Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Zi liberă în a doua zi de Rusalii 2014, pentru salariaţi. Bugetarii şi ceilalţi angajaţi nu merg la serviciu luni, 9 iunie

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Zi liberă de Rusalii 2014, pentru bugetari şi angajaţi. Salariaţii români au liber în prima şi a doua zi de Rusalii, potrivit prevederilor păstrate şi în noul Cod al muncii, ceea ce înseamnă că lunea viitoare (a doua zi de Rusalii), cei 4,5 -5 milioane de salariaţi, atât de la stat, cât şi de la privat, nu vor merge la muncă.

minivacantaZILE LIBERE 2014. În 2014, bugetarii români au parte de 12 ZILE LIBERE în timpul săptămânii, o parte din ele ca sărbători legale, însă numai nouă vor pica în timpul săptămânii.

Iată lista de ZILE LIBERE 2014: 1 ianuarie – miercuri, 2 ianuarie – joi, 20 aprilie – duminică (Prima zi de Paşte), 21 aprilie – luni (a doua zi de Paşte), 1 mai – joi (Ziua Muncii), 8 iunie – duminică, 9 iunie – luni (Rusaliile), 15 august – vineri (Adormirea Maicii Domnului), 30 noiembrie – duminică (Sf. Andrei), 1 decembrie – luni (Ziua Naţională a României), 25 decembrie – joi (Prima zi de Crăciun), 26 decembrie (A doua zi de Crăciun).

Potrivit Codului Muncii, sărbătorile legale sunt declarate prin lege ZILE LIBERE. Şi în 2013, românii au avut tot 12 ZILE LIBERE.

RUSALII 2014: Rusaliile (din latină rosalia) (cunoscute și drept Pogorârea (coborârea) Sfântului Duh (Sfântului Spirit)) reprezintă o sărbătoare creștină importantă, prăznuită întotdeauna duminica, la 50 de zile după Învierea Domnului (Paşti).

CÂND PICĂ RUSALIILE ÎN 2014: Creştinii ortodocşi sărbătoresc RUSALIILE ÎN 2014, pe 8 și 9 iunie. Cele două zile sunt libere, conform legii, dar, deoarece prima zi de RUSALII este duminica, practic vorbim de o singură zi liberă pentru majoritatea angajaților, anul acest pe 9 iunie 2014.

RUSALII 2014. De Rusalii este comemorată coborârea Sfântului Duh asupra ucenicilor lui Iisus din Nazaret. Potrivit scrierilor Noului Testament (Faptele Apostolilor 2, 1-11) acest eveniment a avut loc în ziua rusaliilor evreiești (Șavuot), la 50 de zile de la învierea lui Iisus din Nazaret. De aceea sărbătoarea creștină mai poartă denumirea de Cinzecime (în latină Pentecostes, în franceză Pentecôte, în germană Pfingsten, în maghiară Pünkösd etc.).

RUSALII 2014: Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, sau al „Sâmpetrului”, va începe în acest an pe 16 iunie, informează TRINITAS TV. Acest post începe întotdeauna în lunea după Duminica Tuturor Sfinţilor, prima după Rusalii.

RUSALII 2014:În Vechiul Testament, Rusaliile sunt, la început, o sărbătoare agricolă de bucurie a evreilor, în care se oferă pârgă din roadele pământului (Ex 23, 16; Num 28, 26; Lv 23, 16), numită și „Sărbătoarea săptămânilor” Șavuot (Ex 34, 22; Lv 23, 15). Mai târziu, ajunge o aniversare a Legământului, care fusese încheiat la 50 de zile de la ieșirea din Egipt (Ex 19, 1-16).

RUSALII 2014: Și Rusaliile creștine au legătură cu Legământul, fiind o sărbătoare a încheierii lăuntrice a Noului Legământ al harului și iubirii, prin coborârea Sfântului Duh. Rusaliile reprezintă și consacrarea solemnă a Bisericii întemeiate de Iisus Hristos. Duhul Sfânt nu este dăruit numai Bisericii în ansamblu, ci și fiecărui creștin în parte, cu darurile sale (cf. Gal 5, 22). Minunea Rusaliilor de la Ierusalim se continuă în Biserică, aducând rod în taina Sfântului Mir. De aceea, Rusaliile sunt și o sărbătoare de mulțumire pentru harul Mirului.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

LIVE VIDEO ”Păștenii” de la Vinerea, obicei vechi păstrat cu sfințenie din anul 1946: Vinul și pâinea, duse la Biserică de localnicii de 60 de ani, îmbrăcați în costume populare

Ziarul Unirea

Publicat

în

”Păștenii” de la Vinerea, obicei vechi păstrat cu sfințenie din anul 1946: Vinul și pâinea, duse la Biserică de localnicii de 60 de ani, îmbrăcați în costume populare Zeci de persoane din Vinerea au participat în Joia Mare, 2 mai 2024, la o procesiune și la un ceremonial religios care datează din 1946, an în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea