Societate
17 Decembrie: „Visul unei nopţi de iarnă”, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia
Luni, 17 decembrie 2012, ora 19.00, Compania de teatru Costin Mărculescu prezintă, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia, celebra comedie a lui Tudor Muşatescu „Visul unei nopţi de iarnă”, o savuroasă piesă de teatru, nemaijucată în România de circa 30 de ani.
În regia faimosului regizor de la TVR, Sergiu Ionescu şi în scenografia cunoscutului Dan Manoliu (producătorul festivalului Eurovision) vor evolua îndrăgiţi actori ai scenei şi ecranului românesc: Costin Mărculescu, Crina Matei, Ilinca Goia, Alexandra Veliciuc, Andreea Perju, Eugen Cristea, Alexandru Bindea, Cristina Deleanu, Raluca Macovei, Cristian Creţu, Ionuţ Ciocia.
Spectacolul durează o oră şi treizeci de minute, iar preţul unui bilet este de 50 lei.
Biletele pot fi găsite la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia, zilnic, între orele 8.00 – 19.00.

Ştirea Ta
VIDEO ȘTIREA TA| Rupere de nori la Abrud: O gură de canalizare a devenit un mini gheizer după ploaia torențială
VIDEO ȘTIREA TA| Rupere de nori la Abrud: O gură de canalizare a devenit un mini gheizer după ploaia torențială
Sâmbătă după masa, o rupere de nori a lovit orașul Abrud, pe o stradă secundară din oraș canalizarea nemafăcând față volumului mare de apă.
Un cetățean a postat în mediul online o filmare în care se vede cum apa țâșnește din gura de canalizare ca un mini gheizer.
Reamintim că județul Alba se află sub o avertizare Cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată, vijelii puternice, ploi abundente, valabilă în județul Alba, până sâmbătă noaptea.
Opinii - Comentarii
2 iulie: Sfântul Voievod Ștefan cel Mare, unul dintre cei mai importanți domnitori și cel mai mare apărător al creștinătății din țara noatră
2 iulie: Sfântul Voievod Ștefan cel Mare, unul dintre cei mai importanți domnitori și cel mai mare apărător al creștinătății din țara noatră
Sfântul Voievod Ștefan cel Mare a fost unul dintre cei mai importanți domnitori ai țării noastre și este cunoscut drept cel mai mare apărător al creștinătății din țara noastră, acesta domnind în Moldova în perioada 1457-1504. Datorită faptelor sale din timpul vieții, acesta a fost canonizat la 20 iunie 1992 de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române și este sărbătorit la data de 2 iulie.
Pe Ștefan cel Mare poporul îl numea cinstit, bun, mare și mai ales sfânt. A fost numit bun pentru toate faptele de milostenie pe care le-a făcut de-a lungul vieții, dar mai ales pentru că a iertat pe cei care i-au greșit, mare pentru iscusința și înțelepciunea cu care și-a condus țara și a pedepsit toți oamenii lacomi, dar mai ales pe cei trădători, sfânt pentru că a luptat să apere întreaga creștinătate, și în special pentru numărul mare de biserici și mănăstiri pe care le-a zidit. Acesta le-a mai și înzestrat cu ce au nevoie spre slava lui Dumnezeu și mai ales spre mântuirea credincioșilor.
Ștefan cel Mare a fost fiul creștinilor Bogdan al II-lea și Doamna Maria-Marina Oltea. Încă din copilăria sa a fost o persoană care și-a iubit țara și în special credința strămoșească. A ajuns să urce pe tronul Moldovei după vremuri tulburi în care mai mulți se luptaseră pentru domnie. A fost întâmpinat de popor pe Câmpia Dreptății și Mitropolitul Teoctist l-a uns domnitor în data de 12 aprilie, 1457. A întrebat mai întâi poporul dacă este de acord să urce pe tron și să le fie domn, iar acesta i-a răspuns într-un glas: „Întru mulți ani de la Dumnezeu să domnești”. Perioada sa de domnie a fost neobișnuit de lungă și anume de 47 ani, 2 luni și 3 săptămâni.
În timpul domniei sale a luptat pentru a apăra hotarele țării și credința creștină, dar a și zidit cetăți militare și multe biserici și mănăstiri. Tot ce făcea, făcea cu dragoste, mărinimie și dreptate. Nu a uitat niciodată de oștenii viteji care l-au ajutat în fiecare luptă, nici de săraci și suferinzi.
Viața sa nu a fost una ușoara și a trecut prin suferințe din cele mai variate: rana de la picior din lupta de la Chilia, moartea a 4 copii și a două soții, trădarea unor sfetnici și numeroase războaie. Nu și-a pierdut niciodată credința în Dumnezeu. Și-a dus viața cu credință în Dumnezeu și a câștigat multe lupte după care a zidit câte un lăcaș de cult. A adus multe mulțumiri și laudă lui Dumnezeu, nu numai când îl ajuta pe câmpul de luptă, ci și când pierdea dând o lecție de pocăință.
A apărat întreaga creștinătate, iar când a avut nevoie de ajutor a chemat la luptă pe cârmuitorii creștini ai Europei prin scrisoarea din ianuarie 1475, un exemplu de epistolă frumos scrisă și înduioșătoare. Fiecare luptă câștigată nu și-a atribuit-o sie, ci lui Dumnezeu. Pentru credința și stăruința sa Dumnezeu i-a oferit putere, har și înțelepciune.
Deși a domnit doar peste Moldova, Ștefan cel Mare a zidit biserici și mănăstiri și în Muntenia și Transilvania. Mai mult, și la muntele Athos a ridicat și înzestrat o mulțime de biserici și mănăstiri, iar cea mai importantă este mănăstirea Zografu. Fiecare lăcaș de cult ridicat de el este o dovadă a recunoștinței față de Dumnezeu pentru luptele câștigate, dar și un omagiu pentru toți oștenii care au murit în lupta cu atacatorii păgâni. De aceea, poporul l-a numit „cel Sfânt”.
Ștefan cel Mare a fost un domnitor care a avut o credință imensă, a fost un om al rugăciunii și al pocăinței. Acesta a simțit permanent nevoia de a se ruga si de a se încredința rugăciunilor părinților sfințiți din sfintele biserici pe care le-a ctitorit. Nu numai că se ruga, dar ținea post, făcea fapte bune, milostenie și ajuta familiile tinere căsătorite cu pământ și vite, nu uita de luptătorii săi, avea grijă de cei infirmi.
Sursa: sarbatoricrestine.ro
Ştirea Ta
FOTO ȘTIREA TA| Accident rutier în Lunca Mureșului: Coliziune între două mașini după ce o șoferiță nu ar fi acordat prioritate
FOTO ȘTIREA TA| Accident rutier în Lunca Mureșului: Coliziune între două mașini după ce o șoferiță nu ar fi acordat prioritate
Un accident rutier a avut loc în cursul zilei de vineri, 1 iulie, în jurul orei 10.00, în localitatea Lunca Mureșului, județul Alba.
Din primele informații este vorba despre o coliziune între două autoturisme, fără a fi înregistrate victime, doar pagube materiale.
Din informațiile transmise de cititorul ziarulunirea.ro care ne-a trimis și pozele, șoferița Golfului nu s-ar fi asigurat la manevra de întoarcere și a acroșat mașina roșie de Brașov.
-
Opinii - Comentariiacum 20 de ore
2 iulie: Sfântul Voievod Ștefan cel Mare, unul dintre cei mai importanți domnitori și cel mai mare apărător al creștinătății din țara noatră
-
Sportacum 19 ore
Gianni Crețu, antrenorul învingător în Champions League: “Deși meriți 3 lei, în Occident ca român ești plătit cu 1,5 lei!”
-
Sportacum 19 ore
Student Sport Alba Iulia a dat nouă jucătoare și pe antrenorul Cătălin Costea, la faza națională U11 și U 13
-
Ştirea zileiacum 8 ore
Închisoare cu suspendare pentru șoferul din Alba care a spulberat un bărbat în timp de conducea cu peste 90 de km/h
-
Ştirea zileiacum 6 ore
UPDATE FOTO| Alertă în Alba: Minora de 11 ani din Alba Iulia, DISPĂRUTĂ de acasă a fost GĂSITĂ de polițiști
-
Actualitateacum 6 ore
FOTO| MÂNDRIA Sebeșului: Maria, eleva de ZECE CURAT la Matematică și Română, fără meditații
-
Ştirea zileiacum 15 ore
COD PORTOCALIU de FURTUNI, în Alba: A fost activată Grupa Operativă din cadrul ISU Alba. Recomandări pentru cetățeni
-
Actualitateacum 19 ore
Manichiuristele şi profesorii care dau meditaţii, vor fi verificați de ANAF: Ce spune șeful fiscului
-
Actualitateacum 19 ore
Avertizare OMS: „Niveluri ridicate” de cazuri de COVID-19 în această vară în Europa
-
Actualitateacum 16 ore
Pensionare anticipată fără penalizări: Și mai mulți români vor beneficia de această prevedere
-
Actualitateacum 10 ore
Ajutoare pentru românii cu venituri mici: Când începe a doua etapă de alimentare a cardurilor sociale
-
Politică Administrațieacum 9 ore
Comunicat de presă| Beniamin Todosiu, deputat USR de Alba: Compensarea prețului la carburanți cu 50 de bani e o măsură demnă de un guvern de doi bani