// ViewContent // Track key page views (ex: product page, landing page or article) fbq('track', 'ViewContent'); // Search // Track searches on your website (ex. product searches) fbq('track', 'Search');

Alba Iulia – mai curată, mai puţin poluată, mai puţin aglomerată

*Cycle Logistics vă învaţă să folosiţi bicicleta în scop de afaceri!

Nu doar preţul în continuă creştere al benzinei şi motorinei, sau aspectul zonei Cetăţii Alba Carolina, ar trebui să ne îndemne să acordăm o mare atenţie folosirii unor mijloace nu inedite, dar puţin utilizate pentru transportul mărfurilor uşoare sau pentru prestarea unor servicii de curierat. Printre motive mai putem socoti reducerea emisiilor de carbon cu efect direct în creşterea calităţii aerului şi reducerea poluări sonice. Despre ce mijloace de transport vorbim? Despre biciclete, de la cele obişnuite, la bicicletele sau triciclurile modificate special. În marile oraşe europene – Londra, Copenhaga, Paris, Amsterdam, Zurich, de exemplu – ele sunt o prezenţă obişnuită şi tot mai numeroasă în trafic. Aici, pentru încurajarea mersului pe bicicletă, administraţile locale au creat chiar reţele cu staţii stradale, de genul celor de taxi, de unde pot fi închiriate biciclete doar punând o monedă într-un sistem automat de siguranţă. Cum au ajuns vesteuropenii la concluzia că bicicleta este un mijloc de transport convenabil? Au simţit pe propria piele disconfortul creat de ambuteiajele din trafic, au simţit cât timp şi bani pierd din acest motiv şi au simţit că smogul la care contribuie substanţial gazele de eşapament nu le face prea bine la sănătate.

Deşi se spune că nu învăţăm decât din propriile experienţe, din neplăcerile simţite pe propria piele, totuşi, Primăria municipiului Alba Iulia s-a gândit să ne protejeze de o astfel de experienţă neplăcută şi a intrat partener într-un proiect cu finanţare europeană care promovează chiar folosirea bicicletelor şi triciclurilor pentru  transportul mărfurilor uşoare, pentru curierat şi încurajarea albaiulienilor înşişi de a folosi aceste vehicule pentru transportul propriilor cumpărături sau pentru transportul la şi de la serviciu sau alte activităţi. Totul pornind de la ideea că un autoturism care circulă neîncărcat la capacitate este o irosire de resurse: bani, benzină şi spaţiu urban.

Proiectul Cycle Logistics este finanţat de Uniunea Europeană prin programul Intelligent Energy Europe (IEE) şi îşi propune să popularizeze ideea transportului bunurilor uşoare cu bicicleta astfel încât să transforme acest tip de transport dintr-o activitate de nişă într-o soluţie viabilă şi acceptată pentru transportul mărfurilor uşoare în zona centrală a oraşelor, de obicei foarte aglomerată. În cadrul proiectului, prin utilizarea bicicletelor care vor fi puse la dispoziţia doritorilor se urmăreşte ca un număr cât mai mare de persoane nu doar să experimenteze acest tip de transport, dar, eventual, să şi adere la el. Municipiul Alba Iulia se află în cadrul proiectului într-o companie selectă: Forschungsgesellschaft Mobilitaet – Austria Mobility Research (liderul proiectului), European Cyclists Federation (Belgia), Outspoken Delivery şi Cyclist’s Touring Club Charitable Trust (Marea Britanie), Agenzia Mobilita e Impianti Ferarra (Italia), Energy Agency of Plovdiv (Bulgaria), Cycle Chic/Copenhagenize (Danemarca), I.B.C. Cycling Consultancy (Olanda). În cadrul proiectului sunt propuse patru arii de activitate – transportul bunurilor, utilizarea bicicletelor pentru servici comunale şi mici afaceri, transportul bunurilor personale şi testarea. Alba Iulia, alături de Ferarra, Plovdiv, Graz şi London Borough of Camden este inclusă în cea de-a doua arie de activitate – utilizarea bicicletelor pentru servicii comunale şi mici afaceri. Vor fi utilizate la Alba Iulia 6 biciclete pentru livrarea bunurilor uşoare, administraţia având în vedere încurajarea micilor intreprinzători de a utiliza cargobicicletele pentru vânzarea de cafea, dulciuri, îngheţată, sucuri, etc în zona Pieţii Cetăţii, pe Bulevardul Transilvania sau în alte locaţii aglomerate sau protejate de traficul auto. Bineînţeles, vor fi create condiţiile pentru utilizarea bicicletelor în locul autovehiculelor pentru acest tip de activităţi sau pentru livrări. De altfel, înainte de a intra în acest proiect, municipalitatea din Alba Iulia a demarat amenajarea de piste pentru biciclete. S-a avut la început în vedere doar îmbunătăţirea posibilităţilor de deplasare cu bicicleta şi activităţi de mişcare în aer liber, dar acum cea mai mare parte a acestor piste vor fi utilizate şi pentru livrări şi deplasări cu bicicleta în scop de afaceri.

Cycle Logistics se va derula pe o perioadă de trei ani timp în care partenerii din cadrul proiectului şi-au propus realizarea unei economii de 1300 tone de carburant şi reducerea emisiilor de dioxid de carbon cu o cantitate de 3500 tone. Proiectul se încadrează în acest fel în obiectivele propuse de programul IEE pentru anul 2020, respectiv economisirea a 20.000 tone de carburant şi emisii de carbon reduse cu 50.000 de tone. (A. D.)

 

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

5 Răspunsuri la Alba Iulia – mai curată, mai puţin poluată, mai puţin aglomerată

 1. biscuite 19.12.2012 la 10:35

  Am stat in Germania 3 ani intr-un oras cam de 2 ori cat Alba Iulia si pot sa spun ca numarai masinile pe degete…, dar era totodata plin de biciclisti, mai mult de jumatate din trotuar era al biciclistilor… La noi acolo se parcheaza masinile… C sa mai zic in Berlin… au parc cat Alba Iulia….te pierzi in el… si acolo sa vezi biciclete „inovative”…, dar la noi ii o rusine sa mergi pe bicilceta… te considera lumea „sarantoc”, „gunoi”, „muritor de foame”, „amarat” etc… Asta-i mentalitatea la noi….desi benzina si motorina ne mananca jumate de salar lunar…

  • cogito ergo sum 19.12.2012 la 14:05

   ar merge ei si albaiulienii cu bicicletele…dar pe unde? daca vrei sa ajungi dintr-un punct al orasului in altul cu bicicleta esti sinucigas, da o masina peste tine in primele 10 minute.

   apoi in germania sant parcuri uriase in care este o placere sa te plimbi cu bicicleta sau pe jos. La noi „desteptii” orasului au taiat si micile parcuri ca sa le paveze…….

   proiectul asta este un proiect de mancat bani si furat putin….

   • @cogito ergo sum 19.12.2012 la 14:25

    …nefericit esti, totul iti pute, nimic nu-ti convine, tu esti cel mai destept si cinstit, toti ceilalti sunt prosti si hoti…posaca viata traiesti…

   • biscuite 19.12.2012 la 14:48

    Alta chestie…tot in Germania… toti pomii sunt numerotati( nu cu toporul ca la noi si mici tablite de metal)….chit ca pomii au 300 de ani, nu-i taie nimeni fiindca risca puscaria !!!! Asta vara era un articol in acest ziar in care erau infatisati niste turisti straini ingramaditi la umbra ultimul pom, pe atunci netaiat din fostul parc Custozza… acum se vor ascunde la umbra altei destinatii turistice…

 2. macavei 19.12.2012 la 20:10

  Vreti sa valorificati bicicletele ARD ?
  Pentru un oras curat trebuie intai multa curatenie :maturat nu numai cu prafuitoarea ci si cu oameni(sunt destui care iau ajutor degeaba).Toata toamna au stat frunzele nematurate in amaratul de parc cin centru(probabil vor sa-l doboare si pe asta),zapada inghetata pe centru(jos in oras)aproape ca blocheaza o banda.Pentru ce umfla facturile cu deszapezirea?