiul public au aparut informații privind faptul că un număr important de angajați la stat dețin mai multe contracte de muncă în instituții publice, depășind astfel numărul legal de ore/zi lucrate, prevăzut prin […]
Apartamentele turistice, sub lupa ANAF: Verificări și taxe pentru proprietarii listați online
Apartamentele turistice, sub lupa ANAF: Verificări și taxe pentru proprietarii listați online Statul face ordine pe piața apartamentelor turistice după multi ani de pierderi de sute de milioane de euro. Uniunea Europeană cere platformelor de închiriere să ofere ANAF-ului lista de proprietari care au înscrise apartamente în regim hotelier. Multe dintre ele nu au fost […]
În 2015, România putea să ceară aderarea la euro, dar nu s-a vrut. Radu Georgescu: Economia se prăbușește și va urma calea Greciei din 2010. Parcursul Croației, după trecerea la moneda unică
În 2015, România putea să ceară aderarea la euro, dar nu s-a vrut. Radu Georgescu: Economia se prăbușește și va urma calea Greciei din 2010. Parcursul Croației, după trecerea la moneda unică În 2015, România putea să ceară aderarea la euro, dar nu s-a vrut, iar în prezent economia se prăbușește și va urma calea […]