Rămâi conectat

Ştirea zilei

VIDEO| Inspirat de Senet-ul descoperit în cripta lui Tutankhamon, „Jocul Cetății” dezvoltat de către un albaiulian, incitant și captivant, completează misterul

FURDUI Alexandru

Publicat

în

VIDEO| Inspirat de Senet-ul descoperit în cripta lui Tutankhamon, „Jocul Cetății” dezvoltat de către un albaiulian, incitant și captivant, completează misterul

Cetatea Bastionară Alba Carolina prinde viață în primul board game sau joc de societate care are ca temă orașul Marii Unirii.

Jocul unic este rezultatul muncii graficianului Ion Marius Baic, care a realizat acest joc educativ de societate, promovându-și orașul natal în același timp, prin harta superbei cetăți din secolul al XVIII-lea. În creația sa tânărul albaiulian a fost inspirat de unul dintre cele mai vechi jocuri de societate din lume, mai exact Senet, un joc de societate din Egiptul antic care consta din 10 sau mai mulți pioni pe o tablă de 30 pătrate. Regele Tutankhamon a fost îngropat cu patru astfel de jocuri făcute din materiale prețioase, cum ar fi lemnul de abanos și fildeșul, dar existau și jocuri mai puțin costisitoare care erau făcute dintr-un material asemănător ceramicii, sau piatră sau pur și simplu zgâriate în pământ.

„Jocul Cetății”, un exemplar de autor tipărit în 46 de exemplare din care au fost puse în vânzare 40, este un joc de societate ce pune accentul foarte mult pe latura turistică, educațională și bineînțeles pe divertisment. Este extraordinar și competitiv dar mai ales o idee inovatoare în educație fiindca pe lângă calculele matematice simple pe care jucătorul le va face pentru a avansa, trebuie să calculeze și cartonașele adversarului, a se asigura că nu trișează.

„Ideea a plecat de la cel mai vechi joc de societate din lume, Senet, descoperit în cripta lui Tutankamon. Am plecat de acolo si am dezvoltat pe latura promovarii ca brand turistic al Albei Iulia și implicit a județului Alba, bineînțele punând accentul pe un sistem matematic de calcul, foarte original, inventat de mine.

Am făcut în așa fel încât jucătorul în timp ce joacă să poată cunoaște și cetatea din Alba Iulia și ca turist să poată să înțeleagă și să cunoască efectiv din Harta Cetății obiectivele pe care le va vedea în momentul în care va fi prezent fizic în Cetatea din Alba Iulia. De menționat este faptul că harta Albei Iulia folosită în acest joc, pe care eu am creeat-o, a fost folosită ca și hartă de eveniment a Centenarului Marii Unirii din 2018, fapt care îi dă o valoare istorică din start.”, a declarat pentru ziarulunirea.ro Ion Marius Baic.

Cumpărătorii care vor plăti cei 300 de lei cât costă un exemplar de colecție, vor primi inclusiv o dedicație specială din partea autorului.

În videoclipul de mai jos creatorul Jocului Cetății prezintă o demonstrație între 3 jucători.

YouTube video

Despre „Jocul Cetății”

Precum observați, pe tabla acestui joc este desenată cetatea bastionară Alba Carolina, având implicit o referință în promovarea cetății prin obiectivele pe care o reprezintă.

Tabla de joc este harta cetății bastionare Alba Carolina cu obiectivele ei, iar societațile comerciale de pe tablă au nume fictive. Acest joc promovează și turismul albaiulian în același timp dar și o luptă competitivă între jucători, prin calcule matematice simple, respectiv adunarea și scăderea.

Tabla de joc este frumos ilustrată, dar mai presus de acest aspect conține sigla jocului, 28 de pătrate cu numere și indice ale acestora foarte atent selectate pentru a da cursivitate și emoție rundei de joc, o reprezentare fidelă a cetății bastionare Alba Carolina, ilustrată cu obiectivele turistice ale acesteia din urmă, precum și o legendă cu descrierea fiecărui obiectiv în parte și indicativele zarului pentru câștigarea societăților comerciale. Poate fi folosită și ca hartă turistică a cetății, fiindcă poziționarea obiectivelor turistice sunt foarte fidel ilustrate cu realitatea. Mai jos, puteți vedea catonașele principale de joc care sunt denumite și cartonașe de luptă.

Aceste cartonașe au un rol esențial în joc și anume, datorită acestora se vor face calculele matematice pentru mutările pionilor pe tabla de joc. Precum vedeți, ele sunt ilustrate cu personalități marcante care au avut legatură cu cetatea din Alba Iulia, respectând tematica jocului, descrierea acestora cuprinzând mesajul esențial în descrierea cartonașului. Mai jos sunt prezentate cartonașele adiacente cu abilități.

Aceste cartonașe adiacente cu abilități corespund pătratelor verzi, indicate în harta de joc, oferind posibilitatea jucătorului care le dobândește de a avea anumite avantaje pe parcursul rundei. Ele sunt ilustrate de graficianul Ion Baic cu elemente specifice unei ierarhii ce au legătură directă cu cetatea ilustrată de pe tablă și a cartonașelor de luptă cu care se desfășoară jocul.

Pe lângă aceste elemente, mai jos puteți vedea și cartonașele capcană, care fac parte din conținutul Jocului Cetății.

„Jocul Cetății”, este un joc de societate dedicat copiilor, adolescenților și adulților însetați de competitivitate, unic în lume. Jocul se poate juca în doi, trei, până la 6 jucători, fiecare jucător alegând un pion de o culoare specifică din cele 6 culori disponibile (Roșu, Galben, Albastru, Alb, Negru și Verde), cu care trebuie să termine cursa desenată pe hartă și să câștige cât mai multe porți ale cetății din Alba Iulia, pentru a acumula cât mai multe puncte în cele trei runde de joc precum și să găsească comoara pierdută a dacilor luptându-se cu ceilalți jucători, călătorind în timp prin portalul din Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, folosindu-se de cartonașele ilustrate cu numere și abilități, acestea din urmă desemnând cu fiecare rundă, câștigătorul.

Încheiem prin a spune că „Jocul Cetății” poate fi un minunat brand turistic pentru județul Alba și implicit Alba Iulia


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

ANGAJĂRI la STAT 2024: Posturi vacante în instituții din Alba, la data de 15 decembrie 2024. Calendarul examenelor și condițiile de înscriere la CONCURS

Ziarul Unirea

Publicat

în

ANGAJĂRI la STAT 2024: Posturi vacante în instituții din Alba, la data de 15 decembrie 2024. Calendarul examenelor și condițiile de înscriere la CONCURS Mai multe instituţii publice din Alba anunță posturi vacante la data de 15 decembrie 2024 și organizează concursuri în următoarea perioadă. Pentru ocuparea posturilor, candidaţii trebuie să îndeplinească anumite condiţii, privind […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea