Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

VIDEO| Un bărbat stabilit de 28 de ani SUA a revenit în Alba pentru a fi ”păștean”: ”Este o bucurie imensă, o emoție minunată”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

VIDEO| Un bărbat stabilit de 28 de ani SUA a revenit în Alba pentru a fi ”păștean”: ”Este o bucurie imensă, o emoție minunată”

Tradiția Păștenilor a început în anul 1948, în satul Vinerea, județul Alba. Povestea acestei tradiții spune că aceasta a luat naștere după ce sătenii au început să se certe pentru rolul de gazdă a sărbătorilor pascale. În urma certurilor, sătenii au stabilit o gazdă, primul Păștean, care la rândul lui își va lua ajutoare pentru a aduce bucuria sărbătorilor în întregul sat.

La împlinirea vârstei de 60 de ani, fiecare sătean din Vinerea primește rolul de Păștean, pentru a duce mai departe tradiția. Anul acesta, zeci de oameni s-au adunat, cu mic, cu mare, la biserica din sat, pentru a împărți colaci și vin tuturor. Alaiul a pornit dis de dimineață de la biserică, îndeptându-se spre casa gazdei, unde s-a oficializat și o slujbă.

Citește și: FELICITĂRI de Paște fericit. Modele de MESAJE, URĂRI și SMS-uri pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Paști

După terminarea slujbei, alaiul s-a reîntors la biserică, având desagii plini cu pâine și vin, din care se vor face Paștile ce vor fi împărțite sătenilor.

YouTube video

Un sătean a venit din Statele Unite ale Americii pentru a lua parte la tradiție: ”Vin din Statele Unite, trăiesc în Michigan, într-un orâșel de lângă Detroit și sunt foarte încântat că am putut veni să revăd satul și oamenii. Sunt plecat din 1995, am mai venit în țară, dar mai rar. Ultima dată am venit în 2018. În curând vor venii și copii cu nepoții și se va reuni familia. Pentru mine, să fiu Păștean este o bucurie imensă. Este o emoție minunată.”

YouTube video

”Anul acesta, prin vot, am fost ales să fiu gazda principală a Păștenilor. În fiecare an, din 1948, acest obicei a fost respectat cu strictețe. Le mulțumesc celorlalți Pășteni că au ajutat enorm la realizarea fesrtivităților de anul acesta. Rolul de Păștean îmi aduce o bucurie imensă, este un sentiment măreț, de bucurie. Este o mare cinste să pot duce tradiția înainte.

Citește și: MESAJE DE PASTELE ORTODOX 2023. URARI și FELICITARI frumoase de Învierea Domnului

Mă bucur și mai tare de aceste sărbători pentru că, în sfârșit, am toți copiii alături de mine, au venit fiecare acasă, din zonele țării în care s-au stabilit, ca să ne petrecem Paștele ca o familie.”, a spus Mircea Stoica, gazda Păștenilor de anul acesta.

YouTube video

”Sunt una dintre Păștene și pot spune că este una dintre cele mai mari emoții din viața mea. Este un eveniment deosebit, cu atât mai mult că nu se practică în toaate zonele din țară. Îi mulțumesc bunului Dumnezeu pentru că m-a ținut să pot face parte din acest obicei al satului și este o onoare să fiu astăzi aici. Sper să se păstreze cât mai mult timp acest obicei. Eu, la rândul meu, am transmis acest obicei și fiicei mele, ca și ea să ducă mai departe această tradiție.”, a spus o altă Pășteană.

”Mă simt foarte încântată să fiu aici. Am venit să îmi susțin mama, care anul acesta împlinește frumoasa vârstă de 60 de ani și a intrat în rândul Păștenilor. Mama mea e de-aici, din Vinerea. Am ajutat-o de dimineață cu pregătirile, cu costumul și acum ajut cum pot și aici, la biserică”, au fost cuvintele Andradei, fiica Păștenei.

YouTube video

”Sunt mândră de tatăl meu că a împlinit minunata vârstă de 60 de ani și că putem ține tradiția în picioare. Am început pregătirile cam cu 6 luni înainte, pentru a ne asigura că totul va merge bine astăzi.”, a spus fiica gazdei, Cristina.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Calendar ortodox MAI 2024: Sfintele Paști, Izvorul Tămăduirii și Sfinții Împărați Constantin și Elena, principalele sărbători religioase ale lunii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Calendar ortodox MAI 2024: Sfintele Paști, Izvorul Tămăduirii și Sfinții Împărați Constantin și Elena, principalele sărbători religioase ale lunii În luna mai 2024, Biserica Ortodoxă prăznuiește mai multe sărbători, cea mai importantă fiind Învierea Domnului. În acest an, în luna mai 2024, Biserica Ortodoxă prăznuiește o sărbătoare foarte importantă, anume Învierea Domnului sau Sfintele Paști. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea