12 februarie: Ziua Internațională a Clătitelor. Cu gem, cu ciocolată, cu brânză, cu carne, ne încântă papilele încă din Evul Mediu
12 februarie: Ziua Internațională a Clătitelor. Cu gem, cu ciocolată, cu brânză, cu carne, ne încântă papilele încă din Evul Mediu
Un motiv în plus de sărbătoare pentru gurmanzii din întreaga lume. 12 februarie marchează ziua internaţională a clătitelor şi propune reinterpretarea unui preparat gustos în funcţie de tradiţiile şi obiceiurile preluate din mai multe ţări.
Termenul „clătite“ a apărut pentru prima oară în Evul Mediu, deşi, în acele vremuri, ele nu aveau semnificaţia de acum. Prima reţetă de clătite a apărut între Antichitatea târzie şi Renaştere şi a descris modul de preparare pentru les crêpes français, preparatul specific franţuzesc. Iniţial, crêpes a fost gustarea clasei mijlocii din Franţa.
Gama de ingrediente folosite nu joacă un rol esenţial în definirea reţetei tradiţionale de clătite. Ingredientele de bază sunt apa, ouăle, laptele, zahărul şi făina. Există mai multe versiuni de preparare preluate din întreaga lume, scrie BBC.
Clătitele scoţiene se diferenţiază de preparatul englez, ele fiind cunoscute sub forma unor biscuiţi dulci. Gustoase şi extrem de apreciate sunt şi clătitele specifice Noii Zeelande care sunt servite cu smântână şi dulceaţă. „Brioşele şi pâinea din făină de porumb nu fac parte din familia clătitelor“, spune Albala.
Preparatul pufos a ajuns şi în America, pe tărâmul făgăduinţei. Dacă verişorii britanici au inclus prima reţetă de clătite în cartea educatoarei Charlotte Mason, „Lady’s Assistant“, americanii au publicat primul mod de preparare al clătitelor tocmai în 1976.
Aebleskiver este denumirea oficială dată clătitelor daneze, a căror formă sferică inedită atrage. Ele sunt servite în prejma Crăciunului împreună cu un pahar de vin fiert numit glögg.
Clătitele vietnameze, cunoscute sub numele de Banh Xeo, sunt preparate cu ajutorul făinii de orez şi sunt umplute cu un amestec din carne de porc.
China aduce tributul uneia dintre cele mai celebre gustări şi propune clătitele servită cu hoisin (sos chinezesc dulce sau picant) şi raţă crocantă.
Fie ca le pregătim cu crema Nutella, Novi, Perignotti sau dulceața, ele vor rămâne mereu desertul preferat de multi dintre noi.
sursa: adevarul.ro libertatea.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Compania Hidroelectrica NU poate promite că va continua să aibă cel mai mic preț și NU poate prelua toți consumatorii casnici: Vom fi nevoiți să ne adaptăm condițiilor de piață
Compania Hidroelectrica NU poate promite că va continua să aibă cel mai mic preț și NU poate prelua toți consumatorii casnici: Vom fi nevoiți să ne adaptăm condițiilor de piață Oficialii companiei Hidroelectrica a anunţat vineri, 13 iunie 2025, că nu poate promite că va continua să aibă cel mai mic preț. În plus, în […]
Postul Sfinților Petru și Pavel 2025: Zilele cu dezlegare la pește până în data de 29 iunie. Ce trebuie să știe credincioșii
Postul Sfinților Petru și Pavel 2025: Zilele cu dezlegare la pește până în data de 29 iunie. Ce trebuie să știe credincioșii Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel a început astăzi, 16 iunie 2025, și se încheie pe sâmbătă, 28 iunie, fiind unul dintre cele patru posturi importante din calendarul ortodox. Deși mai scurt decât […]
Ion Iliescu, fostul preşedinte al României, suferă de cancer pulmonar. Spitalul SRI: A fost operat în această dimineaţă
Ion Iliescu, fostul preşedinte al României, suferă de cancer pulmonar. Spitalul SRI: A fost operat în această dimineaţă Ion Iliescu are cancer pulomar, a transmis spitalul ”Agrippa Ionescu”, din Capitală, unde fostul preşedinte al României se află internat de o săptămână. Fostul președinte al României a fost operat în această dimineaţă. ”În urma evaluărilor de […]