Ştirea zilei
VIDEO| Facturi TRIPLE la gaze naturale si curent electric, în Alba Iulia: Ce spune Gabriel Pleşa, primarul oraşului
VIDEO| Facturi TRIPLE la gaze naturale si curent electric, în Alba Iulia: Ce spune Gabriel Pleşa, primarul oraşului
Primăria Alba Iulia va avea de plătit facturi la utilități și de patru – cinci ori mai mari decât în aceași perioadă a anului trecut, pentru școli și grădinițe și clădirile rezidențiale ale Primăriei. Primarul Gabriel Pleșa declară ca aceste cheltuieli vor împovăra bugetul administrației locale.
„A fost un început de an ce ne-a bucurat, am reușit să votăm destul de repede bugetul municipiului Alba Iulia, cu unanimitate de voturi în Consiliul Local. În ultima săptămână însă ne-am întristat pentru că au început să vină facturile la utilități, la școli și grădinițe, clădirile rezidențiale ale Primăriei.
Ce se întâmplă? Iar aici va trebui să vedem cine este vinovat: noi în momentul în care am intrat pe bursă ca să licităm energia electrică și gazele naturale nu am avut nici un ofertant, iar ANRE ne-a desemnat un furnizor conform legislației.
Acest furnizor a făcut notificări la o parte din instituțiile de învățământ aflate în subordinea noastră, iar la altele nu. La cele la care a făcut notificare, iar aici dau exemplul Colegiului Național „Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia, a venit o factură la gaze naturale, pe o lună de zile, de aproximativ 400.000 de lei, dar s-a aplicat compensarea și la final ea este de 112.000 lei.
Citește și: PESTE 300 000 de lei, factura la gaz pentru Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia, în mijlocul valului de scumpiri
În schimb avem unele clădiri nerezidențiale și unități de învățământ care nu au primit notificarea și facturile au venit fără să fie aplicată compensarea. De astăzi, 22 februarie 2022, am început centralizarea tuturor facturilor de utilități cu scopul de a vedea unde sunt probleme. Mâine o să facem o adresă ANRE-ului, dar și furnizorului, ca să vedem de ce nu a fost în anumite cazuri trimisă acea notificare și nu a fost aplicată compensarea.
Cert este că aceste facturi, chiar și compensate, sunt și de patru – cinci ori mai mari decât în aceași perioadă a anului trecut. Ele trebuie evident plătite, dar acest lucru va presupune un efort suplimentar pe bugetul local.
Este o mare supărare pentru mine și pentru cei din conducerea Primăriei că după ce am reușit un buget, zic eu, bazat pe investiții, ne-am bucurat că am reușit să mărim suma pe care o alocăm investițiilor în acest an, iată că cel puțin pe cele două – trei luni de frig și iarnă iată că avem o cheltuială suplimentară, care nu a fost prevăzută sau în nici un caz la un astfel de cuantum.
Au mai fost scumpiri ale energiei de la un an la altul cu 10%, cu maxim 15%, dar scumpiri cu 50%, cu 100% ori peste, eu nu am prins niciodată. Cred și totodată fac un apel în acest sens că Guvernul, ANRE-ul, toate instituțiile abilitate, să facă demersuri pentru a lua această povară extraordinar de mare și neașteptată de pe umerii administrațiilor locale.
Am colegi în zona rurală care, pur și simplu, nu își mai permit iluminatul public, nu mai dau drumul la iluminatul public pentru că nu mai au de unde plăti aceste utilități. Sigur, Alba Iulia este departe de a ajunge într-o astfel de situație, dar ne-am fi dorit ca acest cheltuieli suplimentare să fie direcționate către investiții.
Sunt de acord cu liberalizarea prețurilor, dar acestea trebuiau făcute din timp și nu în prag de iarnă, ori în cursul ei, când ți-a venit deja factura. Fac un apel un apel încă o dată autorităților centrale, Guvernului, să rezolve această problemă, atât pentru cetățeni cât și pentru instituțiile statului.” , a declarat primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa, pentru ZiarulUnirea.ro
Ştirea zilei
FOTO| Mobilizare exemplară pentru familia de vârstnici din Apuseni: Pot trăi în condiții mai bune, în această perioadă dificilă a vieții lor
Mobilizare exemplară pentru familia de vârstnici din Apuseni, care acum pot trăi în condiții mai bune, în această perioadă dificilă a vieții lor. Zeci de voluntari, administrația locală, companii, oameni de afaceri, preoți, asistență socială, spitale și doctori au pus mână de la mână și au adus lumină în viața bătrâneilor.
”Sâmbătă s-a încheiat evenimentul umanitar organizat cu sprijinul CAR – Câmpeni pentru familia Bocioc din Bucium.
Această familie a ajuns într-o situație dificilă din cauza vârstei înaintate, imobilității și a problemelor cu care se confruntă fiica lor.
Într-o lume atât de dinamică, uităm adesea că există persoane și familii întregi care nu pot ține pasul cu ritmul vieții moderne. La începutul evenimentului, ne-am simțit copleșiți de munca pe care trebuia să o facem în cele două zile. Cu toate acestea, pe parcurs, dinamica și determinarea doamnei Gombos de la CAR – Câmpeni au mobilizat zeci de voluntari, administrația locală, companii, oameni de afaceri, preoți, asistență socială, spitale și doctori.
Sâmbătă seara, am reușit să finalizăm și să punem la dispoziția familiei o casă transformată: văruită, dezinfectată, mobilată și echipată pentru o viață decentă. Acum, familia Bocioc poate să trăiască în condiții mai bune și să înceapă un nou capitol în această perioadă dificilă a vieții lor.
Vrem să mulțumim din suflet Spitalului Abrud, doctorilor de Familie, Neurologi și Psihiatri, Parohiei Bucium Poieni, Montana SA Câmpeni, Autocompany Montana – Câmpeni, Rivaly – Câmpeni, PSD – Câmpeni, întregii comunități și voluntarilor pentru sprijinul oferit. Ați demonstrat că, împreună, putem face diferența.
Mă înclin în fața fiecăruia dintre voi pentru modestia și omenia de care ați dat dovadă. Să continuăm să fim o comunitate unită și să aducem lumina în viața celor care au nevoie de ajutorul nostru! #SchimbămDestinul #Solidaritate #FamiliaBocioc
Pentru a continua astfel de acțiuni, avem nevoie de sprijin. Orice ajutor contează. Vă mulțumim!”, au transmis pe Facebook reprezentanții Asociației ”Apuseni Spirit”.
Ştirea zilei
Lae Cascadorul, concurent la un RENUMIT show de televiziune din România: Va executa o cascadorie împreună cu FIUL SĂU
Lae Cascadorul, concurent la un RENUMIT show de televiziune din România: Va executa o cascadorie împreună cu FIUL SĂU
Lae Cascadorul pregătește o spectaculoasă apariție în emisiunea de succes „Românii au talent” de la postul de televiziune Pro TV. Cascadorul talentat și fiul său, care este și el concurent, se pregătesc pentru prima lor filmare, ce va avea loc pe 8 octombrie.
Locația aleasă pentru acest moment de excepție este București, Studiourile Kentauros Media din Ștefănești de Jos. Filmarea va avea loc seara, după ora 19.
Lae Cascadorul face o invitație deschisă tuturor prietenilor și colegilor din lumea cascadorilor, care sunt în apropiere și doresc să asiste la această premieră impresionantă. Este o ocazie unică de a vedea o cascada auto executată de un tată și fiu, promițând un spectacol plin de adrenalină și emoție.
Fanii emisiunii „Românii au talent” și iubitorii de acțiune și cascadorii sunt așteptați cu entuziasm să se alăture evenimentului și să susțină talentul și curajul acestor doi cascadori de excepție.
Lae Cascadorul sau Nicolae Dreghici, pe numele său, s-a născut pe data de 15 iunie 1952 în satul Oarda de Sus, într-o familie de oameni simpli.
Ştirea zilei
Restaurarea Bisericii de lemn „Sfinții Arhangheli”, a fostei Mănăstiri Cioara, din comuna Săliștea: Licitația de aproape 2 MILIOANE de lei, lansată în SEAP
Restaurarea Bisericii de lemn „Sfinții Arhangheli”, a fostei Mănăstiri Cioara, din comuna Săliștea: Licitația de aproape 2 MILIOANE de lei, lansată în SEAP
Primăria comunei Săliștea a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație pentru achiziția unor lucrări de restaurare în cadrul proiectului „Restaurare Biserica de lemn „Sf. Arhangheli” a fostei Mănăstiri Cioara”. Valoarea totală estimată a proiectului este de 1.876.403,80 lei, fără TVA.
Obiectivul general al prezentului proiect îl constituie Restaurarea Bisericii de lemn “Sf. Arhangheli Mihail si Gavril” Săliştea.
Obiectivele specifice ale prezentului proiect sunt următoarele:
- salvarea clădirii – aflată într-o stare avansată de degradare – prin consolidarea, conservarea, restaurarea şi reabilitarea volumetrica si funcţională a monumentului de interes naţional;
- dezvoltarea potenţialului turistic al zonei prin introducerea în circuitul turistic al monumentului.
Pentru realizarea obiectivului propus s-a avut in vedere, adoptarea unor soluţii tehnologice cat mai simple si intervenţii cat mai reduse asupra construcţiei, monument istoric.
Lucrările de intervenţie la biserica vor fi precedate de o expertizare a stării picturii iconostasului si se vor desfasura sub supravegherea pictorului restaurator.
In baza concluziilor din Expertiza tehnica, starea tehnica a construcţiei este proasta si lucrările de consolidare propuse in documentaţia actuala, sunt strict necesare si urgente pentru a evita afectarea iremediabila a rezistentei si stabilitatii acesteia. Expertiza biologica indica deasemenea masurile ce se impun a se lua pentru a remedia degradările ce afecteaza actualmente biserica.
Criteriile determinante de intervenţie – pe lângă cele structurale sunt de ordin istoric si cu precădere arhitectural:
– refacerea fundaţiilor, prin realizarea unor fundaţii continue din beton, refacere socluri din piatra in sistem uscat;
– refacerea orizontalei cununii de talpă ce poartă cununile;
– remedierea ieşirilor din verticală a pereţilor
– refacerea îmbinărilor afectate ca urmare a tasării inegale;
– înlocuirea cununilor cu rezistenţă mecanică compromisă, mai cu seamă în partea de jos a monumentului în relaţia cu cununa de talpă;
– consolidarea prin înlocuire a elementelor degradate ale bolţilor peste naos si altar
– revizuirea componentelor structurii de şarpantă şi a turnului si inlocuirea elementelor degradate;
– înlocuirea integrală a învelitoarei din şindrilă, refacere la patru rânduri;
– tratament antifungic pentru lemn la pardoseala, cununi, şarpantă şi invelitoare;
– revizuirea pardoselii cu păstrarea soluţiei originale si inlocuirea elementelor degradate si crearea canalului perimetral de aerare a tălpilor;
– reparaţii la tencuielile interioare cu mortar de var pe trestie
– repararea tamplariei originale sau refacerea ei după model
– tratament de ignifugare a şarpantei şi a invelitorii la interiorul acesteia;
– iluminat arhitectural interior si exterior;
– instalaţie de paratrăznet care să corespundă normelor în vigoare
– sistematizare verticala, trotuar perimetral si alee de acces din lespezi de piatră pe pat de nisip şi balast de la drumul de acces şi pînă la intrarea în biserică;
-
Opinii - Comentariiacum 19 ore
2 octombrie: Sfântul Sfinţit Mucenic Ciprian şi Sfânta Mucenică Iustina. Cum a fost adus un mare vrăjitor la credinţa creştină de către o fecioară
-
Ştirea zileiacum 14 ore
LIVE VIDEO| Începutul anului universitar 2023-2024, la Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia: Sute de studenți fac primii pași spre învățământul superior
-
Sportacum 16 ore
Liga 4: CIL Blaj, 7 din 7, CS Zlatna – pierde la „masa verde” | Limbenii Limba, prima victorie! Viitorul Sântimbru – succes clar la Șugag
-
Curier Județeanacum 15 ore
Locuitorii de pe o stradă din Cistei, fără apă potabilă luni: Avarie la conducta de alimentare
-
Curier Județeanacum 11 ore
FOTO| Gest emoționant pentru seniorii din Alba Iulia: Două coafeze le-au oferit celor de la Căminul pentru persoane vârstnice o experiență ca la salon
-
Sportacum 16 ore
LPS Sebeș, dublă victorioasă cu ACS Tg. Mureș