12 februarie: Ziua Internațională a Clătitelor. Cu gem, cu ciocolată, cu brânză, cu carne, ne încântă papilele încă din Evul Mediu
12 februarie: Ziua Internațională a Clătitelor. Cu gem, cu ciocolată, cu brânză, cu carne, ne încântă papilele încă din Evul Mediu
Un motiv în plus de sărbătoare pentru gurmanzii din întreaga lume. 12 februarie marchează ziua internaţională a clătitelor şi propune reinterpretarea unui preparat gustos în funcţie de tradiţiile şi obiceiurile preluate din mai multe ţări.
Termenul „clătite“ a apărut pentru prima oară în Evul Mediu, deşi, în acele vremuri, ele nu aveau semnificaţia de acum. Prima reţetă de clătite a apărut între Antichitatea târzie şi Renaştere şi a descris modul de preparare pentru les crêpes français, preparatul specific franţuzesc. Iniţial, crêpes a fost gustarea clasei mijlocii din Franţa.
Gama de ingrediente folosite nu joacă un rol esenţial în definirea reţetei tradiţionale de clătite. Ingredientele de bază sunt apa, ouăle, laptele, zahărul şi făina. Există mai multe versiuni de preparare preluate din întreaga lume, scrie BBC.
Clătitele scoţiene se diferenţiază de preparatul englez, ele fiind cunoscute sub forma unor biscuiţi dulci. Gustoase şi extrem de apreciate sunt şi clătitele specifice Noii Zeelande care sunt servite cu smântână şi dulceaţă. „Brioşele şi pâinea din făină de porumb nu fac parte din familia clătitelor“, spune Albala.
Preparatul pufos a ajuns şi în America, pe tărâmul făgăduinţei. Dacă verişorii britanici au inclus prima reţetă de clătite în cartea educatoarei Charlotte Mason, „Lady’s Assistant“, americanii au publicat primul mod de preparare al clătitelor tocmai în 1976.
Aebleskiver este denumirea oficială dată clătitelor daneze, a căror formă sferică inedită atrage. Ele sunt servite în prejma Crăciunului împreună cu un pahar de vin fiert numit glögg.
Clătitele vietnameze, cunoscute sub numele de Banh Xeo, sunt preparate cu ajutorul făinii de orez şi sunt umplute cu un amestec din carne de porc.
China aduce tributul uneia dintre cele mai celebre gustări şi propune clătitele servită cu hoisin (sos chinezesc dulce sau picant) şi raţă crocantă.
Fie ca le pregătim cu crema Nutella, Novi, Perignotti sau dulceața, ele vor rămâne mereu desertul preferat de multi dintre noi.
sursa: adevarul.ro libertatea.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
RISC de INUNDAȚII în Alba și alte 22 de județe Hidrologii au emis, miercuri, 6 august 2025, o Avertizare Hidrologică de Cod Portocaliu valabilă intervalul orar 13:00 – 24:00. Citește și: 6 august 2025 | COD GALBEN de FURTUNI în Alba și alte județe din țară: Averse torențiale, descărcări electrice, vijelii și grindină. Cod portocaliu […]
6 august 2025 | COD GALBEN de FURTUNI în Alba și alte județe din țară: Averse torențiale, descărcări electrice, vijelii și grindină. Cod portocaliu în alte zone
6 august 2025 | COD GALBEN de FURTUNI în Alba și alte județe din țară: Averse torențiale, descărcări electrice, vijelii și grindină. Cod portocaliu în alte zone ANM a emis miercuri dimineața o atenționare cod galben de furtuni pentru Alba și alte județe din țară. Până la ora 21.00, se vor averse torențiale, descărcări electrice, […]
Impozite și taxe mai mari pentru clădiri și autoturismele vechi. Cum și de când se vor aplica
Taxe și impozite mai mari pentru clădiri și autoturismele vechi. Cum și de când se vor aplica Guvernul pregătește noi taxe și impozite pentru clădiri și mașinile vechi. Într-o adresă trimisă către Ministerul Finanțelor, Ministerul Transporturilor arată că se fac calcule pentru noile impozite. Impozitul pentru mașinile poluante se dublează. Noua bază de calcul la […]