Rămâi conectat

Actualitate

„Vreau ca Cetatea să fie cu adevărat un motor pentru dezvoltarea oraşului nostru”

Publicat

în

– Domnule primar, ce înseamnă pentru dumneavoastră şi ce înseamnă pentru Alba Iulia primirea diplomei, respectiv a trofeului de excelenţă pentru Cetatea Alba Carolina, în cadrul Galei Regionale „Zece pentru România”?
– Recunoaşterile şi chiar mulţumirile în administraţie vin foarte greu şi întotdeauna sunt foarte greu de administrat pentru că niciodată nu poţi să mulţumeşti pe toţi oamenii. Pentru noi, demersurile privind punerea în valoare a Cetăţii au început de foarte mult timp. Chiar dacă au fost mulţi cei care
s-au arătat neîncrezători, eu nu sunt supărat pe ei, însă sunt sigur că albaiulienii au văzut că ceea ce vorbim, facem şi cred că toţi cetăţenii din Alba Iulia au încredere în administraţie şi în ceea ce am făcut. Chiar a fost o mare provocare ceea ce a însemnat Cetatea. Ideea parteneriatului este veche la noi, pentru că foarte multe lucruri care s-au construit în Alba Iulia s-au construit numai pe parteneriate, pentru că niciodată singur nu poţi să faci mare lucru. Parteneriatul a venit, pentru că în Alba Iulia sunt oameni, care, din dragostea lor pentru oraş, îşi bagă mâna în propriul buzunar şi realizează ceva. Pentru asta am primit trofeul (n.r. „Zece pentru România”), pentru că aici totul s-a făcut în parteneriat. Oamenii sunt mândri de ceea ce înseamnă Cetatea Alba Carolina şi de ceea ce s-a făcut în Cetate, pentru că este un lucru unic, nu numai în România ci şi în întreaga lume. Trofeul „Zece pentru România” este meritat de Alba Iulia şi mi-a plăcut şi titlul său „pentru o Cetate vie”.
– Ce înseamnă proiectul privind latura de vest a Cetăţii Alba Carolina, proiect al cărui contract a fost semnat joi la Alba Iulia?
– Reconstituirea laturii de vest este un proiect de mare curaj, ce are practic ca scop reîntregirea Cetăţii. Astfel, toate monumentele de aici, în special Catedrala Reîntregirii şi Catedrala Romano-Catolică vor ieşi în evidenţă. Intrarea în Cetate se va face pe poduri iar fiecare albaiulian, fiecare turist va avea percepţia că intră într-o cetate.

Se vor crea aproape patru sute de locuri de parcare, căi de acces, piste de biciclete, locuri de joacă pentru copii ş.a. Vreau să subliniez că nu am fi făcut acest lucru dacă nu am fi avut acest parteneriat, pentru că altfel lucrezi cu un privat care îşi pune banul lui acolo, deoarece alta este responsabilitatea lui când investeşte din bani proprii, mai ales în condiţiile în care îşi va recupera investiţia abia peste câţiva ani buni.
Vreau ca Cetatea, aşa cum este ea definită în Programul Integrat de Dezvoltare Urbană, să fie cu adevărat un motor pentru dezvoltarea oraşului nostru. Cetatea primeşte foarte mulţi bani, însă, în timp, va da înapoi aceşti bani însutit iar în fiecare an vom face tot ceea ce este necesar ca Cetatea Alba Carolina să arate cât mai bine şi să atragă cât mai mulţi turişti, contribuind astfel la creşterea economică a Alba Iuliei.

Emanuel DRĂGUŞIN

Elit - Gustul Desăvârșit

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

VIDEO| Ucraina ar fi primit obuze românești: „Fabricată de Romarm în 2022”

Publicat

în

Ucraina ar fi primit obuze românești: „Fabricată de Romarm în 2022”

Imagini video cu ceea ce ar putea să fie armament trimis de România armatei ucrainene au fost publicate pe contul de Twitter Ukraine Weapons Tracker, care monitorizează încă de la începutul războiului evoluţia armamentului din ambele tabere.

Potrivit sursei citate, în imagini sunt prezentate obuze de 122 milimetri fabricate în România de Romarm în 2022.

„O privire neobișnuită în interiorul unui obuzier autopropulsat ucrainean 2S1 Gvozdika de 122 mm – care arată că vehiculul este încărcat cu muniție HE-FRAG fabricată de Romarm în 2022”, precizează Ukraine Weapons Tracker, pe Twitter.

Elit - Gustul Desăvârșit

Obuzierul autopropulsat 2S1 Gvozdika a făcut parte inclusiv din dotarea Armatei Române, fiind un model exportat în toate ţările fostului bloc sovietic. România deţine 6 astfel de obuziere, dar toate sunt scoase din uz încă din 2005.

Potrivit site-ului Romarm, obuzele de 122 de milimetri pe care le produce au un focos de 3,5 kilograme și o greutate totală de 21,76 kilograme. În funcție de arma care le folosește, ele pot lovi ținte aflate până la o distanță maximă de 15 290 de metri și o viteză la gura țevii de 690 metri/secundă.

Președintele Klaus Iohannis a afirmat într-o conferință de presă susținută pe 12 aprilie 2022 că nu e bine să fie făcute „declaraţii publice îndelungate” pe această temă.

„Evident, ajutorul militar este şi el transmis către Ucraina de către NATO, un lucru, de altfel, foarte bun. Nu cred, însă, că este foarte bine să facem declaraţii publice îndelungate cu privire la ce face o ţară sau alta concret în acest domeniu”, a răspuns președintele, după ce a fost întrebat ce armament trimite România în Ucraina.

Sursa: stiripesurse.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Se TAIE CAPETE la Guvern: Nicolae Ciucă îi va SCHIMBA pe miniștrii Apărării, Energiei și Sporturilor

Publicat

în

Se TAIE CAPETE la Guvern: Nicolae Ciucă îi va SCHIMBA pe miniștrii Apărării, Energiei și Sporturilor

Premierul Nicolae Ciucă pregătește o remaniere amplă și trei miniștrii vor fi schimbați în următoarele zile, conform Antena 3.

Primul pe listă ar fi ministrul Sporturilor, Eduard Novak (UDMR).

Al doilea pe listă ar fi ministrul Apărării, Vasile Dîncu (PSD).

Elit - Gustul Desăvârșit

De asemenea, se vehiculează și un al treilea nume și acesta ar fi ministrul Energiei, Virgil Popescu (PNL.

Practic, Nicolae Ciucă va remania câte un ministru din fiecare partid al coaliției de guvernare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

ATENȚIONARE METEO: COD PORTOCALIU și COD GALBEN de furtuni în Alba, până miercuri

Publicat

în

ATENȚIONARE METEO: COD PORTOCALIU și COD GALBEN de furtuni în Alba, până miercuri

Meteorologii ANM au emis atenționări de tip Cod Galben și Cod Portocaliu de furtuni, valabile până miercuri, 10 august.

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 8 august, ora 12:00 – 10 august, ora 10:00
Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată

La munte, în Transilvania, Banat, Crișana, Maramureș, nordul Olteniei și nord-vestul Munteniei, mai ales după-amiaza și seara, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25…35 l/mp și izolat 40…60 l/mp.
Notă: în majoritatea regiunilor, până la sfârșitul săptămânii, vor fi perioade cu instabilitatea atmosferică accentuată.

Elit - Gustul Desăvârșit

COD PORTOCALIU

Interval de valabilitate: 8 august, ora 16:00 – 10 august, ora 10:00
Fenomene vizate: instabilitate atmosferică accentuată – ploi abundente

În zonele montane și submontane vor fi perioade cu averse torențiale, iar în intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 40…60 l/mp și pe arii restrânse de peste 70…80 l/mp. Acestea vor fi asociate și cu descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare