Rămâi conectat

Ştirea zilei

VIDEO| Pe autostrada A10 Sebeș-Turda, lotul 1, la nodurile rutiere se vede lumina de la capătul tunelului: Demersuri pentru relocarea stâlpilor de înaltă tensiune de la Alba Iulia Nord

Ziarul Unirea

Publicat

în

Pe autostrada A10 Sebeș-Turda, lotul 1, la nodurile rutiere se vede lumina de la capătul tunelului: Demersuri pentru relocarea stâlpilor de înaltă tensiune de la Alba Iulia Nord

Pe lotul 1 al autostrăzii A10 Sebeș-Turda, la ora actuală cea mai mare problemă pentru deschiderea circulației o reprezintă situația nodurilor rutiere, în special a celor de la Alba Iulia Nord și de la Sebeș.

Nodul rutier Alba Iulia Nord

La viitorul nod rutier Alba Iulia Nord, una dintre problemele care îl împiedică pe constructor să lucreze în zona viitorului pasaj peste calea ferată o reprezintă linia electrică aeriană (LEA).

Aici este necesar relocarea pe un alt amplasament, unde sunt afectate suprafețe de teren, intravilan și extravilan, proprietate privată a unei persoane fizice. Aceste terenuri nu au făcut obiectul exproprierii, așa cum s-a procedat în mod normal pe coridorul autostrăzii, cu excepția suprafețelor de teren ocupate de doi stâlpi.

Se pare că problema relocărilor din această zonă este pe cale să se rezolve. Potrivit surselor ziarulunirea.ro, Electrica face demersuri concrete pentru relocarea stâlpilor de înaltă tensiune. Din informațiile pe care le avem, s-a desemnat proiectantul pentru realizarea documentației, s-au realizat măsurătorile top pentru obținerea vizei ANCPI și s-a eliberat certificatul de urbanism de la primăria Alba Iulia. Într-un final urmează să fie obținută autorizația de construcție de la Primăria Alba Iulia și să se treacă efectiv la executarea lucrărilor de relocare cu firma Electromontaj S.A.

YouTube video

Într-un scenariu al Electrica S.A. pus în acord cu CNAIR, relocarea stâlpilor de înaltă tensiune ar putea să fie terminată cel târziu până în data de 19.07.2020, situație în care antreprenorul lotului 1 nu ar mai avea nici un impediment pentru a lucra din plin în zona viitorului nod rutier Alba Iulia Nord.

Chiar dacă a fost mai discret, deputatul PNL de Alba, Florin Roman este unul dintre parlamentarii de Alba care a susținut în mod repetat realizarea autostrăzii A10 Sebeș-Turda, încă de la faza de proiect, potrivit surselor noastre jucând un rol important în deblocarea situației de la Alba Iulia Nord.

În zona viitorului nod rutier Alba Iulia Nord, breteaua care face legătura cu sensul giratoriu existent a fost deja conectată la aceasta și s-a turnat primul strat de asfalt. Pe această bretea va fi deviată circulația de pe DN1 pentru a se putea efectua lucrări la rampa supratraversării unde a fost ridicat și montat tablierul metalic. Potrivit surselor ziarulunirea.ro, circulația rutieră pe această deviere nu va fi semaforizată, desfășurându-se în mod normal.

Astăzi la Alba Iulia Nord, în ciuda vremii nefavorabile se lucra la suprabetonarea unei porțiuni din viaductul care va supratraversa calea ferată.

Nodul rutier Alba Iulia Sud

La nodul rutier Alba Iulia Sud, unde a existat acea „groapă de gunoi fantomă”, au fost depășite de multă vreme impedimentele, CNAIR-ul a degajat pământul de pe traseul bretelei care face legătura cu șoseaua de centură a municipiului ALba Iulia, în prezent breteaua fiind deja conturată. Chiar mai mult decât atât, s-a așternut balast stabilizat pe o bucată din apropierea nodului rutier Alba Iulia Sud, dar lucrările au fost momentan întrerupte din cauza ploilor abundente din ultimele zile.

YouTube video

Nodul rutier Sebeș

La nodul rutier Sebeș, probabil unul dintre cele mai spectaculoase și complexe din România, care va face legătura între autostrăzile A1 și A10 și cu DN1, în ciuda ploilor se lucrează la structuri. A început să se decoperteze pentru realizarea ultimelor două pile, cea de lângă râul Sebeș și cea de lângă DN1, dintre sensurile giratorii existente la Lancrăm-Sebeș.

YouTube video

Nodul rutier presupune realizarea a unor pasaje de supratraversare a Autostrăzii A1. Viteza de circulaţie pe bretelele ce asigură legătură între cele două autostrăzi este de 80 km/h, iar pentru bretele 5 şi 6, ce asigură legătură cu nodul Lancrăm, este de 40 km/h. Funcţionalitatea celor 6 bretele menţionate anterior este asigurată după cum urmează:

Breteaua 1

Asigură relaţia Turda – Oraştie, are 2 benzi pe sens şi supratraversează breteaua 3 şi CF 210 printr-un singur pasaj superior.

Breteaua 2

Asigură legătura Oraştie – Turda, are 2 benzi pe sens şi supratraversează breteaua 3 şi CF 210, precum şi Autostrada A1, sector Sibiu-Oraştie, printr-un singur pasaj superior.

Breteaua 3

Asigură direcţia Turda – Sibiu, ea subtraversează bretele 1 şi 2 şi se află în aproprierea CF210. În aproprierea km 1+332,75 din breteaua numărul 3 se desprinde breteaua 5, care se racordază la intersecţia giratorie dispusă în partea de Sud faţă de A1, din cadrul nodului rutier existent Lancram, pentru asigurarea relaţiei directe de Trafic Turda-DN1. Breteaua 3 este proiectată pentru o viteză de 80 km/h.

Breteaua 4

Asigură relaţia Sibiu – Turda, are 2 benzi pe sens şi traversează împreună cu breteaua 3 Râul Sebeş, DN1 şi bretelele Nodului Rutier Lancrăm.

Breteaua 5

Asigură relaţia Turda – Sebeş, se desprinde din breteaua 3, are 1 bandă pe sens şi asigură legătură cu DN 1 prin intermediul giraţiei existente în partea de Sud faţă de A1, astfel fiind asigurată relaţia pentru traficul de pe Autostrada Sebeş – Turda. Este proiectată la o viteză de proiectare de 40 km/h.

Breteaua 6

Asigură relaţia Sebeş-Turda prin conexiunea cu breteaua 4. În acest fel este asigurat accesul pentru participanţii la trafic de pe DN 1 ce doresc să acceseze Autostrada Sebeş – Turda, pe direcţia Turda. Această bretea este proiectată pentru o viteză de proiectare de 40 km/h şi are 1 bandă pe sens.

Chiar dacă este puțin probabil ca lotul 1 al autostrăzii A10 Sebeș-Turda să fie terminat integral până la data de 30 noiembrie 2020, există vești bune, autoritățile statului făcând demersuri concrete pentru rezolvarea tuturor impedimentelor care nu îi permiteau antreprenorului să lucreze. O soluție pentru deschiderea circulației până la finalul anului ar fi cea susținută în nenumărate rânduri de Asociația Pro Infrastructură, privind recepția parțială a nodului rutier Sebeș, urmând ca până la finalizarea acestuia să fie deschisă circulația pe bretelele mici (5 și 6 ), prin sensurile giratorii existente la Lancrăm-Sebeș, care ar urma să facă legătura cu DN1 si Autostrada A1.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Carduri de energie 2024: Valabilitatea, prelungită. Expiră la 31 mai

Unirea Ziarul

Publicat

în

Carduri de energie 2024: Valabilitatea a fost prelungită. Expiră la 31 mai Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită, astfel că românii mai pot face plăţi reduse ale facturilor. Aceasta este una dintre cele mai importante măsuri sociale decontate anul trecut din fonduri europene, de care beneficiază 2,8 milioane de locuințe. Pentru că 1,1 milioane […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea