Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Opinii - Comentarii

11 octombrie| Ziua internațională a fetelor: Recunoașterea drepturilor și problemelor cu care se confruntă tinerele din întreaga lume

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
11 octombrie| Ziua internațională a fetelor: Recunoașterea drepturilor și problemelor cu care se confruntă tinerele din întreaga lume
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Ziua de 11 octombrie a fost declarată Ziua internațională a fetelor, la data de 19 decembrie 2011, de către Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unire. Ziua aceasta are ca scop recunoașterea drepturilor și a problemelor cu care se confruntă fetele din lumea întreagă și subliniază inegalitatea de gen și diversele forme de discriminare și abuz suferite de tinere.

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

Progresele pentru adolescente nu au ţinut pasul cu realităţile cu care se confruntă astăzi, iar COVID-19 a întărit multe dintre aceste lacune. Tema din acest an se desfăşoară sub deviza „Vocea mea, viitorul nostru egal” („My voice, our equal future”) şi reprezintă un moment prielnic pentru inspiraţie din ceea ce adolescentele văd ca o schimbare în ceea ce doresc şi ca o soluţie pe care o caută în rezolvarea problemelor, potrivit site-ului www.un.org.

În 2020, se comemorează 25 de ani de la adoptarea Declaraţiei de la Beijing şi a Platformei de acţiune – agenda globală pentru promovarea drepturilor femeilor şi fetelor de pretutindeni. Campania „Generaţia Egalitate” a fost lansată la începutul anului 2020, ca o campanie multianuală, cu mai mulţi parteneri şi acţiuni îndrăzneţe privind egalitatea de gen. Aceste acţiuni legate de nevoile şi oportunităţile oferite fetelor adolescente sunt esenţiale pentru misiunea campaniei „Generaţia Egalitate”.

Pandemia COVID-19 a subliniat dependenţa femeilor în societate, acest fapt ducând la expunerea simultană a inegalităţilor structurale în toate sferele, de la sănătate la economie, până la securitatea protecţiei sociale.

În prezent, peste 1,1 miliarde de fete sunt pregătite să-şi asume viitorul. În fiecare zi, tinerele fete depăşesc graniţe şi bariere, abordează probleme precum căsătoria lor, a copiilor, inegalitatea în educaţie, violenţa, justiţia climatică (privind fenomenul încălzirii globale) şi accesul inechitabil la asistenţă medicală, potrivit www.un.org.

Adolescentele au dreptul la siguranţă, educaţie, sănătate, nu doar în timpul anilor de formare, ci şi în etapa următoare, cea a maturizării. Dacă sunt susţinute în mod eficient în anii adolescenţei, fetele dobândesc potenţialul de a schimba lumea atât în perioada adolescenţei, cât şi în cea a maturităţii, ca viitoare mame, mentori sau lideri politici.

O astfel de „investiţie” promite un viitor mai bun, în care jumătatea feminină este un partener egal în rezolvarea problemelor legate de schimbările climatice, de conflicte politice, de creşterea economică, de prevenirea bolilor etc. Deşi în ultimii ani s-au făcut progrese în domeniu, acestea trebuie continuate. În ultimii ani, comunitatea globală a înregistrat progrese semnificative în îmbunătăţirea vieţii fetelor.

Sursa: agerpres.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

22 noiembrie 1963: Asasinarea președintelui american John Fitzgerald Kennedy

Unirea Ziarul

Publicat

în

22 noiembrie: Asasinarea lui John Fitzgerald Kennedy, unul dintre cei mai iubiţi preşedinţi americani  Primul preşedinte catolic la Casa Albă şi unul dintre cei mai iubiţi preşedinţi americani s-a născut în 29 mai 1917 în Boston într-o familie de  descendenţi ai unor imigranţi irlandezi săraci. La 44 de ani a devenit cel mai tânăr preşedinte […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea