Ştirea zilei
VIDEO| PARCĂRILE cu PLATĂ la Alba Iulia. Ce spun albaiulienii: Sunt necesare sau nu? Sunt mari tarifele sau nu?
Parcările cu plată vor intra în vigoare în Municipiul Alba Iulia. Ce părere au albaiulienii despre noua reglementare
Subiectul locurilor de parcare este unul care dă mari bătăi de cap albaiulienilor. Până acum, marea nemulțumire era lispa locurilor de parcare, însă acum problema centrală a cetățenilor este introducerea locurilor de parcare cu plată.
Începând cu data de 18 ianuarie, va începe tarifarea locurilor de parcare publice, cele deja trasate și în cadrul cărora sunt deja existente panourile informative privind prețurile, timpul de staționare și modalitatea de plată.
Citește și: De luni, 18 ianuarie, PARCĂRI cu PLATĂ la Alba Iulia: Prețul la abonamente, zone și tarife
Părerile cetățenilor din Municipiul Alba Iulia sunt împărțite referitor la demararea acestei noi reglementări, dar și a tarifelor percepute pentru parcări.
Întrebat ce părere are despre instaurarea plății pentru locurile de parcare, un albaiulian a răspuns că „Nu sunt de acord. Stau în M12, acolo nu sunt locuri de parcare deloc și în fiecare seară trebuie să stau să caut un loc de parcare pentru că chiar nu există pentru blocul acela și în fiecare seară trebuie să mă plimb 15-20 de minute să găsesc un loc undeva. Mai ales aici pe bulevard era o șansă bună, dar dacă o taxează și pe aceasta nu avem ce face. O să plătim și să vedem acum cât costă abonamentele pentru că am înțeles că în zona 0 sunt foarte scumpe”.
Referitor la tariful de 17,5 lei pentru o zi de parcare în zona 0, acesta a spus că este „exagerat față de alte orașe. Eu zic că un preț mai mic era mai ok, își permitea toată lumea având în vedere și situația economică de acum, e foarte greu. Nu știu cine o să își permită să plătească banii ăia. Acum, lumea din cauza pandemiei nu are de lucru, fiecare încearcă să facă cum poate, dar mi se pare exagerat de scump pentru zona 0″.
Citește și: VIDEO| Când intră in vigoare PARCĂRILE cu PLATĂ din Alba Iulia: Doar avertismente pentru contravenienți, în primele două săptămâni
Un alt bărbat din municipiu vede această nouă reglementare ca fiind greu de gestionat de către unele familii care dețin mai multe mașini „Este o problemă foarte dificilă pentru noi, care avem de exemplu două mașini. Nu știu unde vom parca, că dacă și străzile care sunt circulate vor fi tot cu plată, înseamnă că trebuie să renunțăm la o mașină, în condițiile acestea. Poate că acesta este scopul pentru care se vrea plătită parcarea. Va trebui să vorbim cu Consiliul Local să vedem și noi, cetățenii, cum se pune problema în continuare”.
Despre tarifele percepute și posibilitatea achiziționării unui abonamet, acesta a spus că „nu avem salarii de București ca să ne putem permite asemenea taxe, dar este o sursă de venit pentru Primărie. Și-ar putea dânșii plăti salariile, care sunt destul de bune, la ora actuală. Nu sunt încă hotărât ce voi face”.
Citește și: Blocul G2 „Turturica” și fostul Cinema Columna vor fi DEMOLATE pentru a se construi parcări. Planurile Primăriei Alba Iulia pentru a creea mai multe spații pentru mașini
Un cetățean din Alba Iulia nu vede plata parcărilor ca un lucru negativ, susținând că „trebuia să se întâmple și asta, puțin cam repede, dar trebuia să se întâmple”.
Acesta nu vede tariful zonei 0 ca fiind un preț exorbitant, spunând că „Nu mi se pare exagerat” și intenționează să achiziționeze un abonament de parcare „Eu serviciul îl am în partea de jos a orașului, aproape de gară, și acolo chiar nu știu cum sunt prețurile, însă noi avem și o curte unde parcăm mașinile, așa că scăpăm mai ușor”.
Reamintim că Municipiul Alba Iulia are trei mari zone tarifare, roșu, albastru și galben, prețul parcărilor fiind diferit în fiecare dintre acestea.
Zone tarifare și tarife
Zona roșie: parcările din interiorul Cetății Alba Carolina: – tarife autoturisme: 2 lei / 1 oră, 4 lei / 2 ore, 17,5 lei / 1 zi; nu există tarif de 30 de minute; – tarife autocar: 10 lzei / 1 oră, 20 lei /2 ore, 50 lei/ 1 zi; – tarif închiriere (persoană juridică) 175 lei. Taxare de luni până vineri, între orele 8.00 – 20.00, sâmbătă și duminică intre orele 00.00 – 24.00.
Zona albastră: centru (8.00 – 17.00, de luni până vineri, sâmbăta și duminica, gratis) și cartierul Cetate (8.00 – 20.00 de luni până vineri, 8.00-16.00 sâmbătă și duminică), parcările publice amenajate pe străzile aflate în zonele intens circulate, unde se află și sediile diferitelor instituții publice din oraș (Curtea de Apel Alba Iulia, Tribunalul Alba și Judecătoria Alba Iulia, Instituția Prefectului, Consiliul Județean, Primăria, Agenția de Dezvoltare Regională Centru, sedii de bănci, magazine, Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia): tarife autoturisme: 0,5 lei / 30 min, 1 leu / 1 oră, 2 lei / 2 ore, 7,5 lei / 1 zi.
Zona galbenă: restul străzilor din centru și cartierul Cetate (de luni până vineri, între orele 8.00 – 18.00), cum sunt străzile: Simion Bărnuțiu, Primăverii, George Coșbuc, Călărașilor, Vasile Alecsandri, Iașilor, Plevnei, Crișanei, la gară sau la restaurantul chinezesc, iar în Cetate pe Bulevardul Republicii și str. Timotei Cipariu. Tarifele pentru autoturisme sunt: 0,25 lei / 30 min, 0,5 lei / 1 oră, 1 leu / 2 ore, 4 lei / 1 zi.

Ştirea zilei
Acțiune preventivă a polițiștilor: Tineri din Alba au primi informații legat de consecințele devastatoare ale consumului de droguri
Acțiune preventivă a polițiștilor: Tineri din Alba au primi informații legat de consecințele devastatoare ale consumului de droguri
Și în săptămâna care se încheie, poliţiştii Biroului Siguranță Școlară și cei ai Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba, sprijiniți de polițiștii de la rutieră și de cei de ordine publică, împreună cu specialiştii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Alba Iulia au participat la activități informativ – preventive dedicate copiilor și adolescenților aflați în taberele din județ precum și celor care frecventează școlile de vară.
Astfel, copiii aflați în tabăra din Ighiu precum și beneficiarii proiectelor educaționale ai Parohiei Ortodoxe Sfântul Ioan Botezătorul Alba Iulia, ai Parohiei Ortodoxe din localitatea Pătrânjeni precum și ai Parohiei Ortodoxe din cartierul Micești al municipiului Alba Iulia, au fost consiliați cu privire la atitudinea care este recomandată pentru a preveni implicarea în situații de risc la adresa sănătății și integrității lor.
Au fost abordate și teme privind consecințele devastatoare ale consumului de droguri, atât din punctul de vedere al reacțiilor declanșate la nivelul organismului uman, cât și prin prisma efectelor asupra performanțelor școlare, vieții familiale și sociale și au fost prezentate și aspecte legate de legislația incidentă acestui domeniu.
Polițiștii le-au reamintit copiilor regulile de deplasare pe drumurile publice în calitate de pietoni și importanța respectării normelor rutiere, cu atât mai mult cu cât se apropie sfârșitul vacanței, iar deplasările pe drumurile publice vor fi mai frecvente.
Copiii s-au bucurat de interacțiunea cu polițiștii dar și de prezența câinilor de patrulare, partenerii de muncă ai colegilor din cadrul Serviciului de Ordine Publică, care au făcut mici exerciții demonstrative.
Eficiența mesajelor preventive a fost sporită de atmosfera relaxantă, specifică vacanței mari, iar acei mici au înțeles că polițiștii le sunt prieteni de încredere.
Ştirea zilei
Prețurile benzinei și a motorinei au scăzut în ultima lună. Datele Consiliului Concurenței
Prețurile benzinei și a motorinei au scăzut în ultima lună. Datele Consiliului Concurenței
La momentul actual, în comparație cu finalul lunii iunie, prețurile carburanților practicate de marile benzinării au scăzut cu 58 de bani/litru, în medie, la benzina standard și cu 56 de bani/litru, în ceea ce privește motorina standard, arată datele Consiliului Concurenței.
Astfel, la Gazprom, Mol, OMV şi Rompetrol preţul litrului de benzină a scăzut de la 8,69 lei în data de 30 iunie la 8,12 lei în 12 august, la Lukoil de la 8,62 lei la 8,04, la Petrom de la 8,62 lei la 8,05 şi la Socar de la 8,63 lei la 8,08 lei.
În cazul motorinei, scăderea a fost, la Gazprom şi OMV de la 9,26 lei/litru la 8,71 lei, la Lukoil de la 9,19 lei la 8,66 lei, la Mol şi Rompetrol de la 9,25 lei la 8,71 lei, la Petrom de la 9,19 la 8,64 şi la Socar de la 9, 23 lei la 8,67 lei, scrie Agerpres.
„Preţurile nu includ compensare de 50 de bani pe litru”, subliniază Consiliul Concurenţei, menţionând că acestea sunt preţurile medii pentru fiecare reţea, preţurile variind de la o benzinărie la alta.
Începând cu 1 iulie a intrat în vigoare Ordonanţa privind reducerea cu 50 de bani a preţului la carburanţi, 25 de bani fiind suportaţi de bugetul de stat, iar 25 de bani reprezentând o reducere comercială pe care, voluntar, o aplică lanţurile de benzinării în cazul în care doresc să obţină şi reducerea de 25 de bani de la bugetul de stat.
Sursa: digi24.ro
Ştirea zilei
12 august 2022, COVID-19 în Alba. 121 de noi infectări și un deces, în ultimele 24 de ore, în județ
12 august 2022, COVID-19 în Alba. 121 de noi infectări și un deces, în ultimele 24 de ore, în județ
La nivelul județului Alba, vineri, 12 august 2022, s-au înregistrat 121 de noi infectări cu COVID-19 potrivit datelor transmise de DSP Alba. Raportul prezintă și incidența actualizată și cazurile active de coronavirus pe localități.
Citește și situația cazurilor din Alba, de joi, 11 august 2022, COVID-19 în Alba. 135 de noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ
În ultimele 24 de ore, la nivelul județului Alba, a fost înregistrat un deces în rândul persoanelor bolnave de COVID-19, fiind vorba despre un bărbat de 91 de ani, rezident al căminului de persoane vârstnice din Vințu de Jos, nevaccinat și cu comorbidități.
Miercuri, în județul Alba au fost prelucrate în total 311 teste, 70 PCR, 241 teste rapide. Numărul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 485014 mai exact, 361833 de teste PCR și 123181 de teste rapide.
Localitățile din care provin cazurile:
ALBA IULIA – 36
ABRUD – 1
AIUD – 7
BAIA DE ARIES – 1
BLAJ – 9
CAMPENI – 2
CUGIR – 7
OCNA MURES – 5
SEBES – 7
TEIUS – 2
BUCERDEA GRANOASA – 2
CETATEA DE BALTA – 1
CRACIUNELU DE JOS – 1
CRICAU – 1
FARAU – 2
HOPARTA – 1
IGHIU – 1
JIDVEI – 1
LIVEZILE – 1
LOPADEA NOUA – 1
PIANU DE SUS – 1
ROSIA MONTANA – 1
SANCEL – 1
SASCIORI – 2
SONA – 2
SPRING – 2
SUGAG – 1
VALEA LUNGA – 3
VINTU DE JOS – 1
Cazuri de reinfectare:
ALBA IULIA – 5
BLAJ – 4
CAMPENI – 1
SEBES – 2
TEIUS – 1
ZLATNA – 1
BUCIUM – 1
CRICAU – 1
METES – 1
OHABA – 1
Lista cazurilor active de COVID-19 și INCIDENȚA LOCALITĂȚILOR din județul Alba:
Localitate | Populatie | Incidenta | Cazuri active |
VALEA LUNGĂ | 3108 | 9.33 | 29 |
MUNICIPIUL BLAJ | 20615 | 9.17 | 189 |
MUNICIPIUL ALBA IULIA | 76899 | 7.98 | 614 |
CRĂCIUNELU DE JOS | 2138 | 7.95 | 17 |
ŞONA | 4360 | 6.88 | 30 |
RÂMEŢ | 497 | 6.04 | 3 |
ORAŞ CUGIR | 25311 | 5.29 | 134 |
CRICĂU | 1957 | 5.11 | 10 |
RIMETEA | 979 | 5.11 | 5 |
MUNICIPIUL AIUD | 25035 | 4.99 | 125 |
BUCERDEA GRÂNOASĂ | 2260 | 4.87 | 11 |
ARIEŞENI | 1529 | 4.58 | 7 |
CIUGUD | 3314 | 4.53 | 15 |
MOGOŞ | 740 | 4.05 | 3 |
MIHALŢ | 3229 | 4.03 | 13 |
VINŢU DE JOS | 5524 | 3.98 | 22 |
RĂDEŞTI | 1263 | 3.96 | 5 |
SÂNCEL | 2583 | 3.87 | 10 |
ORAŞ ZLATNA | 7773 | 3.73 | 29 |
MUNICIPIUL SEBEŞ | 32852 | 3.68 | 121 |
ÎNTREGALDE | 548 | 3.65 | 2 |
GALDA DE JOS | 4410 | 3.63 | 16 |
CETATEA DE BALTĂ | 3061 | 3.59 | 11 |
JIDVEI | 5300 | 3.58 | 19 |
ORAŞ TEIUŞ | 7134 | 3.5 | 25 |
ORAŞ OCNA MUREŞ | 13793 | 3.41 | 47 |
CUT | 1260 | 3.17 | 4 |
ORAŞ ABRUD | 5148 | 3.11 | 16 |
BUCIUM | 1371 | 2.92 | 4 |
IGHIU | 7126 | 2.81 | 20 |
CIURULEASA | 1121 | 2.68 | 3 |
ROŞIA MONTANĂ | 2683 | 2.61 | 7 |
CÂLNIC | 1933 | 2.59 | 5 |
ALMAŞU MARE | 1188 | 2.53 | 3 |
ŞPRING | 2547 | 2.36 | 6 |
SÂNTIMBRU | 3021 | 2.32 | 7 |
BLANDIANA | 880 | 2.27 | 2 |
DAIA ROMÂNĂ | 3129 | 2.24 | 7 |
NOŞLAC | 1814 | 2.21 | 4 |
METEŞ | 2729 | 2.2 | 6 |
SĂLCIUA | 1369 | 2.19 | 3 |
BERGHIN | 1889 | 2.12 | 4 |
MIRĂSLĂU | 1955 | 2.05 | 4 |
OCOLIŞ | 492 | 2.03 | 1 |
DOŞTAT | 1010 | 1.98 | 2 |
ROŞIA DE SECAŞ | 1581 | 1.9 | 3 |
ŞIBOT | 2329 | 1.72 | 4 |
ORAŞ CÂMPENI | 7110 | 1.69 | 12 |
STREMŢ | 2411 | 1.66 | 4 |
LUNCA MUREŞULUI | 2536 | 1.58 | 4 |
UNIREA | 4826 | 1.45 | 7 |
PIANU | 3584 | 1.4 | 5 |
SĂSCIORI | 6471 | 1.39 | 9 |
SĂLIŞTEA | 2338 | 1.28 | 3 |
CERGĂU | 1626 | 1.23 | 2 |
POŞAGA | 889 | 1.12 | 1 |
ORAŞ BAIA DE ARIEŞ | 3728 | 1.07 | 4 |
ŞUGAG | 2841 | 1.06 | 3 |
CENADE | 1050 | 0.95 | 1 |
GÂRBOVA | 2136 | 0.94 | 2 |
BISTRA | 4497 | 0.89 | 4 |
HOPÂRTA | 1147 | 0.87 | 1 |
LOPADEA NOUĂ | 2486 | 0.8 | 2 |
LUPŞA | 2819 | 0.71 | 2 |
SOHODOL | 1649 | 0.61 | 1 |
HOREA | 1906 | 0.52 | 1 |
ALBAC | 1934 | 0 | 0 |
AVRAM IANCU | 1413 | 0 | 0 |
CERU-BĂCĂINŢI | 228 | 0 | 0 |
FĂRĂU | 1491 | 0 | 0 |
GÂRDA DE SUS | 1460 | 0 | 0 |
LIVEZILE | 1145 | 0 | 0 |
OHABA | 582 | 0 | 0 |
POIANA VADULUI | 1033 | 0 | 0 |
PONOR | 576 | 0 | 0 |
SCĂRIŞOARA | 1483 | 0 | 0 |
VADU MOŢILOR | 1262 | 0 | 0 |
VIDRA | 1506 | 0 | 0 |
-
Opinii - Comentariiacum 9 ore
Nume care se sărbătoresc de Sfânta Maria. Aproximativ 2,2 milioane de români își serbează onomastica
-
Opinii - Comentariiacum 20 de ore
Mesaje de Sfânta Maria 2022. Ce felicitări, urări și SMS-uri le poți trimite persoanelor care își serbează onomastica
-
Opinii - Comentariiacum 11 ore
12 august: Ziua Internațională a Tineretului. Ce semnificație are această zi și cum a ajuns să fie celebrată
-
Ştirea zileiacum 9 ore
PROGRAMUL STP pentru sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului: Cum vor circula autobuzele în data de 15 august 2022
-
Actualitateacum 20 de ore
Perseide 2022. În jur de 100 de stele căzătoare se pot vedea în noaptea de 12 spre 13 august pe cerul României
-
Sportacum 10 ore
Și totuși, Sticla Arieșul Turda nu continuă în Liga 3 | Reprezentantele Albei, toate în Seria a 9-a a eșalonului terț
-
Ştirea zileiacum 22 de ore
Festivalul Roman Apulum, 12-15 august 2022 – PROGRAM: Lupte între daci și romanii, ateliere meșteșugărești, muzică și paradă de noapte cu torțe
-
Curier Județeanacum 10 ore
INFOTRAFIC: Restricții de circulație, pe autostrada A10 Sebeș-Turda și A1 Sibiu-Deva. Recomandări pentru șoferi