VIDEO: Tragedia de la Alba Iulia, din preajma Zilei Naționale a României. De ce nu a fost întreruptă energia electrică pe linia unde s-a electrocutat militarul?

Tragedie fără margini la Alba Iulia, în preajma Zilei Naţionale a României, în Gara din Alba Iulia, unde un militar a murit electrocutat,

Totul s-a derulat cu repeziciune, ca într-un film pe care nu doreşti să îl vezi niciodată. Patru sistemne (tancuri) de apărare antiaeriană GEPARD au ajuns vineri dimineaţă în Gara din Alba Iulia, împreună cu personalul militar afarent. Pentru ca tancurile să poată fi descărcate de pe platforme era evident că trebuia ca militarii să urce în ele.

ELIT

Distanţa până la linia de înaltă tensiune era foarte mică, de circa 1 metru şi jumătate, motiv pentru care era obligatorie întreruperea furnizării energiei electrice e linia respectivă. Surse neoficiale susţin că, imediat ce au ajuns la Alba Iulia, militarii ar fi solicitat reprezentanţilor Gării să oprească alimentarea cu energie electrică pe această linie, pentru a putea descărca tancurile.

Ar fi fost cerută întreruperea energiei la dispeceratul naţional care gestionează aceste situaţii, care a transmis că cererea a fost aprobată şi pusă în aplicare. Întreruperea alimentării cu energie electrică nu a avut loc, însă, în realitate. Militarul s-a urcat pe tanc, unde a manevrat o antenă şi a atins firul de înaltă tensiune. A fost electrocutat mortal, corpul acestuia luând, practic, foc. Tensiunea energiei electrice în reţeaua CFR este de 27.000 de volţi.

Plutonierul Alexandru Orosz avea 33 ani, din care 11 ani ca militar în Armata României. Era tatăl unei fetiţe de 5 ani. Militar veteran, Alexandru a executat o misiune în teatrul de operaţii din Afganistan în 2012 alături de militarii Batalionului 300 Infanterie din Galaţi. Acesta era mecanic conductor pe Sistemul antiaerian GEPARD la Batalionului 3 Apărare Antiaeriană din Turda şi executa vineri o misiune în cadrul detaşamentului destinat debarcării tehnicii militare în gara Alba Iulia pentru a participa la Ceremonia militară de 1 Decembrie. Alexandru a fost electrocutat de la reţeaua de înaltă tensiune a căii ferate în timp ce efectua manevre pe tehnica aflată pe platforma feroviară. La momentul accidentului, în interiorul tancului se mai găsea un militar, care, din fericire, a scăpat cu viaţă.

Un altul a luat un stingător şi a fugit spre zona unde a avut loc accidentul. ”M-am gândit că pot ajuta şi eu, am luat stingătorul şi am fugit spre tanc. Când am ajuns, colegii îl dăduseră jos de pe tanc, dar era tot ars şi nu se mai putea face nimic”, a spus muncitorul, care lucrează şofer pe un buldo-excavator, implicat în activităţile de modernizare a spaţiului din jurul Gării Alba Iulia.

O comisie a Diviziei 4 Infanterie «Gemina» va cerceta cauzele producerii accidentului, dosarul fiind preluat de Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Cluj. O altă comisie a fost constituită la nivelul companiei CFR SA

Purtătorul de cuvânt al Diviziei IV Infanterie Gemina, lt. col. Dan Crişan, a evitat să se pronunţe dacă era obligatorie scoaterea de sub tensiune a liniei de energie electrică din gară, acesta susţinând că detaliile tehnice vor fi făcute publice după finalizarea cercetărilor. ”Nu are rost să spunem acum. Noi avem proceduri de debarcare pentru fiecare element de tehnică în parte. Nu este ceva deosebit faptul că s-au transportat «Geparzii» cu trenul. Este o procedură obişnuită.

Detaliile tehnice privind ceea ce s-a întâmplat pe real vor fi dezvăluite după ce comisia finalizează partea tehnică”, a spus Dan Crişan. Acesta a completat că militarii care vor participa la ceremonia de la Alba Iulia vor fi probabil schimbaţi pentru a nu crea un moment emoţional pentru aceştia atunci când vor defila la ceremonia militară. (Sursa: adevarul.ro)

Facebook 

1 comentariu

Sergentu Svek 24 noiembrie 2018 at 11:54

Superiorul, adica ofiterul care i-a dat ordin plutonierului sa faca acea manevra, nu trebuia inainte sa se asigure ca e intrerupta energia electrica?

P.S. Le transmit tinerilor un lucru clar, si sa ia bine aminte: daca au gargauni in cap si vor sa dea admitere pentru a ajunge in Armata Romaniei, sa nu mearga mai jos de corpul ofiterilor. V-o spune cineva care cunoaste foarte bine sistemul… Anul acesta intr-o anumita unitate militara, ofiterul statea la povesti, iar inferiorii carau saci de mortar la greu. Bineinteles ca nu a catadicsit sa puna mana sa ajute, ca doar e ofiter. Asa si aici cu bietul plutonier, Dumnezeu sa il ierte. Nu l-a omorat razboiul din Afganistan, ci incompentena. Rusine sistemului din Romania, arati rau de tot in prag de Centenar.

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...