Ştirea zilei
VIDEO|Premierul Nicolae Ciucă, vizită la o fabrică de ulei alimentar: Declarații despre necesarul de consum și stocul de floarea-soarelui
VIDEO|Premierul Nicolae Ciucă, vizită la o fabrică de ulei alimentar: Declarații despre necesarul de consum și stocul de floarea-soarelui
Premierul Nicolae Ciucă a dat asigurări vineri, 15 aprilie, că nu există pericolul să nu poată fi asigurat necesarul de ulei pentru consumul populaţiei, întrucât la procesatori există cantităţi suficiente de floarea-soarelui.
Premierul, care a făcut o vizită la fabrica de ulei Bunge din Buzău, a subliniat că a primit aceste asigurări chiar de la fermieri şi procesatorii din industria agroalimentară.
”Am avut săptămâna trecută întâlniri cu fermierii şi procesatorii din industria agroalimentară şi am vrut azi să vin să vizitez una dintre facilităţile de procesare. Am putut să constat că o fabrică de ulei cu 600 de angajaţi are o cifră de afaceri de 500 de milioane de euro şi produce aproximativ 100.000 de tone de ulei pe an. Este în proporţie de 40% necesarul de consum de ulei din ţara noastră (…) Am discutat deci şi cu fermierii săptămâna trecută şi cu procesatorii, chiar aici, în fabrică, şi în acest moment există cantitatea de floarea-soarelui necesară până la sfârşitul recoltei, adică până în luna august şi, de asemenea, mi-au dat asigurări cei conducerea fabricii că există materie primă până la sfârşitul anului. Ca atare, doresc să îi asigur pe toţi cetăţenii români că nu suntem în niciun fel de pericol să nu putem asigura uleiul comestibil necesar pentru consum”, a afirmat Ciucă.
Premierul a mai transmis că ”România are un potențial agricol extraordinar care, valorificat în mod inteligent, poate asigura atât consumul intern, cât și exportul anumitor produse.”
Declaraţii ale premierului Nicolae-Ionel Ciucă, după vizita la la Fabrica de ulei Bunge Buzău
Nicolae Ciucă: Bună ziua! Am avut săptămâna trecută întâlniri cu fermierii şi procesatorii din industria agroalimentară. Am vrut astăzi să vin să vizitez una dintre facilitățile de procesare și am putut să constat că o fabrică de ulei cu 600 de angajați are o cifră de afaceri de 500 de milioane de euro și produce aproximativ 100.000 de tone de ulei pe an. Este în proporție de 40% din necesarul de consum de ulei din țara noastră.
Ţinând cont de situația de securitate, am apreciat că este absolut necesar ca, la nivelul guvernului, să luăm măsuri pentru siguranța alimentară și, în felul acesta, în urma consultărilor pe care le-am avut în ultima perioadă de timp, am decis să venim, în deplin consens cu ceilalți membri ai coaliției, cu acest set de măsuri, „Sprijin pentru România”, în cuprinsul căruia, pentru agricultori, avem asigurat un sprijin de aproximativ 300 de milioane de euro capital de lucru, iar pentru procesatori, de asemenea, avem asigurat un pachet de aproximativ 200 de milioane de euro.
Totodată, ținând cont de potențialul agricol al țării noastre, am considerat necesar să venim în sprijinul și încurajarea fermierilor români să proceseze la fabricile din România, asigurându-le un procent de 10% compensare pentru cantitățile de produse agricole pe care le procesează în țara noastră.
Totodată, înainte să ajung aici am avut posibilitatea să merg la o companie care procesează PET-uri și, de asemenea, echipamente de uz casnic, în sensul în care folosesc deșeurile din PET și produc fibră și, de asemenea, tot ceea ce înseamnă aparatură electrocasnică este refolosită și există un potențial cât se poate de bun și, de asemenea, există proiecte, astfel încât România să se înscrie în acel pachet decis la nivelul Uniunii Europene – „Fit for 55”. Este vorba de a produce cât mai ecologic, de a ne înscrie în setul acesta de măsuri pentru economia circulară. Iar aici, la Buzău, am putut să văd că au fost deja demarate astfel de inițiative, ceea ce este important pentru noi, din cauza problemelor pe care le avem și a măsurilor care trebuie luate pentru mediul înconjurător. Am avut și săptămâna trecută o întâlnire cu comisarul pentru mediu și ne-am angajat să luăm toate măsurile astfel încât să ne înscriem în deciziile și standardele europene în acest sens. Vă mulțumesc.
Reporter: Domnule premier, pentru că aţi amintit de acest pachet „Sprijin pentru România”, în acest context aș vrea să vă întreb despre acele vouchere în valoare de 50 de euro prin care românii își pot cumpăra alimente de bază, deci, şi ulei, aflându-ne acum la o fabrică de ulei, partenerul dumneavoastră, până la urmă, fostul lider, Florin Cîțu, spunea că va cere o analiză dacă își permite România să plătească aceste tichete din banii proprii de la bugetul de stat. În acest context, vă întreb, își permite România să dea aceste tichete de la 1 iunie și despre ce analiză este vorba până la urmă?
Nicolae Ciucă: În acest moment valoarea totală a acestei măsuri de asigurare a 50 de euro la două luni pentru persoanele vulnerabile, am precizat din momentul în care am anunțat pachetul de măsuri că 50% din bani sunt bani europeni, 50% sunt bani de la bugetul de stat. Până în acest moment, doresc să subliniez că nu lansam măsura dacă nu aveam fondurile necesare; fiecare dintre măsurile respective a fost decisă în urma identificării impactului bugetar şi sperăm ca, odată cu flexibilizarea tuturor mecanismelor la nivelul Uniunii Europene, așa cum am discutat, să putem să acoperim cât mai mult din această sumă. Cert este că în acest moment există fondurile necesare pentru asigurarea acestor vouchere.
Reporter: Dar despre ce analiză vorbea Florin Cîţu, până la urmă, în interiorul PNL și al coaliției?
Nicolae Ciucă: Am analizat și în interiorul Partidului Național Liberal și în interiorul coaliției.
Reporter: Astăzi Ministerul Apărării a anunţat suspendarea zborurilor cu aeronavele MiG-21 Lancer. Care e motivul acestei suspendări a zborurilor și dacă este pregătită România să renunțe la acest tip de aeronave?
Nicolae Ciucă: Am înţeles că este vorba despre o suspendare temporară. Asta nu înseamnă renunțarea la capabilitate. Este vorba de o analiză care a început cu mai mult timp în urmă și se dorește finalizarea analizei tuturor factorilor tehnici pentru a fi siguri că nu mai avem incidente de genul celor celui care s-a întâmplat nu cu mult timp în urmă. Și, în acest sens, trebuie să luăm în calcul că avioanele MiG-21 sunt intrate în dotarea Armatei Române cu mai bine de 50 de ani în urmă. Este nevoie ca să facem cu adevărat o analiză și o evaluare a tuturor parametrilor tehnici ai acestei aeronave, astfel încât să fim siguri că ea mai poate să zboare în deplină siguranță.
Reporter: Domnule premier, săptămâna trecută, pe gardul Diviziei a II-a Getica, pe Calea Eroilor, într-o expoziție fotografică, ocazionată de împlinirea a 1650 de ani de la prima documentare a Buzăului, au apărut două fotografii cu Nicolae Ceaușescu. Expoziția a fost pusă la dispoziție de Primăria Buzău, la, să-i spunem, ordinul primarului Constantin Toma. Cum comentați faptul că, la aproape 33 de ani de la revoluție, încă apar fotografii în expoziții publice cu dictatorul Nicolae Ceaușescu, pe gardul Diviziei a II-a, pe care dumneavoastră ați și comandat-o?
Nicolae Ciucă: Este clar că nu trebuie să avem poze cu dictatori prezentate public. Ceea ce s-a întâmplat și cum s-a întâmplat, vă rog să îi întrebați pe cei care luat această decizie.
Reporter: Revenind un pic la ulei, cum credeți că România ar putea mări capacitatea de procesare a uleiului, dat fiind faptul că două treimi din recolta de floarea-soarelui a plecat către export?
Nicolae Ciucă: În acest moment, am discutat, așa cum vă spuneam, și cu fermierii, săptămâna trecută, și cu procesatorii, chiar aici, în fabrică am discutat. În acest moment, există cantitatea de floarea-soarelui necesară până la sfârșitul recoltei, adică în august. Și, de asemenea, mi-au dat asigurări, cei din conducerea fabricii, că există materie primă până la sfârșitul anului. Ca atare, doresc să îi asigur pe toți cetățenii români că nu suntem în niciun fel de pericol să nu putem să asigurăm uleiul comestibil necesar pentru consum. Vă mulțumesc foarte mult!

Ştirea zilei
16-18 mai: Caravana mobilă pentru screeningul cancer de col uterin va ajunge zilele acestea în judeţul Alba. Programul caravanei
16-18 mai: Caravana mobilă pentru screeningul cancer de col uterin va ajunge zilele acestea în judeţul Alba. Programul caravanei
Caravana mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin va fi prezentă în perioada 16-18 mai în localităţile Vinţu de Jos, Pianu, Sebeş, Dostat şi Spring, din judeţul Alba.
Invităm femeile din grupul ţintă 24-29 de ani să participe la screeningul cancerului de col uterin, prin testare gratuită Babeş-Papanicolaou, program dedicat promovarii prevenirii şi depistării precoce a cancerului de col uterin.
În cadrul acestei acţiuni, femeile cu vârsta între 24 şi 29 de ani vor beneficia de consult de specialitate şi le vor fi recoltate probe pentru testare Babeş Papanicolau, în vederea depistării leziunilor precursorii ale cancerului de col uterin.
Programul caravanei în perioada 16-18.05.2022 este următorul:
– Vinţu de Jos – 16.05.2022, începând cu ora 17.30;
– Pianu – 16.05.2022, începând cu ora 18.30;
– Sebeş – 17.05.2022, începând cu ora 11.00 (Casa de Cultură);
– Dostat – 18.05.2022, începând cu ora 17.30;
– Spring – 18.05.2022, începând cu ora 18.30;
De asemenea, tot în cadrul acestor evenimente vor avea loc acţiuni de informare-educare-conştientizare cu scopul de a atrage atenţia autorităţilor publice asupra importanţei derulării unui screening de col uterin la nivel regiunii Centru, de a creşte numărul femeilor care se duc regulat la controale medicale şi care conştientizează importanţa depistării precoce a cancerului, precum şi de a influenţa percepţiile şi atitudinea societăţii pentru a schimba obiceiurile şi comportamentele membrilor săi.
„Vara asta lansăm o provocare pentru toate tinerele din grupa de vârstă 24-29 de ani, aceea de a avea grijă de propria sănătate!
Astfel, le invităm să pună grija pentru sănătate în topul listei lor de priorități!
Ca medic, recomand tinerelor să facă o vizită la medicul ginecolog obligatoriu, indiferent câte alte lucruri au de făcut. 5 minute dedicate vizitei la medicul ginecolog şi testării Babeş-Papanicolaou le poate feri de neplăceri și chiar le poate salva viața”, a declarat Sef Lucrări Dr. Cosmina Cristina UZUN, Manager Proiect.
Ştirea zilei
16 mai 2022, COVID-19 în Alba. 3 noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ
16 mai 2022, COVID-19 în Alba. 3 noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ
La nivelul județului Alba, luni, 16 mai 2022, s-au înregistrat 3 cazuri noi de infectare cu COVID-19 potrivit datelor transmise de DSP Alba. Raportul prezintă și incidența actualizată și cazurile active de coronavirus pe localități.
Citește și situația cazurilor din Alba, de ieri, 15 mai 2022, COVID-19 în Alba. 4 noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ
În ultimele 24 de ore, la nivelul județului Alba, nu a fost înregistrat niciun deces, în rândul persoanelor bolnave de COVID-19.
Astfel, numărul total al cazurilor înregistrate ajunge la 53834 de persoane confirmate, 52431 persoane vindecate, 1.290 decese.
Duminică, în județul Alba au fost prelucrate în total 241 teste, 148 PCR, 93 teste rapide. Numărul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 465454 mai exact, 356338 de teste PCR și 108968 de teste rapide.
Localitățile din care provin cele 3 noi cazuri de coronavirus:
ALBA IULIA – 1
CIUGUD – 1
SASCIORI – 1
Lista cazurilor active de COVID-19 și INCIDENȚA LOCALITĂȚILOR din județul Alba:
Localitate | Populatie | Incidenta | Cazuri active |
POŞAGA | 893 | 2.24 | 2 |
RIMETEA | 990 | 2.02 | 2 |
OHABA | 583 | 1.72 | 1 |
VALEA LUNGĂ | 3115 | 1.28 | 4 |
ORAŞ OCNA MUREŞ | 13788 | 0.8 | 11 |
METEŞ | 2751 | 0.73 | 2 |
LUPŞA | 2836 | 0.71 | 2 |
MUNICIPIUL BLAJ | 20622 | 0.68 | 14 |
SÂNTIMBRU | 3019 | 0.66 | 2 |
ORAŞ TEIUŞ | 7148 | 0.56 | 4 |
NOŞLAC | 1816 | 0.55 | 1 |
CRICĂU | 1965 | 0.51 | 1 |
MIRĂSLĂU | 1945 | 0.51 | 1 |
MUNICIPIUL ALBA IULIA | 76685 | 0.51 | 39 |
LOPADEA NOUĂ | 2494 | 0.4 | 1 |
ŞPRING | 2537 | 0.39 | 1 |
ŞUGAG | 2856 | 0.35 | 1 |
ORAŞ CUGIR | 25354 | 0.32 | 8 |
MIHALŢ | 3213 | 0.31 | 1 |
CIUGUD | 3293 | 0.3 | 1 |
PIANU | 3563 | 0.28 | 1 |
ORAŞ ZLATNA | 7779 | 0.26 | 2 |
GALDA DE JOS | 4414 | 0.23 | 1 |
ŞONA | 4365 | 0.23 | 1 |
MUNICIPIUL AIUD | 25133 | 0.2 | 5 |
MUNICIPIUL SEBEŞ | 32855 | 0.12 | 4 |
ALBAC | 1939 | 0 | 0 |
ALMAŞU MARE | 1197 | 0 | 0 |
ARIEŞENI | 1533 | 0 | 0 |
AVRAM IANCU | 1411 | 0 | 0 |
BERGHIN | 1882 | 0 | 0 |
BISTRA | 4496 | 0 | 0 |
BLANDIANA | 877 | 0 | 0 |
BUCERDEA GRÂNOASĂ | 2259 | 0 | 0 |
BUCIUM | 1379 | 0 | 0 |
CÂLNIC | 1932 | 0 | 0 |
CENADE | 1046 | 0 | 0 |
CERGĂU | 1629 | 0 | 0 |
CERU-BĂCĂINŢI | 227 | 0 | 0 |
CETATEA DE BALTĂ | 3061 | 0 | 0 |
CIURULEASA | 1123 | 0 | 0 |
CRĂCIUNELU DE JOS | 2142 | 0 | 0 |
CUT | 1272 | 0 | 0 |
DAIA ROMÂNĂ | 3115 | 0 | 0 |
DOŞTAT | 1014 | 0 | 0 |
FĂRĂU | 1470 | 0 | 0 |
GÂRBOVA | 2133 | 0 | 0 |
GÂRDA DE SUS | 1467 | 0 | 0 |
HOPÂRTA | 1157 | 0 | 0 |
HOREA | 1898 | 0 | 0 |
IGHIU | 7110 | 0 | 0 |
ÎNTREGALDE | 551 | 0 | 0 |
JIDVEI | 5301 | 0 | 0 |
LIVEZILE | 1147 | 0 | 0 |
LUNCA MUREŞULUI | 2540 | 0 | 0 |
MOGOŞ | 744 | 0 | 0 |
OCOLIŞ | 498 | 0 | 0 |
ORAŞ ABRUD | 5141 | 0 | 0 |
ORAŞ BAIA DE ARIEŞ | 3743 | 0 | 0 |
ORAŞ CÂMPENI | 7120 | 0 | 0 |
POIANA VADULUI | 1041 | 0 | 0 |
PONOR | 574 | 0 | 0 |
RĂDEŞTI | 1271 | 0 | 0 |
RÂMEŢ | 491 | 0 | 0 |
ROŞIA DE SECAŞ | 1580 | 0 | 0 |
ROŞIA MONTANĂ | 2690 | 0 | 0 |
SĂLCIUA | 1367 | 0 | 0 |
SĂLIŞTEA | 2327 | 0 | 0 |
SÂNCEL | 2579 | 0 | 0 |
SĂSCIORI | 6485 | 0 | 0 |
SCĂRIŞOARA | 1486 | 0 | 0 |
ŞIBOT | 2327 | 0 | 0 |
SOHODOL | 1658 | 0 | 0 |
STREMŢ | 2419 | 0 | 0 |
UNIREA | 4823 | 0 | 0 |
VADU MOŢILOR | 1268 | 0 | 0 |
VIDRA | 1500 | 0 | 0 |
VINŢU DE JOS | 5528 | 0 | 0 |
Ştirea zilei
Accident rutier la Abrud: Un șofer „alcoolizat” a părăsit partea carosabilă și a intrat în coliziune cu un garaj și un autoturism
Accident rutier la Abrud: Un șofer „alcoolizat” a părăsit partea carosabilă și a intrat în coliziune cu un garaj și un autoturism
Un accident rutier a avut loc duminică, 15 mai, în Abrud, unde un șofer, cu o alcoolemie de 0,80 mg/l a părăsit partea carosabilă și a intrat în coliziune cu un garaj și un autoturism.
La data de 15 mai 2021, în jurul orei 04.40, polițiștii din Abrud, au intervenit pe strada Gura Cornei din oraș, pentru soluționarea unui eveniment rutier, soldat cu pagube materiale.
Un bărbat de 32 de ani, din comuna Roșia Montană, în timp ce conducea un autoturism, a părăsit partea carosabilă și a intrat în coliziune cu un garaj și un autoturism.
În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,80 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.
Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.
-
Ştirea zileiacum 23 de ore
Alba, în top 5 al traficului de cocaină: Aproape o tonă de droguri confiscate într-un singur an
-
Actualitateacum 11 ore
Alimente care nu au dată de expirare. Care sunt produsele din care puteți face stocuri fără teama de a se strica
-
Ştirea zileiacum 22 de ore
Cum era spionată fabrica de arme de la Cugir de americani, în timpul Războiului Rece: Cîți dolari primea un informator
-
Actualitateacum 23 de ore
FOTO| 10 întrebări și 10 gânduri ale unui elev de nota 10: Iulius Urieşu, Liceul Teoretic „David Prodan”, Cugir
-
Actualitateacum 21 de ore
Nevoie mare de bani la buget: Noul șef al ANAF anunță controale extinse. Ce domenii sunt vizate
-
Curier Județeanacum 21 de ore
FOTO| Noaptea Muzeelor 2022, la Aiud: Peste 250 de vizitatori de toate vârstele au făcut cunoștință cu expozițiile
-
Curier Județeanacum 8 ore
Dosar penal pentru braconaj piscicol, pentru un bărbat din Alba. A fost depistat în timp ce pescuia în perioada de prohibiţie
-
Actualitateacum 6 ore
România se va îndrepta spre impozite mai mari. Adrian Vasilescu, BNR: „Veniturile din buget raportate la PIB sunt pe ultimul loc din Uniunea Europeană”
-
Actualitateacum 12 ore
Elena Udrea ar putea scăpa de extrădare: Ce artificiu au găsit avocații acesteia, din Bulgaria
-
Actualitateacum 10 ore
Un primar dă BANI persoanelor care prezintă probe cu cetățeni care aruncă iresponsabil gunoiul
-
Ştirea zileiacum 24 de ore
VIDEO| CIUGUbanii și Verzulică: Proiecte de viitor ambițioase pentru Ciugud, cea mai tehnologizată comună din România
-
Ştirea zileiacum 22 de ore
Echipamente IT pentru Inspectoratul Școlar Județean Alba: Licitația de peste 50.000 de lei, lansată în SEAP