Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Ştirea zilei

Falk Pruscha, omul din spatele succesului Mercedes – Daimler în România

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

Ein Mann, eine Mission: Star Transmission & Star Assembly

Pasiunea pură pentru motoare, cai putere şi turaţii l-a inspirat mereu în tot ceea ce a făcut. Şi l-a ajutat să facă totul mai bine, cu fiecare zi, în căutarea perfecţiunii. Din 2015, Falk Pruscha îşi trăieşte visul în România, din postura de CEO al filialelor Daimler, Star Transmission şi Star Assembly. În arşiţa lui august, când toată lumea era deja în vacanţă sau visa la ea, l-am găsit la biroul său, gata să ne răspundă, amabil şi deschis, la câteva întrebări:

banner-stc-we-are-meant-D-le Pruscha, ce ştiaţi despre România înainte să veniţi şi cât de mult “seamănă” cu ceea ce aţi găsit aici, “la faţa locului”?

-Ştiam destul de puţine lucruri, dar odată ajuns aici am ştiut că am luat decizia potrivită. Auzisem despre comunitatea germană din Transilvania (saşii), despre frumuseţea ţării, despre ospitalitatea românilor, dar ceea ce am descoperit la faţa locului a întrecut aşteptările. O să vă miraţi, dar nu am privit niciodată România prin perspectiva ştirilor de tabloid, pentru că, să recunoaştem, nu există nicăieri pădure fără uscături. În plus, în ultimii 15 ani de când s-a deschis prima unitate de producţie aici, am avut avantajul să văd lucrurile “din interior”, profesional, deoarece făceam parte din concernul Daimler.

Am fost impresionat când în anul 2015 fabrica din România a câştigat trofeul Daimler Quality; să concurezi cu aproape 200 de fabrici din toată lumea şi să ieşi câştigător, este o performanţă! Acesta a fost momentul în care am devenit mult mai atent la fabrica din România, iar colegii din Germania, care veneau în vizită vorbeau la întoarcere despre curăţenia din producţie şi seriozitatea românilor. Acestea m-au făcut curios, iar acum sunt aici şi mă bucur că am şansa să cunosc oamenii şi să muncesc alături de ei.

-Există desigur diferenţe legate de mentalitate, dar profesional vedeţi vreo diferenţă între ceea ce există aici faţă de alte locaţii Daimler în care aţi activat?

-Există unele diferenţe legate de mentalitate, dar profesional nu sunt diferenţe. Din punct de vedere al culturii, oamenii sunt la fel ca în Germania; în Africa de Sud, spre exemplu, unde am lucrat înainte, diferenţele culturale erau considerabile. Prin natura jobului, am urmărit evoluţia unităţii de business din România. Aceasta a demarat în forţă, a crescut constant, s-a investit mereu în cele mai noi tehnologii şi acum avem aceleaşi standarde de calitate pe care le regăseşti oriunde în lume, în uzinele cu tradiţie ale Mercedes Benz. În plus, suntem “aliniaţi” la cele mai noi tehnologii folosite de Daimler. În această primăvară am inaugurat la Sebeş una dintre cele mai performante unităţi de producţie pentru cutii de viteză automate de ultimă generaţie, 9G-Tronic.

-Sunteţi una dintre companiile care angajează permanent şi asta a adus şomajul în zonă aproape de zero. Care e “secretul”?

-Încercăm constant – şi cred că şi reuşim – să fim cât mai prezenţi şi activi în tot ceea ce înseamnă interacţiune socială. Folosim metode neconvenţionale de recrutare şi reclamă pe care le îmbunătăţim continuu, încercând astfel să ne apropiem cât mai mult de oameni şi să le arătăm “lumea automotive”. Noaptea Lungă a Industriei este, de exemplu, unul dintre cele mai populare evenimente pe care noi le organizăm. Este un fel de Ziua Porţilor Deschise care se derulează, aşa cum spune şi numele, seara/noaptea. Acest eveniment ne aduce mai aproape de public şi de viitorii angajaţi.

Aici transparenţa e totală, iar ceea ce omul a văzut pe internet, a citit în ziar sau a auzit la radio, prinde un contur mult mai clar. De aceea, vă invităm, în fiecare an, în luna mai, să descoperiţi, pas cu pas, o mică parte din munca noastră, în Sebeş şi Cugir, la Star Transmission şi Star Assembly. Anul acesta, de exemplu, am avut nu mai puţin de 2000 de vizitatori în câteva ore. Pentru un eveniment local-regional, cred că e o reuşită uluitoare. Responsabilitatea socială joacă un rol important pentru compania noastră, iar acest lucru s-a văzut prin intermediul proiectelor regionale pe care le-am sprijinit.

Bunăstarea comunităţii în care activăm este foarte importantă, iar acţiunile întreprinse anul trecut sunt o dovadă a recunoştinţei noastre şi un act de responsabilitate civică, pe care dorim să le transformăm într-o tradiţie. O comunitate locală solidă, sănătoasă, este mediul perfect pentru a face şi performanţă în business. Nu se pot delimita una de cealaltă, pentru că, până la urmă, dincolo de tehnologii şi know-how, oamenii cu care lucrezi sunt valoarea supremă a oricărui brand. Ei sunt cei care fac din Star Transmission şi Star Assembly un angajator de top în România şi nu doar în Alba.

-Ce planuri are compania pentru viitorul apropiat?

-Unul dintre planuri deja s-a concretizat, după cum probabil aţi aflat din ziare. Este vorba despre o unitate de producţie în care se vor recondiţiona cutii de viteză primite de la dealeri, folosind cele mai noi tehnologii din domeniul automotive. Beneficiarul final va fi departamentul Daimler Global Services & Parts, iar inau­gurarea va avea loc în anul 2017. Această activitate de recondiţionare este diferită de cea din producţia de serie şi necesită mai multă muncă manuală care presupune: demontarea cutiilor, curăţarea pieselor componente cu ajutorul utilajelor, verificarea acestora şi înlocuirea celor defecte. După remontare cutiile trec printr-o verificare strictă pe standurile de probă, identică cu cea din liniile de producţie.

Pe de altă parte, ne continuăm strategia de dezvoltare şi la Cugir, acolo unde totul a început acum 15 ani. Am inaugurat recent, în 18 august 2016, o nouă unitate de producţie în Cugir, judeţul Alba. Cei peste 100 de noi angajaţi vor produce în spaţiile de lucru perfect adaptate, conducte de înaltă presiune pentru motoarele pe benzină. Noua hală de la Cugir are o suprafaţă de 4000 m2. Investiţia totală se ridică la 13 milioane de euro, iar Star Transmission va fi furnizor unic al acestei componente, la scară mondială. Linia de producţie este parţial automatizată, astfel că aici se vor produce 17 tipuri diferite de ţevi, care vor fi montate ulterior pe 5 tipuri de motoare. Inaugurarea unităţii de producţie din Cugir este un semnal clar al dezvoltării continue.

Prin această acţiune oferim un stimul real pentru crearea de noi locuri de muncă şi pentru dezvoltarea în regiune. Baza succesului nostru este orientarea consecventă către calitatea produselor noastre. Sau, cu alte cuvinte, la Star Transmission, viitorul despre care m-aţi întrebat este deja… prezent!

-Ce aţi schimba, dacă aţi putea?

-Nu ştiu dacă “a schimba” este cuvântul potrivit, mai degrabă aş îmbunătăţi infrastructura. În ultimii ani s-au făcut progrese şi sper ca această tendinţă de dezvoltare şi investiţie în infrastructură să continue. De asemenea, mi-aş dori să se pună mai mult accent pe sistemul de învăţământ profesional, tinerii putând fi astfel mai bine pregătiţi pentru mediul real de lucru. Între timp, contribuim şi noi activ la dezvoltarea forţei de muncă din zonă.

Împreună cu alţi agenţi economici din judeţ am inaugurat şi susţinem Şcoala profesională duală din Alba Iulia. Anul trecut am avut primii absolvenţi. Aceşti tineri au avut posibilitatea de a învăţa timp de trei ani multe lucruri interesante şi au făcut practică în companiile partenere. Sunt convins că tinerii pe care i-am pregătit au mare potenţial şi sper ca, după ce termină şcoala, să se gândească serios la posibilitatea de a activa în domeniul pentru care au fost pregătiţi.

Pe lângă acesta desfăşurăm în permanenţă activităţi în parteneriat cu universităţile din mai multe zone ale ţării. Contribuim activ la  dezvoltarea competenţelor absolvenţilor şi le oferim şansa să dobândească experienţa practică în cadrul companiei noastre. Anul acesta aproximativ 50 de studenţi au absolvit stagii de internship la noi în companie, fiind astfel mai pregătiţi pentru un loc de muncă.

-Care e principalul argument pentru succesul STC, în viziunea dumneavoastră?

-Din exterior poate părea simplu ceea ce facem noi. Puţini ştiu însă câtă muncă şi determinare stau în spatele acestor proiecte. Compania noastră a progresat enorm în ultimii ani, semn că drumul pe care am pornit este cel bun. Pentru noi, cheia succesului o reprezintă angajaţii. Cu echipa potrivită nicio sarcină nu este imposibilă, iar noi suntem cel mai bun exemplu. Toate aceste succese sunt rezultatul unei strategii clare şi a transpunerii ei consecvente în practică. Ceea ce am început acum 15 ani vom continua şi în anii următori, ne vom optimiza procesele şi vom lupta chiar şi atunci când ne va fi greu. Asta fac câştigătorii.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO FOTO: Sute de copii la Urban Playfield în Alba Iulia. Fotbal, baschet sau turn de escaladă, printre sporturile, oferite pentru distracția celor mici

Bogdan Ilea

Publicat

în

VIDEO FOTO: Sute de copii la Urban Playfield în Alba Iulia. Fotbal, baschet sau turn de escaladă, printre sporturile, oferite pentru distracția celor mici Cetatea Alba Carolina s-a transformat într-un teren de joacă pentru primul weekend Urban Playfield, 18-19 mai! Alba Iulia este primul oraș din cele 10 din România prin care evenimentul urmează să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea