Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Ana Zaharescu, elevă a Colegiului ”HCC” din Alba Iulia, medaliată cu argint la Olimpiada Internațională de Neogreacă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Între 9 – 12 septembrie s-a desfăşurat, la Bucureşti, Olimpiada Internaţională de Neogrecă, aflată la a III-a ediţie. Competiţia a fost organizată de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice şi de Uniunea Elenă din România, sub înaltul patronaj al Parlamentelor României şi Greciei. La ea au participat circa 70 de elevi, proveniţi din: România, Bulgaria, Ungaria, Republica Moldova, Grecia şi Cipru.

ana-zaharescu01Ana Zaharescu, elevă în clasa a XII-a D (specializarea ştiinţe ale naturii) a Colegiului Naţional „Horea Cloşca şi Crişan” din Alba Iulia, a fost una dintre reprezentantele ţării noastre. În 10 septembrie, ulterior concursului desfăşurat în Palatul Parlamentului, ea a obţinut medalia de argint. A fost îndrumată de tatăl ei, Ştefan Zaharescu, întrucât în Alba nu există o comunitate elenă, unde să se predea cursuri de limbă neogreacă. Aceasta nu se predă nici în unităţile de învăţământ locale, cum e în cazul altor judeţe. Distincţia obţinută i-a sporit palmaresul de până acum, el conţinând două medalii de aur câştigate la precedentele două ediţii.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Întrebată ce înseamnă pentru ea limba neogreacă, Ana Zaharescu a răspuns:   „Înseamnă o sursă de frumos. Pasiunea pentru ea e ca o descoperire continuă – cu cât trece vremea, cu atât creşte. Fiind o limbă profundă şi foarte muzicală, am convingerea că ea îmi dezvoltă potenţialul creativ”. Adolescenta ne-a mărturisit că „în 2016 a participat obligatoriu la cel mai înalt nivel de cunoştinţe (C), fiindcă la celelalte nivele a fost anii trecuţi. Câştigarea medaliei de argint o consideră o mare bucurie şi o surpriză, întrucât la acest nivel toţi concurenţii sunt extrem de bine pregătiţi, iar cei care aveau cele mai multe şanse (vorbitorii nativi de neogreacă şi de cei veniţi din Grecia şi Cipru) era de aşteptat să se claseze pe primele locuri”. Cât priveşte modul de pregătire pentru concurs, inteligenta liceană a precizat: „Am studiat. Însă aceasta n-ar fi fost suficient. Reuşita o datorez în primul rând lui Dumnezeu şi apoi tatălui meu, care m-a îndrumat, la fel ca în anii precedenţi. Fără ajutorul lui n-aş fi putut face faţă unui astfel de concurs, cu atât mai mult cu cât am pierdut de mulţi ani contactul permanent cu mediul propriu al limbii. Pregătirea pentru olimpiadă a fost pentru mine şi un prilej fericit de a consolida cunoştinţele dobândite în copilărie şi a clădi altele”.

Cu referire la viitor a menţionat că „doreşte să urmeze facultatea de medicină. În măsura timpului liber, intenţionează să activeze într-un ansamblu de dansuri tradiţionale greceşti, ce îi plac foarte mult, şi, totodată, să obţină un atestat de limbă greacă”.

Pentru o astfel de realizare o felicităm pe Ana Zaharescu şi-i urăm ca drumul succesului profesional să-i fie larg deschis! Iar neogreaca să o percepeapă în continuare ca fiind „poemul genial al poporului elen” pe care Dumnezeu i-a dat harul de a-l înţelege!


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

De la catedră la afacere cu roșii și flori în Rădești: Schimbarea radicală pe care a făcut-o un fost profesor din pasiune pentru grădinărit

Bogdan Ilea

Publicat

în

De la catedră la afacere cu roșii și flori în Rădești: Schimbarea radicală pe care a făcut-o un fost profesor din pasiune pentru grădinărit Grădinăritul este mai mult decât un hobby pentru mulți. Este o pasiune care le permite să se conecteze cu natura și să creeze spații pline de viață și frumusețe. Această activitate […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea