Rămâi conectat

Ştirea zilei

VIDEO: Tragedia de la Alba Iulia, din preajma Zilei Naționale a României. De ce nu a fost întreruptă energia electrică pe linia unde s-a electrocutat militarul?

Mondoc Adriana

Publicat

în

Tragedie fără margini la Alba Iulia, în preajma Zilei Naţionale a României, în Gara din Alba Iulia, unde un militar a murit electrocutat,

Totul s-a derulat cu repeziciune, ca într-un film pe care nu doreşti să îl vezi niciodată. Patru sistemne (tancuri) de apărare antiaeriană GEPARD au ajuns vineri dimineaţă în Gara din Alba Iulia, împreună cu personalul militar afarent. Pentru ca tancurile să poată fi descărcate de pe platforme era evident că trebuia ca militarii să urce în ele.

Distanţa până la linia de înaltă tensiune era foarte mică, de circa 1 metru şi jumătate, motiv pentru care era obligatorie întreruperea furnizării energiei electrice e linia respectivă. Surse neoficiale susţin că, imediat ce au ajuns la Alba Iulia, militarii ar fi solicitat reprezentanţilor Gării să oprească alimentarea cu energie electrică pe această linie, pentru a putea descărca tancurile.

Ar fi fost cerută întreruperea energiei la dispeceratul naţional care gestionează aceste situaţii, care a transmis că cererea a fost aprobată şi pusă în aplicare. Întreruperea alimentării cu energie electrică nu a avut loc, însă, în realitate. Militarul s-a urcat pe tanc, unde a manevrat o antenă şi a atins firul de înaltă tensiune. A fost electrocutat mortal, corpul acestuia luând, practic, foc. Tensiunea energiei electrice în reţeaua CFR este de 27.000 de volţi.

YouTube video

Plutonierul Alexandru Orosz avea 33 ani, din care 11 ani ca militar în Armata României. Era tatăl unei fetiţe de 5 ani. Militar veteran, Alexandru a executat o misiune în teatrul de operaţii din Afganistan în 2012 alături de militarii Batalionului 300 Infanterie din Galaţi. Acesta era mecanic conductor pe Sistemul antiaerian GEPARD la Batalionului 3 Apărare Antiaeriană din Turda şi executa vineri o misiune în cadrul detaşamentului destinat debarcării tehnicii militare în gara Alba Iulia pentru a participa la Ceremonia militară de 1 Decembrie. Alexandru a fost electrocutat de la reţeaua de înaltă tensiune a căii ferate în timp ce efectua manevre pe tehnica aflată pe platforma feroviară. La momentul accidentului, în interiorul tancului se mai găsea un militar, care, din fericire, a scăpat cu viaţă.

Un altul a luat un stingător şi a fugit spre zona unde a avut loc accidentul. ”M-am gândit că pot ajuta şi eu, am luat stingătorul şi am fugit spre tanc. Când am ajuns, colegii îl dăduseră jos de pe tanc, dar era tot ars şi nu se mai putea face nimic”, a spus muncitorul, care lucrează şofer pe un buldo-excavator, implicat în activităţile de modernizare a spaţiului din jurul Gării Alba Iulia.

O comisie a Diviziei 4 Infanterie «Gemina» va cerceta cauzele producerii accidentului, dosarul fiind preluat de Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Cluj. O altă comisie a fost constituită la nivelul companiei CFR SA

Purtătorul de cuvânt al Diviziei IV Infanterie Gemina, lt. col. Dan Crişan, a evitat să se pronunţe dacă era obligatorie scoaterea de sub tensiune a liniei de energie electrică din gară, acesta susţinând că detaliile tehnice vor fi făcute publice după finalizarea cercetărilor. ”Nu are rost să spunem acum. Noi avem proceduri de debarcare pentru fiecare element de tehnică în parte. Nu este ceva deosebit faptul că s-au transportat «Geparzii» cu trenul. Este o procedură obişnuită.

Detaliile tehnice privind ceea ce s-a întâmplat pe real vor fi dezvăluite după ce comisia finalizează partea tehnică”, a spus Dan Crişan. Acesta a completat că militarii care vor participa la ceremonia de la Alba Iulia vor fi probabil schimbaţi pentru a nu crea un moment emoţional pentru aceştia atunci când vor defila la ceremonia militară. (Sursa: adevarul.ro)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Carduri de energie 2024: Valabilitatea, prelungită. Expiră la 31 mai

Unirea Ziarul

Publicat

în

Carduri de energie 2024: Valabilitatea a fost prelungită. Expiră la 31 mai Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită, astfel că românii mai pot face plăţi reduse ale facturilor. Aceasta este una dintre cele mai importante măsuri sociale decontate anul trecut din fonduri europene, de care beneficiază 2,8 milioane de locuințe. Pentru că 1,1 milioane […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea