Rămâi conectat

Societate

Viorela Negru – vicecampioană olimpică naţională la limba italiană

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Elevii lotului judeţean de limba italiană, format exclusiv din liceeni de la Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan” Alba Iulia, s-au întors de la etapa naţională a Olimpiadei de Limbi Romanice de la Craiova, desfăşurată în vacanţa intersemestrială, cu două premii şi 5 menţiuni, ne-a informat prof. Gloria Grosu, inspector şcolar pentru limbi moderne la IŞJ Alba.
Astfel, Maria – Viorela Negru a cucerit titlul de vicecampioană olimpică naţională la clasa a X-a. De asemenea, colega ei de clasă Georgia Paştiu a primit o menţiune, de aceeaşi recompensă din partea Ministerului Educaţiei beneficiind şi elevii Laura Tătar Sabău (IX), Bianca Mărginean (XII) şi Radu Cristian (XII).
Totodată, Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj a ţinut să ofere şi două premii speciale la proba orală elevilor pregătiţi de prof. Lucia Pilţu (clase cu 1-3 ore/săptămână): premiul II – Radu Cristian şi menţiune Bianca Mărginean. De altfel, cei doi elevi au obţinut cele mai multe performanţe naţionale dintre toţi olimpicii din judeţ, remarcându-se la toate concursurile în limba italiană din ultimii ani. Felicitări! (R.G.)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Opinii - Comentarii

Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2022: Obiceiuri și tradiții în ultima zi de dezlegare, înaintea Postului Nașterii Domnului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2022: Obiceiuri și tradiții în ultima zi de dezlegare, înaintea Postului Nașterii Domnului

Lăsata Secului este sărbătoarea care marchează ultima zi când se mai poate mânca de dulce, dinaintea începerii unuia dintre cele mai importante și aspre posturi rânduite de Biserica Ortodoxă, Postul Crăciunului.

Citește și: Postul Crăciunului 2022: Când începe postul Nașterii Domnului. Care sunt dezlegările și rânduielile liturgice

Potrivit calendarului creștin-ortodox, luni, 14 noiembrie se lasă sec pentru Postul Crăciunului sau Postul Nașterii Domnului. Postul Crăciunului va începe marți, pe 15 noiembrie și durează până pe 24 decembrie inclusiv.

Elit - Gustul Desăvârșit

Pentru credincioși postul îmbină pocăința cu milostenia și fapta bună. Astfel că, prima mare sărbătoare din Postul Crăciunului este Intrarea Maicii Domnului în biserică, sărbătorită pe 21 noiembrie.

Conform crestinortodox.ro, 21 noiembrie este considerată ziua când Maica Domnului intră în templul din Ierusalim pentru a deveni ea însăși templu.

Citește și: Mesaje de Crăciun. Urări și felicitări de Crăciun fericit care pot fi trimise prin SMS de Crăciun

În prima săptămână a Post Nașterii Domnului, până în 21 noiembrie, la sărbătoarea intrării în Biserică a Maicii Domnului, dar și în ultima săptămână, în perioada 20-24 decembrie, sunt perioade cu postire mai aspră.

Zilele de sâmbătă și duminică a acestor săptămâni de post nu au dezlegare la pește, ci doar la ulei și vin. Se mai spune că în zilele de luni, miercuri și vineri, credincioșii trebuie să postească fără ulei și vin. Însă, dacă în aceste zile se face pomenirea unui sfânt cu cinstire mai largă, se face dezlegare pentru dragostea sfântului.

Există mai multe tradiții legate de sărbătoarea Lăsata Secului, care diferă de la o regiune la alta.

Tradiții și obiceiuri de Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2022

Una dintre tradițiile de Lăsata Secului este ideea de masă festivă la care se adună toată familia și petrec această sărbătoare.

Spălarea tuturor vaselor în care s-a gătit de dulce este un alt obicei întâlnit în Ardeal și practicat în ziua de dinaintea începerii Postului Crăciunului. Așadar, femeile vor spăla toate vasele în care au gătit mâncare de dulce, pentru ca acestea să fi folosite doar pentru mâncare de post pe perioada celor 40 de zile.

Obiceiul focurilor purificatoare este o tradiție ce se practică odată cu Lăsatul Secului. Astfel, când se lasă seara pe dealuri se aprind focuri, cu scopul de a se purifica respectiva comunitate și de a alunga spiritele rele.

Obiceiul plăcintelor cu brânză dulce și stafide este întâlnit în Muntenia, acest obicei dă ocazia nurorilor să coacă plăcinte cu brânză dulce și stafide pe care le oferă soacrelor, astfel încât relațiile dintre ele să rămână dulci și în timpul postului.

Tradiția mai spune că vasele în care s-a gătit în ziua de Lăsata Secului trebuie puse cu gura în jos pentru ca spiritele rele care ajung în casă să nu intre în ele.

Citește și: MESAJE de SFANTUL NICOLAE. URARI de Sf Nicolae şi FELICITARI pe care le poți trimite de Moș Nicolae

Obiceiul gătirii pieptului găinii de Lăsata Secului. Se spune că pieptul de găină va prevesti cum va fi iarna. Dacă e gras, iarna va fi grea, iar dacă e subțire, va fi o iarnă ușoară.

Un alt obicei de Lăsata Secului este ungerea ferestrelor și a porților cu usturoi pentru a alunga spiritele rele.

Așezarea mesei către răsărit. În ziua în care se lasă sec, farfuriile și tacâmurile trebuie orientate tot spre răsărit, pentru sporirea norocului. Pe masă va sta o icoană, deoarece conferă un aspect sacru.

Folosirea feței de masă albă este un alt obicei, deoarece albul simbolizează puritatea și-i pregătește pe credincioși de venirea pe lume a Domnului Iisus. Fața de masă albă se pune la fiecare masă importantă, când familia se reunește. Potrivit tradiției, în mijlocul mesei se pun pâine și sare.

Ce nu ai voie să faci de Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2022

Sărbătoarea de Lăsata Secului este extrem de importantă la români, care o respectă cu strictețe încă din vremuri străvechi. Însă, pe lângă tradiții și obiceiuri, există și anumite activități interzise în această zi. Iată ce nu ai voie să faci de Lasata Secului pentru Postul Crăciunului 2022:

Rudele care se strâng la masa de Lasata Secului nu au voie să vină cu mâna goală la gazdă, ci trebuie să aducă „găină friptă, un colac mare uns cu miere sau turtă în foi şi o sticlă cu vin“;

Citește și: Mesaje de Sfântul Andrei. Felicitări de Sfântul Andrei. Urări de Sfântul Andrei care pot fi trimis prin SMS de Sf Andrei

Femeile nu au voie să coasă sau să toarcă în această zi, pentru a nu atrage boli și rele asupra familiei;

De Lasata Secului nu se așează farfuriile pentru mâncare la întâmplare. Se spune că așezarea farfuriilor și tacâmurilor pe masă în mod aleatoriu poate aduce necazuri în gospodărie. Masa trebuie așezată cu fața spre răsărit, indiferent că este vorba despre prânz sau cină;
Nu se pune față de masă colorată;
Nu se împrumută pe nimeni cu nimic;
De Lăsata Secului nu este indicat să se consume carne de porc;
În această zi nu se servește mâncare nesărată;
Nu se spală haine de Lăsata Secului.

Când începe Postul Nașterii Domnului?

Postul Nașterii Domnului sau Postul Crăciunului este unul dintre cele mai importante posturi de peste an și are scopul de a-i pregăti pe credincioși pentru sărbătoarea nașterii Mântuitorului.

Postul Crăciunului marchează perioada de abstinență și penitență practicată de Biserica Ortodoxă Răsăriteană, Biserica Ortodoxă Orientală și Biserica Catolică în pregătirea Nașterii lui Iisus, sărbătorită an de an la data de 25 decembrie.

În 2022, Postul Crăciunului va începe marți, 15 noiembrie, și se va încheia la finalul zilei de 24 decembrie. Postul se întinde pe o durată de 40 de zile, timp în care sunt îmbinate pocăința cu milostenia și cu fapta bună.

Postul Nașterii Domnului nu este atât de restrictiv precum Postul Paștelui (având în vedere că sunt multe zile în care se dă dezlegare la pește), dar poate fi benefic pentru credincioși, având rolul de a-i curăța atât trupește, cât și sufletește.

Prin durata lui de 40 de zile, Postul Crăciunului amintește de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, atunci când acesta aștepta să primească cuvintele lui Dumnezeu (Decalogul) scrise pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii, dar și de postul îndelungat al patriarhilor şi drepţilor din Vechiul Testament, în aşteptarea venirii Mântuitorului.

Zile cu dezlegare la pește – Postul Crăciunului 2022

21 noiembrie: Intrarea în Biserică a Maicii Domnului (luni) – sărbătoare cu cruce roșie;
26 noiembrie: Sfântul Stelian (sâmbătă);
27 noiembrie: Sfântul Mucenic Iacob Persul (duminică);
30 noiembrie: Sfântul Apostol Andrei (miercuri) – sărbătoare cu cruce roșie;
3 decembrie: Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica (sâmbătă);
4 decembrie: Sfânta Muceniță Varvara (duminică);
5 decembrie: Sfântul Sava cel Sfințit (luni);
6 decembrie: Sfântul Ierarh Nicolae (marți) – sărbătoare cu cruce roșie;
10 decembrie: Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf (sâmbătă);
11 decembrie: Daniil Stâlpnicul și Luca cel Nou (duminică);
12 decembrie: Sfântul Spiridon (luni);
13 decembrie: Sfântul Ierarh Dosoftei (marți);
17 decembrie: Sfântul Proroc Daniel (sâmbătă);
18 decembrie: Sf Cuv. Daniil Sihastrul (duminică).

Sursa: stirilekanald.ro, impact.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

Noua Lege a pensiilor 2023: Punctul de pensie trebuie să fie același pentru toți pensionarii

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Noutăți Pensii 2023: „Punctul de pensie trebuie să fie același pentru toți pensionarii”. Se pregătește o nouă lege a pensiilor

Șeful Casei de pensii a anunțat în cursul zilei de sâmbătă la Antena 3 CNN faptul că pensiilor trebuie să să majoreze toate cu același procent, nu diferențiat, însă în primul trimestru al anului 2023 va exista o nouă lege a pensiilor.

Citește și: Pensii 2023: Ajutor pentru pensionari. Pensionarii cu pensie mică ar putea primi un total de 4.000 de lei în luna ianuarie

Creşterea pensiilor şi majorarea punctului de pensie se impune chiar de la 1 ianuarie 2023, a mai spus președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, care a vorbit şi despre posibila pensie de 4.000 de lei, din ianuarie.

Baciu vorbeşte de un punct de pensie fix pentru toţi pensionarii, şi nu diferenţiat, în schimb, propune acordarea de vouchere sau ajutoare pentru cei cu venituri mai mici.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Casa Națională de Pensie este o instituție tehnică de aplicare a legislației în vigoare și aceasta este una dintre ipotezele de lucru în momentul de față vehiculate.

Așteptăm cu toții ca să se ia o decizie în perioada imediat următoare, astfel încât să reușim noi, ca instituție tehnică de aplicare a legislației, să implementăm această majorare a pensiilor.

Vreau să fac o precizare. În primul rând, noi trebuie să creștem pensiile tuturor beneficiarilor noștri, pensionarii, și trebuie să creștem valoarea punctului de pensie. Aceasta este prima măsură pe care trebuie neapărat și care se impune de la 1 ianuarie 2023.

Şeful Casei de Pensii: „5.000.000 de pensionari trebuie să beneficieze de această majorare începând cu 1 ianuarie 2023”

Sunt măsuri complementare cele cu privire la majorarea acelor pensii, a unor persoane care sunt defavorizate, dar se impune în primul rând majorarea punctului de pensie.

În primul rând, aș vrea încă o dată să precizez acest lucru, trebuie să majorăm toate pensiile din sistemul public de pensii.

Aproximativ 5.000.000 de pensionari trebuie să beneficieze într-un fel sau altul de această majorare mult așteptată începând cu 1 ianuarie 2023.

Citește și: Alocațiile, pensiile și ajutoarele, ar putea fi majorate. Lista creșterilor aplicate începând cu luna ianuarie 2023

Așteptăm decizia care trebuie să vină cât de curând. În coaliție trebuie să existe această decizie și noi efectiv trebuie pur și simplu să o aplicăm”, a declarat şeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, sâmbătă, în exclusivitate, la Antena 3 CNN.

Cât despre varianta majorării diferenţiate, vehiculată de PSD, Daniel Baciu vorbeşte de o creştere fixă a pensiilor şi a punctului de pensie.

Daniel Baciu: „Punctul de pensie trebuie să fie același pentru toți pensionarii”

„Aş merge mai mult pe varianta a doua, pentru că în ultimii 20 de ani nu s-a făcut o majorare diferențiată a punctului de pensie. Deci punctul de pensie trebuie să fie același pentru toți pensionarii.

De ce trebuie să fie același? Pentru că pensiile în România sunt calculate pe contributivitate. Dacă intri și faci această majorare diferențiată a pensiilor, automat se creează dezechilibre în rândul pensionarilor, pentru că unii or să primească mai mult, iar alții or să primească mai puțin.

Deci punctul de pensie trebuie să crească la fel, uniform pentru toți pensionarii din sistemul public de pensii, iar pe lângă acest lucru se pot da, de exemplu, cum sunt acele vouchere de care se dau în prezent, care se achită din fonduri externe nerambursabile, din fonduri europene care se pot merge cu ele și în anul viitor.

Şeful Casei de Pensii: „Se pot da vouchere, dar punctul de pensie să fie la fel pentru toţi”

Acestea sunt ajutoare punctuale care putem să mergem cu ele și la anul viitor, dar punctul de pensie trebuie să fie același și trebuie o majorare unitară pentru toți pensionarii (…).

Într-adevăr, noi suntem în plin proces al acestor dosare de evaluat. În momentul de față avem 3,2 milioane de dosare evaluate și de fiecare dată am spus că acest proces nu este așa de simplu, este destul de complex.

Citește și: Pensii speciale 2023. Ciolacu și Ciucă îi liniștesc pe pensionarii speciali din magistratură, armată, poliție și jandarmerie

Avem într-adevăr 1000 de oameni angajați strict pentru acest această perioadă, pe o perioadă strictă determinată de timp, tocmai pentru a reuși să evaluăm toate dosarele în plată în momentul de față și ne apropiem de 70% din numărul total de dosare pe care le-am făcut și de fiecare dată am spus că urmărim în primul rând evidențierea stagiilor de cotizare.

Acesta este un lucru cel mai important, pentru că avem stagii de cotizare contributive și necontributive și, bineînțeles, a numărului total de puncte realizat de fiecare pensionar în parte.

În ultimii nu 10 ani, poate chiar mai mult, s-au acumulat o serie de inechități în sistemul public de pensii, pentru că legislația s-a tot modificat de-a lungul timpului și avem persoane care sunt în plată în momentul de față pe legislații diferite în timp și au cuantumuri diferite în plată.

Daniel Baciu: „Se impune o nouă lege a pensiei și avem termen trimestrul 1 din 2023”

Tocmai pentru acest lucru se impune o nouă lege a pensiei, se impune o reformă a sistemului public de pensii și avem termen ca undeva în trimestrul 1 din 2023 să avem deja adoptată o nouă lege a pensiilor, care să reușească să înlăture aceste inechități de care vorbeam.

Eu am dat un exemplu de bună practică acele vouchere care aș vrea, dacă se poate, să meargă și anul viitor dar, repet, în primul rând trebuie să majorăm toate pensiile tuturor pensionarilor, adică de la 1 ianuarie trebuie să avem o majorare a punctului de pensie în primul rând.

Acele vouchere, într-adevăr, se referă la alimentele de bază și este un lucru bun pentru că s-au găsit fonduri externe și nu există o presiune mare pe bugetul asigurărilor sociale de stat”, a adăugat şeful Casei de Pensii.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

CODUL BUNELOR MANIERE: Cine intră și comandă primul la restaurant, cine vorbește cu chelnerul și ce facem dacă nu ne place mâncarea

Ziarul Unirea

Publicat

în

Autoarea Aurelia Marinescu explică, în cartea „Codul bunelor maniere astăzi”, ce trebuie să facem când intrăm într-un restaurant, ce este politicos şi ce ne poate crea o imagine urâtă în faţa celorlalţi.

Intrarea

Bărbatul care însoţeşte o femeie are obligaţia să-i deschidă prima uşă, cea din stradă, lăsând-o să păşească înaintea lui. Îşi conduce invitata la garderobă, unde o ajută să-şi scoată haina. Primul care intră în sală (deci pe a doua uşă) este bărbatul pentru a-şi proteja invitata de privirile curioase ale celor din jur şi pentru a-i cere chelnerului să-i indice o masă liberă. Indiferent de situaţie, doamna este rugată să-şi aleagă locul pe care-l doreşte. Bărbatul ţine scaunul invitatei sale şi apoi ocupă locul de vizavi, dacă este liber; dacă nu, se aşează alături.

Elit - Gustul Desăvârșit

Citește și: Codul Bunelor Maniere: Top 40 de reguli de bază

La masă

Lista de bucate este consultată de fiecare în parte. După ce s-au hotărât ce vor să mănânce şi să bea, domnul este cel care dă comandă. O adevărată doamnă evită să discute cu chelnerul. Dacă la masă iau parte mai multe perechi, comanda va fi făcută de unul dintre bărbaţi, după ce a aflat care sunt preferinţele tuturor.

Când începem să mâncăm, ne aşezăm confortabil, apropiindu-ne de masă, apoi ne punem şervetul pe genunghi. Îl folosim doar pentru a ne şterge, la nevoie, buzele şi nu-l împăturim frumos la sfârşit.

Reclamaţiile

Recunoaştem oamenii bine crescuţi după cât de rar fac reclamaţii şi după tonul calm pe care-l au când totuşi le fac. Nu sunt admise discuţiile în contradictoriu cu chelnerii, chiar dacă avem dreptate. Nu ne dăm în spectacol! Orice nemulţumire se adresează şefului de sală sau patronului restaurantului. Fără nervi, fără ţipete, fără ameninţări.

Citește și: Mesaje de dragoste • Mesaje de iubire • Declarații de dragoste • Declarații de iubire

Nota de plată şi plecarea

Masa ia sfârşit numai la dorinţa doamnei care vă însoţeşte. Chemaţi discret chelnerul pentru a achita nota de plată. Nu discutaţi nota cu invitaţii dumneavoastră, manifestându-vă satisfacţia că masa a costat puţin sau decepţia că a costat prea mult. La plecare bărbatul îşi ajută partenera să se ridice, trăgând uşor scaunul. Ca şi la intrare, el merge cu un pas înainte, fără a lăsa impresia că nu sunt împreună.

Citește și: CODUL BUNELOR MANIERE: Cum trebuie să te comporți la masă? Ce tacâmuri folosești, ce faci cu șervetul, cum trebuie să te așezi și alte reguli de politețe

Situaţii speciale la restaurant:

  • Se întâmplă uneori să fim „uitaţi” după ce am făcut o comandă. Nu vom bate cu o monedă sau cu tacâmurile în pahar. Când vorbim cu chelnerul ne sculăm de la masă şi reamintim că aşteptăm de mult. Vom fi fermi, dar nu vom face comentarii agresive.
  • Când ne scapă ceva de pe masă, o măslină, o chflă, şi sunt la îndemână, să nu considerăm lipsit de distincţie gestul de a le ridica şi a le pune undeva pe masă, deoparte.
  • Dacă nu vă place nimic, nici serviciul, nici mâncarea, nu faceţi scenă personalului din restaurant. Plătiţi şi plecaţi, nu înainte de a vă spune părerea patronului, precizând că veţi ocoli în viitor localul său.
  • Ceea ce am plătit, dar nu s-a mâncat sau nu s-a băut nu se ia acasă. Nici cererea adresată chelnerului de a ne face un pachet pentru câine sau pisică nu produce o impresie prea bună.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea