Sindicatul Viitorul Mineritului: ”Comunitatea din Roşia Montană este exclusă de miniştrii Alexandrescu şi Palmer de la dezbaterile privind viitorul localității”
Noi, roșienii născuţi şi crescuţi în Roşia Montană, suntem obligaţi să înfruntăm umilinţa autorităţilor centrale – în speţă a ministrului Culturii şi a ministrului Mediului – care, deşi au anunţat săptămâna trecută că astăzi, 16 februarie 2016, organizează consultări cu societatea civilă cu privire la viitorul Roşiei Montane, au acţionat cu cea mai mare şi mai jignitoare lipsă de transparență.
Astăzi, încă de la primele ore ale dimineţii, după ce am bătut cale lungă din Roşia Montană la Bucureşti special pentru a fi primiţi şi noi ca şi reprezentanţi legitimi ai comunităţii şi ai oamenilor din Roşia Montană, suntem plimbaţi şi trimişi de la o uşă la alta, de la un minister la altul, într-un ping-pong care nu face cinste miniştrilor Culturii şi al Mediului, şi cu atât mai puţin Guvernului României.
Domnule ministru Alexandrescu, doamnă ministru Pasca-Palmer, de ce vă bateţi joc de noi? De ce nu luaţi în considerare cererile noastre de a participa la consultările despre propriul nostru viitor, de ce ignoraţi cu insistenţă vocea noastră, a oamenilor din Roşia Montană? Sau noi nu suntem “societate civilă” pentru dumneavoastră? Vă amintim că şi noi suntem organizaţi în ONG-uri, iar sindicatul nostru minier este parte din comunitatea noastră de roșieni. Dacă ţineţi ascunse de noi – roșienii – planurile privind Roşia Montană, atunci cine este mai îndreptăţit, în viziunea dumneavoastră să le vadă şi să ia parte la întocmirea lor? Am constatat cu surprindere că pe lista dumneavostră de interlocutori acceptaţi pentru întâlnirea de astăzi se aflau alte ONG-uri, din alte localităţi şi alte interese, diferite de ale comunităţii din Roşia Montană. Am regăsit pe lista de oameni primiţi la întâlnirea cu dumnevoastră până şi locuitori din Câmpeni, însă doar roșieni nu.
Când am cerut să fim şi noi acceptaţi la întâlnire, la Ministerul Mediului, după ce fusesem direcţionaţi acolo de însuşi ministrul Culturii vizibil iritat de demersul nostru, o reprezentantă a ministerului ne-a invitat să “facem follow-up” cu Ministerul Culturii. Venim de la aproape 500 de kilometri, după ce am trimis multiple cereri de participare la consultări, pentru a fi invitaţi nonşalant să facem “follow up”? Aşa acţionează un Guvern de specialişti, de tehnocraţi, care se pretind deschiși, comunicativi şi implicaţi în vieţile noastre?
Este limpede pentru noi că – în cel mai discreţionar şi netransparent mod – aţi selectat să participe la întâlnirea cu dumneavoastră doar persoanele şi organizaţiile care se opun mineritului, care se opun dezvoltării economice a zonei noastre şi – mai cu seamă – care se opun ca noi şi familiile să avem un viitor acolo unde ne-am născut. Moţii însă nu pot fi umiliţi, există un Dumnezeu acolo sus, un Dumnezeu al minerilor, care când văd cerul la ieşirea din subteran se gândesc la el şi-i mulţumesc, un Dumnezeu care o să aibă grijă de “follow up”!
Noroc bun!
Cristian Albu – Preşedinte Sindicatul Viitorul Mineritului
Mariana Szekely – Parteneriatul pentru Mediu Roşia Montană
Hadrian Bobar – Centrul de Resurse pentru Tineret, CERT Apuseni
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918 În dupa-amiaza de 23 noiembrie, în iarna anului 1918, pe Câmpia Libertăţii de la Blaj, un aparat de zbor pilotat de un erou trecut apoi în uitare şi […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 5 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii