Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

STAREA PÂRTIILOR de schi, în județul Alba. Cum va fi vremea la Arieșeni și Șureanu, în weekend

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Zilele de vacanță școlară, la Șureanu, se anunță a fi încărcate de zăpadă multă și proaspătă. Urmează ninsori abundente în perioada imediat următoare, ceea ce va asigura o bună continuare a sezonului de schi, pe pârtiile Domeniului Schiabil Șureanu.

Din cauza ninsorilor, nu va fi cea mai bună vizibilitate pe pârtii, nu va fi cea mai bună vreme de schi, dar vom avea, în sfârșit, mult-așteptata zăpadă proaspătă, ideală pentru schi pe pârtii și în zonele vaste de off-piste. Atenție, însă, la drumul între lacul Oașa și pârtii; acesta nu va mai fi atât de rapid accesibil, fiind acoperit de gheață, gropi, fleașcă și zăpadă frământată.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Precipitații abundente vor fi și la Arieșeni între 03-09 februarie 2017, însă e posibil ca ele să nu fie doar sub formă de ninsoare, ci și sub formă de lapoviță și ploaie, datorită încălzirii vremii. Acest aspect, însă, nu va afecta semnificativ și pe termen lung sezonul de schi.

  • Domeniul Schiabil Şureanu

– Pârtii existente: 8 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_3; C_4; S_1; S_2)

– Pârtii funcționale: 6 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_3; C_4)

– Lungime totală a pârtiilor existente: 11 km

– Instalații de transport pe cablu: 3 (2 teleschiuri, 1 telescaun)

– Altitudine maximă: 2.010 m

– Tunuri de zăpadă: nu

– Webcam: http://schisureanu.ro/index.php/camere-live

– Nocturnă: nu

– Pârtii pentru sănii: da

– Semnal mobil: Vodafone integral; Telekom parțial; Orange minimal

 Pentru informații adiționale și webcam-uri live, intrați pe www.schisureanu.ro
Acces unic spre pârtii: Sebeș – Șugag – lacul Oașa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Șureanu (DJ 704). Distanță față de Sebeș: 82 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h (fără popasuri).

Starea drumului între Sebeș și lacul Oașa (62 km): drumul este asfaltat în întregime, fiind accesibil pentru orice tip de mașină.

Starea drumului lacul Oașa – Domeniul Schiabil Șureanu (18 km): este acoperit în mare parte de gheață și prezintă gropi și șanțuri pe direcția de mers. Vă vor incomoda gropile, porțiunile cu zăpadă topită și cu zăpadă frământată. Sunt absolut necesare lanțurile, pentru orice soi de situație rutieră pe acest tronson.

Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: vor funcționa 6 pârtii din 8 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_3; C_4). Dacă prognozele meteo se vor adeveri, stratul de zăpadă va crește semnificativ, odată cu începerea ninsorilor, atât pe pârtii, care sunt zilnic bătătorite mecanic, cât și în zonele de off-piste. Va predomina zăpada proaspătă, grea, frământată, ideală mai ales pentru freeride. Vor funcționa teleschiul „Curmătura” și telescaunul.

Meteo și vizibilitate pe pârtii: prognoza oferită de http://freemeteo.ro/vremea/surean/7-zile/meteograma/?gid=665722&language=romanian&country=romania anunță pentru perioada 03-09 februarie 2017 ninsori abundente, vânt și vizibilitate redusă. Nu va fi cel mai confortabil context pentru schi, însă va fi cea mai bună zăpadă. Temperaturile vor scădea treptat, începând cu finalul perioadei, ceea ce va reprezenta un plus pentru calitatea zăpezii pe pârtii. În general, între 03-09 februarie 2017, temperaturile se vor încadra între -8 și 0 grade Celsius. Echipați-vă corespunzător pentru aceste condiții de ninsori abundente.

Servicii turistice: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; școală de schi & snowboard pe pârtii (0762 501 913); centru de închirieri schiuri și plăci în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei (0762 501 913); patru après-ski­-uri pe Domeniul Schiabil Șureanu; unități de cazare în Poarta Raiului, în Luncile Prigoanei și pe malul lacului Oașa.

Sfaturi de buzunar:

– nu vă încredeți excesiv în propria mașină; mai important decât motorul este șoferul.

  • Arieşeni (Vârtop)

– Pârtii existente: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)

– Pârtii funcționale: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)

– Lungime totală: 2 km

– Instalații de transport pe cablu: 2 (2 teleschiuri)

– Altitudine maximă: 1.400 m

– Tunuri de zăpadă: da

– Webcam: http://jurnalul.ro/webcam/arieseni-partia-vartop-1-466.html

– Nocturnă: da

– Pârtii pentru sănii: da

– Semnal mobil: toate rețelele

Evaluare generală: precipitații abundente vor fi și la Arieșeni între 03-09 februarie 2017, însă e posibil ca ele să nu fie doar sub formă de ninsoare, ci și sub formă de lapoviță și ploaie, datorită încălzirii vremii. Acest aspect, însă, nu va afecta semnificativ și pe termen lung sezonul de schi.

Acces: Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieșeni (DN 75). Distanță față de Alba Iulia: 120 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h 30 min.

Starea drumului: este accesibil oricărui tip de autovehicul.

Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: cu toate că există zăpadă din plin pe ambele pârtii de la Arieșeni, calitatea acesteia va fi afectată de precipitațiile sub formă de lapoviță, ninsoare și ploaie. În mod cert va predomina zăpada grea, greu de manevrat. Pentru actualizări zilnice, urmăriți camera web de la baza pârtiilor.

Meteo și vizibilitate pe pârtii: prognoza oferită de http://freemeteo.ro/vremea/arieseni/7-zile/meteograma/?gid=686167&language=romanian&country=romania anunță zile încărcate de precipitații, însă e posibil ca acestea să fie inclusiv sub formă de lapoviță și ploaie. Se va încălzi, iar temperaturile vor ocila între -8 și 2 grade Celsius. Este posibil ca vizibilitatea pe pârtii să fie afectată.

Servicii: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; școală de schi & snowboard la baza pârtiilor; centre de închirieri schiuri & plăci la baza pârtiilor; restaurante și unități de cazare la baza pârtiilor și în stațiune.

Sfaturi de buzunar:

– evitați teribilismul și vitezele mari pe pârtie.

– nu consumați alcool înainte de a schia.

sursa: Florian-Rareș Tileagă, monitor școala de schi „Pași Liberi”, Șureanu


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

800.000 de lei daune către ANAF pentru 4 aparate de „păcănele” aflate ilegal într-un bar din Abrud

Unirea Ziarul

Publicat

în

800.000 de lei daune către ANAF pentru 4 aparate de „păcănele” aflate ilegal într-un bar din Abrud Bărbatul care a organizat într-un bar din orașul Abrud activităţi de jocuri de noroc, fără a deţine licenţă sau autorizaţie, a fost obligat, definitiv, să achite suma de 800.000 de lei la bugetul de stat. Singura modificare survenită […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea