VIDEO: Preotul Cristian Pomohaci a fost CATERISIT, prin decizia Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia. Nu mai are voie să îmbrace haina preoțească

Paul Voicu - Primar 2020

Preotul Cristian Pomohaci, acuzat de racolare de minori în scopuri sexuale, a fost caterisit de Consistoriul Eparhial al Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia. Decizia a fost luată vineri, la aproximativ o lună de la momentul la care faţa bisericească a fost oprită de la oficierea de slujbe.

Caterisirea este cea mai gravă pedeapsă pe care o poate primi un preot, însemnând înlăturarea definitivă din cler, prin ridicarea dreptului de a sluji la altar.  Conform normelor BOR, Pomohaci nu mai are voie să îmbrace haina preoțească și să săvârșească niciun fel de slujbă religioasă.

ELIT

Decizia poate fi însă atacată, preotul având posibilitatea să conteste sancţiunea în termen de 15 zile. Dacă, în urma contestaţiilor, aceasta va rămâne definitivă, atunci preotul nu va mai putea îmbrăca niciodată haina preoțească.

În urma judecării cazului părintelui Pomohaci, Consistoriul Eparhial s-a pronunţat şi a decis caterisirea părintelui Cristian Pomohaci, adică pierderea preoţiei pentru totdeauna şi a posibilităţii de a ocupa un post în activităţile bisericeşti. Decizia a fost aprobată de către Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, este executorie, dar nu irevocabilă. Poate fi atacată în termen de 15 zile la Mitropolie„, a declarat, vineri, părintele Oliviu Botoi, consilier cultural în cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia.

Mihail David - 2020

Reamintim că preotul Cristian Pomohaci de la Parohia Moşuni din judeţul Mure, cercetat pentru racolare de minori în scopuri sexuale, nu a adus probe care să-l dezvinovățească de acuzațiile din spațiul public în cele 30 de zile pe care le-a avut la dispoziție, la Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia, care a desfășurat o anchetă în acest caz.

”În cele 30 de zile pe care părintele Cristian Pomohaci le-a avut la dispoziție pentru a prezenta probe sau dovezi care să-l disculpe de învinuirile care i s-au adus în spațiul mediatic, nu au fost prezentate probe la Centrul Eparhial. Părintele Cristian Pomohaci a fost prezent și ieri (n.r. marți) la orele după-amiezii aici, la Centrul Eparhial. Nu s-au prezentat probe care să-l dezvinovățească de acuzațiile care i s-au adus în repetate rânduri”, a precizat miercuri Oliviu Botoi, consilier cultural în cadrul Arhiepiscopiei din Alba Iulia.

Potrivit acestuia, Cristian Pomohaci a înaintat Centrului Eparhial, în urmă cu câteva zile, o cerere prin care a solicitat retragerea temporară din preoție invocând motive de sănătate.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a preluat dosarul deschis de Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Mureş, în care preotul Cristian Pomohaci este acuzat de infracţiuni de racolare de minori în scopuri sexuale.

Sesizarea a fost făcută după ce în spaţiul public a apărut o înregistrare audio în care preotul Cristian Pomohaci i-ar fi promis unui adolescent că îl va plăti dacă va întreţine relaţii sexuale cu el. Spre finalul înregistrării, cel care se presupune a fi preotul Pomohaci, îi spune băiatului că între ei doi a fost, de la bun început, „ceva special”, amintindu-i cum s-au întâlnit.

Nu ar fi pentru prima dată când preotul Pomohaci ar fi ajuns în atenția autorităților clericale de la Arhiepiscopia Alba Iulia. Acesta ar mai fi fost cercetat în urmă cu patru ani pentru abateri disciplinare, după participarea la emisiune mondene și apariția lui pe scenă.

Cristian Pomohaci a slujit la Parohia Moşuni din judeţul Mureş, care aparţine de Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia. Preotul a fost oprit de la slujirea slujbelor bisericeşti, începând cu data de 29 iunie 2017.

Citește și Memoriu al susținătorilor părintelui Cristian Pomohaci, depus la Arhiepiscopia de Alba Iulia și Patriarhie: Ne îndreptăm speranța că Sfântul Sinod va restabili adevărul

Citește și FOTO, VIDEO. Circa 300 de enoriași l-au așteptat pe părintele Cristian Pomohaci, la Catedrala din Alba Iulia, în pace, rugăciune și cu lacrimi în ochi pentru a fi audiat în cadrul anchetei privind coruperea sexuală

Citește și Preotul Pomohaci, cercetat pentru racolare de minori în scopuri sexuale, solicită retragerea temporară din preoție, din motive medicale

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

7 Comentarii

Gigi 28 iulie 2017 at 16:42

O decizie corecta

ineptul 28 iulie 2017 at 22:08

…cu decizie, sau fara viata merge inainte. Singurul lucru constant in viata, este vesnica schimbare !.Nu este important ce asteptam noi de la viata, ci viata de la noi.Nimeni nu este perfect, ar putea iluzoriu ,crede in perfectiune , dar dobindirea ei este sub semnul intrebarii.Avem o viata careia fiecare dintre noi , este liber sa-i dea o forma, prin alegerile pe care le face.Cautarea nu poate sa scoata pe nimeni din incilceala, pentru ca totul este incilcit.Singurul lucru care va fi intotdeauna pur si neprihanit este propria ta constiinta, dupa ce o intelegi,…

codru 29 iulie 2017 at 8:46

Sa ne vedem fiecare barna din proprii ochi si apoi paiul din ochiul ve inului. Intotdeauna lucrurile ascunse ies la iveala. Doamne ajuta!

ciclop 29 iulie 2017 at 14:38

pentru pomohaci, cornliu de la Husi si alti popi ca ei ar trebui aplicataa o pedeapsa de pe vremea lui Caragea Voda , care se aplica pentru infractiuni mai mici

:cel ce va fi prins cu stremeloanga imbatosata la borta fataciunii taia-i-se-va scarbavnicul madular ,

ciclop 29 iulie 2017 at 14:40

astia au spurcat si biserica si hainele preotesti ,

Huidu Marin 29 iulie 2017 at 18:34

Spurcată va ramane VECI . Insa ce se va intampla cu POMOHACI , ANDREI ANDREICUTZ, EPISCOPUL DE LA HUSI SI PREAFERICITUL ANDREI vom vedea. Cativa au fost descoperiți. ..restul vom vedea…

MARIA K. 30 iulie 2017 at 15:55

Toți astia vor fi descoperiti. Si inca 80 % ca si cei enumerați mai sus. Desteapta-te romane!

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...