Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Alba Fest 2015: Cât costă concertul muzicianului Goran Bregović și al artiștilor români, Smiley, Velea, Sore, Cabron, Dorian și Speak

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Concertul muzicianului Goran Bregović și al artiștilor români, Smiley, Velea, Sore, Cabron, Dorian și Speak, ce vor avea loc în perioada 6-7 iunie, la Alba Iulia, cu ocazia evenimentului denumit ”Alba Fest”, prin care se sărbătoresc zilele orașului, costă 62.000 de euro. În acest preț sunt incluse toate cheltuielile, transport, cazare, mese etc.

Goran BregovicPentru spectacolul pe care-l va oferi muzicianul din Bosnia și Herțegovina, Primăria Alba Iulia plătește 40.000 de euro, iar prețul artiștilor români este 22.000 de euro, potrivit unor surse oficiale. Aceste prețuri includ toate taxele aferente.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Banii provin din sponsorizări, respectiv din bugetul administrației locale.

Contractul dintre Primăria Alba Iulia și muzicianul Goran Bregović a fost încheiat indirect, printr-o agenție, care va pune la dispoziția artistului tot ceea ce are nevoie. Astfel, agenția va trebui să satisfacă toate cerințele muzicianului, iar administrația locală se va ocupa doar de partea ce ține de logistică, amplasarea scenei din Piața Cetății etc.

Nu la fel s-a întâmplat și în 2014 când, la Alba Iulia, a fost organizat cel mai recent spectacol al unui artist de talie internațională, Bonnie Tyler, care a concertat cu ocazia ”Sărbătorii Muzicii”. Organizatorii au fost responsabili de condițiile vedetei și a staff-ului ei.

Goran Bregović va ajunge vineri, 5 iunie, în Alba Iulia  

Muzicianul va fi cazat, vineri, într-un hotel de lux din Alba Iulia. El va avea, sâmbătă, un program de vizită al Cetății Alba Carolina și va susține o conferință unde, probabil, la fel ca și Bonnie Tyler, va transmite mesajele și dorințele sale, legate de concert, prin intermediul presei.

Goran Bregović este un artist si un compozitor care a schimbat definitiv cultura pop europeană. Bregović îmbină cu desăvârșire energia muzicii țigănești, muzica de cor balcanică și rockul. În compozițiile artistului sunt atât de multe influențe și combinații încât se găsește cu siguranță o tema de rezonanta pentru oricine.

Goran Bregović cantă împreuna cu Wedding and Funeral Band, o orchestra compusă din suflători țigani, voci tradiționale bulgărești, chitară electrică, percuție tradițională și cor bisericesc. Orchestra de nunți și înmormântări este recunoscuta la nivel mondial pentru unicitatea cu care îmbină culturile din estul Europei.

Goran Bregović a devenit celebru și datorită coloanelor sonore realizate pentru filmele lui Emir Kusturica „Vremea tiganilor”, „Arizona Dream” si „Underground”. „Champagne for Gypsies”, cel mai recent album al sau, lansat în urma cu trei ani, a fost foarte bine primit de criticii muzicali. Albumul conține colaborari cu Gipsy Kings si Eugene Hütz (Gogol Bordello).

Goran nu este străin publicului din România – el a susținut concerte în mai multe orașe. Muzicianul mai are anunțat un concert, în august, la București, la prima ediție a festivalului ”Baro Foro”, unde prețul biletelor variază între 150 și 50 de lei, în funcție de loc. La Alba Iulia concertul său este gratuit pentru spectatori.

În deschiderea zilei de sâmbătă, de la ora 19.00, Mahala Rai Banda

mahala-rai-bandaFormația Mahala Rai Banda are în jur de 80 de concerte pe an, numai în Occident. În 2009, imediat după lansarea celui de-al doilea album al trupei, „Ghetto Blasters”, un cronicar al ziarului britanic „The Independent” scria în publicația online despre lăutarii de la Mahala Rai Banda: „Excelenta muzică țigăneasca romanească a renascut plecând din doua sate: Clejani, care a trimis în lume Taraful Haiducilor și satul Zece Prajini, de unde a rasarit fanfara Ciocarlia. Mahala Rai Banda este o fuziune între cele doua sate, cu riffuri minunante de trompeta, saxofon, trombon si voci salbatice”.

Piesele Mahala Rai Banda au aparut pe compilații internaționale precum  Bucovina Club (Germania), Balkan Bangers and Gypsy Beats (Marea Britanie), Balearic Bisquits (Danemarca), Balkanology (Africa de Sud), Rough Guide to Eastern Europe (Marea Britanie), Rromanu Suno (Serbia) , Balkan Beats (Germania),  Barrio Latino (Franta), Bar Gypsy (USA).

Piesele lor au fost remixate de Nouvelle Vague, Balkan Beat Box si Shantel, sau remixate și reinterpertate de nume precum Nouvelle Vague, Shantel, Felix B (Basement Jaxx), Balkan Beat Box, DJ Click, Russ Jones si multi altii.

Mahala Rai Banda a trecut de la nunți în Romania pe scena Operei din Paris.

Melodiile cantate de trupa Mahala Rai Banda s-au făcut auzite în toate colțurile lumii, în faimoase edificii culturale precum: Cosmopolite din Oslo, Adelaine Royal Theatre din Australia, Opera Garnieri din Paris ori Arts Center din Moscova,  Opera din Viena, BBC Studio 6, potrivit informațiilor publicate pe site-ul formației.

Duminică, 7 iunie, seară românească în Piața Cetății din Alba Iulia

concert alba festLa fel ca și sâmbătă, și duminică, spectacolele vor începe de la ora 19.00, iar invitați sunt artiștii români, Smiley, Alex Velea, Sore, Cabron, Dorian și Speak, care, sperăm, se vor ridica la înălțimea spectacolului din 2014.

Pe lângă concerte, evenimentul, ajuns în acest an la cea de-a XII-a ediție, și gândit special pentru ca fiecare locuitor al orașului să găsească cel puțin un motiv să iasă din casă și să se distreze în inima Cetății, va mai cuprinde spectacole pyro-muzicale și de reenactment, teatru de stradă, dar și momente dedicate copiilor.

Programul complet va fi anunțat de organizatori în perioada următoare.

Costurile estimate pentru Alba Fest 2015 sunt de până la 500.000 de lei.

Tradiționalul eveniment ”Zilele Orașului” se va desfășura, din acest an, sub denumirea de ”Alba Fest”, pentru care municipalitatea deține un certificat de ”marcă înregistrată”.

Evenimentul nu va mai avea o dată fixă, respectiv ultimul sfârșit de săptămână din luna mai (cum era stabilit până în prezent), ci se va stabili o anumită perioadă în care să poată fi programat (între ultima decadă a lunii mai și prima decadă a lunii iunie), astfel încât să nu ”limiteze posibilitățile de booking pentru artiști de talie internațională, sau posibilitatea modificării datei, în funcție de alte evenimente sau constrângeri legale”.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

De la catedră la afacere cu roșii și flori în Rădești: Schimbarea radicală pe care a făcut-o un fost profesor din pasiune pentru grădinărit

Bogdan Ilea

Publicat

în

De la catedră la afacere cu roșii și flori în Rădești: Schimbarea radicală pe care a făcut-o un fost profesor din pasiune pentru grădinărit Grădinăritul este mai mult decât un hobby pentru mulți. Este o pasiune care le permite să se conecteze cu natura și să creeze spații pline de viață și frumusețe. Această activitate […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea