Rămâi conectat

Actualitate

Ziua Mondială a Sănătăţii, marcată la DSP Alba

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

    Pentru a marca Ziua Mondială a Sănătăţii, la sediul DSP Alba a fost organizată ieri o conferinţă de presă la care au participat dr. Olimpia Candrea (Biroul de Implementare Programe a DSP Alba), dr. Cristina Galoş (PR al Spitalului Judeţean Alba) şi Adela Cristescu, şefa SPAS din cadrul Primăriei Municipiului Alba Iulia.
Dr. Olimpia Candrea a explicat că tematica aleasă în acest an pentru Ziua Mondială a Sănătăţii – O stare bună de sănătate adaugă viaţă anilor: vârstnici sănătoşi, activi şi fericiţi – este una în perfect acord cu tendinţa de îmbătrânire înregistrată în rândul populaţiei, la nivel global, naţional şi chiar judeţean. „Vârstnicii reprezintă membrii valoroşi ai societăţii şi trebuie trataţi ca atare. Combaterea discriminării de vârstă este apanajul societaţilor avansate. Comunităţile care acordă aprecierea cuvenită vârstnicilor şi încurajază participarea lor activă la viaţa socială sunt mai bine pregătite pentru încercările viitorului. Sistemele de sănătate trebuie adaptate nevoilor unei populaţii vârstnice în continuă creştere. Prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos pe parcursul întregii vieţi, puteţi avea o bătrâneţe activă, sănătoasă şi fericită” a fost mesajul transmis de dr. Olimpia Candrea.
Factorii de risc ce pot fi controlaţi sunt fumatul, diabetul, obezitatea, consumul de alcool, sedentarismul – lipsa activităţii fizice, un stil de viaţă stresant, hipertensiunea arterială, nivelul crescut al colesterolului rău. Factorii de risc ce nu pot fi controlaţi sunt vârsta, genul şi ereditatea. Dacă în 1990, în judeţul Alba ponderea celor cu vârsta de peste 60 de ani era de 16,12%, în 2011 ponderea lor era de 21,01 %. Dr. Candrea a declarat că acest lucru poate fi explicat şi prin creşterea speranţei de viaţă în România la 74 de ani. În Alba, cele mai multe boli nou apărute la vârstnici în 2001 au fost legate de aparatul respirator – 21734, urmate de bolile osoase şi articulare – 18.378, bolile aparatului circulator – 16.356, boli ale aparatului digestiv -11.349.
Adela Cristescu, şefa SPAS Alba a spus că serviciul pe care îl conduce are deja o colaborare bună cu DSP Alba. La Centrul de Zi pentru Vârstnici, unde au activităţi peste 1000 de pensionari, asistenţii medicali comunitari organizează şedinţe de gimnastică medicală cu persoanele de vârsta a III-a. În cadrul campaniei demarată de DSP Alba, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii, vârstnicii vor fi informaţi cum să opteze pentru un mod de viaţă sănătos, vor primi pliante şi ceşti aniversare.

Nicoleta IDITA-TOMUŢA


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

COD GALBEN de FURTUNĂ în Alba, până miercuri după-masa: Averse torențiale, grindină, descărcări electrice și vânt puternic

Ziarul Unirea

Publicat

în

COD GALBEN de FURTUNĂ în Alba, până miercuri după-masa: Averse torențiale, grindină, descărcări electrice și vânt puternic ANM a emis marți, 16 aprilie 2024, o atenționare meteo cod galben de furtuni în Alba, valabilă miercuri după-masa. Se vor semnala averse torențiale, grindină, descărcări electrice și vânt puternic. Citește și: Vremea se racește brusc în România. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea