Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

11-16 decembrie | Ploaia de meteori „Geminide”: Fenomenul astronomic va fi vizibil și în România

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

11-16 decembrie | Ploaia de meteori „Geminide”: Fenomenul astronomic va fi vizibil și în România

Ploaia de meteori „Geminide” va oferi un spectacol cosmic magnific în perioada 11-16 decembrie, atrăgând pasionații de astronomie să privească cerul în aceste zile.

Considerat cel mai intens curent de meteori al anului, Geminide produce constant peste 1.000 de meteori în noaptea de maximum.

Valentin Grigore, președintele Societății Astronomice Române de Meteori (SARM), a subliniat că condițiile de observare a acestui fenomen astronomic sunt ideale în acest an, deoarece Luna va lipsi de pe cer. Maximum teoretic este așteptat în timpul nopții în Europa, aducând un avantaj suplimentar pentru observatorii din România.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Curentul de meteori Geminide este activ în perioada 19 noiembrie – 24 decembrie, atingând apogeul în intervalul 13-14 decembrie, când pot fi observați între 100 și 200 de meteori pe oră în condiții ideale.

Meteorii Geminide se remarcă prin viteza lor medie de 34 km/s și strălucirea lor adesea intens colorată, aducând un spectacol vizual captivant. Radiantul, locul aparent de unde radiază meteori, se află în constelația Gemeni, aproape de stelele Castor și Pollux.

Un aspect interesant menționat de Valentin Grigore este asocierea Geminidelor cu un corp misterios, asteroidul 3200 Phaethon, care este considerat a fi un corp intermediar între cometă și asteroid. Contrar altor curente de meteori, Geminide nu este asociat unei comete, iar acest aspect adaugă un mister suplimentar evenimentului astronomic.

Pentru aprofundarea cunoștințelor despre fenomenele cosmice, pasionații de astronomie se vor reuni într-o tabără organizată în comuna dâmbovițeană Runcu, o zonă ferită de poluarea luminoasă. Acolo, tinerii vor avea ocazia să învețe să identifice constelațiile, să se orienteze pe boltă și în teren, să folosească harta cerească și planisfera, și să exploreze minunile cerului de iarnă prin telescop.

În plus, tabăra va oferi și oportunitatea de a observa un curent de meteori generat de cometa 46P/Wirtanen, cu vârful de activitate programat pe 12 decembrie. Astfel, participanții vor avea parte de o experiență astronomică completă și captivantă.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

De ce la Paște NU trebuie să urăm ”sărbători fericite” sau ”Paște fericit”?

Unirea Ziarul

Publicat

în

De ce la Paște NU trebuie să urăm ”sărbători fericite” sau ”Paște fericit”? Un episcop ortodox le-a explicat credincioșilor săi de ce nu se urează „Sărbători fericite!” de Învierea Domnului. Preasfinţitul Ambrozie, episcopul Giurgiului, a vorbit despre „păcatul” pe care-l fac unii credincioși în perioada pascală. „Mulţi dintre dumneavoastră v‑aţi împărtăşit cu trupul şi sângele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea