Rămâi conectat

Curier Județean

Ziua Romilor, sărbătorită vineri la Alba Iulia: Prezentare de costume, muzică instrumentală, masă populară și premii pentru elevi. PROGRAMUL

Ziarul Unirea

Publicat

în

romiDe un eveniment pregătit special pentru ei vor avea parte romii din Alba Iulia, de Ziua Internațională a Romilor. Este vorba despre un eveniment organizat în Cetatea Alba Carolina, în programul căruia sunt cuprinse spectacole de muzică și dans, discursuri susținute de lideri ai comunității rome, premierea unor elevi cu rezultate bune la învățătură, dar și o masă populară.

Manifestarea se va desfășura cu începere de la  13.00, pe Latura de Vest a Cetății, iar moderatorul evenimentului va fi consilierul local Rareș Buglea.

”Scopul acestui eveniment este de a sărbători împreună, autorități locale, comunitatea romă și întreaga societate Ziua dedicată cetățenilor  de etnie romă din Alba Iulia”, spun organizatorii.

PROGRAM

Ziua Internațională a Romilor, la Alba Iulia

ORA  13:00  – Cuvânt de deschidere: Viceprimarul municipiului Alba Iulia,  Gabriel Pleșa

ORA 13:10  – Cuvânt de învățătură- Preot ortodox Victor Constantin Parohia  „Lumea nouă” Alba Iulia

ORA 13:20  – Discurs – Dl. Florin Manole, membru al Colegiului director al Consiliului național pentru combaterea discriminării

ORA 13:30 – Discurs -lideri ai comunității rome

ORA  13:40  –   Discurs – Dl. Primar Mircea Hava

ORA  13:50  –  ”Statutul femeii în familia de romi”- prezintă conferențiar Călina Ana Buțiu de la Universitatea 1 Decembrie 1918 Alba Iulia

ORA  14:00  –  Acordare premii

ORA 14:10 –  Moment religios susținut de Asociația Biserica Apostolică a Credinței în Iisus Hristos prin domnul pastor misionar Zoltan Antoniu

ORA  14:40  –   Moment artistic Centrul cultural “Augustin Bena “ Alba Iulia

  • prezentare costume
  • muzică instrumentală

ORA  15:10  – Masa populară

Reamintim că,  pentru acest eveniment Primăria Alba Iulia a apobat într-o ședință de consiliu local suma de 7.000 de lei, din bugetul local. (C.M.)


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

În decembrie: Expoziția documentară „Sebeșenii și Unirea de la 1 Decembrie 1918″, în grădina Muzeului Municipal „Ioan Raica”, Sebeș

Ziarul Unirea

Publicat

în

Muzeul Municipal „Ioan Raica”, din cadrul Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeş, vă invită să vizitați, în grădina muzeului, până la sfârșitul lunii decembrie, expoziția documentară „Sebeșenii și Unirea de la 1 Decembrie 1918″.

Citește și: PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2023, Ziua Națională, la Alba Iulia

Prin tema aleasă, organizatorii vă propun o rememorare a evenimentelor petrecute la sfârșitul lui 1918 și în primele luni ale anului următor. Expoziția debutează cu prezentarea evenimentelor din perioada anterioară Unirii, în care ardelenii au fost angrenați în vâltoarea Primului Război Mondial, plătind tributul de sânge pe fronturile din Italia, Galiția și în Munții Carpați, în armata unui imperiu care intra în disoluție. În același timp, se impunea cunoașterea sacrificiilor pe care le-au făcut sebeșenii în Primul Război Mondial, reconstituirea lor fiind posibilă cu ajutorul tabelelor cu participanții români din Sebeș la marea conflagrație, întocmite de Astra și păstrate, în prezent, la Serviciul Județean Sibiu al Arhivelor Naționale ale României.

Urmând firul evenimentelor s-a surprins momentul constituirii Consiliului Național Român și a Gărzii Naționale Române din Sebeșul Săsesc, în contextul tulburărilor „revoluționare” care au avut loc în oraș, precum și contribuția acestor două structuri la reinstaurarea unui climat de liniște și ordine publică, într-o atmosferă caracterizată de tensiune și de nesiguranță.

Citește și: MESAJE de ZIUA NATIONALA, 1 DECEMBRIE 2023

În acest context, au fost evocate două dintre personalitățile marcante ale orașului, care și-au pus amprenta asupra evoluției evenimentelor în perioada de la cumpăna anilor 1918 și 1919, din postura lor de președinți ai CNR Sebeș. Este vorba de protopopul greco-catolic Ioan Simu și de omologul său ortodox, Sergiu Medean, care și-au asumat responsabilitatea gestionării vieții urbei în momentele dificile din preajma Unirii. Cei doi au avut o contribuție importantă și la pregătirea participării sebeșenilor la Marea Adunare Națională de la 1 Decembrie, de la alegerea delegaților și întocmirea credenționalelor, la deplasarea delegației orașului la Alba Iulia.

Atmosfera din sânul delegației este cunoscută în special datorită relatărilor lui Lucian Blaga, participant și el, alături de fratele său, Lionel, la marele eveniment. El a surprins bucuria și implicarea concetățenilor, sebeșenii intonând la Alba Iulia „Imnul Unirei”, compus special pentru acest eveniment de Ion Băilă.

Citește și: LIVE VIDEO| 1 Decembrie 2023, la Alba Iulia: Marșul Unirii a dat startul zilei. Oameni din toate colțurile țării, dar și din Diaspora au sosit în Cealaltă Capitală

După înfăptuirea Unirii s-a urmărit consolidarea poziției administrației românești, proaspăt instituită, surprinzând activitatea primilor primari români după 1918, dr. Lionel Blaga, dr. Ioan Cușută și dr. Danil Tecău, ultima parte a expoziției evocând intrarea armatei române în Sebeș, la 1 ianuarie 1919.

Derularea evenimentelor premergătoare Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia a fost surprinsă folosindu-se literatura de specialitate existentă, dar și numeroase surse inedite aflate în fondurile Serviciului Județean Alba al Arhivelor Naționale ale României, în colecțiile Muzeului Național al Unirii Alba Iulia și ale Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeș.

Vineri, 1 Decembrie, accesul în toate expozițiile muzeului este gratuit.


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare